Despre panourile radiante. Şi nu vă vorbesc din cărţi şi studii.


Ca să ne înţelegem de la bun început şi să vorbim aceeaşi limbă, intră AICI două secunde şi vezi ce sunt panourile astea radiante de care nimeni nu ştie mai nimic.

Pe foarte scurt, panourile radiante sunt o nouă modalitate de a încălzi o încăpere fără să-ţi mai trebuiască centrală şi fără să consumi gaz, practic se spune că este o nouă sursă ieftină de încălzire. Panourile radiante funcţionează pe curent electric, folosesc radiaţii cu infraroşu (invizibile ochiului uman) pentru a încălzi corpurile din jurul nostru, inclusiv pereţii care păstrează căldura şi o emană la rândul lor pentru a ne da senzaţia de cald. Pentru mai multe detalii tehnice, preţuri şi de unde se pot cumpăra astfel de panouri radiante intraţi pe www.panouri-radiante-infrarosii.ro. Oamenii sunt specialiştii şi sigur vă lămuresc mai bine ca mine ce şi cum.

Eu m-am lovit de panourile radiante de două ori până acum:

  • Prima oară anul trecut când a trebuit să proiectez o casă (asta) într-o zonă mai puţin populată unde nu existau reţele de gaz. Varianta centralei tradiţionale picând de la bun început, soluţia cea mai potrivită a fost montarea unor astfel de panouri ce dau căldură pentru a încălzi casa. Soba pe lemne nici nu intra în discuţie. Casa are un living înalt şi toată suprafaţa ce trebuia încălzită este de vreo 120 mc.
    Am cerut acum părerea proprietarilor în legătură cu puterea de încălzire a panourilor radiante şi cu consumul (pentru că eu unul când aud de curent electric mi se face părul măciucă… asta chiar dacă producătorii şi distribuitorii panourilor spun că economia este de până la 50%, ele consumând foarte puţin). Deci, cât consumă panourile radiante?

Panourile radiante sunt minunate intr-o tara normala. Pe grinda din mijlocul tavanului (living plus dormitorul de sus) am instalat o plasma de capacitate mai mare (cica pt biserici :)) si mai avem una mica in baie. Ca sa faca fatza, ne-ar mai trebui una in bucatarie, tot mica. Problema e de curent electric si nu ma refer la consum, ci la tensiunea care e livrata in retea pentru ca, noi avand absolut totul pe electric, cand sunt toate pornite (mai putin aerul conditionat acum) plita de gatit se inchide automat. Nu, nu sar sigurantele, pur si simplu trebuie sa renunt la un consumator atunci cand vreau sa gatesc. Nu cred ca se pune problema asta in orase dar in mijlocul campului cu siguranta DA.

Plasma cea mare „suge” 30 V din tensiune, dupa cum am facut noi proba cu un aparat de masura, si de aici problema de care iti spuneam cu electricitatea, problema care se poate rezolva extrem de usor, trecand pe 380V, un mizilic pt care ne trebuie sute de hartii si numai vreo 2000 de lei. 🙂

Cat despre consum: acum, pe timp de toamna, tot consumul (toata aparatura electrica din casa) ne duce la vreo 600 de kw/luna. Ca bani, probabil 250 de lei, nu stiu exact. Suntem foarte multumiti pt ca, daca am fi avut gaze, am fi platit la fel.
Asteptam gerul si factura de atunci ca sa iti dam noutati.

    • A doua oară m-am lovit de panourile radiante acum o lună când mă bătea gândul să cumpăr un aparat de aer condiţionat pentru a-mi încălzi holul pe timp de iarnă. Şi acum ajungem şi la partea cu idei de cum poţi folosi panourile radiante. Problema cu casa mea este că e foarte mică. Am o baie de 1,5×1,5 m. şi o bucătărie la fel iar de-a lungul lor un hol de 3 m. şi ceva pe 2 m. În spaţiul ăsta mic vă închipuiţi că nu am loc să pun calorifere sau alte sisteme de încălzire şi nici nu are rost să dau banii pe o centrală doar pentru atât. Şi iarna îngheţăm când facem duş. Am întrebat lumea pe Facebook dacă e ok aparatul de aer condiţionat pentru încălzirea unei suprafeţe aşa mici iar discuţia a dus spre panourile radiante.

Panouri radiante de calitate la preturi accesibile puteti gasiti si pe site-ul www.panouri-radiante-infrarosii.ro

  • Pentru a face o comparaţie de preţ panouri radiante – centrală termică am apelat la un prieten care a montat la viaţa lui cel puţin 300 de centrale termice şi a văzut/studiat multe sisteme de încălzire inclusiv cea a panourilor radiante (variantă studiată în amănunt inclusiv cu profesori de specialitate de la faculatate), varianta în care nu prea are încredere. Sa revenim la preturi, el a facut un calcul rapid pentru montarea unei centrale termice pe gaz la mine în garsonieră:

Ca sa stii de ce putere energetica ai nevoie in casa trebuie sa calculezi volumul de aer cu un coeficient de temperatura, in cazul tau coeficientul este 55 ca sa ai garantat 23 de grade in casa. Deci ai nevoie de 7.2KW indiferent de sursa de caldura. Pentru o centrala pe gaz nu ar trebui sa platesti mai mult de 250 lei in lunile reci iar o centrala pentru casa ta + calorifere si teava costa aproximativ 3200 lei.

Pentru a face o comparaţie, preţurile la panouri radiante sunt între 700 şi 2100 lei în funcţie de suprafaţa pe care o poate încălzi. Un pachet de 3 panouri gândite special pentru garsoniere, pe site-ul panouri radiante costă 2799 lei pentru un total de 120 mc. Deci, poate puţin mai ieftin. Avantajul ar fi că arată mai bine ca nişte calorifere (pot fi şi personalizate ca un tablou), scapi de ţevi prin toată casa şi de meşterii ce-ţi găuresc timp de o săptămână pereţii. Se pare însă că trebuie să mai treacă puţin timp pentru a vă spune exact care e diferenţa de consum pe termen mediu şi lung şi care e durata de viaţa a unor astfel de panouri radiante. Voi urmări subiectul şi voi reveni cu noutăţi.

În orice caz, la mine pe hol cred că tot ar sta bine un astfel de panou. Asta dacă nu veniţi voi cu alte soluţii.


63 de comentarii la „Despre panourile radiante. Şi nu vă vorbesc din cărţi şi studii.”

  1. Vezi ca exista si aeroterme de perete, ca si aspect sunt asemanatoare cu aerele conditionate, vin montate undeva pe perete, au telecomanda. Acuma nu stiu daca au un pret foarte convenabil dar daca astepti pana la primavara poate te pot ajuta cu una la un pret bun.

    1. De aeroterme m-am lecuit. Cum o stingi digeri instant. Uite, chestia asta nu stiu daca se intampla si la panourile radiante. Sunt curios daca merg incontinuu sau nu…

    2. Eu am 2 panouri pe care nu le folosesc, le-am cumparat pentru a le duce la tara in primavara si inca nu am ajuns cu ele la destinatie. Unul este un panou simplu de incalzire cu grilaj in fata, iar celalalt este cu sticla, cel cu sticla s-ar putea sa fie radiant… insa din cat am apucat sa le butonez asa rapid am vazut ca au termostat si poti sa le reglezi o temperatura anume, probabil ca la fel se intampla si cu panourile radiante montate in tavan au vreun termostat ori incorporat ori individual care le porneste si le opreste, asa ar fi logic.

  2. Vezi ca exista si aeroterme de perete, ca si aspect sunt asemanatoare cu aerele conditionate, vin montate undeva pe perete, au telecomanda. Acuma nu stiu daca au un pret foarte convenabil dar daca astepti pana la primavara poate te pot ajuta cu una la un pret bun.

    1. De aeroterme m-am lecuit. Cum o stingi digeri instant. Uite, chestia asta nu stiu daca se intampla si la panourile radiante. Sunt curios daca merg incontinuu sau nu…

    2. Eu am 2 panouri pe care nu le folosesc, le-am cumparat pentru a le duce la tara in primavara si inca nu am ajuns cu ele la destinatie. Unul este un panou simplu de incalzire cu grilaj in fata, iar celalalt este cu sticla, cel cu sticla s-ar putea sa fie radiant… insa din cat am apucat sa le butonez asa rapid am vazut ca au termostat si poti sa le reglezi o temperatura anume, probabil ca la fel se intampla si cu panourile radiante montate in tavan au vreun termostat ori incorporat ori individual care le porneste si le opreste, asa ar fi logic.

  3. Cum spuneai si tu panourile radiante incalzesc corpurile din incapare si in plus din cate am auzit eu cica ar fi benefice si pentru organism. Si cica usuca peretii si te ajuta si daca ai probleme cu egrasie/mucegai.

  4. Cum spuneai si tu panourile radiante incalzesc corpurile din incapare si in plus din cate am auzit eu cica ar fi benefice si pentru organism. Si cica usuca peretii si te ajuta si daca ai probleme cu egrasie/mucegai.

  5. stiam de panourile astea si mi s-a parut faina solutia dar pt incaperi f inalte si de dimensini mari cum sunt casele vechi ,fara izolatie termica , e cam costisitoare investitia …cred ca pt apartamentele de bloc se potriveste mult mai bine.

  6. Un prieten de al meu si-a cumparat asa ceva, l-a instalat, foarte incantat de acest panou, la laudat la toata lumea, eram cat pe ce sa imi pun si eu asa ceva in toata casa, cand, dupa prima luna cand i-a venit factura la curent am decis sa nu mai pun asa ceva :)) sunt foarte foarte bune, dar din pacate consuma curent mult mai mult decat spune producatorul sau cei ce fac reclama producatorului, iar ca sa fiu exact, acest prieten al meu a platit dupa o luna de functionare a panoului factura la curent de 1700 lei, iar acum sa nu imi spuneti ca avea si altceva in priza, ce poate consuma atat de mult intr-un apartament cu 3 camere? cateva becuri, frigider, masina de spalat, televizoare, calculator, niciodata acestea nu vor ajunge la 1700 lei :)) deci, pararea mea e ca trebuie sa te si tina buzunarul daca iti pui asa ceva, e ca si cum ti-ai cumpara un BMW dar nu ai bani sa il intreti 😀

    1. E am la garsoniera panouri si tocmai a venit factura 8 nov 2013 – 9 ian 2014 (2luni) = 393 Lei. Asta include curent+caldura. pt apa calda am boiler de 80 L. Deci aprox 200 lei pe luna lumina si caldura zic ca nu e mult.

  7. Am vrut să intru să văd ce zic domnii din spatele acestui site, dar am renunțat când am văzut cum au scris unitățile de măsură. Nu e un consum de 60kw/lună ci 60kWh/lună și nu e 7.2KW pentru putere ci 7.2kW.

    1. Corect. Si de asemenea nu e o suprafata de 120 mc ci un volum. Dar ce mai conteaza detaliile astea…

    2. pai omul a spus clar de la inceput ”Şi nu vă vorbesc din cărţi şi studii.”

  8. Voiam a mentiona ca uneori panourile radiante arata ca o panza de tablou cu rama si se pot picta pentru a le masca, apoi am dat scroll si am vazut o poza cu o capela si cu un Iisus pictat pe panou. Serios, icoana pictata pe calorifer? "Arta" religioasa tocmai a atins un nou stadiu de Kitch, dupa eroarea cu "imputitoarele" de masina cu icoane =))

    1. Nu e arta- e miracol! Ala e chiar mutra lui autozugravita

  9. Voiam a mentiona ca uneori panourile radiante arata ca o panza de tablou cu rama si se pot picta pentru a le masca, apoi am dat scroll si am vazut o poza cu o capela si cu un Iisus pictat pe panou. Serios, icoana pictata pe calorifer? "Arta" religioasa tocmai a atins un nou stadiu de Kitch, dupa eroarea cu "imputitoarele" de masina cu icoane =))

    1. Nu e arta- e miracol! Ala e chiar mutra lui autozugravita

  10. De parca nu ajunge cuptorul cu microunde si telefonul mobil ce-mi radiaza creierii mai toata ziua. Mai am nevoie si de un cuptor imens in care sa stau la prajit. Eu unul m-as feri de asa ceva ca de al „negru”. Tot ce incalzeste corpul, si mai ales celulele, prin radiatii, nu suna deloc benefic cum se lauda domnii. Radiatii + celule = deformarea si dezechilibrarea functionalitatii celulelor = cancer. Mai ales radiatiile ce-ti incalzesc celulele in mod nenatural/fortat. Poa sa „abureasca” pe cine vor ei cu propaganda lor (vai cat e de benefic) cu tot. Eu unu n-am sa stau la prajit in propria-mi casa, asa ca Tudorica, daca-ti pui asa ceva eu te vizitez imbracat in staniol… poate explodez=)).. Doamne fereste. Sau vin doar la shutdown pe timp de vara:)).

  11. Domnilor, ce noutati aveti despre panourile radiante, acum, dupa ce ati trecut de iarna? Puterea calorica este buna? Consumul de curent este normal vis-a-vis de traiul din Romania? 🙂 Am mare nevoie de informatii din propria voastra experienta, va rog.

  12. Bună, Tudor! Revin, după iarnă, cu vești despre panourile radiante. În ciuda problemelor despre care am scris (izolare incompletă a casei și livrare necorespunzătoare a energiei electrice), confirm părerea bună despre panourile radiante, precizând că factura pe trei luni (așa se citește la noi indexul:)) a totalizat 1900 de lei, deci o medie lunară de 633 de lei în care sunt incluși drept consumatori plită și cuptor electrice, boiler de 100l, iluminat, frigider cu două compresoare și…mărunțișuri, la care se adaugă panourile despre care vorbim. Deci, la banii menționați, căldură, apă caldă, iluminat și…restul. Ca pentru un apartament de două camere, nu? Că tu ai proiectat casa. :)) Firește, pentru cine vrea să fie cârcotaș sau conspiraționist, se poate veni cu nodul în papură legat de penele de curent. Așa cum pot să zic și eu de recomandarea să-mi fac o ditamai soba și să fur niște lemne, că tot e pădurea aproape. Și tot mai răruță, săraca. Dar, măcar, nu din vina mea. Cred că după ploile astea trebuie să scrii ceva și de aparatele de aer condiționat. 🙂

    1. contoarul se citeste la 3 luni, dar factura tot la doua luni vine

  13. Din mesajul Cristinei, careia ii multumesc pentru raspuns, inteleg ca voi ajunge sa platesc undeva la 1400 lei/luna la un spatiu de 120mp, ceea ce nu este putin deloc. Nici tariful de noapte nu m-ar ajuta prea mult. Raman la concluzia ca nu exista nicio solutie avantajoasa si parca mi-e cam dor de compania locala de termoficare . 🙂

  14. Parerea mea e ca sunt foarte costisitoare. eu am consumat 3200kv intr-o luna de iarna si casa e foarte bine izolata. geamuri 3 foi de sticla . izolatie de 10cm.

  15. Buna seara,

    Domnilor, vine iarna si sunt in cautare de un sistem de incalzire alternativ centralei pe gaz. Dupa cum stim cu totii gazul s-a scumpit si urmeaza scumpiri si mai mari, am vazut astazi programul de scumpiri pana in anul 2018 si am ramas uluit! Se scumpeste cu 160% fata de acum, mie mi se pare exorbitant. In fine, vreau sa ma interesez de panourile radiante, am tot auzit de ele insa as vrea sa stiu o parere obiectiva. ATENTIE! NU VREAU „PARERI” ale celor care vand panouri radiante si se dau drept clienti care au cumparat si posteaza tot feluri de comentarii pe forum! Vreau cateva pareri sincere si obiective. Deci, as vrea sa stiu daca sunt mai avantajoase panourile decat centrala termica pe gaz. La un apartament de 2 camere am platit 170 lei/luna la o temperatura de 22 grade (apa calda inclusa). De asemenea vreau sa stiu daca sunt sanatoase, nu afecteaza cu ceva corpul omenesc? In rest am inteles ca nu au cheltuieli de intretinere, ceea ce intradevar ar fi ok, nu de alta dar m-am saturat sa tot platesc in fiecare an tot felul de prostii: revizie, acum vreo 2 luni am platit 80 lei pt ca mi-a resetat centrala (nu mai pornea), etc.
    Rog o parere sincera si obiectiva de la cineva care are panouri si le-a folosit macar o iarna.

    Va multumesc anticipat.

    Marian Tudor.

    1. Salut Marian! Ti-a raspuns cineva inafara de forum-ul asta, sau ti-ai montat un asemenea sistem? Ca as vrea si eu pentru o garsoniera si vreau sa stiu si eu daca merita sau nu investitia. Pareri pro si contra, dar o parere sincera. Merci

    2. Buna ,eu am luat panou radiant prima P10 si am cred bucataria cam mare pt el are lungimea de 10 pe 4 si momentanin loc de 6 kw consuma 15

  16. Montarea lor pe tavan creste randamentul. Apoi se ofilesc florile, o sa moara animalul de companie si sigur o sa va imprumutati sa platiti factura la energie electrica. Am zis si eu o aberatie. Sunt foarte eficiente si va acoperiti investitia in timp relativ foarte scurt. Nu va lasati pacaliti de alti pacalici care nici macar nu au vazut un panou inpachetat.

  17. Salut,

    Am revenit cu vesti, bune zic eu, pana la urma mi-am pus un panou de proba intr-o camera, am inchis caloriferul. Pana acum pare ok, am urmarit consumul de curent si se incadreaza in parametrii dati de vanzator, adica undeva la 6 ore consum/zi.
    Daca tin cont de faptul ca, cheltuielile de intretinere sunt zero atunci cred ca sunt o afacere buna aceste panouri, mai ales in conditiile in care gazul se va scumpi tare de tot. Parerea mea este ca conteaza intradevar gradul de izolare al locuintei deoarece aceste panouri incalzesc peretii si obiectele din incapere. Pana la urma le recomand, doar ca trebuie sa aveti grija de unde le cumparati. Am inteles de la vanzator ca secretul consta in corecta lor dimensionare (trebuie sa se tina cont de gradul de izolare). Sper ca am fost de folos si pentru altii, cu toate ca eu nu am primit niciun sfat util, l-am incercat pe propria piele :))
    Numai bine.

  18. Incalzirea cu panouri radiante infrarosu reprezinta, pe departe, cea mai eficienta metoda de incalzire dintre metodele de incalzire actuale. Prin metoda incalzirii cu panouri radiante infrarosu se actioneaza in mod direct asupra obiectelor din incapere, transformandu-le pe acestea in adevarate calorifere, si in mod indirect asupra aerului. Astfel se asigura o incalzire uniforma a locuintei. Costurile aferente incalzirii cu panouri radiante infrarosu sunt mici, randamentul este maxim si in plus sunt si benefice pentru organism. Ignorati parerile neprofesioniste care circula pe internet. Mai multe: http://www.panouri-radiante-infrarosii.ro

    1. Sigur ca da. foarte practic ce sa spun! Pun unul in bucatarie si imi incalzeste frigiderul care o sa mearga nonstop consumand curent si in final defectandu-se, sau pun unul in camera de zi si imi supraincalzeste calculatorul si plasma ca sa mai trebuiesc sa suport si costul reparatiilor acestora

  19. eu vreau sa imi iau un panou si ma documentez…. momentan am o nelamurire mare de tot: de cand trece infrarosu prin metal? intreb asta deoarece am vazut un asa panou si este fabricat din metal.

  20. Si noi avem panouri radiante cu infrarosu si suntem foarte multumiti de rezultate. Prezinta mai multe avantaje fata de celelalte sisteme, de la instalare, eficienta………. pana la consum.

  21. Atentie!

    Daca pentru incalzirea unei locuinte se folosesc numai panouri radiante infrarosu (electrice !), costul lunar cu incalzirea pentru acelasi confort: temperatura de 20-220C si umiditate de 70-75%, este mult mai mare decat incalzirea cu o centrala termica pe lemne sau gaz!

    PANOURI RADIANTE INFRAROSU. Panouri radiante – avantaje si dezavantaje pentru folosirea de panouri infrarosu numite si panouri termice in sisteme termice pentru incalzire locuinte, spatii comerciale. Avantaje vs dezavantaje.

  22. Pe site-ul http://www.panouri-radinate.biz este postat un consum masurat de energie electrica pentru incalzirea cu infrarosu a unui apartament, de asemenea sunt postate pentru a justifica realitatea consumului si cele 4 facturi de electricitate (citire) emise pe parcursul unui an de zile.
    Este singura astfel de postare pe care eu o stiu.
    De asemenea preturile produselor Pion se pare ca sunt cele mai mici de pe piata. De asemenea, panourile au puteri care asigura o plaja completa atat pentru incalzirea rezidentiala cat si pentru cea industriala.

  23. PANOUL RADIANT cu infrarosu produce 1kw caldura cu pretul unui kw de energie electrica 0,66 ron
    Centrala pe gaz in condensatie produce 1kw caldura cu 0.12 pana la 0.17 RON/KW uitati de PANOURI CU INFRAROSU…..sunt tepe pt naivi atehnici.

  24. Care este valoarea lunara a facturii de curent electric in cazul asigurarii unei temperaturi de 25 grade (in lunile de iarna), la un apartament cu 2 camere (avand o suprafata utila totala de 50 mp), blocul fiind construit din caramita, folosind panourile radiante cu infrarosu

  25. http://scinews.ro/panourile-radiante-infrarosu-efecte-sanatate/

    Panourile radiante infraroșu sunt benefice pentru sănătate?

    Așa numitele panouri radiante infraroșu sunt promovate din ce în ce mai agresiv nu doar ca o metodă sigură de reduce factura la încălzire, ci și ca având „efecte terapeutice miraculoase”. Desigur, toate beneficiile pentru sănătate „pot fi dovedite” cu ajutorul unor instituții renumite, care nu sunt însă precizate. Printre presupusele „efecte terapeutice” sunt de obicei menționate: „îmbunătățirea circulației”, „ameliorarea durerilor reumatice”, „eliminarea metalelor grele din organism”, „încetinirea îmbătrânirii”, „îmbunătățirea vederii” și multe altele, inclusiv „prevenirea cancerului”. Dar pe ce se bazează aceste afirmații și cât de reale sunt presupusele efecte pozitive pentru sănătate?

    De obicei, totul pornește de la afirmația că panourile radiante emit radiație similară celei degajate de Soare, deci oferă o încălzire „naturală”. Dar Soarele nu emite doar radiație în spectrul infraroșu, ci o gamă întreagă de unde electromagnetice, iar beneficiile asociate expunerii la Soare nu se datorează în exclusivitate doar uneia dintre ele.

    De altfel, studiul în care cercetătorii universităților Edinburgh și Southampton susțin că expunerea la razele Soarelui ar putea ajuta la reducerea tensiunii arteriale evidențiază radiațiile ultraviolete ca fiind benefice, doar expunerea la căldură neavând o influență pozitivă. Concluziile se bazează pe examinarea efectelor expunerii în sesiuni de câte 20 de minute. Riscurile minore ale expunerii prelungite la Soare sunt destul de evidente pentru toți cei care au stat la plajă mai mult decât ar fi trebuit, iar printre potențiale riscuri majore se numără cancerul de piele.

    În privința afirmațiilor privind „ameliorarea durerilor reumatice”, acestea se bazează pe un studiu privind influența saunelor cu infraroșu asupra pacienților care sufereau de artrită reumatoidă și spondilită anchilozantă. Trecând cu vederea că studiul a fost finanțat de compania care vindea saunele, lipsa efectelor secundare este valabilă pentru expunerea la sesiuni de câte 30 de minute de două ori pe săptămână, timp de patru săptămâni.

    Expunerea prelungită la radiațiile infraroșii are mai multe efecte negative, evidențiate de studii științifice. Astfel, cercetarea „Effects of Infrared Radiation and Heat on Human Skin Aging” a analizat efectele pe care le au radiațiile infraroșii asupra pielii și a ajuns la concluzia că acestea contribuie la îmbătrânirea prematură a epidermei. Rezultatele au fost confirmate de studii ulterioare, publicate în Journal of Investigative Dermatology.

    Comisia Internațională de Protecție Împotriva Radiațiilor Neionizate (ICNIRP) a atras atenția încă din 2006 că expunerea prelungită la radiații infraroșii poate cauza leziunii ale corneei datorate încălzirii excesive. Efectele diverselor tipuri de radiații asupra vederii sunt detaliate într-un articol publicat de revista Optometry Today, iar NASA și alte instutuții au explicat de mai multe ori cum radiațiile infraroșii pot afecta permanent retina atunci când privim o eclipsă de Soare fără a ne proteja cu ochelari speciali.

    Iar dacă dispozitive medicale cu laser din domeniul infraroșu apropiat au fost folosite în teste pentru a îndepărta tumorile canceroase, nu înseamnă că razele infraroșii care se reflectă prin cameră pot preveni cancerul. Panourile radiante au fost folosite pentru încălzire în industrie, iar concluzia generală a studiilor menționate ar fi că trebuie să rămână în acel domeniu. Până la noi cercetări care să dovedească vreun potențial beneficiu pentru sănătate, panourile radiante rămân o afacere nereglementată legal, distribuitorii putând afirma orice fără a oferi dovezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.