Arhitecţi de 2 bani – hoţii de pită


Cu siguranţă aţi crede că ăsta e un desen făcut de nepotul meu (care acum are o lună şi ceva). Şi eu aş fi vrut să fie desenat de el dar cu cea mai mare mâhnire din suflet îmi dau seama că desenul este de la examenul de admitere la arhitectură. Da, arhitectură.

Aşteptaţi-vă ca peste 7 ani blocul în care locuiţi să fie proiectat de cineva care nu are nici o legătură cu desenul şi frumosul. Se va înmulţi rândul arhitecţilor de 2 bani care îţi aruncă doar câteva linii pe hârtie, îţi „rezolvă” cu actele şi cam atât. Arhitecţii ăştia nu doar că nu-ţi proiectează în adevăratul sens al cuvântului o casă dar ei sunt atât de dăunători încât au futut tot ce înseamna arhitect şi arhitectură în România. Ei, arhitecţii de 2 bani lucrează cu nişte preţuri de te umflă râsul (normal, tariful are aceeasi valoare ca şi proiectul căcat de ei, adică nul) furând în felul ăsta pâinea de la gura arhitecţilor serioşi.

Dacă ei consideră că o hârtie de 100 de lei este deajuns pentru un proiect, oare voi sunteţi îndeajuns de creduli încât să speraţi ca în schimbul acelei bacnote de 100 lei veţi trăi confortabil? Aşa cum o dată te naşti, cel mai probabil o singură casă îţi faci în viaţă. Meriă, pentru 5 lei în minus, să nu fiţi mulţumiţi de locuinţa voastră? Ei îşi iau banul, trăiesc de pe o zi pe alta mulţumiţi că au mai fraierit pe unul dar voi trageţi ponoasele.

Revenind la examenul de admitere la facultatea de arhitectură, profesorii trebuie să aibe clase la care să predea, facultăţile trebuie să străngă taxe de studii, ministerul educaţiei… eh, ministerul edicaţiei e pe niciunde. Dar noi…voi, clienţii? Voi ce faceţi? Vă lăsaţi viaţa pe mâna unor aşa-zişi arhitecţi sau vreţi calitate şi siguranţă? Vedeţi mai jos poze cu lucrări de la examenul de admitere la facultatea de arhitectură de anul ăsta şi gândiţi-vă serios la răspuns:

[fblikebutton][tweetthis]


89 de comentarii la „Arhitecţi de 2 bani – hoţii de pită”

  1. Vai ce se poate intampla in tara asta!!!!!! dar defapt nimik nu ma mai mira..studentii ca studentii dar sa vezi profii care iti predau de ex design vestimentar si ei sunt de alta specialitate (cum ar fi de restaurare)..offf doamne!!! sa nu ne miram ca tara asta e asa…:(

  2. Poate ca unii din cei care te citesc se intreaba ce legatura are desenul cu arhitectura!
    Poate ca ei cred ca arhitectura inseamna desen tehnic si acum oricum nu se mai deseneaza cu mana ci calculatorul face „toata treaba”.Calculatorul inca nu gandeste singur. El face doar ce i se spune sa faca.
    In realitate arhitectura este o arta si daca arhitectul nu este in stare sa-si exprime prin desen viziunea si ideile…

  3. eu nu m-am prins, ei trebuiau sa faca la examen un desen dupa o cladire din sibiu?

    lamureste-ma

  4. Din cate banuiesc cred ca au primit desen cu fatadele si ei ar fi trebuit sa construiasca perspectiva;
    n-ai si niste exemple mai de „doamne ajuta”? sau toti au fost praf?

  5. tema a fost:
    li s-a dat conturul cladirilor si ei trebuiau sa completeze cu detalii, ferestre si perspectiva.

  6. Ca au fost admisi la facultate nu ar fi asa grav. In fond sunt banii lor si facultatea profita. (poate invata sa deseneze, poate au alte calitati).
    Daca profesorii sunt responsabili vor fi triati pe parcurs sau nu vor primi licenta. (dar stim ca doar cine nu vrea nu termina. Valabil pentru toate facultatile)

  7. @Alexandru’
    Din cate stiu tema a fost ceva de genul „desenati (din imaginatie) o un turn … istoric”. studentii se puteau uita pe geam si vedeau turnul sfatului, probabil de aia a fost tema asta.

  8. @Alexandru’
    : )) nu stiu… din cate tin minte parca nimeni din clasa nu a desenat asa slab. daca e vorba de mine, daca cumva nu am luat cea mai mare nota sigur am fost printre primii in orice caz, tinand cont de media finala. sincer nu mai stiu. oare m-as speria daca as vedea acum desenul meu? 😀

  9. Deci serios… ala e examenul final? Adica… serios, faceam desene mai bune in a-8-a… acum de mi-as prinde unpic capul as lua lejer un 7-8 (si habar n-am de arhitectura) daca alea au luat 6.
    Desenele alea sunt echivalentul la a creea o simfonie fara ureche muzicala. Sunt de tot rahatul!
    Am mai vazut teme de casa pentru alti studenti de arhitectura (de exemplu ) si ma gandesc acum… ce se face 4 ani la arhitectura daca ajung la examenul final in halul asta?

    Adevarul e ca si povestea cu performanta facultatilor e groaznica si intr-un fel e si sortita esecului avand in vedere faptul ca daca s-ar ridica „linia de plutire” s-ar ineca din primul an pe putin 50% din toti cei admisi (tinand cont si de faptul ca admiterea nu mai e la moda, ci notele de la bacul copiat si ceva de prin liceu), veniturile facultatii scad si ele cu 50%, salariile profesorilor scad si ele la fel, profesorii devin nemultumiti, admisii picati la fel… deci… de ce sa nu fie toata lumea fericita?
    La un momentdat i s-a propus guvernului (daca nu ma insel) sa plateasca toate locurile subventionate de stat pe intreaga perioada de studiu indiferent daca studentul a promovat sau a plecat intre timp din cauza ca nu a facut fata, astfel urmarindu-se cresterea performantelor. Bineinteles ca toata lumea a luat-o ca pe o idee aberanta… doar nu sunt nebuni sa scoata numa’ destepti din facultati… Doamne fereste…

  10. Nu stiu, pe la Sibiu nu e moda cu „orele de desen”? un fel de „meditatii”, la care se merge din clasa a XI-a inclusiv?
    La Cluj, dl. Tiganas cel putin isi face treaba :), chiar am vazut rezultate! Bineinteles ca si viitorul student trebuie sa puna osul, dar deh.
    Ma rog, non-talentul nu stiu daca se poate corecta. Si DA, arhitectii deseneaza, in ciuda folosirii frecvente a calculatorului, fiindca arta randarilor in sine este o meserie. Si nu le poti avea pe toate. Eu sunt de parere ca trebuie sa stii sa iti exprimi viziunea, sa te faci inteles, cu mijloacele pe care le ai la indemana; uneori este nevoie si de hartie si creion.

  11. @Cristina
    Mai e si pe aici moda cu meditatiile… chiar si in timpul facultatii ca deh, daca dai bani profesorului esti sigur ca treci anul.

  12. Nu as vrea sa discut desenele. Nu ma pot hotari daca existenta acestor desene e pricinuita de lipsa de talent, lipsa de indrumare, naivitate, puerilitate. In fine, pana la urma e mai putin important acest aspect. Intrebati-l pe dl. rector Mac Popescu de ce intr-un sistem de invatamant superior care nu mai produce de ani buni conductori arhitecti, la Sibiu exista aceasta scoala de arhitectura/restaurare sau cum vreti sa ii spuneti, pentru nu e definita clar, nu te califica clar doar iti mananca niste bani, lasandu-te sa crezi ca dupa trei sau patru ani de scoala esti arhitect si alergi in aceiasi liga cu cei care au invatat 6 ani.
    Nu e cazul sa va agitati, ca „arhitectii de doi bani” produsi cu asemenea premise nu pot lua „pita de la gura” celor care au alta pregatire in urma.

  13. @Alex
    iti dai seama de contradictie? conductor arhitect restaurator. conductorii arhitecti nu pot lucra in zone istorice, deci ce sa restaureze pana la urma?

  14. Dacă autorii acelor desene devin arhitecți, instituția de învățământ nu este în regulă. Pe vremea mea, cred că nici nu ar fi notați. Le aruncau planșele, pur și simplu …

  15. Pingback: 2010 în câţiva paşi… | Ce merită.
  16. Cam tarziu am aflat si eu de aceste desene … si cu toate astea am fost si eu acolo la proba . Intradevar cele cu 6 sunt de toata jena … si in clasa a 5 desenam mai bine decat acele desene de nota 6 nu pot intelege cum de au primit asa note. Aveam colegi de clasa la liceu (Gr. Sc. de Constr. si Arhit. „Carol I” Sibiu) printre cei mai slabi care deseneaza mult mai frumos decat acestia cu nota 6 si cam toti de acolo ziceau ca la Carol sunt copii prosti care habar n-au sa tina un creion in mana … in Romania asta tot mai mult se promoveaza prostia… nu am ce sa zic …
    La noi aici la sibiu vine lumea cu proiecte furate de pe net si iau note mai mari decat astia care avem ideile noastre si ne punem totusi putin capul la contributie … Degeaba zicem noi ca prostii astia care nu stiu sa deseneze sunt de vina ca de fapt prost nu e ala care incearca … prost e ala care il admite …

    Mai astept raspunsuri pe tema asta … imi pare rau ca doar acum am aflat de forumul acesta

  17. @Switchblade
    si eu spuneam acelasi lucru. nu sunt de vina studentii pentru ca nu au talent, de vina sunt profesorii care ii admit si, evident, sistemul de invatamant.

  18. Si eu am nevoie de desenela de anul trecut de la admitere ca sa ma compar in ce nivel sunt ca vreau sa dau anul asta la arhitectura.
    Daca puteti varog foarte mult sa postat un link unde gasesc multumesc

  19. Veres Zsolt :

    si eu am nevoie de desenele de anul trecut de la admitere ca sa pot vedea la ce nivel ma aflu deoarece as dori sa ma inscriu la facultatea de arhitectura anul acesta.daca puteti,va rog foarte mult sa postati un link unde as putea sa vad din desene.multumesc

  20. Doamne fereste ce e acolo.Si eu care imi faceam probleme ca o sa fie mare competitie.Daca asta iti trebuie ca sa iei un 6,apai….Apropo unde as putea gasi lucrari dintre cele mai bune din anii precedenti? Ca pe site-ul liceului nu se mai posteaza lucrari din 2009 din cate vad.

  21. prietene. ma pregatesc si eu pentru admitere si ce ai postat tu acolo sunt niste prostii ale unor tipi/tipe care nu au facut in viata lor pregatire. stai tu linistit ca nu au intrat cu acele planse. intra pe www. visualart.ro si uita-te cum lucreaza cei ce dau admitere. Dupa, iti propun sa te uiti pe site-ul facultatii de arhitectura din bucurest care are postate si poze de la atelier. Viitorii arhitecti nu sunt atat de prosti pe cat ai vrea tu sa faci lumea sa creada

  22. =)) dar ce blog interesant…e bine ca ai o parere…o sa mergem toti sa ne facem casele la ingineri ca ei sunt mai artistici…si mai iscusiti…

    daca te simti atat de informat de ce nu vorbesti despre cei care merg la ingineri pt un proiect de casa? mai ieftin, mai multi stalpi..sigur nu cade!!! restul ce mai conteaza…

    si inca ceva..tu ai impresia ca ala care a intrat cu 6…termina facultatea asta? sunt 6 ani grei in care ai mult de lucru…mult!asa ca nu te mai preocupa atat despre lucrurile astea….vorbeste si tu despre ce stii ..nu despre ce ti-ai dori sa stii.

  23. @ Alla

    Alla stai linistita ca toti cei cu note mai mici de 7 amintiti aici au renuntat la facultatea asta dupa primul an … Va fi admiterea cum va fi, dar cert este ca acesta e doar inceputul „trierii” studentilor fiindca pe parcurs se „pierd” si ajung sa termine doar cativa .

  24. @ Ce Merita
    am avut nota de la admitere mai mare decat nota de la bac:)) si au fost ambele peste 8.50…spre deosebire de altii eu stiu despre ce vorbesc….;)

  25. @ Ce Merita
    nu stiu care din noi doi se trezeste vorbind…eu nu ma aflu in gramada din „mijlocul clasamentului”, poate asta e diferenta dintre noi-frustrarea. daca erai mai sus nu te mai deranja ca trebuie sa manance toata lumea paine… ti-e ciuda ca pune ea stampila si tu nu?:))

  26. @ Alla
    Daca te ducea putin capul iti dadeai seama ca bursele nu se iau pe ochi frumosi. Dar tu nu ai de unde sa stii ca doar nu se intra printre primii cu 8.50 😀
    Astea fiind spuse… pa!

  27. @ Ce Merita
    daca erai tu asa inteligent cum te consideri nu te interesa de colega care abia s-a tarait si pune si ea saraca stampile pt tot felu de cocioabe….2 la mana iti arat listele am fost a 12-a…frustrant nu?:))

  28. Bunaziua, sunt pe clasa a 8a si mi-as dori sa intru in liceul Dinu Lipatti pe profil de arhitectura in Pitesti , daca stie cineva , cu ce ar trebui sa ma pregatesc ca sa pot trece de testele preliminarii

    1. Dar pe mine nu ai de gand sa ma intrebi? Sau ti se pare ca sunt chiar atat pe dinafara? Nu de alta, insa din cate cunosc, eu am terminat un liceu de arte si o facultate in acelasi domeniu. -_-

    2. da, dar dunneavoastra sunteti pe desen ,dar daca stiti ce trebuie sa stiu pentru acele teste ,va ascult.

    3. Andrei Mosneagu – Pentru admiterea la liceu sunt 2 probe. Proba 1: natura statica cu obiecte geometrice (cub, sfera, oala, etc). Proba 2: Constructia unei cladiri (deobicei un bloc, o casa, etc). Si fara un pic de pregatire nu stiu cat de bine te vei descurca cel putin la proba cu natura statica. Ca sa iti dai seama de ce vorbesc citete in manualul de Ed. plastica (clasa a 8-a) despre constructia se natura statica -incepand cu pagina 4 – Mai vorbeste si cu Lavinia, ea mai tine legatura cu elevi din Dinu Lipatti.

    4. Dupa sustinerea testelor nationale, undeva la sfarsitul lunii iunie. Cand o sa iti depui dosarul pentru examen o sa aflii si zilele de sustinere a celor 2 probe. Ca sa ai timp sa iti realizezi dosarul poti merge la Liceul de Arta ( str. Patrascu Voda, Nr.2 bis) sa cei informatii suplimentare.

  29. Bunaziua, sunt pe clasa a 8a si mi-as dori sa intru in liceul Dinu Lipatti pe profil de arhitectura in Pitesti , daca stie cineva , cu ce ar trebui sa ma pregatesc ca sa pot trece de testele preliminarii

    1. Dar pe mine nu ai de gand sa ma intrebi? Sau ti se pare ca sunt chiar atat pe dinafara? Nu de alta, insa din cate cunosc, eu am terminat un liceu de arte si o facultate in acelasi domeniu. -_-

    2. da, dar dunneavoastra sunteti pe desen ,dar daca stiti ce trebuie sa stiu pentru acele teste ,va ascult.

    3. Andrei Mosneagu – Pentru admiterea la liceu sunt 2 probe. Proba 1: natura statica cu obiecte geometrice (cub, sfera, oala, etc). Proba 2: Constructia unei cladiri (deobicei un bloc, o casa, etc). Si fara un pic de pregatire nu stiu cat de bine te vei descurca cel putin la proba cu natura statica. Ca sa iti dai seama de ce vorbesc citete in manualul de Ed. plastica (clasa a 8-a) despre constructia se natura statica -incepand cu pagina 4 – Mai vorbeste si cu Lavinia, ea mai tine legatura cu elevi din Dinu Lipatti.

    4. Dupa sustinerea testelor nationale, undeva la sfarsitul lunii iunie. Cand o sa iti depui dosarul pentru examen o sa aflii si zilele de sustinere a celor 2 probe. Ca sa ai timp sa iti realizezi dosarul poti merge la Liceul de Arta ( str. Patrascu Voda, Nr.2 bis) sa cei informatii suplimentare.

  30. fii sigur ca astia care au desenat asa nu au intrat, dar sa mai faca si case … sa nu exageram arhitectura si medicina sunt cele mai grele facultati

  31. astea sunt la sectia de restaurare. nu are treaba cu arhitectura adevarata.. adica ei nu o sa proiecteze case cum zici tu acolo. nu o sa proiecteze nimic 100% din cate stiu eu. desi sunt desene de ultima jena cum ai evidentiat, nu o sa iti afecteze tie modul de a trai ca nu ei o sa iti faca niciodata o casa.

  32. astea sunt la sectia de restaurare. nu are treaba cu arhitectura adevarata.. adica ei nu o sa proiecteze case cum zici tu acolo. nu o sa proiecteze nimic 100% din cate stiu eu. desi sunt desene de ultima jena cum ai evidentiat, nu o sa iti afecteze tie modul de a trai ca nu ei o sa iti faca niciodata o casa.

  33. intradevar, ai dreptate. insa, facultatea de restaurare dureaza 3 ani si ai posibilitatea ca dupa sa iti continui studiile in urbanism. pentru a ti le continua in arhitectura (6 ani,uauim), trebuie sa fii printre cei mai buni (ma indoiesc ca este cazul celor de mai sus). Doar cu licenta terminata nu ai drept de semnatura,

  34. au fost admisi cu "schitele" astea? ca daca nu, nu vad rostul textului cu "arhitecti de 2 bani", asta daca, chiar intrati, vor rezista 6 ani. puls ca la admitere mai vin sa-si incerece norocul – noroc ii mult spus, mai degraba de-a acumula experienta, intr-ale completatului de formulare de inscrieri – si specimene diverisficate.

  35. fiecare padure are uscaturile ei si cu siguranta acesti …probabil viitori studenti nu vor termina.In facultate nu au nevoie doar de desen,ci si de multe alte atuuri,gen vedere in spatiu care in unele desene se vede clar ca lipseste,perspectivele fiind bizare si false chiar si pentru ochiul neobisnuit… asa ca nu mai vorbiti aiurea despre facultate sau despre alti studenti ca nu e normal…

  36. sunt sigur 100% acestea nu sunt lucrari de admitere la o facultate de arhitectura in primul rand pt ca la arhitectura se the see you totul altceva..da intradevar se the si realizarea unei perspective a unei cladiri dupa un plan dar numai atat pe coala acea iar pe prima colala primesti 3 probleme de desen tehnic iar daca alea nu stii sa le faci si nu ai vedere in spatiu nu iei iar din perspectivele astora..pot spune astia sunt dea dreptul habarnisti nu au deloc privire in spatiu, iar daca ii intrebi ce e aia linia orizontului sunt sigur ca nu vor stii sa-mi raspunda la intrebare.

  37. Tofan Dani contrer.Arhitectura se ocupa cu asta.Ce crezi ca face arhitectul?Nu doar inventeaza cladiri .Is in primul an de LICEU la arhitectura si desenez mai bine decat astia si nu am apucat inca sa invat atatea.Arhitectul se ocupa cu ce o facut aia mai sus da nu asa.Prerspectiva lipseste complet o hasura horror detalii nada ambient invizibil? talentul l-o uitat acasa?Groaznic-.-.Ocicum aia nu trec nu rezista nici 6 luni :)).Trebuie sa ai o anumita medie ca sa treci minim 7 e la liceu cu alea nu iau nici 4:))

  38. Ma indoiesc ca alea sunt desene de viitori arhitecti…
    Am lucrat insa cu arhitecti de „pe vremea ta” nu ia nimeni o hartie de 100 lei…poate 10 de 100 euro ca sa faca trei linii, vrei detalii…mai baga 2000, vrei si informatii de unde sa iei produsele …na distractie ca ceea ce a visat noaptea inca nu s-a inventat, asa ca incepi sa mergi din magazin in magazin, unde nea arhitectul anunta ca vine cu un client…probabil pt un comision mic la ce o iesi…insa te duce numai la magazine de 2 lei. Am cumparat produse de la firme nerecomandate de arhitecti. cand i-am intrebat de ce nu lucreaza cu arhitecti mi-au raspuns…arhitectii nu vor sa invetze, doar un comision si atat…daca au de unde lua comision pentru parchet….nu-i mai intereseaza alt parchet…chiar daca e diferit, mai bun, mai ieftin, mai tehnic si cu servicii mai bune….nu-i intereseaza ca il recomanda pe ala de la care iau comision.

    Casa 2 am facut-o cu un arhitect care avea toate detaliile, se ocupa de santier, se ocupa de furnizori…cumparam din italia direct…inclusiv draperiile….apoi la un targ am cerut o cotatie de pret pentru…parhetul cumparat cu 8 luni inainte….cu cca 20% mai ieftin la prima strigare…..
    Asa ca da arhitectii sunt hoti…unii sunt talentati, doar lenesi…si prosti

  39. Despre ce vorbim aici? Despre candidati la admitere care evident au picat cu notele alea? Arhitectura e o facultate foarte grea , necesita multa munca, inteligenta si creativitate.

  40. Nu mi se pare foarte relevant nivelul desenului la admitere. Nu stiu ce li s-a cerut si poate ca prima problema a fost felul in care a fost formulata tema. Acum cativa ani s-a discutat in Biroul Executiv al UAUIM posibilitatea de a le cere sa deseneze din amintire obiecte de arhitectura internationala consacrate, ca doar trebuie sa aibe deja o cultura arhitecturala (?). Aberant, mai ales daca vrei studenti care nu sunt neaparat autisti. Problema principala este ca cine intra in facultate trebuie sa faca mari eforturi sa nu termine; altfel, cam toti termina; lipsa de selectie pe parcurs este mult mai grava decat mana de desenator. Din pacate pana de curand se testa la admitere doar desenul; dar arhitectii sunt oare doar desenatori, sau trebuie sa aiba gandire logica, vedere in spatiu, capacitate de a aborda probleme complexe?

  41. Am inteles ca la Sibiu se triaza studentii in timp; eu vorbeam despre experienta mea din Bucuresti de acum cativa ani. Sper ca lucrurile sa se fi schimbat.

  42. Asadar arhitectura e o meserie de care nu este nevoie, iar arhitectii sunt niste escroci.TREZITI-VA OAMENI BUNI (in special persoana care a scris acest articol ) !! :)) Stati linistiti cei care nu au nici o treaba cu arhitectura nu o sa ajunga sa proiecteze cladiri. ''Articol de 2 bani '' !

  43. In general desenele astea sunt cateva pe an in preponderenta copii de profesori care au inscrierea gratuita la orice examen din orice facultate insa mai sunt si pàfaristi. Nu va faceti griji, acestia nu intra, sunt doar perle si au farmecul lor in sala de expozitie.

  44. Cu scuzele de rigoare pt.interventie, aceste desene nu sunt din admiterea de la Sibiu.
    Cred ca e doar o denigrare a scolii si a meseriei de arhitect! Cunosc toate subiectele de admitere de la Sibiu,din 2003,pana azi !!! Ar fi posibil,ca aceste desene sa fie de la o facultate neacreditata,din vestul tarii,care,cred,ca s-a desfiintat pana la aceasta data !

  45. Dragi romani arhitecti,

    Stiu ca ati trudit noptiile albe prin camine ca s-o puneti de-o corectura si ca a trebuit sa radeti laolalta cu ceilalti colegi urcati peste voi, de propriile voastre planse migalite doar pentru a fii mazgalite cu tunul gros al profesorilor de gasca, in speranta ca poate poate o ramane ceva constructiv din critica lor si ca o sa simtiti ca va meritati un post in societate platit cat sa va puteti permite traiul implinit al societatii.

    Dar mie mi-e scarba de societatea voastra si de femeile voastre ca nu mai pot sa ma bucur de arhitectura!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.