Casa verde de la Brăduleţ


Cu vreo 4 ani în urmă am încercat să proiectez o casă ce urma să fie construită doar din baloţi de paie. Nimeni nu a ştiut însă unde s-o încadreze în legislaţia românească aşa că proiectul a rămas doar pe hârtie, neprimind autorizaţie de construire.

Ileana Mavrodin a reuşit însă în 2012 să autorizeze şi să construiască o casă din baloţi de paie şi o alta din cob (un amestec de pamânt lutos, apa, paie şi nisip fără cofraje, cărămizi sau chimicale) acoperită cu iarbă. Într-adevăr, pentru a primi autorizaţia de construire a trebuit să facă câteva concesii construind fundaţia cu două centuri de beton şi structura casei făcând-o din lemn (ca la o casă normală de lemn) dar rezultatul final este, totuşi, unul cât de cât „verde”.

Ileana a făcut prima casă din pământ, ajutată de un vecin, într-o vacanţă de vară (pe vremea aia locuia în Canada) şi i-a plăcut atât de mult încât anul ăsta va construi o întreagă pensiune verde undeva pe lângă Vulcanii Noroioşi. De fapt e un cartier de 4 case a câte două apartamente, dispuse în cerc, în centrul lor fiind prevăzută o piaţetă mică. Cu siguranţă va fi un magnet pentru turişti ţinând cont de zona „noroioasă” aşa că probabil de la anul veţi putea să vă cazaţi şi voi într-o casă construită dintr-un chirpici mai modern. Asta mai ales pentru ecologişti.

casa verde_02 casa verde_04casa verde_01casa verde_03  casa verde_06casa verde_07 casa verde_08  casa verde_09casa verde_10

 


5 comentarii la „Casa verde de la Brăduleţ”

  1. De ce nu ai incercat si tu varianta cu structura din lemn? Puteai pune niste lemne strambe care sa arate bine si care sa ii linisteasca pe cei de la autorizari.

  2. Intreb ca nu stiu: la autorizare nu accepta fundare pe piloti de lemn tratat? Se poate face o fundare pe stalpi de lemn tratat care sa nu fie afectat de umezeaza pamantului si pe care sa asezi structura din lemn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.