Ce nu îmi place la Astra Film Fest


Am încercat să înţeleg aşa că am întrebat mai mulţi voluntari, invitaţi şi pasionaţi de filme de la Astra Film Fest dacă ei sunt mulţumiţi de cum e organizat festivalul. Aşa am observat o prăpastie adâncă între cei implicaţi şi vizitatori, mulţumiţi şi nemulţumiţi.

Cei implicaţi în festival (organizatori, voluntari, invitaţi) spun că Astra Film Fest are un aer aparte prin faptul că toată lumea stă la discuţii cu toată lumea având o bere în faţă, neţinând seamă de diferenţele de pregătire sau profesie. Ei se simt bine scăpând de costum şi stricteţea unui program gândit în cel mai mic detaliu.

Vizitatorii însă (printre care mă enumăr şi eu) sunt dezamăgiţi. Eu sunt dezamăgit că după cei 20 de ani de când se organizează festivalul nu se vede un plus calitativ, totul mi se pare haotic şi neprofesionist. Plecând de la măsuţa de vânzare a biletelor, ajungând la mizeria din HQ-ul voluntarilor, la întreruperile de filme, ajungând la proasta alegere a MC-ului de la Q&A-uri şi amintind aici şi plictiseala de la Gala decernării premiilor.

Ideea festivalului e bestială, faptul că la sfârşitul fiecărui film documentar poţi purta un dialog direct cu regizorul şi cu protagoniştii pune Astra Film Fest pe una dintre treptele podiumului festivalurilor la care am participat vreodată. Selecţia filmelor intrate în festival se face dintre mii de documentare iar specialiştii în domeniu cotează Astra Film Fest ca fiind unul dintre cele mai bune din Europa. Păcat însă că este făcut doar pentru specialiştii în domeniu, publicul larg fiind puţin lăsat la o parte.

Nu e posibil ca un film să nu fie verificat înainte să fie proiectat şi să se întrerupă de mai multe ori (mă întreb cum l-a văzut juriul în cazul ăsta) şi, mai ales, nu e posibil să faci o gală de premiere la care cei de pe scenă nu ştiu ce să facă, premianţii sunt bulversaţi pentru că nu există hostesse, traducătorul nu ştie când să traducă şi o face întotdeauna peste aplauzele sălii de nu se înţelege nimic iar atunci când te aşezi pe scaun la ora 19:30 (pentru că la ora 19:30 este anunţată în program începerea Galei) nu e posibil să auzi în boxe „Vă rugăm părăsiţi cât mai repede sala” fără să ţi se explice ce s-a întâmplat şi de ce nu a fost pregătită sala până atunci.

În rest, faine filme.


9 comentarii la „Ce nu îmi place la Astra Film Fest”

  1. Mda… gala a fost o maare plictiseala. Speram sa vad filmele nominalizate, sa fie amintite macar cu titlul, cateva secunde din trailer. Si apoi saracii artisti de la „Anton Pann”. Cine ramane in sala cand jos s-a dat drumul la potol? Eu i-as fi poftit sa cante in hol. Sau macar la inchidere sa fie ceva muzica. In rest, e usor sa vrei ceva cand ai fonduri putine, asa cum din pacate s-a intamplat.
    Despre calitatea traducerilor – s-au facut cu voluntari.Printre care si buni, si mai putin „inspirati”. Pacat insa de traducerea filmului premiat „CANTEC DE LEAGAN DIN PHNOM PENH”, absolut asasinata. A fost greu de tradus, insa nu era imposibil. Cu putina bunavointa, cultura lingvistica si generala si mai ales DACA AR FI VIZIONAT FILMUL ar fi iesit ceva bun.
    Partea pozitiva a fost video barul, unde era mereu plin. Lucruri bune au fost destule…

  2. Da au fost ceva probleme, dar cele mai multe nu au tinut de noi: curentul s-a intrerupt din cauza ca tocmai generatorul mobil de la Electrica adus sa protejeze festivalul tocmai de penele de curent, a luat foc si s-a intervenit cu extinctorul. Iar ziua urmatoare a fost din nou pana de curent, tot din cauza Electrica. ( au luat generatorul pentru ca era clar ca nu functiona cum trebuie )

    La sala Marshall s-a blocat un singur film, cu 6 minute inainte de final, si asta din cauza regizorului, de abia a patra copie a functionat. Filmele sunt verificate de doua ori, ultima data de tehnic cu o zi inainte de proiectie, dar pe rapid, si la DVD-uri asa se intampla, spre deosebire de BETA.Nu ai timp fizic sa rulezi toate filmele. Un film din aproape 90 eu zic ca e acceptabil. Plus tehnicul ruleaza filmele cu copie in paralel, daca se intampla ceva cu playerul, sa mute proiectia pe celalalt.

    Juriul vede filmele in camera de hotel sau alta locatie, nu din sala, care e destinata publicului. Mai vin la sala daca vor sa asiste la Q&A sau sa vada cum reactioneaza publicul sau pur si simplu, vor sa vada filmul pe ecran mare.

    Locatia sunt de acord ca nu e buna, dar alta nu exista in Sibiu, ca locatie si mai ales dimensiune, capacitate spectatori si pret. Cu toti banii bagati in Sindicate in 2007 cladirea ramane cu probleme tehnice. Plus faza cu holul principal, care de fapt de un bar, cu platforma pentru animatoare,ZEN, si acestia nu au vrut sa elibereze zona. Contractul lor e solid, pana la urma au facut o favoare ca au fost de acord sa le folosim spatiu si scaunele si mesele.

    Traducerile sunt cum zicea Ada, dar nici la televizor nu stralucesc traducerile.

    La gala intarzierea a fost in principal din cauza Q&A urilor de la filmele precedente, lumea vorbea cu regizorii, care erau veniti tocmai pentru discutiile astea. Ce faci, le tai microfonul dupa 10 minute? Anul asta au venit foarte multi regizori,4 zile din 7 a fost Q&A aproape la toate filmele. Poate nu se intampla decalajul daca nu erau asa multe filme, o sa fie imbunatatit la anul la anul.

    Eu sunt de 4 editii implicat in festival si acesta evolueaza clar, ca organizare si tehnica. Pana la urma nu e un TIFF cu filme comerciale, nici macar de documentare comerciale, gen NatGeo sau majoritatea celor de pe Discovery. De acum 3 editii, cand era festival de film antropologic, acum tocmai pentru a atrage mai mult public prin documentare mai accesibile, a aparut AFF Junior special pentru copii, si a devenit festival de film documentar.Dovada e ca sala a fost aproape plina la Toxic, si la alte documentare mai usor digerabile.

  3. @ rareshu
    Toxic a avut atata public pentru ca si-a facut singur o super-promovare avand chiar si o agentie de PR in spate, nu datorita promovarii AFF. Asta s-a vazut ptr ca la restul filmelor dinainte si dupa Toxic sala nu a fost plina (duminica au fost vreo 20 de oameni in toata sala la filmul de dinainte).

  4. Da, corect, Toxic s-au promovat foarte bine. plus a venit si dr. Mencinicopschi, care e cunoscut de multa lume.

    Oricum, nu cred ca vorba de promovare, e pur si simplu nisa festivalului. Cati au auzit de Michael Stewart, David MacDougall, Michael Yorke, care sunt antroplogi de fapt, reputati in toata lumea, profosori? Sau Liviu Tipurita, sibian, un foarte bun realizator de documentar de investigatie?

  5. …David Yorke, chiar i-am simtit lipsa…anul trecut si in altiani a fost. La Toxic a fost alt public decat cel obisnuit AFF, „Dr Menci”era cunoscut de la TV, din publicatii.Toxic a fost promovat tare de Fares, care au si oferit carti publicului, un gest super. Carti cu retete traditionale corectate putin de Dr Menci. Din punctul meu de vedere, doar o gaselnita, nimic nou in retetele acelea, in afara de FARES va recomanda ceaiul… sau suplimentul…

    Si anul trecut la filmul cu Arsenie Boca a fost alt public, si parerea mea e ca e bine asa, sa fie pentru toti cate ceva.

    Sambata la documentarele despre daci a fost plin-ochi in sala mica, si discutiile de dupa au fost aprinse si pasionale.Am avut parte de un scriitor romantic, de regizorii filmelor si de un reprezentant al Institutului de Arheologie din Bucuresti, pe care lumea l-a tratat ca pe omul rau din poveste, cand el era doar realist. Si docu Dacii – Adevaruri tulburatoare avea promovare buna, tinand cont ca circula clipuri pe Youtube, ca Daniel Roxin are o baza mare de fani pe site, si ca teoriile prezentate erau teribil de sentimentale si te umpleau de mandrie nationala nejustificata. Dar orice trib cat de mic are legendele lui despre cum a fost/va fi buricul pamamntului odata…

  6. @ Marius C.
    Festivalul a fost promovat destul de bine in Sibiu. Tot orasul a fost impanzit cu bannere cu Astra Film asa ca nu ai aflat de el doar daca nu iesi din casa. Da, probabil ca eu as fi promovat mai mult unele filme sau ce anume pot vedea oamenii la festival pentru ca multi poate nu stiu ca acolo este ceva ce ar putea sa le placa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.