Chiar credeţi că doctorii ne prescriu medicamentele potrivite?


Nu sunt eu marele arhitect lu’ peşte şi nici nu lucrez atât de mult în domeniu încât să îmi intre în buzunar miile de ieuroi lunar. Dar cu toate astea, diferite firme perindează în jurul meu pentru a-mi oferi procente din vânzările lor de materiale de construcţii.

Să facem un calcul simplu – pentru construirea unei case unifamiliale e nevoie de:

  • 61 mc cărămidă pentru pereţii exteriori şi cei interiori de rezistenţă, 290 lei/mc = 17.690 lei
  • 15 mc de cărămidă îngustă de 11,5 pentru pereţii interiori, 296.00 lei/mc = 4.440 lei
  • 170 mp ţiglă pentru a acoperi casa şi garajul de lângă plus ce anexe mai avem prin curte, 2.01 lei/buc. Intră vreo 28 buc/mp deci avem un total de 9.567 lei
  • Mai punem 10 geamuri termopan de 250 euro fiecare = 10.750 lei
  • şi 15 uşi cu o medie de 180 euro bucata = 11.610 lei

Deci suma totală a materialelor de bază pentru a ridica o casă la roşu e de puţin peste 43.000 lei. Procentul meu de 10% pentru vânzarea materialelor recomandarea materialelor clienţilor mei este de 4.300 lei, adică 1.000 de euro adică încă o dată cât costă proiectul de arhitectură a casei.

Afacere bună, nu-i aşa?

Eh, exact la fel păţesc şi doctorii ce ne vând recomandă medicamente. Sunt vânaţi de către firmele farmaceutice pentru că miza jocului (în bani) este una colosală. Şi dacă în arhitectură diferenţele dintre proprietăţile structurale şi de cost ale diferitelor materiale de construcţie nu sunt chiar aşa de mari, între medicamente diferenţele pot fi vitale. Atât diferenţele de cost cât şi cele care pot da efecte adverse unei anumite persoane.

Atunci… de ce ne sunt prescrise tot aceleaşi şi aceleaşi medicamente de către doctorul nostru de familie deşi ele nu-şi fac efectul?

———————————————————————————————————

O comedie romantică puţin plictisitoare dar interesantă care atinge problema asta este Love and Other Drugs (2010), bazată pe cartea autobiografică Hard Sell: The Evolution of a Viagra Salesman a autorului Jamie Reidy.


11 comentarii la „Chiar credeţi că doctorii ne prescriu medicamentele potrivite?”

  1. Eram si pana acum convins ca 75% nu scriu medicamentele potrivite insa cu articolul tau m-am convins si mai mult 🙂 felicitari pentru studiul de caz 😀

  2. oh, daaa, asa e. Prezentarile de medicamente presupun neaparat, in afara de comisionul din „recomandari”, si un pranz bogat, dar cu buget redus, unde domnu’ doctor se transforma, ca prin minune, intr-un taran!
    ce chestie, nu stiam ca se practica si in constructii! acum pot sa inteleg anumite alegeri din trecut :)))

  3. @GG se practica in orice domeniu. Nu ma intreba cum se face in arhit. ca nu stiu, nici nu cred ca te poti baza pe banii aia daca nu faci zgarienori cel putin o data pe an 😀 La medicamente insa e alta discutie… bolnavi sunt zilnic

  4. 1. Nu numai medicii de familie prescriu medicamente.
    2. Nu cred ca vreun medic poate prescrie ceva stiind ca nu are nici un efect.

    Cel mult, poate favoriza anumite companii, fiindca ibuprofenul e comercializat sub diferite denumiri, de diferite firme. Dar tot ibuprofen e substanta activa.

    Eu cred ca e periculos sa incurajam orice campanie impotriva sistemului medical din Romania. Daca vrem sa facem economie, poate putem incepe de altundeva.

  5. Oricum,toate aceste comisioane se regasesc in pret.Dar,pe langa comisioane mai sunt si umflate preturile.Fabrica de ciment din Romania (companie franceza)vinde cimentul la noi cu un pret aproape dublu fata de cel practicat la export.Daca la export il vand fara profit,si-l scot de la noi.Pe de alta parte, sa ne gandim doar cati bani se cheltuiesc pe reclama.Pe langa costul de productie a reclamei, cati bani se dau la tv sa apara, de exemplu Coca-Cola, de 50 de ori pe zi la 10 televiziuni.Noi platim reclama pentru ca ei sa-si poata face reclama.Si ce profituri fac.

  6. Trebuie sa vezi aceasta „problema” si din partea cealalta, a celui care da comisionul. Asa sunt si eu. Si eu dau comision la angajatul de la ofirma care vine si comanda la mine. Ii dau 5% daca imi plateste in avans. Acel 5% ii dau lui pentru ca vreau sa ma asigur ca si data viitoare comanda tot la mine pentru ca vrea sa faca si el un ban.

  7. pai si paracetamolul poarta mai multe denumiri, ba mai mult, daca cititi cu atentie prospectele medicamentelor o sa vedeti ca sunt foarte multe medicamente conexe, contin cam aceiasi „compusi”. Cheers!

  8. @ Copila blonda

    Ai dreptate, sa nu cumva sa vorbim ceva urat de sistemul medical din rromania care nu e deloc corupt si incompetent pana in „maduva oaselor”.
    Nu stiu ce va mirati, povestea cu medicii care prescriu medicamente scumpe care fac exact acelasi lucru ca unul de 10 ori mai ieftin nu mai e de mult noutate, au fost destule articole pe tema asta si prin presa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.