Concursul şi licitaţia de ouă din Turnişor. Tradiţie ce nu moare.


Cu vreo doi ani în urmă am fost întrebat într-o emisiune tv despre ce subiecte scriu pe blog. Evident că am spus şi „despre ce nu scrie presa” dând exemplu „concursul şi licitaţia de ouă” ce are loc anual în ziua de Paşti în cartierul Turnişor din Sibiu.
Nici după acel moment nu am văzut să scrie cineva despre evenimentul amintit aşa că trimisul special pe teren (adică mama mea) ne arată în exclusivitate imagini de la licitaţia de ouă din Turnişor.

Cartierul Turnişor a fost odată reşedinţa austriecilor şi a saşilor veniţi în apropierea Sibiului. Saşii se pot număra acum pe degetele de la o mână dar tradiţia lor a rămas vie şi după cum se arată vremurile va mai rămâne mult timp de acum înainte. Concursul de ouă este o tradiţie veche prin care saşii şi ţiganii din Turnişor (atunci sat din apropierea Sibiului) se întreceau în ziua de Paşti.

Totul începe cu câteva zile înainte, atunci când tineri ce urmează să meargă în armată merg din poartă în poartă pentru a strânge de la vecini ouă vopsite ce urmează a fi scoase la licitaţie. Apoi, în ziua de Paşti, aceştia se întrec în diverse probe (adunatul oălor, proba de rezistenţă ş.a.) iar echipa câştigătoare primeşte toţi banii strânşi la licitaţia de ouă pentru a chefui înainte de a pleca de acasă.

Acum cei mai mulţi sunt ţigani cei care participă la concursul şi licitaţia de ouă din Turnişor (saşi cu siguranţă nu mai participă) dar cu atât mai mult merită ca la anul să cumpărăm şi noi câte un ou la licitaţie. Mai ales că de multe ori se dovedeşte a fi chiar o afacere – anul ăsta s-a dat o plasă de ouă proaspete de casă cu 0,30 lei/buc.

licitatia de oua sibiu01  licitatia de oua sibiu03 licitatia de oua sibiu04 licitatia de oua sibiu05

 


2 comentarii la „Concursul şi licitaţia de ouă din Turnişor. Tradiţie ce nu moare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.