Cum arăta Sibiul în 1989 şi cum arată în 2014


De fiecare dată când rudele mele din Franţa veneau în România ne spuneau „Habar nu aveţi cât de mult aţi progresat, Franţa nu progresează atât de repede ca România„. Evident că noi nu ne dădeam seama despre ce vorbesc, simţindu-ne cu zeci de ani în urma Europei.

Chestia e ca, urmărind puţinele filmări de la începutul anilor ’90 în comparaţie cu ce vedem acum în jurul nostru, cred că suntem cu toţii de acord că am progresat ca ţară enorm de mult. Indiferent de politicienii corupţi, promovarea „băieţilor deştepţi” şi privatizările cu dedicaţie. Priviţi doar comparaţia video ce am făcut-o în weekend şi spuneţi-mi că nu este asa:

Sursă video 1989-1990: Pitt Wanderburg (Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken).


6 comentarii la „Cum arăta Sibiul în 1989 şi cum arată în 2014”

 1. Foarte fain montate cele doua filme. Buna idee si felicitari pentru efort. Ai mers ceva pe jos… Mai remarc faptul ca amandoi operatorii au circulat pe sens interzis… Tu ai scuza ca erai pe jos, iar predecesorul tau ca era impotriva sistemului… Nu asta este important ci rezultatul final care este interesant. De asemenea am mai vazut pe youtube o filmare facuta in sibiu in anul 1989 in luna augustaugust. Bafta

  1. Am observat si eu nerespectarea semnelor de circulatie, de asta si filmarea proasta pe traseul ala (cum nu am putut merge pe interzis cu masina, a trebuit sa filmez „la pas” si am rezolvat la montaj viteza filmului dand pe rapid).
   PS O sa apara in curand si comparatia cu august 1989…

 2. In primul rand tin sa multumesc realizatorilor atat pentru idee cat si pentru materializarea acesteia.

  Din pacate admiratia mea se limiteaza strict la imagini, la efortul realizatorilor acestora si la stradania celor ce prin diferite mijloace raspandesc aceste imagini.

  Nu vreau sa fiu rautacios dar in privinta comentariului …. (progresul ???)

  Doar daca ne referim in exclusivitate la calitatea imaginilor altfel eu nu vad nici un progres, iar ca tara ????

  Mi-as permite sa mai adaug ceva (parerea mea – ca idee): decalajul timpului „cu zeci de ani în urma Europei” mi se pare (am mai auzit expresia) nepotrivit. Sibiul ca dealtfel Romania a fost tot timpul si continua sa fie in ritm cu lumea.

  Au existat insa de-a lungul istoriei anumite probleme care au distorsionat bunul mers al lucrurilor incat romanii n-au beneficiat de aceleasi conditii ca nemtii (statuia in original a zeitei nefertiti se afla la muzeul din berlin iar tezaurul romaniei la …), polonezii (au fost iertati de o datotie imensa in vreme ce romaniei i s-au impus dobanzi suplimentare) sau cosovarii (lor li s-a dat tara desi n-au avut in vreme ce anumite teritorii locuite de stramosii nostrii se afla sub alte administratii) etc…

  La acestea se adauga un sir nesfarsit de tradari, jocuri politice si alte interese geostrategice dar nu vreau sa intru in amanunte.

  Cu toate acestea, daca ne referim numai la timp, eu as zice ca Romania este chiar inaintea occidentului(cu o ora).

  😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.