De ce nu au romanii talent?


Sau, mai bine zis, de ce nu sunt in stare sa aiba o prestatie buna desi au talent?
Fac referire, desigur, la emisiunea „Romanii au talent”.
Prin anii `70, cand Ceausescu a permis o „deschidere” spre SUA, veneau in Romania trupe diverse de studenti americani care dadeau spectacole. Se numeau „Ambasadorii prieteniei”. Erau studenti la diverse colegii. Nu erau colegii de muzica, dans sau arta in general. Toti erau amatori dar erau foarte bine pregatiti indiferent ca dansau sau cantau la un instrument sau din voce. Erau trupe de dans, in special step, coruri care interpretau diverse genuri muzicale, orchestre de jazz, de cafe-concert, fanfare si multe altele. De ce erau, si sunt sigur ca mai sunt, tineri amatori talentati in SUA? Pentru ca in scoala lor sunt cuprinse astfel de ore. Sunt sigur ca ai vazut filme americane in care se prezinta tot felul de concursuri intre scoli. De dans clasic sau sportiv, de muzica, de teatru. Concursuri intre coruri, orchestre, fanfare si chiar si de majorete. Nu mai spun de competitiile sportive de baschet, fotbal american sau european, baseball sau inot. Toate aceste lucruri sunt posibile pentru ca se fac in scoala. Pentru ca se fac organizat, oficial si sustinut cu profesori si antrenori.
Ce se face in scoala din Romania? Nimic! Muzica si desenul care se predau in primii ani de scoala nu le putem pune la socoteala. Orele de sport, atatea cate sunt, le putem numi, in cel mai bun caz, inviorarea de dimineata sau o „miuta” dupa orele de cultura generala. Si atunci, nu putem avea pretentia sa avem tineri preocupati si pregatiti sa-si dezvolte talentele. Chiar daca esti medic, matematician sau inginer faptul ca sti sa canti la un instrument, sa dansezi quickstep sau sa pasezi o minge nu poate decat sa contribuie la dezvoltarea ta.
Dar, totusi, desi criticata de multi „intelectuali”, emisiunea „Romanii au talent” m-a impresionat. Nu datorita talentului care este evident la unii concurenti. Sunt multi critici care neaga orice talent la concurentii emisiunii si ne spun ca sunt ridicoli. Ne trimit sa vedem talentele din scolile de muzica, coregrafie sau Conservator. Dar aceea sunt deja profesionisti. Ii admiram sau ii vom admira cu siguranta pe scenele de spectacol.
Aceasta emisiune este pentru amatorii care si-au descoperit talentul mai tarziu sau n-au avut sansa de a urma o scoala speciala de arta. Aceasta emisiune m-a impresionat datorita faptului ca am descoperit ca Romania mai are o sansa. Am descoperit ca exista tineri, si nu putini dupa cum am vazut, care se intalnesc nu la o terasa sau o cafenea ci intr-o sala unde fac repetitii pentru a forma o trupa de dans. Fara sa-i oblige nimeni. O trupa de dans nu se poate face peste noapte special pentru o emisiune. Deci este o preocupare constanta a lor. Si, la urma urmei, pentru mine chiar nu conteaza daca sunt cu adevarat talentati ci faptul ca au o asemenea preocupare. Sunt de admirat.
Cum ar arata Romania si ce tineri am avea daca si in tara noastra scoala s-ar ocupa de formarea lor asa cum se ocupa in SUA? Cum ar arata Romania daca politicienii nostri s-ar fi preocupat cu adevarat de viitorul tarii si ar fi facut o lege a invatamantului cu o curricula adecvata dezvoltarii tineretului pe toate planurile? Au modificat legea in ceea ce priveste numirea sau alegerea directorilor sau rectorilor. In ceea ce priveste titularizarea profesorilor. In ceea ce priveste sporurile profesorilor. Nimic despre elevi. Ba nu, gresesc. Elevii maghiari vor invata istoria si geografia romaniei in limba maghiara iar limba romana ca limba straina.

4 comentarii la „De ce nu au romanii talent?”

  1. cred ca la noi e cazul celor doua extreme. fie esti bun si incurajat din leagan sa faci ceva si ajungi obsedat de ceea ce faci si esti bun, dar daca ai pierde acel talent nu ai fi nimic, fie ti se spune tot din leagan ca nu are rost, ca nu esto suficient de bun, ca mai sunt altii ca tine si atunci o lasi balta de tot. La noi nu exista o cale de mijloc. ceea ce e trist. Sunt multe de zis pe tema asta, insa ma opresc aici. Chiar si asa, sunt de acord cu ce ai scris, si cred ca acei tineri, care poate nu au trecut in etapa urmatoare, dar era clar ca au talent si potential, ar trebui cumva incurajati sa continue.

  2. Sunt de-acord in mare cu tine. Doar ca nu cred ca scolile sunt problema. De bine de rau, eu am trecut prin scoala si am avut optiuni de activitati extra. Drept, erau extra, nu incluse in programa. Dar cine vroia, avea ce face. Si cred ca asa e si acum. Mai un cor, unde se invata si bazele unor instrumente, mai o echipa de baschet/handbal/volei, mai un cerc de desen.

    Eu nu cred ca de asta nu apar marile talente. Ci pentru ca din talent, in Romania, se moare de foame. Aia e problema, ca termini scoala si ce faci? Painea cine ti-o cumpara?

    Cred ca am mai zis eu… pentru succes in asa ceva, iti trebuie cap si disciplina. Si cine le are pe alea, isi alege alta meserie de baza, cu un castig mai sigur, si ramane cu talentul ca hobby.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.