De ce să vizitezi Neamţul?


Deja este al 5-lea articol despre evenimentul la care am participat în weekend în Piatra Neamţ dar ce să-i fac, nu mă pot abţine nicicum. Când vine vorba de turism orice mi-ai spune sunt ochi şi urechi. Iubesc să călătoresc şi îmi place că am descoperit şi un judeţ dintr-o zonă în care am ajuns doar de două ori în viaţă, cu treabă şi în  trecere – Neamţ respectiv Moldova.

Ce se poate vizita în Piatra Neamţ?

  • În primul rând, nu cred că greşesc când spun că Piatra Neamţ este singurul oraş din România cu pârtie de ski la doi paşi. Iei telegondola din mijlocul oraşului, treci peste case şi blocuri şi în 6 minute ajungi la 657 m. altitudine, acolo de unde pleacă moderna pârtie de ski de aproape 1 km lungime.
  • Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ este foarte fain şi recent reamenajat. Doi ani din viaţă mi-am petrecut amenajând muzee deci ştiu cu ce se mănâncă treaba asta iar Muzeul de Istorie din Piatra Neamţ primeşte din partea mea o notă de top.
  • Curtea Domnească este într-o amplă lucrare de restaurare amenajare şi am o veste bună cu ocazia asta: Turnul lui Ştefan va fi redeschis publicului cât de curând. El a fost în totalitate restaurat şi arată chiar foarte bine iar de sus se vede întreg oraşul. Pont: mecanismul original de sec. XIX se vede perfect la ultimul etaj al turnului.

Ce se poate vizita în judeţul Neamţ?

  • Prin Cheile Bicazului am trecut de trei ori în câteva zile, adică de 3 ori mai mult decât până acum în toată viaţa 🙂 M-au uimit. Este impresionant să treci timp de 6 km. printre stânci atât de înalte. Da, sună pueril dar trăirile nu se pot descrie în cuvinte. Poate din câteva imagini înţelegeţi dar cuvintele nu-şi mai au rostul.  Aici comercianţii şi-au găsit locul pentru vânzarea de produse specifice zonei. Cu parcările este puţin mai greu dar merită să vă petreceţi măcar câteva minute la Cheile Bicazului atunci când mergeţi pe drumul ce elagă Moldova de Transilvania.
  • Dacă tot am fost prin zonă, am dat o fugă şi până la Lacul Roşu, cel mai mare lac montan format natural din România. Legenda spune că în momentul formării lacului, prin surparea unui flnac al Muntelui Ghilcoș, au fost îngropaţi de vii un păstor împreună cu turma sa de oi. Denumirea poate să provină şi de la Pârâul Roșu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier. Lacul, ca şi Cheile Bicazului, fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, aici trâind frumoasele capre negre dar şi râşi şi alte animale protejate. Zona e amenajată pentru turişti, sunt restaurante, spaţii de cazare şi te poţi chiar plimba cu barca pe lac.
  • Barajul Bicaz a fost locul unde am început să-mi pun unele întrebări la care nu mă gândisem cred niciodată: pentru casele plutitoare ce avize îţi trebuie pentru a le construi şi cui plăteşti impozitul pe teren apă? Întrebările normal că nu mi-au venit în cap doar aşa, că mă plimbam cu vaporaşul pe lacul format în baraj ci pentru că de jur împrejurul barajului Bicaz erau case plutitoare foarte faine. Aici locuiesc oamenii, nu sunt doar case de vacanţă. Locuitorii se trezesc dimineaţa şi sar în barcă iar noapte dorm în leagăn de valuri.
  • Rezervaţia de zimbri din Parcul Natural Vânători. România a fost una dintre ţările în care zimbrul a dispărut pe la începutul anilor 1800 dar în 1958 a fost adusă din Polonia o pereche de zimbri, fiind primul pas la readucerea acestor animale în ţara noastră. Acum avem vreo 60 de zimbri în 6 rezervaţii.
  • Mănăstirea de călugări Neamţ, cel mai mare și mai vechi așezământ monarhal din Moldova. Aici am văzut pentru prima oară botezul unei maşini. Oamenii au deschis capota şi portbagajul, a venit preotul şi a ţinut o slujbă stropind cu apă sfinţită maşina. Nu ştiu dacă şi prin zona ardealului se face aşa ceva.
  • Cetatea Neamţ. Aici nu am putut intra pentru că ne-am lâlâit pe drum şi am ajuns la câteva minute după închidere dar poveştile despre ea m-au cucerit. În plus, are o intrare impresionantă cu un pod de acces arcuit cu o parte fixă și o alta mobilă, sprijinit pe 11 piloni de piatră. Foarte faină mai ales că abia ce a fost restaurată.

priNeamț este un eveniment susținut de Primăria Piatra Neamț,
Central Plaza HotelPetromCosmote, Noroc și Autonom


8 comentarii la „De ce să vizitezi Neamţul?”

  1. Pentru microbisti, stadionul celor de la Ceahlaul, sau primaria lui „Pinalty”, asta asa ca o chestie funny, felicitari pentru foto, foarte fain si pe meleagurile moldovenesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.