Bucătar dupa ureche – ce am gătit alături de Chef Florin Dumitrescu

După Micutzu, Like One, robotul Sophia sau Șerban Pavlu (vezi aici video) era cazul ca cei de la LIDL să mă invite și pe mine să gătesc la indicațiile Chef-ului Florin Dumitrescu. De fapt, copiind ce face Florin Dumitrescu la indicațiile unui responsabil cu aruncatul cu ochiul în tigaia Chef-ului.

Practic, în Caravana „Bucătar după ureche” eram despărțit de Chef de un paravan. Eu nevăzând ce se pregătește pe partea cealaltă și neștiind rețeta, am fost obligat să ciulesc urechile și să ascult indicațiile: pune pastele la fier, incinge tigaia cu ulei de măsline, aruncă bacon-ul în tigaie și amestecă pentru a nu se arde, desparte albușul de gălbenușul a două ouă și pregătește-le pentru a le arunca peste pastele ce tocmai le-ai amestecat cu bacon-ul. Pune apă de la paste în tigaie și fierbe așa până se evaporă… da, am încercat să gătesc niște paste carbonara ce nu mi-au ieșit pentru că nu am stins focul imediat după ce am adăugat gălbenuşul în tigaie. Dar mulțumitor au fost la gust, deși dacă am încercat rețeta asta pentru prima oară în viață. Dacă ar fi avut curajul să le guste, pun pariu că Chef Florin Dumitrescu mi-ar fi dat un cuțit pentru a mă transfera în bucătăria lui :))

Echipa LIDL invită oamenii să gătească „după ureche” alături de Andrei Aradits și Chef Florin Dumitrescu. După edițiile din București, Iași și Cluj, această caravană este prezentă și în Sibiu în 16 și 17 iunie 2018, apoi pe litoral. După experiența avută astăzi, mi-am dat seama că oricine poate găti o rețetă aparent sofisticată, semnată de un Chef, dacă aceasta este tradusă simplu, prin indicații verbale. Asta, bine-înțeles, dacă indicațiile sunt corecte și complete… pentru că altfel te trezești că nu stingi focul la timp și rezultatul este o omletă cu paste, nicidecum paste carbonara 🙂

Episoadele din show-ul interactiv „Bucătar după ureche” le puteți vedea aici: www.surprize.lidl.ro/bucatardupaureche

Top 10 restaurante din Sibiu

Zile și Nopți a lansat campania Top 10, prin care își propune să facă un clasament al locurilor de ieșit din casă în 18 orașe din România. Campania durează până pe 28 februarie, iar cei care votează pentru locurile lor preferate pot câștiga 10 vouchere iabilet.ro a câte 100 de lei fiecare, o bicicletă și… pam pam! un city break la Paris.

Pentru a participa la concursul Zile și Nopți (link aici), trebuie să faci propriul top și să spui ce restanurante, pub-uri, cluburi, cafenele, și festivaluri merită să stea pe podiumul celor mai tari din orașul tău.

Top 3 restaurante din Sibiu

  1. Old Lisbon este un restaurant ce trebuie neapărat pus pe lista oricărui turist, mai ales pentru meniul zilei foarte bun și accesibil (21 de lei două feluri de mâncare la alegere, salată, desert și băutură). Deci, dacă vrei să încerci o supă portugheză de cartofi chorizo, supă cremă de sfeclă, escalop de porc cu sos de piper verde, inele de calamari pane, salată Coleslaw, salată de fructe sau ștrudel cu măr, Old Lisbon e foarte aproape de Piața Mare – pe str. Tg. Peștelui nr. 4.
  2. Hochmeister este un restaurant micuț foarte aproape de Piața Mare, în Piața Schiller. Pe lângă faptul că arată foarte bine, mâncarea e și ea gustoasă și prezentabilă. De obicei, aici mănânc pulpă de rață cu varză roșie, orez și sos de portocale. Un punct în plus și pentru papanașii fierți tradiționali.
  3. La Cuptor este un restaurant unde te poți retrage în liniște și vara, la o terasă micuță în curtea interioară din Piața Dragoner, la un minut de cum cobori pe sub Podul Minciunilor. La Cuptor îmi place de obicei să mănânc la recomandarea chelnerului și până acum niciodată nu am regretat. De mâncat toate felurile, inclusiv desertul 🙂

Alte restaurante la care îmi place să merg în Sibiu sunt: Hermania (str. Filarmonicii), Max (str. Ocnei), Kulinarium (Piața Mică), Wien Cafe (Piața Huet), Jacobs Grillhouse (Calea Dumbravii), Jules Bistro (str. Mitropoliei).

Dacă locuiești în București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Sibiu, Galați, Pitești, Tg. Mureș, Arad, Baia Mare, Bacău, Brăila, Piatra Neamț, Bistrița, Oradea, Focșani sau Roman, completează până pe 28 februarie formular de pe www.zilesinopti.ro/top10 iar în 5 martie stai cu ochii pe pagina de Facebook Zile și Nopți pentru că acolo se transmite live extragerea la sorți.

Baftă!

Auchan plantează 10ha. de pădure în 18 judeţe din România. Asta dacă ne mobilizăm și noi

Auchan şi-a propus ca anul ăsta, la aniversarea a 11 ani, să planteze în toată românia 10 ha. de pădure. 

Pentru a ajunge la suprafaţa asta de copaci plantaţi, Auchan a găsit o soluţie de a mobiliza românii să se implice în campania lor. Poate aţi văzut că toate cele 33 de magazine Auchan din România au fost înverzite cu kit-urile Mobilizatron, ce conțin copăcei realizaţi din hârtie 100% reciclabilă ce au menirea de a-ţi aminti că ai fost unul dintre cei ce a pus umărul la înverzirea României. Cumpărând un kit Mobilizatron cu doar 5 lei, până pe 24 octombrie, îţi arăţi interesul ca Auchan să plateze în numele tău 2 copaci adevăraţi într-unul din judeţele în care are magazine.

Zilele trecute mi-am plantat şi eu copacul de hârtie în casă dar nu m-am putut abţine şi am cumpărat în plus alte 5 kit-uri Mobilizatron.

Mă gândesc ca în zilele următoare să le împart random celor cu care mă întâlnesc (intenţionat sau întâmplător, la cafea sau în trecere, pe stradă) aşa că stay tuned… kit-ul de la Auchan devine cadoul perfect – ieftin şi de efect 🙂

P.S. În noiembrie sper să ajung ca voluntar la plantarea din Sibiu. Poate ne vedem acolo (detalii pentru voluntariat găsiţi AICI).

Începe Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane”, Sibiu

Weekendul medieval începe astăzi la Sibiu, în Piața Mare, cu 123 de evenimente pentru toate categoriile de public. Programul cuprinde spectacole de teatru pentru copii, ateliere interactive, demonstrații de luptă, expoziții de arme și armuri, concerte de muzică medievală, animații stradale, conferințe, prelegeri filosofice, tururi ghidate, spectacole pirotehnice sau demonstrații de măiestrie a meșteșugurilor tradiționale și… cabina foto TakeaSmile.ro Photobooth 🙂

Cei 200 de artiști invitați la această ediție, a XVII-a, vor deschide Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” cu o paradă ce se va termina în Piața Mare, acolo unde trupa letoniană de rock medieval, Obscurus Orbis, va concerta pe scena festivalului. Întregul program al festivalului îl puteți găsi pe site-ul www.fmct.ro.

Vineri și sâmbătă între 12:00-16:00 și duminică seară între 18:00-22:00 vă puteți îmbrăca în costume medievale pentru a vă face poze la cabina foto TakeaSmile.ro Photobooth pe care o vom monta în zona scenei din Piața Mare. Pozele se vor tipări imediat, gratuit, iar dacă le share-uiți pe Facebook primiți și 10% reducere la închirierea cabinei foto oricând în perioada 2017-2018.

Cea mai tare cabină foto din Sibiu este a mea :)

Gata, de câteva zile pot spune că într-adevăr TakeaSmile.ro este cea mai tare cabină foto din Sibiu. Și nu doar pentru că este a mea 🙂 ci pentru că avem aparate profi, accesorii personalizate, ecran verde ce-l folosim ca fundal și… multe idei.

Mă bucur că în echipa TakeaSmile.ro am reușit să atrag doar oameni profi ce știu ce fac și pe care te toți baza. Fiecare în parte va ajuta la menținerea TakeaSmile.ro pe primul loc în domeniu cel puțin în zona Sibiu-Alba-Hunedoara-Vâlcea.

Ne pregătim de zori pentru petrecerile de Crăciun, perioadă în care simt că vom avea atât de mult de lucru încât ni se va termina hârtia foto și bateria la aparatele foto. Aștept să ajung și la evenimentele organizate de voi așa că anunțați-mă dacă organizați în perioada următoare o petrecere de firmă, aniversare, nuntă, botez, bal ori vreo campanie publicitară unde lansați un produs nou sau încercați să vă promovați serviciile într-un mod super atractiv și catchy.

Închiriază cabina foto în Sibiu pentru că:

  • TakeaSmile.ro oferă design al fotografiilor personalizat de către un grafician profesionist;
  • accesoriile sunt realizate special pentru fiecare eveniment în parte pentru a se integra perfect în tematică;
  • avem om profi ce se ocupă de tot ce înseamnă online deci va avea grijă și de fotografiile voastre pentru a apărea pe net doar ce trebuie;
  • oferim asistență profi de branding și management de proiect tocmai pentru ca serviciul nostru să se integreze perfect în eveniment

Să ne meargă bine! Asta îmi doresc cu noua noastră cabină foto.

takeasmile

Cât de importantă este lumina în arhitectură?

Cred că fiecare în meseria lui ar vrea să facă mai mult. Timpul limitat, clienţii grăbiţi şi, în general, nevoia de reducere a costurilor ne fac să facem lucrurile pe grabă astfel încât la sfârşitul zilei să ne spunem că am fi putut mai mult sau mai bine. Aşa şi eu în arhitectură. Aş vrea să am doar clienţi care să înţeleagă importanţa detaliilor şi că toate aceste detalii cer timp.

Îmi amintesc vremurile când lucram în amenajarea de muzee. Acolo munceam o echipă de 20 de oameni la planuri, strategii, idei, dar de fiecare dată aveam nevoie mai mult ca orice de un iluminat LED potrivit, un detaliu la care puţini s-ar gândi şi cei mai mulţi cred că este neimportant în arhitectură. Pun pariu însă că aţi fost la muzee la care nu puteaţi admira un tablou sau un obiect protejat de o vitrină de sticlă pentru că pur şi simplu reflectoarele prost poziţionate le răpea toată valoarea prin reflexii deranjante.

Nu fiţi neîncrezători, acest detaliu este la fel de important atât în proiectarea unor locuinţe (prin montarea unor becuri LED potrivite) cât şi în iluminatul LED industrial. La fel de important ca înălţimea potrivită a treptelor unei scări ori dimensiunea uşilor.

Becuri led 21

Scriu articolul ăsta pentru că zilele trecute îmi spunea cineva că am lucrat prea mult la un anume proiect. Era un proiect uşor, într-adevăr, care pentru a primi aprobare şi a trece în faza de execuţie necesita doar câteva plaşe desenate şi puţine lămuriri. Eu însă m-am încăpăţânat să gândesc toate detaliile de care aveau nevoie constructorii, chiar dacă munca mea era ineficientă din punct de vedere financiar. Nu ştiu de ce am făcut lucrul ăsta, poate pentru că proiecte încheiate cu ani în urmă au suferit atâtea modificări, după placul fiecărui proprietar ori chiriaş, încât simt că nu îmi mai aparţin. Şi astfel trec anii şi nu laşi nimic în urmă cu care să te identifici…

Ca să revin la iluminat, i-am găsit pe cei de la www.lightsmart.ro care nu doar îţi vând becuri LED ci au şi divizie de consultanţă oferind exact serviciile de care spuneam mai sus că (măcar) un arhitect are nevoie – soluţii tehnice adaptate locaţiei, elaborarea de studii luminotehnice, concepţie sisteme de iluminat etc.

Am scis de ei ca să-mi fie uşor să le găsesc datele de contact atunci când voi avea nevoie 🙂

Telekom prin fibră optică şi în centrul Sibiului

Atunci când m-am mutat în centrul Sibiului mi-a fost puţin dificil să îmi instalez internet şi cablu pentru că odată cu anul 2007, când oraşul a fost Capitală Culturală Europeană, regulile au devenit destul de stricte în ceea ce-i priveşte pe cei ce vor să tragă cabluri pe faţadelor clădirilor de aici. Prin lucrările de dinainte de 2007 toate cablurile ce existau pe clădirile din zonele turistice au fost îngropate, asta stopând o perioadă investiţiile în tehnologii noi. Şi de aici problema mea – nu am găsit la momentul respectiv nici o firmă care să-mi ofere toate serviciile de care aveam nevoie, Romtelecom-ul de pe vremea aceea putându-mi oferi televiziune doar prin antenă, iar antena este interzisă în Centrul Istoric.

AUTOBAHN TELEKOM_72

Zilele trecute, însă, Telekom m-a anunţat de recentele investiţii şi extinderea acoperirii reţelei de fibră optică în Sibiu şi mi-a oferit, pe lângă internet  cu viteză de până la 1 Gbps şi telefon şi televiziunea prin cablu… gratuit, în abonamentul ce îl am deja.

Dacă e să scriu cu liniuţă noutăţile pentru serviciul de televiziune, iată-le:

  • Televiziune interactivă cu până la 140 de canale digitale, 24 dintre ele fiind HD, iar 62 de canale pot fi urmărite live pe site-ul www.telekomtv.ro pe laptop , tabletă sau smartphone cu aplicația Telekom TV din Google Play sau App Store;
  • Variantă îmbunătăţită a Ghidului Electronic de Programe care oferă posibilitatea de a seta alerte pentru evenimente viitoare, de a crea liste cu canalele preferate pentru fiecare membru al familiei sau de a urmări două canale în acelaşi timp prin sistemul PiP (Picture in Picture).
  • Crearea unei arhive personale de conţinut prin Înregistrările în Cloud – poţi înregistra emisiunile preferate, filmele şi competiţiile sportive în cloud, fără a fi nevoie de un dispozitiv special de stocare sau de un receiver diferit. Conţinutul va fi disponibil pe toate dispozitivele asociate Telekom TV;
  • Arhivă TV – toate programele TV difuzate în ultimele 7 zile pot fi accesate în reluare, putând să foloseşti şi funcţii de genul „pauză” sau „derulare” pentru emisiunile din arhivă, ca în cazul opţiunii „Video la Cerere”;
  • Video la cerere pe toate ecranele – poţi alege să urmăreşti filme sau documentare prin sistemul pay-per-view sau sub forma unui abonament lunar, ori chiar gratuit pentru o parte din titluri.

Ofer o invitaţie de o zi la UNTOLD Festival. În oricare zi vrei tu…

Astăzi s-a anunţat line-upul pe zile la UNTOLD Festival:

Ce cred că e de subliniat e faptul că s-au pus în vânzare şi bilete de o zi pentru cei ce nu pot ajunge la tot festivalul (click aici pentru detalii).

Eu mi-am ales ziua preferată de la UNTOLD Festival. Asta dacă aş merge la festival doar pentru o zi dar cum nu se va întâmpla asta [insert here emoticon fericit], nu ştiu dacă merită să vă spun preferata mea. Spun doar că o să fac ping-pong între scene până cât totul o să devină out of my head. O să încerc să get wild şi să PATT (party all the time). Iar când nu voi mai putea, o să strig că am o beautifule life! V-aţi prins? 😛

Concurs

E timpul să vă alegeţi şi voi ziua preferată de la UNTOLD Festival. Asta dacă vreţi să câştigaţi o invitaţie de o zi… pentru că începând de acum şi până miercuri, 3 iunie, ora 20:00, puteţi să spuneţi în comentarii la acest articol care este ziua voastă preferată de la UNTOLD Festival şi intraţi în concursul în urma căruia puteţi câştiga o invitaţie de o zi (oricare zi vreţi voi) la festivalul ce va avea loc la Cluj Napoca în perioada 30 iulie – 2 august 2015. Câştigătorul va fi desemnat prin tragere la sorţi.

UNTOLD Festival

Deci, să reluăm datele importante:

  • care e ziua ta preferată de la UNTOLD Festival? Poţi vedea la începutul articolului line-upul pe zile
  • răspunde printr-un comentariu la acest articol până în 3 iunie ora 20:00
  • baftă!
  • aşteaptă confirmarea că ai câştigat o invitaţie de o zi la festival
  • felicitări!

Aş prefera să comentaţi cu contul de Facebook pentru a putea lua legătura mai uşor cu voi dar dacă nu vreţi ori nu aveţi cont de Facebook, aveţi grijă să completaţi o adresă de email validă în câmpul de mai jos de la comentarii. 

P.S. Ziua mea preferată e sâmbătă… dacă cumva nu v-aţi dat deja seama.

[LATER EDIT 05.06.2015]

Concursul s-a terminat. Pentru desemnarea câștigătorului a fost folosit sistemul random.org. Acesta este Vlad Vladinski. Felicitări!

Cum se calculează RCA-urile?

Apropo de educaţia financiară despre care am vorbit zilele trecute, întotdeauna calculul RCA-urilor a fost o necunoscută pentru mine. Atunci când mi-am cumpărat maşina evident că un criteriu important a fost cheltuieli cât mai mici. Cheltuieli de întreţinere, combustibil şi, evident, impozit şi asigurări.

Recunosc faptul că încerc să calculez tot la câteva luni RCA-ul ca să îmi dau seama cum şi cât scade ori creşte preţul şi în funcţie de ce mi se oferă. Folosesc un calculator RCA de genul celui de pe www.rcalatineacasa.ro.

Dacă restul cheltuielilor le-am putut prevedea de la început, partea cu calculul RCA-ul nici până azi nu mi-e foarte clară pentru că preţul a crescut de fiecare dată când îmi făceam o nouă asigurare obligatorie (de asta şi folosesc acum www.rcalatineacasa.ro pentru a verifica preţurile). Preţul RCA-ului îmi creştea chiar dacă eu înaintez în vârstă (se spune că tinerii plătesc mai mult) iar accidente nu am avut (experienţa ar trebui să aibe un cuvânt de spus).

Voi ştiţi exact cât şi pentru ce plătiţi RCA-ul sau alegeţi de fiecare dată preţul cel mai mic de pe piaţă?

UNTOLD Festival o să fie mare!

Pfuu, UNTOLD Festival (30.07-20.08.2015) o să fie chiar impresionant la Cluj-Napoca, organizatorii anunţând astăzi o nouă serie de artişti confirmaţi, în completarea celor aproximativ 30 pe care îi ştiam deja. Selecția noilor artiști a fost realizată având la bază preferințele exprimate pe www.untoldfestival.com de peste 40.000 de persoane.

Astfel, avem aşa: ARMIN van BUREEN (singurul artist care a fost desemnat de 5 ori DJ-ul nr. 1 în lume), DIMITRI VEGAS&LIKE MIKE (locul 2 în lume, la momentul actual, conform Dj Mag Top 100 DJs), Tom Odell, John Digweed, Sharam, Nic Fanciulli, Satoshie Tomiie, Duke Dumont, Michael Calfan, Lost Frequencies, Avicii, David Guetta, ATB, Fedde le Grande, Tinie Tempah, John Newman, Patrice, Dj Premier, AronChupa, Foreign Beggars, Wilkinson, ANDYC şi mulţi alţii.

Şi când spun mulţi alţii spun edm, trance, hip-hop, pop-rock dar şi… retro. BONEY M, CULTURE BEAT și MR. PRESIDENT vor aduce în festival ritmurile anilor ’80-’90 🙂

PRE-SALE – 259 lei plus taxe în rețeaua Eventim şi abonamente VIP la 449 lei, acestea asigurând accesul în toate cele 4 zile de festival, la toate cele 10 scene. 

O să fie interesant şi pentru că UNTOLD Festival promite o lume vizuală care va transforma Cluj-Napoca într-un spațiu de poveste, unde personaje precum Balaurul cu Trei Capete, Dracula, Greuceanu, Ileana Cosânzeana, Împăratul Roșu, Prâslea cel Voinic, Muma Pădurii vor fi insuflețite prin decoraţiuni și amenjări tematice în cadrul festivalului. Promit un articol before & after cu spaţiile din festival.

untold festival

UNTOLD Festival este proiectul major de divertisment al programului Cluj-Napoca 2015 – Capitala Europeană a Tineretului, organizat de Federaţia SHARE Cluj-Napoca în parteneriat cu organizaţia Student Plus, fondator al Federaţiei SHARE Cluj-Napoca.

Banca Transilvania este Partener Oficial al acestui festival.

Cunoaşte-ţi oraşul – Open your City

O bere îţi poate da senzaţia că atunci când ieşi în oraş trebuie să te distrezi, să descoperi locuri noi, să trăieşti lucruri noi, să petreci alături de prieteni şi colegi într-un alt mod decât eşti obişnuit.

Tocmai asta a transmis campania Open your City… pe mine m-a făcut să îmi doresc să-mi cunosc oraşul mai îndeaproape. Şi am şi făcut-o în ultimele luni. Şi, din câte văd din clipul de mai jos (aici), pe alţii chiar „i-a luat de mână” şi i-a trimis să experimenteze locuri noi, trăiri noi. Cei care au demonstrat că îşi cunosc oraşul au fost invitaţi ba într-un avion-bar, ba la un show de cabaret sau într-o bucatarie moleculara ori… la o petrecere exclusivistă în Trenul Regal!

Cities of the World – hai să promovăm şi Sibiul cosmopolit.

Zilele astea ne-am scos în oraş cu gând de distracţie şi descoperit locuri noi unde să ne petrecem serile lungi. Cu ocazia asta, am intrat în campania “Cities of the World” a celor de la Heineken prin care vor să ne inspire să renunţăm la obiceiurile de zi cu zi şi să descoperim secretele propriilor oraşe. Sunt chiar curios dacă descoperiţi în pozele mele locuri cunoscute vouă, locuri prin care vă petreceţi de obicei serile în oraş după serviciu sau în weekend.

TudorPopa-1

How to spend a great night out in your city.

Dacă recunoaşteţi localurile din pozele mele, vă provoc să vă faceţi şi voi poze în aceste locuri şi să le urcaţi până în 9 decembrie în aplicaţia Open your city! Iar ori de câte ori ieşiţi în oraş sau încingeţi o petrecere, share-uiţi pozele pe Facebook, Twitter, Instagram folosind hashtag-ul #openyourcity. Aşa ne vom recunoaştem şi poate descoperim şi noi locuri neexplorate până acum.

Totul are şi o finalitate foarte mişto: cele mai interesante poze urcate în aplicaţie vor fi folosite pentru a realiza un clip video ce va fi promovat la nivel naţional. Mi-aş dori ca Sibiu sa fie prezent în acest clip mai ales ca avem “concurente” oraşe precum Cluj Napoca, Bucureşti sau Braşov 🙂 Gânditi-vă că de obicei promovăm imaginile turistice ale Sibiului: Piaţa Mare, Turnul Sfatului… a venit timpul să prezentăm şi aspectele inedite, imaginile cosmopolite, petrecerile din acest oraş. Pentru că merităm să fim prezenţi în clipul Heineken.

Let’s Open Your City together!

Trebuie să ne amintim faptul că şi Sibiu oferă posibilitatea unei aventuri nocturne, chiar şi printre clădiri sau pe marile bulevarde. Şi dacă tot cunoaştem unele dintre aceste aventuri, de ce să le ţinem doar pentru noi? Eu le voi răspândi în următoarea perioadă prin aplicaţia de pe Facebook ce o gasiţi şi voi pe pagina Heineken, aici: https://www.facebook.com/heineken. Vă provoc să o faceţi şi voi.

TudorPopa-5 TudorPopa-4

Cum te poţi înscrie în concurs

Tab-ul OpenYourCity poate fi accesat de pe Facebook (aici), pe website (http://www.heineken.com/ro/home.aspx) şi de pe telefonul mobil. Pot fi inscrise între 3 şi 5 fotografii până în 9 decembrie, deci timpul este relativ scurt pentru a realiza pozele. Pozele trebuie să fie de tip selfie, poză de grup, close-up-uri, etc realizate în locaţii publice diferite, dar să fie făcute cu ocazia aceleiaşi iesiri în oraş. Printre poze pot fi şi unele de tipul “pregătiri înainte de distracţie”. În cazul în care propunerea voastră este respinsă, ea poate fi reînscrisă, cu condiţia ca poza necorespunzătoare să fie înlocuită sau ştearsă.

Atenţie! Nu se acceptă fotografii realizate sau prelucrate cu un soft de calculator sau fotografii neclare ori care includ imagini cu copii sau persoane sub 18 ani, animale, branding vizibil apartinând unor produse concurente Heineken, scene care încalcă codul de etică şi comportament public.

Baftă!

TudorPopa-3 TudorPopa-2

5 lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre cazările din Sibiu.

Unul dintre cele mai de suflet proiecte ale mele este “Prin Sibiul Meu” ce de anul acesta a devenit “My Sibiu”. Dacă mă citiţi constant, e imposibil să nu mă fi „auzit” până acum măcar o dată vorbind despre faptul că încerc să promovez oraşul Sibiu pe cât posibil.

În anul 2014 am adus la aici 10 bloggeri străini care au vizitat (fiecare) peste 20 de ţări până acum şi cu toate astea cu toţii au rămas îndrăgostiţi de Sibiu. Şi asta se demonstrează prin faptul că s-au întors aici la scurt timp sau chiar s-au mutat pentru o perioadă în oraşul nostru.

Având colaborări în anii ăştia cu unităţi de cazare din Sibiu mi-am dat seama de faptul că există un trend al turiştilor (nu ştiu dacă tocmai sănătos) de a renunţa la hoteluri, îndreptându-se tot mai mult spre pensiuni şi apartamente închiriate în regim hotelier. Cel puţin asta reiese din faptul că în 2014 s-au dublat (cel puţin) apartamentele scoase la închiriat de către persoane fizice.

Dar eu nefiind „din interior”, prefer să nu dau cu presupusul. Pentru că e sfârşit de an,echipa CazareSibiu.com încercă să mă lămurească şi pe mine care e linia spre care se îndreaptă turimul sibian, preferinţele turiştilor şi numărul lor şi cum a fost văzut Sibiul în 2014 din punctul ăsta de vedere.

pensiuni-sibiu

Cum vedeţi voi trendul spre care se îndreaptă turismul sibian şi, evident, ofertele hoteliere din Sibiu?

CazareSibiu.com: Turismul sibian a inceput sa se maturizeze si sa se stabilizeze. Proprietatii de pensiuni sau hoteluri au inteles ca turismul inseamna mai mult decat a oferi un loc de cazare intr-o camera. O data cu inceprerii maturizarii turismului, si ofertele au inceput sa fie mai diverse si mai targetate pe segmenti de clienti. In piata, vor rezista cei care sunt profesionisti, cei care stiu sa-si fidelizeze clientii si cei care stiu sa se promoveze pe canalele de comunicare online si offline.

E adevărat că apartamentele închiriate în regim hotelier au luat locul hotelurilor în preferinţele turiştilor ce au venit în Sibiu în 2014?

CazareSibiu.com: Dezvoltarea segmentului de cazare in regim hotelier din Sibiu este influentat de mai multi factori, la fel ca si in cazul altor orase din Transilvania. Pe de-o parte regimul hotelier se adreseaza unui segment nou de clienti care vin in oras, se datoreaza si faptului ca e mult mai avantajos sa inchiriezi in regim hotelier un apartament cu plata pe noapte, decat sa-l inchiriezi pe perioada nedeterminata, dar si datorita pietei imobiliare care pe perioada crizei a inghetat vanzarile de apartamente si astfel multi din cei care vroiau sa le vanda nu ai mai avut ce face cu ele, iar inchirierea lor a fost cea mai buna solutie.

Exista date oficiale despre numărul de turişti din Sibiu în 2014? A crescut faţă de anii anteriori?

CazareSibiu.com: Datele oficiale care exista nu reflecta realitatea, deoarece sunt multe unitati care nu-si raporteaza corect numarul de intrari pe care le-au avut. Insa, traficul raportat de Google arata ca dupa bumul de turist din 2007, numarul lor s-a stabilizat o data cu venirea crizei si a avut un trand descrescator pana in anul 2013.  Incepand din acest 2014, continund cu anii viitori, numarul turistilor va creste datorita revenirii pieteti, datorita noi infrastructuri care faciliteaza accesul strainilor spre Sibiu, dar si datorita coerentei cu care s-a promovat orasul si a evenimentelor periodice de aici.

Un Constănţean, de exemplu, găseşte cazare la Sibiu dacă se hotărăşte „peste noapte” să ne facă o vizită? Care sunt perioadele turistice din an pentru care recomandaţi oamenilor să-şi facă rezervări din timp?

CazareSibiu.com: Noi sfatuim turistii sa isi faca rezervari din timp, sa intre pe site si sa sune la receptie, iar ulterior sa trimita o rezervare scrisa pentru a avea o confirmare prin email.

Dupa cum se vede si in traficul de pe strazile Sibiului, perioada de varf incepe in primele zile ale lunii iunie, cu apogeul in luna august si cu o cadere a numarului de turism spre luna octombrie. De asemenea, o influenta majora o au si evenimentele mari care au loc, precum Festivalul de Teatru sau Targul de Craciun.

Care sunt modalitatile prin care o unitate hoteliera din Sibiu isi poate creste numarul de turisti?

CazareSibiu.com: Numarul turistilor care vin in Sibiu se imparte la numarul unitatilor de cazare care este intr-o continua crestere. In primul rand, unitatea hoteliera trebuie sa isi cunoasca bine segmentul de clienti la care se adreseaza si sa ofere servicii turistice si conditii de cazare adresate segmentului acestora. In al doilea rand, prezenta lor in mediile de comunicare cu turistii este foarte imortanta. Este important sa fi prezenti pe site-urile internationale, pe site-urile nationale, dar si pe site-urile locale cum e CazareSibiu.com

Turistii devin din ce in ce mai informati si stiu sa foloseasca internetul ca o sursa de informare si diferentiere a ofertelor existente in piata, de aceea o unitate hoteliera trebuie sa fie gasita cu usurinta.

Concurs pentru arhitecţi – Ceresit Facade Awards

Mă gândesc serios să mă înscriu şi eu în concursul celor de la Ceresit prin care caută proiecte de faţade exterioare unice, remarcabile, pentru clădiri rezidenţiale sau non-rezidenţiale, în urma căruia Ceresit oferă premii în valoare de 24.000 de euro + Premiul European pentru design ETICS + apariţii în reviste europene de arhitectură + premiul special pentru cel mai inspirat arhitect român participant în concurs – un tur arhitectural al Italiei în cadrul căruia vor fi vizitate clădiri cu valoare arhitecturală din Roma, Milano, Florenţa, Verona, Torino şi Napoli. Adică WOW!

Participarea este extrem de simplă, singura condiţie fiind ca aceste faţade înscrise în concursul „Ceresit Facade Awards” să încorporeze sistemul compozit de izolaţie termică la exterior (ETICS) de la Ceresit pe cel puţin 50% din faţadă (detalii despre aceste produse vă dau puţin mai jos). Înscrierile, regulamentul şi alte detalii se găsesc pe site-ul www.ceresit.com (link direct spre concurs). Se acceptă înscrieri atât din partea arhitecţilor independenţi, cât şi din partea firmelor de arhitectură, iar jurizarea se va face pe 3 categorii: clădiri rezidenţiale medii, clădiri rezidenţiale mari şi clădiri nerezidenţiale.

Am aruncat şi eu un ochi pe site şi am observat şi câteva proiecte româneşti înscrise în concurs. Important! Înscrierile se pot face până în 31 octombrie 2014 (aici) iar la începutul anului viitor va avea loc Final European Award Ceremony undeva în Europa, într-un cadru festiv, internaţional.

Dragi arhitecţi, înscrieţi-vă şi voi în concurs pentru că doar aşa putem aduce premiul cel mare în România 🙂

CFA_blog 8

Atât tencuielile acrilice şi siliconico-silicatice Colours of Nature, cât şi tencuielile Visage răspund provocărilor concursului Ceresit. Sunt compatibile şi integrate în sistemele ETICS, asigurând izolare perfectă, durabilitate şi proprietăţi elastice deosebite.

Produsele din gama Visage sunt create în 3 mari categorii, reprezentând resursele naturale care pun cel mai bine în valoare designul contemporan: piatră, lemn şi metal. Noutatea în categoria Visage o constituie tencuiala cu efect de beton arhitectural, Ceresit CT 760. Aceasta se integrează perfect în sistemul de izolaţie termică a clădirii şi este ideală pentru crearea unei faţade cu aspect brut, nefinisat. Tencuiala arhitecturală Ceresit CT 760 VISAGE este uşor de pus în operă, foarte versatilă şi este disponibilă în trei nuanţe de gri – deschis (Sydney Light), mediu (Chicago Grey), închis (Tokyo Graphite) – precum şi numeroase texturi cu aspect de beton ce sunt menite să vină în ajutorul ideilor inovatoare sau experimentale ale designului arhitectural contemporan.

De ce să mă apuc de Airsoft?

Am amici pasionaţi de Airsoft şi ştiu cum au ajuns să aibă în casă echipament de airsoft de toate tipurile… ca în plin război. Jocul ăsta poate deveni un drog, ca orice alt joc plin de adrenalină. De asta mă bate rău gândul să mă arunc şi eu pe frontul de luptă.

Interesant este că, odată intrat în lumea airsoft-ului, n-ai cum să te plictiseşti. Nu e ca la alte jocuri unde îţi cumperi o rachetă de tenis sau o minge de fotbal şi gata, asta-i tot. Aici începi cu echipamentul şi-ţi cumperi replici de airsoft, pistoale de airsoft  şi îmbrăcăminte de camuflaj. Apoi îţi mai iei un echipament de protecţie, un încarcator mid-cap, o baterie li-po, o ţeavă de precizie, geantă de transport, vestă tactică şi aşa mai departe până ajungi să-ţi numeri pistoalele şi grenadele din dulap ca femeile pantofii 🙂 Asta face airsoft-ul şi mai interesant, pentru că tactica jocului nu începe în momentul intrării pe “teren” ci la baza “supravieţuirii” tale stau chiar şi dotările cu care te prezinţi în faţa inamicilor.
Pentru o dotare ca la carte, recomand un magazin de airsoft gen Airsoft6 pentru achiziţii de toate genurile.

Acum… nu ştiu ce să zic. Parcă pare prea real tot jocul ăsta şi prea plin de adrenalină. Mi-e că îmi va plăcea prea mult 😀

Airsoft-ul a apărut în Japonia în anii 1970 şi din 2010 este recunoscut şi în România ca fiind o activitate de recreere pentru persoanele peste 18 ani. Nu-i de mirare că şi la noi este tot mai popular, organizându-se inclusiv evenimente de 40 de ore la care participă două echipe a câte 40-50 de luptători.

Puritatea apei de la robinet

Având o reacţie consistentala postul despre testul apei, am luat legatura cu reprezentanta Aquasana să văd ce spune un vânzător de filtre de apă despre ce merită :) în materie de apă. Am primit un răspuns destul de moderat, fără încercarea vădită de a-şi face reclamă:

  • apa de la robinet nu este chiar aşa de periculoasă precum spun cei care vând apa îmbuteliată şi trebuie ţinut cont că aceasta este apa cel mai des verificată de către autorităţi;
  • nu toate mărcile de apă îmbuteliată provin din izvoare cristaline de munte, aşa cum ne imaginăm noi;
  • consumatorul ar trebui să aibă o abordare echilibrată şi să accepte mai mult apa de la robinet (mai ales pe cea din Sibiu care este una dintre cele mai bune ape din ţară), să mai savureze din când în când o apă îmbuteliată bogat mineralizată, mai ales cei ce locuiesc în zonele unde apa este slab mineralizată;
  • noua mişcare pentru evidenţierea nitraţilor din apa îmbuteliată este un pas mare înainte şi acesta ar trebui continuat pentru evidenţierea şi eliminarea şi a celorlalţi poluanţi care ajung din industrie şi agricultură în apa pe care o bem;
  • dacă consumatorul este mai pretenţios şi mai atent la ce consumă, atunci un Filtru de Apa este o solutie Ce Merita!

Dacă mai aveţi şi alte întrebări, Nicu a promis să vă răspundă…

Testul purităţii apei potabile din Sibiu m-a uimit.

Zilele trecute am primit de la Aqua Carpatica câteva testere pentru nitraţi ce le-am folosit să testez diferite ape potabile din jurul meu. Pentru că mai mulţi dintre voi m-au întrebat unde pot găsi astfel de testere, cei de la Aqua Carpatica promit că în perioada următoare se vor găsi în marile magazine din România (Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Mega Image) într-o campanie amplă de sampling.

Rezultatele testelor le-am introdus în aplicaţia special realizată pe Facebook, aici. Dacă urmăriţi, veţi rămâne şi voi uimiţi de cât de bune au fost rezultatele apei potabile de la robinet din tot Sibiul. Doar în unele zone s-au raportat 10 mg de nitraţi/l, în rest raportându-se sub această cantitate considerată ca nivel maxim pentru a fi recomandată să fie consumată de către copii şi bebeluşi. Deci, practic, stăm bine 🙂

Ce sunt nitrații: substanțele care se găsesc în mod natural în sol, fiind un compus al azotului care hrănește rădăcinile plantelor, dar și cea mai importantă substanță din îngrășămintele folosite în agricultură. În exces, aceștia trec în pânza freatică și contaminează apa, iar efectele lor asupra organismului sunt de la cele minore, la cele foarte grave, precum cancerul sau chiar moartea, în special la sugari. Despre acestea, pe larg, în acest articol de pe blogul AQUA Carpatica.

Iată şi rezultatele mele:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA cati nitrati sunt in apa din sibiu_08 cati nitrati sunt in apa din sibiu_06 cati nitrati sunt in apa din sibiu_02

Vă e foame? Despre Foodpanda.ro

Foame, foame, ploaie, ploaie. Zilele astea m-au omorât pur şi simplu. Pentru situaţii de genul ăsta sunt recunoscător că cineva, cândva, undeva, a inventat internetul, telefonul şi aplicaţiile de mobil. N-aş ieşi din casă pe o vreme atât de mohorâtă nici să nu fi mâncat de 2 zile şi ultima speranţă de a rămâne în viaţă ar fi să-mi trag în cap o pungă de plastic şi, ud leoarcă, să fug până la cel mai apropiat restaurant.

Aleluia pentru Foodpanda.ro 🙂

Săptămâna trecută am testat la Bucureşti aplicaţia (se poate descărca pe Android şi iPhone) şi a fost mană cerească. Aplicaţia a adunat sute de restaurante de unde îţi poţi comanda mâncare. Deocamdată e prezentă în Bucureşti, Cluj Napoca, Timişoara şi Iaşi. Heeei, pe când şi la Sibiu? 😛 Practic, îţi poţi comanda orice de oriunde şi chiar poţi beneficia de unele promoţii. Interesant este că se bazează pe locaţia ta şi îţi arată doar restaurantele din zonă în aşa fel încât livrarea să se facă cât mai repede. Ce-i şi mai fain este faptul că aplicaţia este internaţională, are peste 100.000 de descărcări şi e prezentă în aproape 30 de ţări din toată lumea aşa că poate fi de ajutor şi în concedii.

În fine, ce voiam să spun este că v-o recomand. Mai jos câteva capturi:

Foodpanda.ro_009Foodpanda.ro_001Foodpanda.ro_005Foodpanda.ro_002 Foodpanda.ro_004Foodpanda.ro_003   Foodpanda.ro_006 Foodpanda.ro_007 Foodpanda.ro_008  

Carpatcement şi RECOMSID încă produc în Hunedoara (#proHD 2014)

Toate articolele scrise de bloggerii invitaţi la evenimentul #proHD le găsiţi AICI.

De câte ori am înjurat praful şi mizeria de pe şantiere numai eu ştiu. Am ajuns să car după mine halat şi papuci dinăia de pungă de unică folosinţă, doar pentru a nu mai trebui să-mi curăţ încălţămintea după ce verificam o lucrare. Dar degeaba, praful gipsului, a cimentului abia scos din sac, noroiul din jurul fundaţiilor caselor ce urmează să fie ridicate… enervant. Dar am ştiut în ce mă bag atunci când am ales să dau la arhitectură. Spre surprinderea voastră, un arhitect nu stă zi şi noapte cu un mouse în mână, în faţa monitorului. La fel cum nici un blogger nu tastează zi şi noapte.

De data asta, însă, am ajuns pe şantiere în calitate de blogger. Chiar pe şantierele şantierelor (cum ar veni) pentru că am vizitat fabrica de ciment Carpatcement Holding din Chiscadaga şi RECOMSID Hunedoara, fabrică ce produce tot felul de articole de metal.

Neaşteptat, aici nu am avut problema prafului şi a mizeriei ca pe alte şantiere. Ba, dimpotrivă, cei de la Carpatcement au fost exagerat de grijulii ca nu cumva să calci strâmb şi să-ţi luxezi piciorul, să nu cumva să te aşezi pe o treaptă de scară ce nu e prevăzută a fi bancă şi, sincer vă spun, am fost avertizaţi să fim atenţi chiar şi la viteza maşinilor în incinta fabricii. Oricare ar fi trecut peste 10 km/h ar fi fost sancţionat aspru. Totul pentru a preveni accidentele de orice fel.

Carpatcement Holding:

      • A fost construită între anii 1972-1976;
      • Se lăuda cu 8 ani fără accidente de muncă;
      • S-a privatizat în 1998, noii investitori fiind Heidelbergcement, unul dintre primii 3 producători de ciment din lume;
      • Producţia cimentului începe în cariera de calcar, cu excavarea pietrei de calcar şi a argilei. Întreg ciclul de producţie îl găsiţi aici.
      • Producţia se face cu ajutorul combustibililor alternativi cum ar fi anvelopele uzate şi alte deşeuri (detalii aici);

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Recomsid Hunedoara:

    • A fost privatizată în 2003, familia Hărău cumpărând o parte din vechiul combinat;
    • Acum are 260 de angajați cărora nu le-a fost întârziat salariul niciodată nici măcar o zi;
    • Produce peste 400 de tone de confecţii metalice/lună pentru firme din mai multe ţări europene;
    • Îşi desfasoară activitatea în două hale de 16.400mp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoze Recomsid PRO HD_01

PRO HD – Fabricat în Hunedoara este un eveniment organizat de Sebastian BârgăuDenisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi susţinut de AVIS 3000CarpatcementRECOM SID Hunedoara şiAqua Sara / Aqua Sara Facebook. Parteneri: Magazinele PRO HDKooperativa 2.0Vila FlamingoGlasul Hunedoarei, săptămânalul REPLICA.