E greu să respecţi legea


OurHeritage.ro SB-462

În poză, staţia Beneşti, comuna Altâna, jud. Sibiu – monument istoric costruit la sfârşitul sec. XIX.

Mi-e greu să explic oamenilor de ce atunci când îşi modernizează casa (inclusă într-o zonă istorică sau chiar ea monument istoric) trebuie să respecte nişte reguli. La prima vedere, orice proprietar înţelege:

 • de ce trebuie să păstreze tâmplăria de lemn ce nu e voie să fie înlocuită cu PVC,
 • de ce trebuie să păstreze pe clădire ţigla tip solzi, nicidecum învelitoare de tablă,
 • de ce soclul trebuie păstrat aşa cum este şi nu se recomandă placarea lui cu piatră spartă sau pişcoturi de ciment,
 • de ce culoarea faţadei trebuie păstrată într-o culoare apropiată de cea originală, nevopsind-o într-un roz puternic.

„Prost sunt eu pentru că vreau s-o fac legal.”

Proprietarii înţeleg atunci când le explici lucrurile astea doar că… se întreabă de ce vecinul de peste drum şi-a demolat acoperişul şi l-a înlocuit cu un altul nou iar el nu are voie să facă acelaşi lucru; casa de lângă ei are intrare direct din stradă, asta pentru că s-a făcut un magazin acolo, iar ei nu au voie să facă acelaşi lucru; faţada, tâplăria şi soclul lui nea Gheorghe sunt „modernizate”… fără aprobări şi avize. Toţi se întreabă de ce să consume bani, timp şi nervi încercând să respecte legea atâta timp cât cei ce o încalcă trăiesc bine-mersi fără griji şi fără controale.

Puţini ştiu însă că pentru un simplu geam termopan cu tâmplărie PVC pus pe o clădire monument istoric ţi se poate face dosar penal.


18 comentarii la „E greu să respecţi legea”

 1. Eu n-am intalnit pe nimeni care sa fi fost amendat cu o carca de bani sau bagat la mititica pentru acest lucru. Si ne mai intrebam de ce nu se respecta legea.

 2. Ai stat vreodata sa primesti un aviz de la Ministerul Cultelor si Patrimoniului pentru o renovare de imobil?
  Probabil ca nu, altfel ai intelege de ce, dupa 1-2 ani de refuzuri fara nici un fel de solutie oferita de reprezentantii acestei institutii, oamenii aleg sa-si bage piciorul si sa isi repare singuri casele.

  1. Alex, vreau exemple concrete. Asa doar sa ne gasim scuze (din ce auzim prin oras) cred ca nu-i constructiv

 3. E foarte usor sa respecti legea, atunci cand legea te ajuta, cand institutiile te ajuta, nu iti pun bete-n roate tot timpul. Insa, aceste chestii , din pacate, sunt doar un vis placut.

 4. Eu personal am fost sa depun cel putin 10 documentatii pentru avize de la Ministerul Cultelor si Patrimoniului, intrucat lucrez la o firma de proiectare.
  Ex 1: pentru o mansardare pe str. N Balcescu, intr-o curte interioara, dupa 2 ani s-a luat avizul. Primaria a refuzat dosarul pentru autorizatie, deoarece „nu mai corespundea cu cerintele din certificatul de urbanism”

  Ex 2: pentru o casa care era intr-o stare de degradare atat de avansata incat abia puteai spune ca e casa, din Saliste, pentru demolare si construire de casa cu aceleasi elemente arhitecturale, decorative, etc, a durat peste 6 luni, desi s-au dus poze cu detalii interioare, exterioare, propunere exacta.

  Ex 3: tot in Saliste, care e aproape in intregime in zona de protectie, pentru o mansardare, s-au dus 7 propuneri pentru acoperis, dupa ce interiorul si restul cladirii a fost acceptat. A 7-a varianta era identica din toate punctele de vedere cu prima varianta propusa. Aceasta varianta a fost acceptata tot dupa mai bine de 6 luni

 5. Eu de la inceputul anului fac parte din comisia de care vorbesti tu si lucrurile stau altfel (cel putin de cand am eu legatura cu asta). Nu stiu proiect care sa tina cont de sfaturile comisiei si sa nu se aprobe.
  Si la exemplul 3 dat de tine sigur s-a dat avizul doar pentru a nu se mai lungi… desi nu mi se pare corect. Asa cum spui si tu… s-a oferit o varianta identica cu una deja respinsa. In cazul asta, scuza-ma, nu e vina Directiei de Cultura ca se lungeste acordarea avizului.

 6. Raspunsul care se dadea la fiecare respingere era acelasi, sfidator, ridicol si complet inutil „un arhitect ar trebui sa stie ” . Ma intreb cati arhitecti cunosc specificul fiecarei strazi a fiecarei localitate din acest judet, care se afla sub incidenta acestei zone de protectie.
  In plus de asta, mi s-ar parea normal ca, dupa respingerea unui proiect propus, care nu se face in 10 minute, ci in cateva zile, cel putin, sa se dea un act care sa specifice ce anume nu e in regula, si , in plus de asta, sa se specifice exact ce elemente / culori / detalii / etc sunt permise in acel caz.
  La orice directie, companie , agentie, care emite avize, o respingere e insotita de o justificare exacta, si de explicatii referitor la ce trebuie facut pentru remedierea problemei existente. Singura exceptie o face Ministerul Cultelor si Patrimoniului

  1. Un arhitect bun,atunci cand face un proiect, mai intai studiaza in detaliu ce are de facut. Nu-i o scuza ca el nu stie „specificul fiecarei strazi”. Iar daca beneficiarul vrea ceva ce nu este legal sau nu se incadreaza in zona, arhitectul este obligat sa-i explice ce, de ce si cum trebuie sa arate casa.
   Comisia de la cultura si patrimoniu studiaza in cateva minute un proiect si trebuie sa vada daca se incadreaza in „specificul fiecarei strazi”. Arhitectul care a facut proiectul are la dispozitie tot timpul de care are nevoie pentru a face un proiect bun si nu trebuie sa se lase presat de beneficiar.

 7. Si inca ceva : mi se pare absurd ca cineva sa „dea avizul doar pentru a nu se mai lungi”. Asta inseamna ca oricine, daca insista destul, va primi un aviz favorabil intr-un caz care nu permite acest lucru.

  1. Tocmai asta este : arhitectul a venit cu variante sugerate de persoana care se ocupa de acest dosar. Toate variantele erau diferite de precedentele. Cu toate acestea, fiecare era sistematic respinsa. Ultima „sugestie” era exact prima varianta , si , minune !! S-a aprobat

 8. Nu stiu cum este de cand ai intrat tu in aceasta comisie. Poate s-au mai imbunatatit lucrurile. Eu doar iti spun ce am patit nu demult, in 2011-2012 ( toate exemplele de mai sus s-au intamplat in aceasta perioada)

  1. Zara nu e monument istoric. Ca o chestie interesanta, cladirea unde e acum Zara a fost prima cladire de pe spatiul actual al Romaniei construita cu destinatia de spatiu comercial. De aia si are ferestre asa mari… si arata chiar curat.
   Asa a aratat cladirea de-a lungul timpului:
   De pe vremuri – http://photos.wikimapia.org/p/00/02/55/32/90_big.jpg
   De pe vremea BCR – http://photos.wikimapia.org/p/00/02/12/75/86_full.jpeg
   Acum – http://photos.wikimapia.org/p/00/02/31/31/66_full.jpeg

 9. Buna ziua!
  o intrebare daca-mi permiteti…Se merita sa investesc intr-un apartament la casa monument istoric din centrul sibiului?
  ce cheltuieri de intretinere sunt?
  mulzumesc..

  1. Cheltuielile de intretinere sunt aceleasi ca la orice casa. Cele de reparare sunt ceva mai mari pentru ca sunt case vechi si unele limitari dpdv al materialelor ce trebuiesc folosite dar, avand in vedere ca este centrul orasului, eu spun ca merita…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.