Magie cu apa care nu te udă


Am lucrat mai bine de un an la amenajarea mai multor muzee din ţară şi inevitabil ajungeam la discuţia sistemelor de siguranţă la foc şi cele de stingere a incendiilor. Exponatele dintr-un muzeu sunt inestimabile şi de neînlocuit. Nu poţi descoperi un nou mamut dacă cel pe care îl ai în muzeu arde şi nu poţi înlocui un document vechi dacă e udat de pompieri. Aşa că s-au găsit soluţii precum extinctorul cu dioxid de carbon, depozitele ermetice care lasă focul fără oxigen şi altele mai mult sau mai puţin eficiente. Pe vremea aia nu ştiam de Sinorix.

Sinorix 1230 este o apă care nu udă, care nu distruge şi care nu afectează sistemele electronice. Ea stinge imediat flacăra, înainte de a intra în contact cu ea, neafectând absolut nici un material din jurul ei şi se evaporă aproape instantaneu. Dacă bagi o hârtie în lichid, în doar câteva secunde e uscată şi nevătămată. Sinorix-ul este însă toxic. Formula chimică este CF3CF2C(=O)CF(CF3)2 -v-am spart cu asta, sunt sigur- şi îngheaţă doar la -108 grade celsius. El e dezvoltat de compania 3M din SUA şi e folosit de către Siemens în sistemele de stingere a incendiilor.

Mi-am amintit de Sinorix săptămâna trecută, la Braşov, atunci când am vizitat un hotel ce avea sistemul de prevenire, informare şi stingere a incendiilor marca Siemens. Hotelul are 270 de senzori şi dintr-un birouaş ştiai exact în ce zonă există probleme. Nu ştiu însă dacă acolo se folosea Sinorix 1230 pentru stingerea incendiilor sau nu. Cert e că apa asta ce nu udă e tot ce se putea inventa mai bun pentru muzee, biblioteci, arhive etc. Sunt curios însă cât costă.

Bloggeri la schimb este un eveniment Tvdece şi Nebuloasa în colaborare cu Siemens România şi susţinut de: Hotel LevoslavSupporter Pub and GrillAutonom Rent-a-car şi Hotel Ambient.


3 comentarii la „Magie cu apa care nu te udă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.