Morţii să moară. Viii să trăiască.


Mă deranjează puţin grija primăriei şi a oamenilor pentru mărirea în fiecare an a cimitirului municipal. Nu trece vreme mai îndelungată fără să citesc de investiţii în terenuri şi lustruirea aleilor de pe lângă morminte. Parcă 85.000 de morţi într-un oraş de 140.000 de vii e cam mult. Nu mai bine dăm o lege locală prin care morţii trebuiesc incineraţi şi ţinuţi în vaze de cristal deasupra patului? Şi-aşa e o prostie să mergi o dată pe an să plângi pe-o piatră sub care locuiesc doar râme şi gândaci. Suferinţă aiurea. Trăim în trecut.

Aş fi curios să ştiu cine e în spatele firmelor de la care se tot cumpără terenuri pentru mărirea cimitirului. Aş fi curios şi dacă voi aveţi morţi pe care-i vizitaţi cu drag…


24 de comentarii la „Morţii să moară. Viii să trăiască.”

  1. in fiecare zi inca o baba isi cumpara loc de odihna…deci de aia se mareste locatia…ciudat unii isi doresc apartamente altii loc de odihna vesnica:P

  2. „Şi-aşa e o prostie să mergi o dată pe an să plângi pe-o piatră sub care locuiesc doar râme şi gândaci.”…?!? Si pe urma „Aş fi curios şi dacă voi aveţi morţi pe care-i vizitaţi cu drag…”…

  3. Vroiam sa spun ca e cam dificil ca cititor sa iti raspund ca intr-adevar am o mama, un tata, un sot, o sotie, un bunic sau bunica pe care o vizitez cu drag, de care ma simt mai aproape cand merg la cimitir si ii aprind o lumanare, cand afirmatia ta anterioara a fost “Şi-aşa e o prostie să mergi o dată pe an să plângi pe-o piatră sub care locuiesc doar râme şi gândaci.”
    Daca propozitia ta ar fi inceput cu „Parerea mea este ca…” poate ca ar fi indemnat mai bine la dialog. Desi chiar si asa, eu tot gasesc fraza asta jignitoare. Parerea mea.

  4. Tudor, cand ai pe cineva drag in cimitir nu mai privesti chiar asa lucrurile, si nu mai gandesti ca sub piatra aia sunt rame si gandaci. Atunci e alta senzatie. Intr-adevar ai gandit realist dar totusi….

  5. Se vede treaba că-ţi mai trăiesc cei apropiaţi. Te rog să nu-ţi mai dai cu părerea în chestiuni de care habar n-ai…

  6. Eşti impertinent! singura ta scuză (dar nu cred că practici acest obicei) este tinereţea…

  7. @ Ovidiu
    Probabil că a-ţi spune părerea sinceră se numeşte acum impertinenţă.
    Şi pentru femeile musulmane e de neconceput să-şi descopere faţa şi, totuşi, le respect credinţa şi nu le fac impertinente… chiar dacă nu le înţeleg.

  8. Da. Vad (din raspunsul dat mie si celorlalti care si-au exprimat dezacordul fata de ce ai scris)cat de disponibil esti sa accepti pareri contrare, chiar cand acestea sunt argumentate si exprimate civilizat.
    In plus, afirmatiile tale sunt deplasate pe mai multe nivele: in primul rand, daca tu vrei sa iti incinerezi mama si sa ti-o pui la pat deasupra capului, bine. Asta poate ca e alegerea ta, dar eu mi-am exprimat mai sus modul in care ii comemorez pe cei dragi care nu mai sunt, asa ca te rog sa nu imi spui tu ce ma face pe mine sa ma simt mai aproape ce ei; in al doilea rand, tu nu ai de unde sa stii ca eu merg la cimitir o data pe an (faci presupuneri nefondate si le folosesti ca si contraargument); in al treilea rand, faptul ca iti aduci aminte de morti nu este suferinta si nici traire in trecut, dar, inca o data, nu cred ca poti intelege asta; in al patrulea rand, sa respecti parerile si credintele altora (ca vad ca spui ca respecti credinta musulmanilor) include sa respecti importanta pe care acestia o acorda mortilor; ceea ce tu nu faci acum; si in al cincilea rand, una este sa iti spui parerea intr-un mod neutru, prin care sa nu ii jignesti pe ceilalti si alta e sa bravezi cu parerea ta desi ti se spune ca esti deplasat.

  9. mai copile, te-ai gandit mult cand ai scos afirmatia „Nu mai bine dăm o lege locală prin care morţii trebuiesc incineraţi şi ţinuţi în vaze de cristal deasupra patului?”. Tu asa tinerel cum esti, te-ai gandit ca o lege va schimba obiceiurile? Te felicit, ma intreb cum de altii inaintea ta nu au ajuns la concluziile tale! Sunt o gramada de alte solutii de a nu extinde suprafata cimitirului, dar esti foarte naiv, daca iti imaginezi ca „legea incinerarii” este o rezolvarea! Totusi mult succes si la mai mare cu idei din astea!

  10. :)))) OMG!! oamenii chiar nu sunt pregatiti si deschisi ptr articolul tau…ptr ei va fi si va ramane tabu…vad pareri contra dar nici un comentariu cu o solutie…???Toti murim dragilor doar ca unii au nevoie de mausolee si altii nu…eu am persoane dragi din pacate decedate si nu imi prea vine sa merg la cimitir…de ex bunica mea nu mai face distinctia dintre parc si cimitir…ea zice ca acolo e liniste si frumos…deci e mai bine in cimitir? si stiu persoane care merg in cimitir doar asa sa nu comenteze rudele celorlati morti ca nah uite si la astia nu or mai trecut sa puna o floare la saracu om!!!!…in fine discutia se poate prelungi…fiecare cu conceptia lui.

  11. Tudore, comentariile care le-ai primit de la toti cei care s-au atacat demonstreaza ca romanii inca traiesc in evul mediu timpuriu si nu concep alte idei decat cele „batute in cuie” de traditii, obiceiuri si alte chestii, care vrem nu vrem, la un moment dat tot vor disparea. E lucru mare sa accepti ca lumea se schimba, este dinamica…si e lucru si mai mare sa te adaptezi schimbarilor.

    Sunt curios daca cei care ti-au raspuns „ostil” la articol s-au gandit cam ce cimitir ar fi nevoie pentru o metropola ca Londra sau New York, mai ales daca majoritatea si-ar face mausolee si mansarde asa cum se fac pe la noi.
    Sunt curios daca cei care ti-au raspuns „ostil” la articol s-au gandit ca daca incinerezi cadavrul nu e dovada de lipsa de respect pentru mort, ci tocmai, eviti ca acesta sa devina hrana pentru gângãnii…n-ai cu cine dom’le, n-ai cu cine. Felicitari „cretinismului” pentru traditiile care ni le-a lasat.

    Poate ai fost putin cam acid cand ai mentionat de acea lege, insa se „simte” ca ai spus-o ironic…din nou, n-ai cu cine sa incerci subtilitati de genul asta, pana una alta traim intr-o tara in care foarte multi inca mai cred ca exista o fantoma „deasupra norilor” care ne supravegheaza si ne judeca fiecare actiune.

    PS: Da, si eu persoane apropiate care sunt inmormantate, dar asta nu inseamna ca ma mint singur si incep sa cred ca acestea ma „vad” cand le aduc omagii vizitand o bucata de ciment 🙂

  12. Mai avem nevoie de un secol pentru a reusi sa intelegem noi ca popor ceea ce ai spus tu in articol. Ai perfecta dreptate in ceea ce ai spus…

    Din pacate am si eu oameni dragi plecati din lumea asta, dar faptul ca sunt intr-un cimitir si ca ii vizitez din cand in cand asta nu iseamna ca ii simt vii cand merg acolo. Nu e ca si cand m-as duce la picnic cu ei, oamenii raman vii in sufletele noastre si nu intr-un morman de piatra intr-un cimitir.

    Eu sunt pro incinerare, din pacate pentru crestini aceasta practica este inca tabu, preotii insa nici nu aproba dar nici nu dezaproba aceasta practica.

  13. … si ce fac daca am un prieten drag care a murit , iar eu vreau sa ii aprind o lumanare pe mormant, cand simt nevoia asta, dar el a fost incinerat de familia „necrofoba” si in preyent zace pe un capat de pat langa pestisorul de sticla …

    Acum chestia cu ingropatul cred ca tine mai mult de frica noastra de moarte … mi se pare putin cam simplist sa crezi ca va fi moartea mai plictisitoare si ipocrita daca stai ingropat la 2 m sub pamant fata de a fi aruncat in bataia vantului..

  14. si eu sunt de acord cu incinerarea si cu donarea organelor. doar ca daca de cand e lumea „asa se face” nu ai cum sa schimbi asta. decat sa ma manance viermii, mai bine sa acord cuiva o sansa la o viata mai buna.

  15. @ daniel_rus: ar fi bine daca macar un sfert din oameni ar gandi cum gandesti tu 🙂

    @BanDaj: ti-am zis, faza cu urna de cenusa la capul patului era ironic spusa, garantat! Poti sa „ingropi” si o urna de cenusa si sa mergi la monumentul respectiv din cand in cand sa aprinzi o lumanare. Un avantaj imens ar fi ca ar incapea mai multi „membrii” ai familiei respective in acel monument deci implicit ar fi si o economie de spatiu (ca sa fiu pragmatic si pun sinistru). Mie mi s-ar parea ok ca un monument funerar sa apartina unei familii din generatie in generatie, dar la noi, fiecare familion isi face cate un „apartament”, unii chiar „vile”…de parca ar mai conta cat loc ai si ce monument ai dupa ce ai dat coltzu…oameni incuiati n-ai ce le face!

  16. Sunt de acord cu ce ai scris. De curiozitate, intereseaza-te ce cheltuieli presupune o inmormantare. Mai ales locul de veci si alte cele.
    Zilele trecute am participat la o inmormantare si am intrebat despre cheltuieli.
    Pentru 100 de persoane, inmormantarea a costa 7.500 de ron (75 de milioane).
    Pentru cei care platesc impozite si taxa de biserica, o inmormantare ar trebui sa fie gratuita sau sa implice sume modice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.