2018 în câțiva pași.

Revin la tradiție: 2016, 20152014201320122011201020092008.

Deși la început de 2018 aveam tendința de a renunța la proiectele comunitare, nu m-a lăsat inima să o fac. În schimb, am reușit să mă concentrez pe proiecte ce pot aduce o schimbare pe termen mediu și lung. Cât de mică o fi ea, sunt convins că proiectele asupra cărora m-am concentrat în 2018 pot rămâne în mintea oamenilor.

Înainte de a vi le arăta, vreau să aruncați un ochi și peste raportul AIOS cu activitatea din ultimii ani. Sunt convins că majoritatea nu știți că Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu este implicată și în cercetare, în șantiere arheologice, monitorizarea monumentelor istorice, promovarea Sibiului și organizarea de Școli de Vară. Iată mai jos raportul de activitate. Este stufos dar merită parcurs (click pe imaginea de mai jos):

Orașul Artiștilor, proiectul prin care am reușit să aducem în fața șevaletului zeci de pasionați de artă dar și să ajutăm artiști plastici să câștige bani din ceea ce crează:

Școala de Vară de la Rășinari (de arte plastice, fotografie) în urma căreia am oferit mai multe burse de studiu unor pasionați de artă din toată țara. În urma Școlii de Vară de arhitectură am reușit publicarea și tipărirea a unui Ghid de bune practici în arhitectură, pentru a arăta locuitorilor din Rășinari cum trebuie să își păstreze clădirile tradiționale și ce intervenții pot aduce în vederea reconversiei funcționale:

Gala AIOS prin care am oferit distincția de Ambasadoare a Sibiului dnei Ortrun Rhein, directoarea Centrului Carl Wolff:

Videourile de mai sus au fost realizate de CBO Films.

Promovarea Baschetului în Școli, proiectul prin care, deja de 10 ani, invităm jucătorii profesioniști de la CSU Sibiu să devină antrenori de ocazie pentru elevii claselor III-IV din școlile sibiene:

CSU Fans Magazin, revista suporterilor sibieni ce ajunge în scurt timp la numărul 200. Revista apare neîncetat de 13 sezoane:

Videourile de mai sus au fost realizate de Storytells.

Eu unul sunt mândru de ce am reușit să fac în 2018.
Sper ca 2019 să fie și mai productiv 🙂

Ce-am facut in weekend? (S01E05)

banner2

Fabricat în Hunedoara – Vizită în HD este un eveniment organizat de Sebastian Bârgău, Denisa Bârgău şi Călin Bobora, în colaborare cu sponsorii și partenerii de anul acesta: Sponsori principali: Carpatcement / Heidelbergcement Romania; Fermele ADO Țara Hațegului

Parteneri: Pizzeria Napoli, Sara Cafe.

Ce-am făcut în weekend? (30 aprilie – 1 mai 2016)

Atelierul de creat povești cu Diana-Ribana: http://fashion.diana-ribana.ro/ateliere-creative-pentru-copii-sibiu
Târgul de Paști de la Sibiu: http://targuldepasti.ro
Licitația de ouă din Turnișor: http://cemerita.ro/concursul-si-licitatia-de-oua-din-turnisor-traditie-ce-nu-moare

Dacă de atelierul de creat povești de la Teatrul Gong și Târgul de Paști de la Sibiu am de spus doar lucruri de bine, din păcate licitația de ouă din cartierul Turnișor s-ar putea să moară în câțiva ani. Deși a fost și anul acesta lume (foarte, foarte puțini români însă), nu s-au licitat ouăle. Organizatorii au încercat să convingă oamenii prezenți să liciteze dar, până la urmă, au vândut chiar și 30 de ouă cu 10 lei pentru a nu merge cu ele înapoi acasă. O tradiție ce își dă ultima suflare. Din păcate.

Hristos a înviat!

Cea mai tare cabină foto din Sibiu este a mea :)

Gata, de câteva zile pot spune că într-adevăr TakeaSmile.ro este cea mai tare cabină foto din Sibiu. Și nu doar pentru că este a mea 🙂 ci pentru că avem aparate profi, accesorii personalizate, ecran verde ce-l folosim ca fundal și… multe idei.

Mă bucur că în echipa TakeaSmile.ro am reușit să atrag doar oameni profi ce știu ce fac și pe care te toți baza. Fiecare în parte va ajuta la menținerea TakeaSmile.ro pe primul loc în domeniu cel puțin în zona Sibiu-Alba-Hunedoara-Vâlcea.

Ne pregătim de zori pentru petrecerile de Crăciun, perioadă în care simt că vom avea atât de mult de lucru încât ni se va termina hârtia foto și bateria la aparatele foto. Aștept să ajung și la evenimentele organizate de voi așa că anunțați-mă dacă organizați în perioada următoare o petrecere de firmă, aniversare, nuntă, botez, bal ori vreo campanie publicitară unde lansați un produs nou sau încercați să vă promovați serviciile într-un mod super atractiv și catchy.

Închiriază cabina foto în Sibiu pentru că:

  • TakeaSmile.ro oferă design al fotografiilor personalizat de către un grafician profesionist;
  • accesoriile sunt realizate special pentru fiecare eveniment în parte pentru a se integra perfect în tematică;
  • avem om profi ce se ocupă de tot ce înseamnă online deci va avea grijă și de fotografiile voastre pentru a apărea pe net doar ce trebuie;
  • oferim asistență profi de branding și management de proiect tocmai pentru ca serviciul nostru să se integreze perfect în eveniment

Să ne meargă bine! Asta îmi doresc cu noua noastră cabină foto.

takeasmile

CSU Fans Magazin după 10 ani de voluntariat

Text publicat în revista „CSU Fans Magazin„, număr aniversar 150, sezonul X.

Implică-te! Devino galben-albastru.

În urmă cu, probabil, 17 ani, pe vremea când nu existau Facebook, site-uri ori adrese de e-mail la instituţiile oficiale, am prins drogul CSU Sibiu. Copil fiind, îl însoţeam pe fratele meu mai mare în galeria fanilor baschetului sibian, întreg cartierul în care locuiam devenind în perioada aia iubitor de baschet dat fiind faptul că şeful galeriei de atunci şi de acum locuia la doar două scări depărtare de mine.

Norocul meu a făcut ca în 1999 echipa să obţină cel de-al doilea titlu din istoria clubului. Gustul victoriei a fost atât de dulce încât zi şi noapte visam galben-albastru, culorile clubului.

Am început încet-încet să mă implic în fenomen. De la pictatul de bannere până la organizarea deplasărilor galeriei la meciurile din ţară. Atunci am făcut şi primul site şi forum al suporterilor sibieni, o chestie destul de greu accesibilă dar suficient de liberă pentru a forma un nucleu de fani cu iniţiativă.

Nu eram cunoscut ca fan al baschetului, nu aveam legătură cu nimeni din vechea gardă de suporteri dar voiam să fac ceva nou. De la o simplă dorinţă şi o iniţiativă modestă s-a ajuns ca tocmai un forum al suporterilor să dea naştere la ceea ce noi şi întreaga Românie cunoaşte acum drept Asociaţia “Al 6-lea jucător”, asociaţie care a reuşit pe parcursul a 10 ani de zile să realizeze mai mult decât probabil visa cineva – un record mondial, promovarea baschetului în şcoli şi, bineînteles, această revistă pe care tu o răsfoieşti acum.

În sângele fiecăruia dintre noi clocoteşte dorinţa de a lua iniţiativă, nevoia de a ajuta echipa, culorile, suporterii. Ceea ce îţi propun eu ţie este să acţionezi. Fiecare gând, fiecare iniţiativă vor strânge în jurul lor alţi şi alţi suporteri. Cere ajutorul Asociaţiei, realizează proiecte, fii voluntar.

Coperta CSU Fans Magazin nr. aniversar 150

Federaţia TransylvaNET – parteneri pentru patrimoniu

În 2013 a luat naştere o idee ce atunci mi s-a părut oarecum prea îndrăzneaţă pentru a funcţiona în România – o structură ce unea peste 30 de asociaţii nonprofit, fundaţii şi instituţii publice din Transilvania denumită atunci TransylvaNET, parteneri pentru patrimoniu. Efectiv ţin acum în mână hârtia ce am semnat-o şi parafat-o atunci cu speranţa că acela era momentul de a trece la o etapă superioară în protejarea, salvarea, consolidarea şi restaurarea patrimoniului fie el mobil sau imobil.

Iată-mă acum, după doi ani de la acel moment, anunţându-vă că toate acele gânduri au luat o înfăţişare oficială prin crearea Federaţiei TransylvaNET – federaţia pentru patrimoniul Transilvănean, structură în a cărei conducere am fost şi eu ales alături de alţi 4 reprezentanţi ale celor mai active asociaţii şi fundaţii ce luptă în această direcţie de mulţi ani, schimbând mentalităţi.

Am pus cu mândrie sloganul „membru TransylvaNET” lângă logoul Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu al cărei preşedinte sunt. Şi asta nu pentru că dă bine ci pentru că simt că această federaţia poate face lucrurile să meargă în direcţia bună în special schimbând şi influenţând legi şi, de ce nu, creînd un Centru de Resurse prin care fiecare dintre noi să oferim comunităţii şi specialiştilor absolut toate resursele de care au nevoie pentru a putea conserva şi restaura monumentele şi valorile noastre.

Acestea fiind spuse, cred că vă este clar că, în cazul în care lucraţi sau vreţi să vă implicaţi în acest domeniu, este absolut obligatoriu să deveniţi şi voi membri în Federaţia Transylvanet. Nu pentru a creşte numărul susţinătorilor ci mai degrabă pentru a avea atâţia specialişti de câţi este nevoie pentru a schimba lucrurile în foarte bine. Contact Federaţia TransylvaNET: pagină Facebook, site web (în construcţie).

Banner Fb

Bicicleta Zilnică revine în forţă!

Săptămâna asta s-a deschis la Sibiu magazinul Hornbach, unul dintre principalii retaileri de materiale de construcţii şi grădinărit.

hornbach

foto: Vali Novacovschi

De asemenea, tot săptămâna asta am montat rasteluri de biciclete ca o continuare a proiectului Bicicleta Zinică început în 2013. De data asta, trei şcoli au fost dotate cu parcări de biciclete acoperite ce pot adăposti câte 10 biciclete. Astfel, printr-un program destinat comunităţii sibiene, implementat de Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu împreuna cu Hornbach, elevii şi profesorii de la Școala Gimnazială nr. 18 din cartierul Terezian, Școala „Regina Maria” și Colegiul Naţional „Octavian Goga” vor dispune de spaţii special amenajate în care vor putea să îşi lase bicicletele pe parcursul programului şcolar, fără a-şi face griji privind siguranţa acestora.

Trebuia să bifez cumva şi pe blog faptul că de astăzi avem în Sibiu un nou susţinător al proiectelor comunitare. Bine ai venit, Hornbach!

Bicicleta Zilnica in scoli Sibiu - Hornbach

Mai ştiţi proiectul „Vacanţa Secretă”? După 3 ani, a devenit o afacere.

În 2012 am gândit pentru Eximtur un concept foarte atractiv de a vinde excursiile „last minute” şi ne-am lăsat duşi de val pentru a-l experimenta. „Vacanţa Secretă” i-am spus atunci şi la bază are trei realităţi foarte simple şi des întâlnite:

  • există oameni care nu au timp sau nu ştiu să îşi caute transport bun, hotel şi tot ce înseamnă organizarea unei vacanţe;
  • există agenţii de turism care au pachete last minute nevândute;
  • orice activitate ce implică adrenalina (şi necunoscutul în primă fază) ramâne mult timp întipărită în mintea unui om;

Combinându-le pe cele trei de mai sus, sunt uimit că agenţiile de turism (din Ro şi de afară) nu profită mai mult de lipsa de timp a oamenilor prin oferirea de vacanţe secrete, vacanţe fără destinaţie sau vacanţe blind… oricum vreţi voi să le spuneţi. Este o afacere win-win care, e adevărat, implică puţin mai multă muncă din partea agenţiei dar nimeni nu spune că munca asta extra nu trebuie plătită.

Despre conceptul gândit de mine în 2012 puteţi citi mai multe AICI şi rezultatul escapadei noastre la Roma oferite de Eximtur şi Fly.ro îl găsiţi AICI.

De ce amintesc de Vacanţa Secretă? Pentru că Cezar a anunţat astăzi că Paralela 45 a scos pe piaţă un concept nou de vacanţă – Blind Holiday. În mare, este exact ideea prezentată mai sus. Eu nu am nici o legătură cu implementarea conceptului de către Paralela 45 dar sunt sigur că dacă oamenii promovează inteligent pachetele Bind Holiday, vor avea succes. Este de urmărit!

blind holiday

De azi, ne promovam cu brandul de tara alaturi.

Am mai reusit o exclusivitate in online-ul Romanesc. Tin sa subliniez lucrul asta pentru ca intotdeauna am mers pe principul „tac si fac” doar ca in felul asta lucrurile trec neobservate iar de data asta chiar trebuie sa se stie de faptul ca proiectul #mySibiu (www.mysibiu.eu) a primit dreptul de a folosi brandul de tara (vestita frunza) ca urmare a celor 5 ani in care am promovat in toata lumea orasul Sibiu (eu, Razvan, Cezar si toti ceilalti).

Pentru ca spuneam de exclusivitate, trebuie sa stiti ca #mySibiu este primul proiect din onlineul romanesc, organizat de catre bloggeri pentru bloggeri, care primeste in mod oficial posibilitatea de a pune brandul de tara alaturi de cel al proiectului pe materialele promotionale ce le vom produce de acum inainte.

Astfel facem inca un pas inainte, asta dupa ce in 2012 am adus in Romania pentru prima oara bloggeri straini iar din 2014 #mySibiu este dedicat exclusiv bloggerilor de travel din afara tarii.

De la inceputul proiectului am reusit sa aducem peste 80 de bloggeri la Sibiu care au scris mai mult de 300 de articole de promovare a orasului, scrise in 4 limbi. Articole care vor sta acolo, in lumea Internetului, pentru eternitate, in memoria celor ce isi doresc sa viziteze urmatorul cel mai atractiv oras turistic din Estul Europei, visul oricarui calator.

Welcome to #mySibiu!

Dragos Asaftei - Prin Sibiul Meu 2012 (7)

5 evenimente prin care sărbătorim cei 5 ani

Înainte de a scrie despre cele 5 evenimente amintite în titlu, las aici contul Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu, poate v-aţi gândit până acum să susţineţi financiar evenimentele noastre şi nu aţi stiut cum 🙂 Deci, contul în care puteţi să ne faceţi o bucurie de Crăciun este AICI.

Zilele astea s-au scurs cei cinci ani de la primul eveniment organizat de către AIOS. Pe vremea aia, în 2009, Răzvan Pop a avut viziunea unei asocaţii în jurul căreia să se strângă elita sibiană şi cu ajutorul căreia să reuşească să mişte puţin lucrurile în Sibiu. Şi totul a început cu o întâlnire într-o cafenea situată chiar în locul din care Sibiu şi-a scris dezvoltarea, în Piaţa Huet. Întâlnirea aceea s-a numit „Serile Sibiului” şi acum împlineşte 5 ani de când se organizează lună de lună în acelaşi loc.

Cu ocazia asta, ne-am gândit să organizăm un maraton „Cuvintele Sibiului” la care sunteţi cu toţii invitaţi la Cafe Wien. Astfel, avem aşa:

  • Serile Sibiului (ora 18:00) – „Sibiul şi Marea Unire“. Invitat: prof. univ. dr. Sorin Radu;
  • Ora de Poezie (ora 18:00) – „Năravu’ versului“, Anton Pann. Invitaţi: Maria Tomoiagă, Rada Constantinov, Călin Mihail Roajdă, Ştefan Tunsoiu, Iulia Szabo;
  • Sibiul de altădată (ora 20:00) – Anii ’90 în Sibiu. Invitat: dl. Hans Klein;
  • Călător în lume (ora 20:00) – Cambodgia. Invitată: dna. Roxana Săvescu.

Al 5-lea eveniment va avea loc săptămâna viitoare: Gala AIOS la care primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, va oferi distincţia de Ambasador al oraşului Sibiu dlui. Emil Hurezeanu.

Cambodgia_MIC

#mySibiu nominalizat la premiile Webstock

www.mySibiu.eu este nominalizat la premiile Webstock, cel mai important eveniment de Social Media din România, ceea ce e un semn excelent, o nouă recunoaştere a succesului proiecului.

Pentru cine nu ştie încă, #mySibiu este extensia proiectului Prin Sibiul Meu organizat în ultimii 3 ani cu bloggeri şi vloggeri români şi din Republica Moldova. În 2014 am decis să mergem mai departe şi am trecut graniţa, invitând la Sibiu unii dintre cei mai importanţi bloggeri şi jurnalişti de travel din lume. Unii dintre ei au devenit ambasadori atât de buni ai oraşului Sibiu încât au convins şi alţi bloggeri să viziteze oraşul nostru şi să scrie despre frumuseţile şi farmecul lui. Ca să nu mai spun că cea care a fost numită anul trecut „traveler of the year” de National Geographic s-a mutat practic la Sibiu împreună cu familia… atât de mult s-a îndrăgostit de oraşul nostru. Asta arată succesul unui eveniment bine făcut!

Cu liniuţă, #mySibiu înseamnă:

  • #MySibiu este primul proiect în online-ul din România ce se derulează pe toată perioada anului, fără întrerupere: bloggerii se pot înscrie să viziteze oraşul Sibiu în orice perioadă, în funcţie de programul propriu. Urmărim calitatea articolelor ci nu cantitatea. Există deja înscrieri pentru anul 2015;
  • #MySibiu este proiectul la care nu organizatorii sunt cei ce aleg participanţii ci bloggerii se pot înscrie în orice moment să viziteze Sibiul. Oricine poate fi inclus în programul #mySibiu, bloggerii putând primi de la reduceri de 50% la cazare şi 20% la masă, până la gratuitate 100% şi tururi ghidate personalizate, în funcţie de influenţa şi traficul participantului;
  • Programul bloggerilor participanţi este realizat individual, în funcţie de interesele fiecăruia: #MySibiu urmăreşte organizarea vizitei fiecărui participant în funcţie de pasiunile, dorinţele şi interesele lui. Astfel că, la momentul înscrierii, bloggerii participanţi pot opta pe pagina http://mysibiu.eu/register să viziteze Sibiul istoric, gastronomia, tradiţiile, economia şi industria din oraş, festivalurile şi evenimentele culturale de aici sau pur şi simplu viaţa de noapte a Sibiului. În funcţie de prefeinţele participantului, organizatorii recomandă cel mai bun program, personalizat pe dorinţele fiecăruia;
  • #MySibiu nu este vorba doar despre Sibiu ci de întreaga Românie. Majoritatea celor ce au vizitat Sibiu prin programul #MySibiu au fost atât de plăcut impresionaţi încât au decis să îşi prelungească şederea în România, astfel reuşind să aducem o promovare în plus întregii ţări;
  • #MySibiu se adresează tuturor ramurilor Social Media (bloggeri, vloggeri, instagrammeri etc) şi chiar şi celorlalţi iubitori de călătorie. Pe www.MySibiu.eu există o secţiune specială unde cei pasionaţi de călătorie şi iubitori de Sibiu pot să-şi publice poze cu dovada lor de iubire faţă de acest oraş. Până acum există imagini cu călători purtând tricouri inscripţionate “I like Sibiu” sau “I love Sibiu” din mai multe ţări ale lumii;
  • #MySibiu este primul proiect din România implementat de către bloggeri cu o strategie clară pe următorii 3 ani;

Ce au scris oamenii despre Sibiu, puteţi urmări aici: http://mysibiu.eu/mysibiu-bloggers

Ce facem în weekend? Huet Urban, Biciclete Cochete şi multe altele…

huet

Recucerim Pţa. Huet în weekendul ăsta. Din nou, ne vom întinde pe iarba verde la Huet Urban, cu o bere în mână. Abia aştept să-mi petrec două zile cu concerte, meşteşugari, oraşul copiilor, târgul anticarilor, târgul tinerilor designeri… iată mai jos câteva recomandări:

  • Târgul de tineri designeri „Not for Ordinary People„, zilnic între 11:00-20:00
  • Târgul anticarilor în zona Casei Parohiale din Pţa. Huet
  • Ateliere pentru copii în forma unui mini-orăşel – împreunpă cu Diana-Ribana
  • Tururi ghidate cu Răzvan Pop, sâmbătă şi duminică de la ora 14:00 şi tur ghidat pentru copii, duminică, ora 11:00
  • Sibiul de altădată – Piata Huet prin ochii si lentila lui Fred Nuss, sâmbătă la Kleines Cafe, ora 17:00
  • Biciclete Cochete, cu multe tipe fashioniste pedalând, duminică de la ora 11:00
  • Ora de poezie cu Maria Tomoiaga, Natalie Sigg, Angela Lisa, duminică de la 16:00
  • Serile Sibiu – Sibiul RAR, o incursiune în povestea fotografiilor rare ale Sibiului, duminică la ora 17:00 la Cafe Wien

Plus concerte We singing Colors în ambele zile de la ora 18:00 şi Byron, sâmbătă, la 20:30, respectiv Avant ‘n’ Gart la aceeaşi oră, duminică.

O să fie fain de tot!

Eşti blogger? Poţi veni la Sibiu cu #MySibiu.eu

Zilele trecute, Sibiu a primit distincţia de „Best destination of the year” la Gala HTL (Hotel Tourism Leisure Investment Conference). Ceea ce confirmă din nou faptul că Sibiu merită vizitat! Iar noi, acum, facilităm lucrul ăsta prin www.mySibiu.eu ce îl lansăm astăzi cu un concurs şi 5 excursii în judeţul Sibiu.

Ştiţi bine proiectele de genul #oraşulmeu ce le-a început Corina Georgescu cu mai bine de 5 ani în urmă. Şi la Sibiu, Brylu s-a încăpăţânat în 2010-2011 şi a reuşit să înceapă tradiţia de a aduce bloggeri să viziteze oraşul nostru cu scopul de a-l promova pe plan turistic. Iată că astăzi facem un pas mai departe cu ajutorul lui Cezar Dumitru, bloggerul de travel al anului, partenerul nostru în transformarea proiectului #prinSibiulmeu într-unul internaţional.

site MySibiu

Astăzi lansăm oficial site-ul www.MySibiu.eu cu ajutorul căruia lăsăm deschisă oricui posibilitatea de a vizita oraşul Sibiu aşa cum trebuie: cu cel mai bun ghid turistic, cu acces uşor la muzee şi obiective turistice, cu trasee tematice aşa cum îşi doreşte orice turist. Şi toate astea gratuit sau cu reduceri de până la 70% la cazare (mulţumim Ibis Hotels) şi masă (mulţumim Kill the Bill).

Şi ca să vedeţi că suntem hotărâţi, dăm drumul unui concurs-fulger unde oferim 5 excursii în judeţul Sibiu. Detalii aici: http://aios.ro/mysibiu

Deja am avut 3 bloggeri străini anul acesta la Sibiu. Au venit tocmai din SUA, Malta şi Londra să viziteze oraşul nostru în cadrul proiectului #MySibiu. Vreau să cred că odată cu lansarea site-ului, tot mai mulţi se vor înscrie şi vor veni la Sibiu. Atât bloggeri de travel străini cât şi români.

Welcome to Sibiu! Register here: http://mysibiu.eu/register

#prinSibiulmeu 2014_01

#MySibiu este un proiect al Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (implementat de mine şi Răzvan Pop) si co-finanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Cum a început #MySibiu?

Am un sentiment foarte plăcut după prima etapă #MySibiu. Primul invitat străin ajuns la Sibiu a fost Prince Erick, texanul ce scrie pe MinorityNomad.com şi colaborează cu mai multe publicaţii de turism din lume, călătorul ce nu a mai ajuns acasă de mai bine de un an, iubitorul de Europa de Este şi, acum, de România. El a renunţat, fără să stea pe gânduri, la o excursie în Franţa pentru a ajunge la Sibiu.

poze mysibiu_01

#MySibiu nu este doar un simplu proiect prin care aducem la Sibiu străini pentru a scrie despre minunăţiile oraşului, proiectul se pliază 100% pe dorinţele fiecărui blogger sau jurnalist de travel ce ajunge la Sibiu. Noi, organizatorii (AIOSRăzvan, Anca şi eu), suntem aici pentru a mula programul pe interesele invitaţilor. Aşa am făcut şi cu Erick, iubitor de istorie şi interesat de cultura romă (asta având în vedere că şi el are un părinte de culoare şi se regăseşte oarecum în populaţia minoritară din fiecare ţară ce o vizitează), i-am oferit tot ce înseamna istoria oraşului, muzee şi… o întâlnire cu însuşi regele ţiganilor, Dorin Cioabă, de care a fost plăcut surprins.

poze mysibiu_02

Sunt 90% sigur că nu va rezista tentaţiei şi se va întoarce cât de curând la Sibiu, poate chiar să-şi ia un concediu aici pentru a-şi termina cartea de travel la care lucrează.

Are multe de povestit pe blog, şi-a luat o groază de notiţe şi a făcut sute de fotografii. Deocamdată vă las cu jurnalul în imagini a primelor trei zile din vizita lui la Sibiu: ziua 1ziua 2ziua 3.

Deja avem înscrişi foarte mulţi bloggeri de turism cultural din întreaga lume ce ne-au scris la sibiu@aios.ro că vor să viziteze Sibiul. Tocmai de aceea, în când vom avea o nouă surpriză pentru voi toţi 🙂

#MySibiu este un proiect organizat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu în colaborare cu ImperatorTravel.ro și cofinanțat de Consiliul Local prin Primăria Municipiului Sibiu.
Parteneri: Galeria Grafit Apartments, Muzeul Naţional Brukenthal, CNM ASTRA, Teatrul Naţional Radu Stanca, Cafe Wien.

Astăzi este Gala AIOS

Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu merita o Gală pentru a încununa toată activitatea de până acum a asociaţiei. Activitate ce începe să se vadă tot mai mult în comunitate şi care reuşeşte să aducă în faţa oamenilor cultura şi valoarea Sibiului. Şi, mai nou, a Transilvaniei.

Gala AIOS aduce un nou om de valoare în atenţia noastră, de data asta oferindu-i o distincţie de Ambasador al Sibiului consului general al Germaniei, dlui. Thomas Gerlach, pentru toată activitatea sa de promovare a Sibiului. Iar trofeul i-l va înmâna chiar primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis ce a acceptat invitaţia noastră.

Dacă vă întrebaţi ce a făcut Asociaţia asta aşa mult încât să merite  o gală, vă spun doar programul meu din ultima lună:

Astăzi este Gala AIOS după care în mod normal ar fi trebuit să tragem linie şi să luăm o pauză. Dar nu putem sta locului aşa că până la sfârşitul anului mai avem:

  • 18 dec – Călător în lume, Siberia povestită de Georgiana Frunză, la Pardon Cafe & Bistro
  • 19 dec – voi trage obloanele după întâlnirea Serile Sibiului unde voi vorbi despre importantul arhitect sibian Otto Czekelius.

Pentru cei ce încă nu ştiţi, AIOS a fost înfiinţată în 2010, în amintirea Societăţii pentru Înfrumu­seţarea Oraşului, organizaţie ce a funcţionat la Sibiu din anul 1879 până în 1948. Scopul înfiinţării a fost acela de a aduce în jurul ei tineri oameni de afaceri, profesori, cerce­tători, avocaţi,  jurnalişti `i poli­ticieni, pentru ca, împreună, să contribuie la spri­jinirea şi dezvoltarea comunităţii locale.

Eu zic că am avut ceva treabă în ultima vreme…

Despre Coreea de Sud

Se pare că cele două Corei ţări din peninsula Coreea mă atrag într-un mod în care puţine ţări şi culturi o fac. Pe de o parte datorită, evident, a diferenţelor de cultură dintre ce avem noi aici şi asiatici dar cu siguranţă şi datorită diferenţelor extrem de mari dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

Îmi dau seama că mulţi au impresia că putem face cu uşurinţă o paralelă între România şi Republica Moldova cu Corea de Sud şi Coreea de Nord. Nu e chiar aşa, să ştiţi. Anul trecut pe vremea asta îl aveam invitat la Călător în lume pe Imperator, povestindu-ne de Coreea de Nord (informaţii aici). Vă spun, ce se întâmplă acolo este SF. Comunismul este dus la extrem, oarecum mult diferit faţă de libertatea fraţilor lor din Sud, unde oamenii sunt liberi să facă ce vor… chiar dacă lucrează 12 ore/zi şi trăiesc în apartamente foarte mici.

poze coreea de sud_30

Câteva informaţii cu care am rămas de la evenimentul de aseară „Călător în lume” despre Coreea de Sud, spuse de Cosmin Mira, sibian ce a făcut voluntariat acolo timp de o lună pentru un festival de teatru:

  • Vârsta coreenilor în buletin este calculată cu un an mai mult decât am face-o noi. Asta pentru că cele 9 luni petrecute în pântece sunt considerate 1 an de viaţă;
  • Coreenii se consideră cea mai pură rasă de pe pământ;
  • Nu iau niciodată în derâdere istoria lor. Vorbesc întotdeauna cu serozitate despre ţara în care s-au născut;

poze coreea de sud_23

  • Coreenii (din sud) lucrează 12 ore/zi deşi în cartea de muncă le sunt trecute doar 8. Dar nimeni nu-i obligă în mod direct să rămână atâta la job. Ei lucrează „ca să fie bine”;
  • Concediul lor este de o lună jumătate în fiecare an. Perioadă în care călătoresc în întreaga lume;
  • Companiile îi selectează pentru viitoare joburi încă din liceu. Practic, elevii ştiu unde vor lucra după ce termină şcoala;
  • Nu îşi iau liber doar pentru că sunt puţin bolnavi sau şi-au scos o măsea. Consideră că e problema lor personală, nu trebuie să afecteze chestiunea asta compania la care lucrează;
  • Atunci când ajung într-o farmacie sunt consultaţi de farmacistă şi aceasta prepară pe loc medicamentul potrivit în funcţie de nevoie, constituţie fizică, sex sau vârstă;
  • Clima nu este chiar primitoare. Este foarte cald şi umezeală. Smog-ul peste tot;

poze coreea de sud_04

  • Spaţiul public este foarte îngrijit. Până şi şantierele sunt înconjurate de o zonă verde de jur împrejur pentru a fi plăcut ochiului şi a creea o zonă-tampon între gălăgia şi praful din şantier şi… gălăgia din stradă 🙂 Vezi poza de mai sus;
  • Unele trotuare sunt pavate cu un material special pentru a fi plăcut la călcare… adică special pus pentru a nu te durea picioarele când mergi pe jos;

poze coreea de sud_14

  • Seul are 25 de milioane de locuitori în timp ce întreaga Coreea de Sud are 50 de milioane. Seul este capitala ţării de 600 de ani!
  • În Seul există 1000 de teatre;
  • Un oraş cu 2.000.000 de locuitori (adică cât Bucureşti) e considerat oraş mic;
  • Salariile sunt comparabile cu cele din Europa de Vest;
  • Există şi oameni ai străzii dar care nu cerşesc. Majoritatea ajung în condiţia asta din cauza băuturii sau a neadaptării (în cazul imigranţilor veniţi din Coreea de Nord). Ei trăiesc din reciclarea gunoaielor.

Şi câteva poze făcute de Cosmin Mira:

poze coreea de sud_31 poze coreea de sud_29 poze coreea de sud_28 poze coreea de sud_26 poze coreea de sud_25 poze coreea de sud_21 poze coreea de sud_20 poze coreea de sud_19 poze coreea de sud_18 poze coreea de sud_17 poze coreea de sud_16 poze coreea de sud_15 poze coreea de sud_13 poze coreea de sud_12 poze coreea de sud_11 poze coreea de sud_10 poze coreea de sud_09 poze coreea de sud_08 poze coreea de sud_07 poze coreea de sud_06 poze coreea de sud_05 poze coreea de sud_03 poze coreea de sud_02 poze coreea de sud_01

Întalnirile „Călător în lume” sunt organizate lunar de către Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS) în cadrul proiectului cultural „Cuvintele Sibiului”, finanţat de Administratia Fondului Cultural Naţional.

Cine a fost la Prin Sibiul Meu 2013

Cel mai dificil îmi este să vorbesc despre propriile proiecte. Asta pentru că mi se pare că toate ies atât de mişto încât de multe ori mă întreb dacă nu cumva sunt prea subiectiv. Şi eu sunt de felul meu un om (auto)critic până în măduva oaselor, astfel că e puţin ciudat să laud evenimente la care lucrez.

Dar de data asta o spun fără pic de cugetare că Prin Sibiul Meu a ieşit ca la carte. Mediatizarea în presă a fost şi ea mult peste aşteptări chiar şi fără comunicate de presă şi invitaţii la conferinţe. Am apărut la jurnalul principal de pe TVR, la Radio România Actualităţi s-a povestit mult de noi, la Dimineaţa de ştiri de la Realitatea TV s-au amintit zilele petrecute la Sibiu şi cine mai ştie pe unde a mai apărut proiectul nostru.

prinsb01

Dar de ajuns cu laudele că nu-mi stă în caracter. Mai bine spun câte ceva despre invitaţi pentru că fără ei nu am fi reuşit să transformăm o simplă plimbare prin oraş şi judeţ într-un super-eveniment. În ordinea de pe tricouri:

Ana-Maria Caia (a scris aici, aici, aici) e o scumpete de fată. Ştiam eu că nu trebuie să o las să piardă plimbarea Prin Sibiul Meu şi cred că nu regretă deloc decizia de a rămâne toate cele 5 zile la Sibiu. Caia a fost producătoarea emisiunii Bazar de la TVR aşa că experienţa ei într-ale călătoritului mi-a dat ceva emoţii. Ce puteam noi să-i arătăm la Sibiu ca să fie atrasă de locurile astea?

Alexandra (a scris aiciaici, aici) a fost o apariţie super-plăcută pe care vreau să o mai văd în viitor. Adică nu! …pe care cu siguranţă o să o mai revăd pe viitor.

Alex Dima (a scris aiciaiciaici, aici) este omul serios pe care te poţi baza oricând că are un aparat foto în geantă. Dacă sunteţi de prin Cluj şi aveţi nevoie de fotograf… el este alegerea.

Prin Sibiu

Călin Turcu (a scris aiciaiciaici) este sibianul nostru ce scrie zilnic pe blog dar care nu prea iese în lume atunci când e vorba de întâlniri de online. E un succes pentru mine că am reuşit să-l conving să ni se alăture şi sper că a primit mai multă încredere pentru a participa şi la alte evenimente viitoare. Îi mulţumesc pentru cuvintele frumoase.

Denisuca (a scris aiciaiciaici, aici, aici) este singura peroană care a participat la toate ediţiile Prin Sibiul Meu. Bănuiesc că după experienţa de anul ăsta va mai vrea şi la anul…

Diana-Ribana (a scris aici) e gajica mea ce şi la ţară îşi clăteşte ochii analizând hainele, porturile populare, ţinutele doamnelor şi domniţelor. Aşa a făcut şi la Prin Sibiul Meu.

Dragoş Asaftei (a scris aiciaiciaiciaiciaici, aici) e băiatul ăla minune ce face nişte fotografii fenomenale. La Sibiu a venit cu un aparat foto pe film ce şi-a făcut treaba exemplar chiar dacă era probabil luat de pe la bunicul. Deşi nu ne-am mai văzut de un an de zile, timp în care a crescut enorm, fiind solicitat de mai toate companiile mari pentru a le presta fotografic, Dragoş a rămas acelaşi om modest şi sincer pe care l-am cunoscut cu ani în urmă.

prinsb03

Feri Teglas (a scris aiciaici) vine din industria turismului aşa că are un cuvânt important de spus după fiecare astfel de eveniment. Ţinem pumnii să fie totul de bine.

Florin Arjocu (a scris aici, aici) ştie ce vrea. Băiatul ăsta nu se fereşte să-ţi spună că îl deranjează fumul de ţigară sau că patul e prea mic pentru el. Are personalitate şi-mi place asta. Este un blogger de turism care organizează excursii prin toată ţara cu cititorii lui. Un articol pe blog îi este de ajuns şi se strâng oameni suficienţi pentru un autocar.

Gaben (a scris aici, aici, aici) e omul de râsul căruia poţi râde zile în şir. Iubeşte Sibiul şi într-o zi speră să se mute aici. Şi noi sperăm să-l avem vecin.

Levi (a filmat aici) este o nouă apariţie pe la evenimentele de online. Deşi este prezent pe Youtube de ceva timp, având peste 53.000 de abonaţi la canalul FriendShow, nu a prea luat legătura cu bloggeri ori vloggeri. Mi-a rămas în minte imaginea copiilor ce fugeau după el pe stradă pentru a-i cere autografe. Ceva similar a păţit şi Doza de Haş anul trecut la Prin Sibiul Meu şi uite că în nici un an a devenit o mare vedetă la Bucureşti cu propria emisiune la Antena 1.

Liliana Oprişan (a scris aiciaiciaici, aici, aici, aici, aici) este călătoarea aia din sufletul căreia nu poţi scoate excursiile. A venit peste tot după noi în braţe cu copilul abia născut. La cum şi-a început viaţa, cu siguranţă piciul o să vadă toată lumea până la 30 de ani.

Maria Tomoiagă este cea la care nu pot să mă uit ca la o bloggeriţă pentru că e probabil singura pe care o cunosc dinainte să ştiu că are blog. Dar mi-a demonstrat că scrie de mai bine de patru ani aşa că astăzi o trec şi pe ea în lista aceasta… sper să se simtă bine spunându-i bloggeriţă.

Mircea Hodărnău (a scris aiciaiciaiciaici) e jurnalistul aşa cum ar trebui el să fie. Întotdeauna cu camera de filmat pregătit să ia interviuri şi prezent pe laptop în 3 mişcări şi 2 secunde – până ca ceilalţi să se dezmeticească, el reuşeşte să publice întotdeauna primul ştirea.

Răzvan Baciu (a scris aiciaici) este omul pentru care am un respect profund. Nu e gălăgios şi nici nu insistă să iasă în evidenţă dar, nu ştiu cum se face, toată lumea e în jurul lui. Are magnetul ăla de om serios şi prieten sincer.

Sebi (a scris aici) este omul ăla care întotdeauna se face să fie în centrul atenţiei şi aproape tot timpul cel ce stinge lumina. Am petrecut multe nopţi albe alături de el până acum şi cu siguranţă vom mai sorbi bere pe îndelete în faţa unor bancuri.

Sorin Grumăzescu (a scris aici, aici, aici, aici) a bătut cale lungă să ajungă în sfârşit la Sibiu. Se pare că nu a mai putut rezista insistenţelor mele. Dar sunt sigur că nu regretă a a vizitat Sibiul.

Toma Nicolau (a scris aici, aici) este băiatul ăla gigel al găştii. El şi Instagram-ul pot fi numiţi rude apropiate. Glumele şi poveştile lui te ţin treaz nopţi întregi.

Răzvan Pop (a scris aici, aici, aici) este omul care şi seara mănâncă istorie pe pâine, noapte visează poveşti şi legende iar în timpul zilei povesteşte altora despre Sibiu cu atâta pasiune de-ţi deschide o dorinţă nemaîntâlnită de cunoaştere. E, evident, şi ghidul blogosferei atunci când e prezentă la Sibiu şi organizatorul de tradiţie a Prin Sibiul Meu.

PrinSb2013

Prin Sibiul Meu este un proiect AIOS organizat cu sprijinul Primăriei Sibiu.
Parteneri: Future CapitalIbis HotelAmbientStaropramenReky TravelAsociaţia Produs în SibiuCasa de Cultura a Studentilor SibiuCNM AstraEco Sport TeamJudith BistroCafe Wien.

Tag the Flag, etapa judeţeană a multiculturalităţii

Wow! Atâta pot să spun după zilele astea petrecute prin judeţul Sibiu.

Cu fiecare ieşire prin judeţ mă îndrăgostesc tot mai mult de partea asta a României. Cu fiecare vizită găsesc lucruri noi ce nici măcar nu speram să existe în România. Sunt lucruri pentru care spanioli, francezi şi germani parcug mii de kilometri pentru a le vedea şi trăi iar noi nici măcar nu ştim de ele. Şi sunt o mină de aur, vă spun.

Malancrav

  • Alexandru Balog, bucatarul şef de la Judith Bistro Sibiu ce ne-a servit o mâncare ungurescă de Top Chef 🙂
  • Mihai Blotor şi Mihai Dragomir ce insistă să păstreze în viaţă ideea de mocăniţă pe Valea Hârtibaciului;
  • Johen Cotaru ce a reînviat moara din satul Hosman şi a creeat două concepte turistice foarte faine – brunch-ul şi electric camping;
  • Eugen Vaida şi Tuse Ana ce păstrează vie ţesătoria tradiţională săsească;
  • Ildiko Zsebe-Kemendy ce a ajuns să facă ceea ce-i place într-un moment în care s-a văzut fără salariu – turtă dulce realizată în stil tradiţional unguresc;
  • Dna Ganea ce s-a mutat împreună cu soţul ei în satul Alma Vii pentru a putea să facă siropuri şi gemuri aşa cum se făceau odinioară;
  • Dogarul Nelu de la Floreşti ce cucereşte prin îndemânarea lui;
  • Dna Marianne ce ne-a primit foarte călduros cu bucatele ei de la Moşna;
  • Dl. Bădilă şi Alexandra Călinescu ce se zbat să revitalizeze cultura armeană din Dumbrăveni;
  • Giovanna de la Copsa Mare;

Biertan

  • Primarul Tudor Mihalache ce e convins că satul tradiţional este soluţia pentru a-i ajuta pe cetăţenii din Târnăvioara să trăiască mai bine;
  • Primarul Horaţiu Răcuciu ce se implică foarte mult pentru a păstra tradiţiile din Sibiel;
  • Primarul Arnold Klingeis cu viziunile lui foarte îndrăzneţe pentru a pune Avrig pe harta turismului naţional;

Ei sunt o parte mică dintre cei ce reuşesc să aducă un plus de valoare în fiecare zi, tocmai acelei valori pentru care turiştii ar plăti oricât.

Lista oamenilor de valoare continuă cu nişte colegi minunaţi: Răzvan Pop, Anca Niţoi şi Andreea Ciortea. Cu ajutorul lor am reuşit să ducem la bun sfârşit proiectul Tag the Flag organizat de către Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Parteneri: Future CapitalIbis HotelAmbientStaropramenReky TravelAsociaţia Produs în SibiuCasa de Cultura a Studentilor SibiuCNM AstraEco Sport TeamJudith BistroCafe Wien.

Fotografiile aeriene sunt realizate de către Răzvan Baciu.