Nu avem respect faţă de şefu’


Aud ca o placă stricată cuvintele „dacă n-aş fi eu ar da firma faliment că şefu’ nu ştie să facă nimic” din gura amicilor angajaţi.

Mie mi-e neclar de ce nu pleacă să îşi facă propria firmă dacă deja ei conduc una? De ce-ai sta pe un salariu din care abia îţi plăteşti taxele atâta timp cât tu faci toate lucrurile să mişte? De ce l-ai îmbogăţi pe patronul care nu ştie să facă nimic şi fără tine ar fi un nimeni falimentar?

Şi după 4 ani în care tu conduci totul, tu aduci clienţi, tu munceşti pe când şefu’ „stă şi-o freacă”… tot pe salariul ăla de nimic eşti angajat. De ce? Asta-i întrebarea…


15 comentarii la „Nu avem respect faţă de şefu’”

    1. prea bine? nu zic ca pentru maturarea unei strazi nu-ti trebuie antrenament dar crezi ca maturatorii sunt angajati pentru ca angajatorul nu gaseste pe altcineva la fel de pregatit in domeniu?

  1. Am un prieten care gestiona afacerile din Romania ale unui tip din SUA si toate erau bune si frumoase. Negocia perfect cu orice furnizor, organiza super evenimente, il punea in contact cu orice om de afaceri etc. Cand a inceput insa o afacere pe banii sai lucrurile nu mai mergeau chiar asa ca unse, fiindca a recunoscut chiar el ca trebuie sa-si asume raspunderea si parca nu mai avea curajul oferit de bugetul altuia …

    1. macar el a avut curajul sa incerce si latura cealalta a unei afaceri si nu s-a „multumit” doar sa spuna ca sefu’ nu face nimic

    2. Ironic este ca prietenul meu spunea initial ca seful sau nu face nimis si ca el le rezolva pe toate, insa respectivul sef punea la bataie banii si lua deciziile importante… In concluzie, daca nu respectam munca si initiativa altor oameni, putin probabil sa primim si noi respectul cuvenit.

  2. Articolul asta trebuie citit si dezbatut de acei angajati care dau vina pe sef pentru orice si care se cred „miezul” firmei. Un angajator respectiv „sef” are alte responsabilitati decat sa faca munca angajatului. Nu e asa usor sa fi patron la o firma, sa ai responsabilitati, sa iti gestionezi munca astfel incat sa acoperi toate cheltuielile si sa mai ramai si cu profit. Din acele cheltuieli fac parte si salariul angajatului care trebuie sa munceasca nu sa astepte sa o faca seful. Ar trebui toti cei cu gura mare care fac ei totul sa isi faca firma si sa aiba angajati ca ei in firma, ar fi suficienta pedeapsa 🙂

  3. Prin cate firme am fost eu, seful (patronul) nici nu trebuie sa stie sa lucreze ce lucreaza angajatul, doar da aia e patron si are angajati pe care-i plateste (daca stie sa faca si mai bine, daca stie sa faca si nu pune mana vezi mai sus) mult sau putin. Daca nu-ti convine salariul vorbeste cu el sa-l mareasca, daca nu se poate si nu-ti convine, cauta altceva si pleaca. Lucrurile in principiu stau simplu si nu trebuie complicate. Nu-ti convine ceva, ia atitudine si schimba lucrurile, lucrurile nu se schimba desi ai incercat? mai incearca. Lucrurile sigur nu se vor schimba desi deja ai vorbit de vreo 3 ori ce era de vorbit, pleaca. Fa-ti firma, freelance, p.f.a., II LKD PLM FCK, ce vrei tu. Patronul sau seful trebuie respectat chiar daca e cu sens unic. In fond e firma lui si face cum vrea. Nu-ti convine? vezi mai sus. Patronii din Romania au doua vorbe dragi mie, ”nimeni nu e de neinlocuit” si ”crezi ca in alta parte e mai bine?”, poti incerca sa vezi. Normal ca-ti convine siguranta unui loc de munca, dar atunci taci din gura si nu te mai plange. Pleaca din tara, incearca la straini. Nu sti limba? invata. Nu ai timp? Incearca. Nu ai bani? Strange. Nu poti? Ia un ghid cu 17 lei si uite-te la programele respectivei tari. Nu iti e bine si te plangi in continuare si NICI NU FACI NIMIC sa-ti schimbi soarta dar crezi ca patronul sau seful (sau in unele cazuri colegii) e/sunt de vina pentru situatia ta? Iti meriti soarta.

  4. Pingback: 17 ani frumoşi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.