Oare cum ar arăta…


…un Sibiu înconjurat de turnuri de apărare?

În mod normal sunt un conservator şi, datorită celor 8 ani de studii în restaurare, nu accept mai deloc modificări ale componentelor originale sau butaforii/reconstrucţii dacă nu sunt imagini şi documente 99,99% sigure despre cum arătau elementele ce se doresc reconstruite.

Înainte de 2007 se voia în Sibiu marcarea vechilor turnuri şi porţi istorice de intrare în oraş. S-au făcut probabil zeci de propuneri care au rămas până azi în acelaşi stadiu. Ţin minte planurile unui turn de câteva etaje ce trebuia amplasat chiar la intrarea pe corso (Nicoale Bălcescu) cum vii dinstre Parcul Astra, pe vechiul amplasament al Turnului Porţii Cisnădiei. La reconfigurarea străzii s-a făcut loc pentru el, acum acel spaţiu fiind folosit pentru parcarea autoturismelor persoanelor cu dizabilităţi. Turnul era pe de-antregul din sticlă şi urma să adăpostească diverse expoziţii şi evenimente, arhitectura lui neavând nimic în comun cu ce fusese acolo în urmă cu 600 de ani.

Privind însă puţin în afara ţării şi chiar la o aruncătură de băţ, la Alba-Iulia, reconstrucţiile atrag enorm de mulţi turişti. Nu mai vezi doar un bolovan sau o poză într-un album ci poţi efectiv să trăieşti acele vremuri istorice. Cred că aş face puţin scandal dacă s-ar începe reconstrucţiile dar gândind strict economic, ar fi oare o lovitură benefică?

Imagini via. www.designarhitectura.ro


25 de comentarii la „Oare cum ar arăta…”

  1. Eu sunt pentru reconstruirea cel putin a catorva turnuri pentru marcarea orasului istoric si pentru a largi aria de vizitare a orasului si, implicit, dezvoltarea din punct de vedere economic a cat mai multe zone prin terase,cafenele,magazine.
    Avem, datorita lui Johann Bobel, nu doar imaginea turnurilor dar,putem spune chiar locul fiecarei caramizi.
    Mai mult,in anul 1873 comunitatea orasului hotaraste sa nu se mai demoleze nici un turn sau zid si conservarea lor.Din pacate s-au daramat totusi Turnul Lacatusilor in 1876, Turnul Aurarilor in 1881,o parte din zidul de pe strada Cetatii in 1895, Turnul Preotilor in 1898, zidul de fortificatie de pe Soldisch in 1903 si altele.
    Nu cred ca am putea vorbi de butaforie deoarece oricum multe din aceste turnuri sau ziduri au fost refacute de mai multe ori in urma unor incendii sau daramari accidentale. Putem si noi considera ca se repara,restaureaza,etc.

  2. Ar fi extraordinar daca s-ar reconstrui turnurile din jurul sibiului. Inca de pe cand am descoperit farmecul istoric al sibiului visam ca intr-o zi sa sa refaca in totalitate zidul de fortificatie si turnurile care il aparau (evident unde permitea spatiul, ca sa nu se ajunga la daramari de case sau alte cladiri).

    Iti dai seama cum ar fi aratat Sibiul atunci? Vise 😀

  3. da, ar fi frumos sa se reconstruiasca, insa… ai dretate: in niciun caz nu se vor reface cu fidelitate constructiile asa cum aratau ele odinioara.

  4. eu sunt pro-reconstituiri……nu orice si nu oricum, evident.

    dar facute cu un research serios (nu Bobel care a pictat din amintiri si nu din realitate, ele la momentul pictarii fiind demult demolate) cred ca unele monumente disparute ar putea reaparea.

    poate una dintre porti (cea a Turnului ar arata bine acolo – vezi ca Elisabeta nu era unde ai pozitionat-o tu, era mai incolo spre gara), poate unele turnuri, poate Turnul Preotilor sau templul Latzel, etc….

    eu sunt pro dar cu research si evaluare a unei situatii in situ. asa s-a facut in europa postbelica. si daca renuntam la unele adaugiri ulterioare la unele cladiri de ce sa nu refacem ce s-a pierdut.

  5. Romania nu stie sa faca bani din turism. Aici pierdem multa bogatie atat conservare cat si banii turistilor..

  6. Eu iubesc turnurile! Unul dintre visele mele este o casă cu turn. Aş fi pentru reconstrucţia din materiale pe cît posibil vechi sau care să imite originalul. Ştiu de proiectul cu turnul de sticlă, pe mine nu m-a convins ăla acolo! Ar fi posibil ca existenţa turnurilor din proiecţiile postate de tine aici să atragă turiştii în zonă şi să impulsioneze comerţul din Oraşul de Jos, 9 Mai e o stradă cam „adormită” acum şi e păcat! La fel şi în zona Pieţei Cibin.

  7. Deci punem de o petitite? Oricum nu cred ca ne-ar lua cineva in seama, probabil ca nu sunt fonduri la primarie pentru o astfel de lucrare de anvergura 🙂

  8. @ Vlad
    Teoretic vorbind(in realitate,din pacate, este altfel)in democratie cetatenii decid ce se face.Cu atat mai mult pe un plan restrans cum este un oras.Primarul si Consiliul Local ar trebui sa tina seama (ba chiar sa fie obligati) de dorintele locuitorilor.Bine,nu sunt absurd.Nu orice se poate si ar trebui realizat.Dar reconstructia unor porti si turnuri de poarta cred ca trebuie pusa serios in discutie.Cred ca Sibiul ar putea avea mult de castigat.
    In privinta fondurilor: la Alba Iulia se refac zidurile si santurile de aparare pe bani europeni nerambursabili.

  9. Din cate imi „amintesc” primarul nostru era destul de priceput in obtinerea fondurilor europene pentru diferite proiecte. Chiar daca vorbim despre lucrari costisitoare, cred ca ar merita efortul. Ce zici Tudor, merita incercata macar o petitie? 😀

  10. Ar fi frumos, dar nu suntem in stare sa intretinem ce avem, ba mai mult, se darama sub ochii nostri, voit, si ce a mai ramas. Cred ca ar fi mai usor de realizat un tur virtual, asta chiar ar fi un proiect unic, din cate stiu eu. Pana atunci ramane doar un vis frumos! Felicitari pentru initiativa! 🙂

  11. pentru delimitarea partii istorice a Sibiului, eu zic ca nu ar fi rau, dar nu vad in viitorul prea apropiat demararea lucrarilor pentru un astfel de proiect.

  12. Ar fi mai usor de realizat un tur virtual, dar nu ar avea acelasi impact, parerea mea (adica strazi ca 9 mai + stradutele adiacente, zona piata cibin si altele tot muribunde vor ramane).

    @Orin: chiar si daca meritul lui a fost doar acela ca a zambit nemteste, ne-a aratat ca poate, ideea este sa si vrea 😀

  13. @ Vlad
    Ar merita incercat mai degraba promovarea variantei reconstructiei turnurilor. Petitia nu cred ca face mare lucruri pentru lucrari de genul asta care nu doar costa enorm de mult dar si schimba foarte mult urbanistic si turistic orasul

  14. Pai petitia urma sa fie facuta pentru a demonstra autoritatilor ca sibienii isi doresc un astfel de proiect de reconstructie a turnurilor, deci mergeau mana-in-mana…cred. Deci, facem ceva?

  15. Si eu sunt pentru. Ar fi cel mai spectaculos proiect al Sibiului din ultima vreme.Insa trebuie facuta inteligent fara a da senzatia turistilor ca incercam sa-i tragem in piept vinzandu-le istoria secolelor 14-15 prin reconstructii kitchoase ale prezentului. As lua in considerare si o imbinare cu modernul a proiectelor la fel cum se vorbea si in reconstructia turnului de la intrarea pe Balcescu (abandonata insa)

  16. Daramarea zidurilor de aparare s-a facut in toata Europa dupa ce fortificatiile au devenit ineficace militar. Piatra si caramida s-au refolosit la constructii civile – probabil multe case din Sibiu contin caramida vechii cetati. Saint-Nalo e unul din putinele orase care nu si-a demolat fortareata si profita din plin turistic de acest avantaj. Cred ca e destul de greu sa refacem cetatea Sibiului, dar unele parti esentiale ar putea fi repuse in peisaj cu succes. Cred ca ar aduce pe termen lung mai mult profit urbei decat bordurile.

  17. buna 🙂 sunt pro reconstruiri unde se poate.
    vezi ca poarta sag/turnului este in oglinda, adica turnul, sau mai bine zis jumate de turn este pe locul cladirii inalte cu 2 etaje galbena din stanga imaginii. poarta mare(1830 parca) era in dreapta turnului.
    razvan pop are dreptate aici, poarta elisabeta/gusteritei e cu o strada mai in spate, spre gara.
    P.S. poarta turnului nu este dupa cladirea galbena ci imediat dupa masina rosie din stanga, EXACT pe locul cladirii galbene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.