Plecati din tara mea!


In ultimele 24 de ore am aflat ca 3 cunostinte au decis sa plece din tara in speranta unei vieti mai bune. In ultimii ani s-au imputinat cei din jurul meu care au mai suportat Romania. Privind in spate, o mana de prieteni dintre cei cu care am copilarit mai sunt aici. Restul ne-au parasit.

Asteptati-va sa plec si eu! Mi-e greu sa ma visez traind departe de Sibiu dar sper din tot sufletul sa vina si momentul ala. La timpul lui… nu astazi, nu maine dar sper sa vina ziua in care voi gasi destul curaj pentru a spune „nu mai suport!” (via. Makavelis).

Si nu pentru ca sunt sarac, nu pentru ca nu imi gasesc de lucru, nici chiar din cauza taxelor mari nejustificate ci pentru ca, pur si simplu, nu ma simt in siguranta traind intr-o Romanie alaturi de oameni ca Alexandru Cocieru (care, desi cu datorii enorme, isi deschide linistit un nou restaurant in Sibiu), Mihei Alina sau Diana Maria Scripcariu carora li se permite hotia fara nici o consecinta. Mi-e frica sa mai traiesc aici.

Voi? Cand fugiti din Romania?

5492517_mediafax_foto_marius_dumbraveanu_12433600


27 de comentarii la „Plecati din tara mea!”

 1. interesant, zilele trecute imi numaram si eu apropiatii care au plecat sau planuiesc sa plece. IEri cineva imi spunea ca daca iasa Ponta pleaca in Germania …

  1. Cei de la Vunk intotdeauna isi intampina fanii cu ceva inedit. Concertul de la Bucuresti abordeaza un concept nou: ”Orasul Minunilor”, un fel de loc in care fiecare roman, oriunde s-ar afla, isi poate gasi fericirea. Cei care merg, cu siguranta, nu vor regreta. Vor avea ce povesti. 🙂

 2. Niciodată! Nici când vom deveni 99% ţigani şi 1% români… Restul, drum bun! O populaţie de nomazi, fără repere, care veţi pleca şi din Germania când îl veţi întâlni pe primul „Ponta” sau „Guţă” şi acolo.

  1. Păi şi ce să facem aici? Tu cum îţi vezi bătrâneţea? Cum vezi viitorul copiilor tăi? Resemnat?

  2. Resemnat? De ce? Niciodată. Mă văd mereu în luptă pentru idealurile mele pe care le am şi acum. Mă văd alergând un maraton şi la 70 de ani. Mă văd învâţându-i pe copiii mei să se bucure de toate lucrurile frumoase din ţara asta pe care am învăţat să le iubesc. Dacă te referi la partea financiară (deşi pentru mine e pe ultimele poziţii), aici e puţin mai mult de muncă dar se poate. Există oportunităţi în ţară pe care în alte ţări dezvoltate nu ştiu dacă le ai (Acum, depinde şi ce pasiuni ai, ca individ). Eu zic că şi evenimentele pe care le organizezi tu nu le-ai fi dus la îndeplinire cu acelaşi succes în Vest. Pentru că, ce fain, în România nu ştiu/nu se gândesc prea mulţi să facă asta, îţi permiţi să greşeşti, să încerci, publicul e mult mai atras de nou, de altceva. Momentul prin care trece ţara noastră acum e, cred, cel mai profitabil (forţând puţin termenul). Poţi face orice, poţi construi, poţi să faci o grădiniţă, să îţi faci o firmă în IT (şi să o duci foarte sus dacă eşti bun), să mişti lucrurile în sport, să umpli o agendă de evenimente a unui oraş, sunt atâtea domenii în care ducem lipsă şi atât de uşor sa le umpli. Trebuie doar să vrei, să ai curaj, să-ţi cauţi resurse, inclusiv umane, SĂ VREI. Până şi bani găseşti pe toate gardurile (a se citi fondurile europene). Sigur, dacă vrei să vezi partea plină a paharului. Poţi vdea şi invers: statul, x, y te impiedică să faci lucruile de mai sus, lumea e rea şi proastă în jur şi te „linişteşte” ori de câte ori vrei să faci ceva măreţ, ţara e plină de cocalari şi sămânţari, la vot stăm indiferenţi şi lăsam cei 20% de analfabeţi din ţară să ne aleagă conducătorii, etc. Dar tocmai de-asta e frumos, că ai pe cine modela, schimba, ai „material”. Când va fi totul ca-n Germania, la propriu, o să vrem să părăsim ţara asta de plictiseală… Da ştiu, unii v-aţi săturat/plictisit/scârbit să luptaţi, pot îneţelege asta, dar alţii nu. Nu cât timp ai alegere liberă şi cât timp ai mereu oameni care fac acelaşi lucru ca tine. Personal, am reuşit să mă înconjor numai de oameni care mă trag în sus. Am şi cunoştinţe/rude plecate în străinătate destule, dar ăia duşi au fost, nu am visat niciodată la viaţă dusă de ei, ei au fost mai mereu nemulţumiţi de ceva, oricât de bine au ajuns să o ducă sau nu. Am lângă mine cei care trag România în sus, Sibiul în sus, grădina din faţa blocului meu în sus. Da, nu cu ei îmi cresc copii, dar prin ei da, prin ceea ce reprezintă ei.

 3. Nu prea faceti voi cinste tarii in care v-ati nascut!
  Ce ar fi daca totii oamenii „de buna credinta” ar pleca? Ce s-ar alege atunci de locul asta, de oamenii astia care nu vor mai avea sare in mijlocul lor?
  Eu totusi cred ca oamenii de buna credinta nu pleaca!

  „Cand se ridica sus oamenii de nimic, nelegiuitii misuna pretutindeni” Sf. Scriptura

  1. Pai daca citesti articolul vei intelege de ce vreau sa plec…din cauza caror oameni (din care categorie face parte si personajul din poza)…

 4. Dragos..are exact mentalitatea lu bunicumi-o…chiar si bunicumi-o regreta ca nu a plecat din aceasta tara. Nu vreau sa stau intr-o tara in care platesc sanatate, pensie etc. si banii aceia nu ajung niciodata acolo…Mergi la spital o zi si pleci bolnav psihic de acolo..e groaznic! Cum naiba sa nu iti doresti ceva mai bun ptr copiii tai? Parintii, bunicii si eu am crezut ca o sa fie mai bine in tara asta…muncim si la batranete nu avem pensie suficenta ptr mancare si medicamente…e frumoasa Romania…. dar,doar atat! Ne mintim singuri….Dezamagita profund de sistemul in care traiesc de 30 ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.