Prefer ca legea să nu fie respectată


Apropo de demolarea hotelului Histria din Constanţa, sunt sigur că nu s-a trezit nimeni peste noapte că e urât şi nu are autorizaţie de construcţie aşa că trebuie ras de pe suprafaţa pământului. Nu-i ca şi cum până acum nimeni nu l-a văzut, nici nu a apărut peste noapte. E o simplă răzbunare politică, cu siguranţă.

Evident că sunt de acord cu demolarea urâţeniilor ce-au distrus toate oraşele, fără excepţie, în ultimii 7 ani. Vreau să se respecte legea urbanismului. Construcţiile noi să fie construite astfel încât să se integreze perfect în zonă iar cele construite fără autorizaţie să fie demolate.

Există însă şi cazuri în care prefer încălcare legii.

Am un vecin care, săracul de el, stă singur într-o casă veche. Nu are bucătărie în casă şi nevoile şi le face în fundul curţii. De spălat, se spală într-un lighean. Suntem în 2012, secolul de glorie XXI şi săracul om iese de două ori pe zi în frig şi îşi face nevoile pe-un capac de lemn, într-o groapă ce-i colectează rahatul.

Omul ăsta, bătrânelul ăsta necăjit încearcă de 6 luni să primească aprobarea de a fi civilizat într-un oraş cultural iar primăria nu vrea să-i ofere şansa de a-şi trăi ultimele clipe într-o casă decentă. Motivul? Legea nu le permite. Noul Plan Urbanistic General al oraşului specifică faptul că în zona în care locuieşte, procentul de ocupare al terenului cu clădiri nu trebuie să fie mai mare de 40%. El are în momentul de faţă puţin peste 50%. Eh, om sărac, teren puţin.

Schimbăm strategia

A spus „bine”. Nu-mi construiesc nimic. Anexa asta ce ţine acum loc de-un fel de hol, o transform în baie şi renunţ la o cameră pentru a-mi pune un aragaz. Lucru care oricine l-ar face fără nici o autorizaţie că doar nu-ţi intră funcţionarul din primărie în casă pentru a vedea dacă tu dormi sau faci mâncarea în încăperea respectivă. Dar omul vrea să fie corect şi legal. Vrea să plătească autorizaţie şi să pună liniştit seara capul pe pernă.

Cei de la primărie însă contraatacă… ceva nu li se pare în ordine, bătrânelul este clar un speculant imobiliar sau ceva aşa că trebuie să meargă la el acasă pentru a vedea despre ce e vorba. Tot aşa până când au renunţat la vizita pe teren dar i-au cerut (atenţie! pentru o schimbare de destinaţie din cameră în grup sanitar şi bucătărie), i-au cerut să întocmească un scenariu de securitate la incendiu. Adică nişte dosare incredibil stufoase şi, evident, scumpe ce se fac în general pentru instituţii publice sau fabrici cu sute de angajaţi.

Eu unul nu am auzit până acum pe nimeni să trebuiască să facă scenariu de securitate la incendiu pentru o casă de locuit de 70 de mp. de ev mediu dar nah, dacă legea trebuie respectată…


7 comentarii la „Prefer ca legea să nu fie respectată”

  1. Me too………..:D
    Dar am şi alte motive pentru care prefer ca legea să nu fie respectată.
    Oricum marea parte a legislaţiei este tradusă şi copiată după legilaţia franceză, spre exemplu. Şi (!!) din cauza asta este de cele mai multe ori imposibil să respecţi legilaţia din anumite domenii.

  2. Din pacate in Romania se construieste haotic fara sa se tina cont de estetica,vecinatati si traditia locului.
    Atunci cand este vorba,insa, de o casuta a unui om „obisnuit” se tine cont strict de lege fara sa se ia in seama confortul locatarilor,chiar si atunci cand nu se modifica aspectul si structura imobilului.
    De fapt, totul tine de acoperirea cu hartii a functionarului.
    Persoana respectiva,probabil, putea face modificarile fara proiect si avize de la primarie si nu ar fi fost in afara legii.Dar, cand esti cinstit si vrei sa faci totul „ca la carte”,platesti.

  3. Lume lume, am și eu un exemplu de gen, fratele meu și-a făcut omul o casă, undeva în Buftea, pe terenul lui propriu și personal. A mers la primarie, a depus actele, și cum autorizațiile de construcșie durează o veșnicie, sa apucat și și-a făcut omul casa. E gata, la gri ce-i drept, dar acum este în stand by, fiți atenți dece: o preadeșteaptă de la primărie, a zis ea ca ea vrea un drum de interes public care să treacă pe terenul fratelui meu, 12 metri lățime și nu mai știu cît lungime, în condițiile în care acel drum duce de la nicăieri la nicăieri mai în vale, la o înfundătură, imediat după terenului cu pricina. Adică cum, tu vrei să faci drum public pe terenul meu privat care să-mi servească numai mie? păi lasă dom’le că-mi fac eu drum privat pe terenul meu privat și cu asta basta.

    Partea cea mai interesantă vine acum, funcționara cea inteliJentă, a desenat drumul care, se pare că, trece prin sufrageria casei. Na, de asta ce ziceți? Casa este ilegal acolo, dar planurile și toate cele au fost depuse la primărie cu vre-o două luni înainte de ănceperea construcției, iar drumul a apărut la alte 2 luni după finalizarea construcției.

    Să văd care are o istorie mai idioată decât asta…

  4. @ Alex
    faza cu drumul nu ar fi o chestie rea. intr-adevar, trebuie sa fie prevazuta o cale de acces acolo in cazul in care cel ce are teren dupa casa fratelui tau vrea sa mai ajunga vreodata pe terenul lui (oare pana acum pe ce drum ajungea?)
    dar in momentul in care tu renunti la terenul propriu pentru un drum public, a doua zi primaria ar trebui sa vina sa-l asfalteze si sa bage toate utilitatile. asa ar fi normal.

    ca un alt exemplu apropiat de al tau. am lucrat la un cartier. totul facut pe teren privat. absolut toate retelele si utilitatile (inclusi iluminat stradal) au fost facute din banii investitorului dar atunci cand au fost gata, drumul si retelele le-au luat „in proprietate” primaria, electrica, eon etc etc

  5. heh aia cu eon, electrica si restu e cea mai tare, am auzit si io de la mai multi ca daca vrei sa extinzi utilitatile la vreo zona noua o faci pe banii tai dupa care ei devin proprietari pe infrastructura…si ce e mai tare de atat e ca mai au si tupeu sa creasca tarifele justificand ca ei investesc in infrastructura. H@H@
    Mi se pare ca a si facut ceva proiect de lege senatorul ala Urban ca sa le dea peste cap cu faza asta, nu stiu ce s-a mai intamplat dar nu cred ca a ajuns departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.