Publicul, scena şi actorii


Publicul

Era o seară liniştită, vocile oraşului amuţiseră de mult. Mă îndrept spre sala de spectacole puţin speriat, neştiind ce se va întâmpla. Nu i-am mai urmărit live, vorbindu-mi. Îi văd zilnic în jur, sunt doar nişte actori. Pe stradă şi la tv nici nu-i mai remarc, îi ignor. Dar acum mă aştept la ceva diferit. Regia promite să fie alta.

La intrare mă primesc două femei la cămasă albă de la care primesc programul serii. Atmosfera e încărcată de domni la sacou şi doamne peste 40. Puţini tineri se întrezăresc în mulţime. Încearcă chinuitor să se facă văzuţi dar şi ei, ca şi mine, sunt îndrumaţi spre locurile lor. Trebuie să se aşeze, să tacă, să privească şi să creadă. Şaptezeci de oameni speră.

Scena

Scaunul mult prea mic pentru nevoile mele mă chinuie îngrozitor. Mă fâţâi de durere dar tac şi îndur, la fel ca ceilalţi spectatori al acestui spectacol continuu. Piesa promite să fie revoluţionară. Micii şi berea au fost înlocuite cu Rapsodia Ungară cântată fermecător la pian. Suntem hipnotizaţi, ei stau în reflectoare, sus, pe scenă.

Apare EL. Primele cuvinte îi sunt: „Pe voi nu vă văd, sunteţi în beznă”, fără să-şi dea seama de semnificaţia cuvintelor lui. Nu se prezintă, exact ca un actor într-o piesă de teatru. Cere un moment de reculegere, spune un discurs despre Revoluţia din ’89, aduce elogii repetate lui Iuliu Maniu, Mihail Kogălniceanu şi mai ales lui Titu Maiorescu. Aminteşte de Călin Nemeş, Doina Cornea şi Corneliu Coposu dar punctul central al serii pare să fie aducerea în prezent a creaţiei populare specific românească Mioriţa. Eterna Mioriţa. Îl ascultăm cu toţii minute şi minute în şir, întrebându-ne de ce merităm asta. Tinerii tac, ascultă şi speră. O pensionară cu vestă croşetată şi bonetă asortată la fustă devine agitată şi strigă „Dar ne lăsaţi odată cu Mioriţa asta? Fiecare am citit-o, vrem ceva nou. Spuneţi-ne programul dvs. Vrem să ştim cum veţi schimba voi ţara!”

Actorii

Mihail Neamţu, vizibil deranjat, trece rapid la cei Şapte Paşi pentru o Nouă Românie:

Suntem cetăţeni, nu doar contribuabili sau consumatori.
Aparţinem unui popor, nu doar unei populaţii fără nume sau destin.
Vrem justiţie, nu doar legi pe hârtie.
Protejăm piaţa liberă, fără drept la monopol.
Vrem o constituţie egală pentru românii de pretutindeni.
Respectăm credinţa oamenilor, nu doar zidurile exterioare.
Preţuim memoria trecutului, dar şi glasul celor nenăscuţi încă.

În partea a doua a spectacolului nu intră oricine, acolo nu sunteţi invitaţi şi voi. Acolo intră doar cei care ne-au plătit cotizaţii.
Noua Republică e de dreapta, noi fără bani nu discutăm.

Un nou scenariu, alt spectacol, aceiaşi actori.


4 comentarii la „Publicul, scena şi actorii”

  1. Un nou proiect politic? Aceleaşi fraze goale rumegate …cetăţeni, popor, .justiţie…Eu de astfel de filozofii m-am săturat şi nu mai am răbdare să ascult cum un „politician” le rostogeşte. Nu încetează însă să mă surprindă câţi de mulţi oameni îşi mai găsesc timpul să le asculte şi să contempleze. Probabil că principiul are mai multe şanse să devină realitate cu cât îl contemplăm mai mult.
    .

  2. Iar se „imprastie” voturile in cele patru zari.
    In ziua de astazi, cand se formeaza un nou partid, explicatia e urmatoarea:
    variante:
    1. Cei ce-l infiinteaza sunt de buna credinta si, neregasindu-se in ideologia niciunui alt partid (ceea ce imi este greu de crezut, la cate partide exista), mai infiinteaza unul. Pe de alta parte, stii cumva sa mai conteze ideologia la aliantele care se fac?
    2. Cei ce-l infiinteaza vor sa fie ei sefii. Sa nu uitam ca partidele primesc si bani de la buget deci, de ce nu…daca tot nu-i costa nimic. Si mai si primesc un spatiu pentru sediu. In fiecare oras.
    3. Scopul lor este doar ca voturile oamenilor sa fie impartite la cat mai multe partide pentru ca USL sa nu poata face 50% +1. PDL oricum nu poate sa faca 50% dar, impreuna cu UNPR, PPP, UDMR si oricare alt partid care are sansa sa intre in parlament, vor avea peste 50% (asa cum se intampla si acum). De altfel, s-a si scazut de la 5% la 3% limita de intrare in parlament, tocmai pentru a putea intra si partidele foarte mici aliate cu PDL.
    In concluzie, orice partid nou infiintat nu se infiinteaza pentru binele nostru ci doar pentru binele lor.
    Asta e parerea mea.

  3. Fiind vorba de infiintarea unui partid politic imi permit sa-mi spun parerea despre politica si cred ca ar trebui ca toti sa ne spunem parerea pentru ca, de fapt, politica si politicienii inseamna viitorul nostru si al copiilor nostri (in sensul ca ei decid in numele nostru). Din pacate, multi confunda administrarea tarii de catre niste oameni alesi de noi cu „conducatorii” nostri si deciziile le iau in numele nostru dar nu pentru noi. Nu cred ca ar trebui sa acceptam ceea ce se intampla de ceva vreme. Nu UN SINGUR OM trebuie sa ne decida soarta. Noi, poporul, nu suntem un singur om. Noi am votat niste oameni care au obligatia sa ne reprezinte si SA FACA „TOTUL” pentru ca noua sa ne fie mai bine. Deocamdata ei fac totul ca sa ne fie mai rau. Din moment ce Emil Boc il critica pe Tariceanu ca a marit salariile si pensiile (in Romania fiind minuscule fata de alte tari, dar preturile sunt comparabile) nu cred ca guvernul actual ne vrea binele. Din moment ce noua ne micsoreaza veniturile iar ei au totul la dispozitie pe banii nostri, nu cred ca ne vrea binele. Din moment ce nu respecta nici macar legile date de ei si nu-i intereseaza in nici un fel ce vrem noi, nu cred ca ne vrea binele. Prin democratie se intelege ca noi, poporul, decidem prin reprezentantii nostri alesi in parlament cum sa fie administrata tara. In momentul de fata, parlamentul este condus de guvern care face toate legile si le trece prin parlament prin asumarea raspunderii. Da, parlamentul aproba, pana la urma, legea. Dar, la ora actuala, parlamentul are o majoritate formata impreuna cu un partid care nu a participat la alegeri (UNPR) si, deci, nefiind votat nu reprezinta poporul. Guvernul (adica Basescu) vrea sa desfiinteze judetele cum vrea el, fara sa ne intrebe si pe noi macar ce parere avem. Guvernul a decis sa comaseze alegerile parlamentare cu cele locale pentru ca asa vra el. In nici o tara nu se fac alegeri locale si parlamentare deodata. Oare de ce? Sunt toti prosti? Numai guvernul nostru e destept? Vor sa permita votul prin corespondenta. Acest vot trebuie trimis cu o saptamana inainte de ziua alegerilor. Cei ce numara voturile, adica PDL, vor sti, cu cateva zile mai devreme, cine a votat, cum a votat si ce voturi sa mai „puna” ei. Cu ajutorul recensamantului, unde trebuia sa specifici daca un membru al familiei e plecat la munca in strainatate, vor sti ce voturi „prin corespondenta” sa adauge.
    As putea adauga multe altele.
    Eu nu am „descoperit” nimic care sa ma faca sa cred ca guvernul actual ne vrea binele si ca respecta democratia. Au castigat alegerile pentru ca oamenii au crezut in promisiunile lor si, desi nu au realizat nimic din promisiuni ci dimpotriva au facut totul pe dos, mai sunt multi oameni care considera ca fac bine ceea ce fac. Eu nu vad nicaieri acest bine.
    Mi s-ar putea spune ca toti politicienii si toate partidele sunt la fel. Gresit. Oricate bube au avut cei care ne-au guvernat din `90 pana in 2009 nu am vazut atata lipsa de respect fata de democratie, lege si popor ca la acest guvern si, mai ales, la „conducatorul nostru iubit” Basescu caruia, de altfel, ii place sa-si spuna „seful statului”. In Romania nu exista nici titulatura si nici atributii de conducator sau de sef de stat. Dar el si le-a arogat si se comporta ca atare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.