Puţin despre educaţie… de la Ghiţă Mureşan


Nu intenţionat am lăsat articolul ăsta pentru prima zi de şcoală dar se potriveşte perfect.

În urmă cu aproape o lună am luat masa cu Ghiţă Mureşan, cel mai mare şi mai tare baschetbalist român. Ne-am povestit preţ de vreo două ore după care nu am rămas în cap nici cu scheme de atac şi nici măcar cu poveşti din America ci… cu cât de importantă e educaţia şi şcoala. Alături de mine am luat şi o tânără baschetbalistă din Sibiu căreia eram foarte curios ce o să-i spună Big Ghiţă, cât de mult o va motiva să continue să joace baschet, să muncească pentru a ajunge o jucătoare mare. Eh, nu a fost chiar aşa.

Big Ghiţă nici măcar nu i-a povestit de jocul de baschet ci de educaţie. I-a promis că, dacă vrea, o să-i pună o vorbă bună la un colegiu din America pentru a continua să joace acolo baschet şi să-şi facă studiile. „După ce termini decizi tu dacă o să continui cu baschetul sau nu, importantă pentru tine e educaţia, trebuie să înveţi. Baschetul te ajută mult într-un CV pentru că dovedeşti că poţi „juca” în echipă şi că eşti disciplinată dar nu trebuie să te gândeşti să devi profesionistă” aşa îi spunea Ghiţă Mureşan.

ghita muresan sibiu01

Am aflat şi că orice jucător devenit profesionist în SUA este susţinut financiar de către club să-şi termine studiile. Chiar şi atunci când un jucător renunţă la sport în timpul colegiului, clubul la care a jucat îl ajută până când termină şcoala… pentru că în America şcoala e foarte importantă.

Big Ghiţă spune că în NBA sunt selectaţi extrem de puţini baschetbalişti anual şi sunt atât de bine plătiţi şi pentru că după câteva sezoane în NBA jucătorii nu mai sunt buni de nimic. Atât la antrenamente cât mai ales în timpul meciurilor, jucătorii dau mai mult decât pot şi, cu timpul, îşi cam distrug corpul. De asta, la întâlnirile cu foştii jucători din NBA, mulţi dintre ei sunt în scaun cu rotile.

Filmul „My Giant” în care a jucat Ghiţă Mureşan în 1998 trebuia să fie vorba despre un italian gigant dar Ghiţă i-a condiţionat lui Billy Crystal (regizorul şi actor în film) să modifice scenariul. După câteva întâlniri şi două săptămâni în care au repetat de două ori toate scenele în livingul lui Billy Crystal, au bătut palma şi s-au apucat de filmări.

Ghiţă Mureşan este singurul român ce a jucat vreodată în NBA, fiind cel mai înalt baschetbalist ce a jucat în liga profesionistă de baschet din SUA. A jucat cinci sezoane pentru Washington Bullets (1993-1998) şi două pentru New Jersey Nets (1998-2000). În sezonul 1995-1996 a primit premiul NBA Most Improved Player Award. El a venit la Sibiu la invitaţia Asociaţiei „Al 6-lea jucător” pentru a participa la Zilele Baschetului.


2 comentarii la „Puţin despre educaţie… de la Ghiţă Mureşan”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.