Securiştii de ieri, conducătorii de azi.


Se pare că evenimentele AIOS sunt tot mai bine primite de către sibieni. Şi printr-o tradiţie în a le organiza lunar (câteodată cu încăpăţănare) dar mai ales datorită atmosferei creată în locaţiilor nu foarte mari care îţi dau posibilitatea să stai, la o bere, la 1 metru de oamenii valoroşi ai oraşului.

Serile sibienilor

Aseară a fost rândul fostului director al Bibliotecii ASTRA să îşi povestească viaţa cu toate transformările ei, să prezinte oraşul cu toţi oamenii lui. Ion Maris a spus două lucruri care pot descrie foarte bine situaţia României:

  1. Pe vremea când era director la Biblioteca a întrebat conducerea Direcţiei de Cultură de pe atunci (evident că nu avea denumirea asta înainte de 90) dacă poate trimite prin poştă o carte proprietarului ei care se mutase în afara ţării. După întrebarea asta nevinovată a fost considerat trădător de ţară şi cercetat iar cartea a fost luată în sechestru de către cei de la Cultură. După Revoluţie, omul care i-a făcut zile fripte câţiva ani a devenit ditamai generalul.
  2. În nopţile dinainte de 23 august întotdeauna pereţii Bibliotecii pe care o conducea erau vopsiţi cu declaraţii de bine pentru Ceauşeşti. Miliţienii veneau dimineaţa, înainte să se lumineze, şi curăţau bine locul ca să nu vadă nimeni protestele. Pentru că erau doar nişte mesaje care nu au văzut niciodată lumina zilei, directorul nu le declara niciodată. Angajaţii, speriaţi, insistau ca tovarăşii să ştie de trădătorii ce îşi permiteau să scrie mesaje anti-comuniste. După Revoluţie, toţi aceşti angajaţi au fost avansaţi în posturi de conducere prin ce ştiu eu ce insituţii.

Ion Maris spune că avansările securiştilor au fost făcute pentru că oamenii se schimbă şi se pot adapta la schimbări. Eu din contră, le-aş pune pe seama faptului că au fost suficient de turnători în vremurile comuniste.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.