Am fost cu primul zbor Wizz Air de la Sibiu la Tel Aviv și am descoperit o țară magnifică

Zilele trecute am luat primul zbor operat de către Wizz Air de la Sibiu la Tel Aviv. A fost chiar primul zbor ever dar, din păcate, avionul nostru nu a primit și botezul, el fiind stropit cu apă la întoarcerea pe aeroportul din Sibiu. Tot așa, fiind primul zbor, am avut șansa să parcurgem și noi pașii de pregătire a aeronavei pentru a trece spațiul aerian Israelian. Fiind, un „spațiu aerian critic”, a fost nevoie de setarea GPS-ului pentru zbor, o chestiune de siguranță. 

Am decis sa încercăm noua rută Sibiu-Tel Aviv așa că am luat primul zbor WizzAir spre Țara Sfântă, cel din 14 iulie 2018.

Experiența a început cu un anunț îngrijorător: „Ne cerem scuze pentru întârziere dar trebuie să calibrăm GPS-ul la bordul aeronavei pentru că nu putem zbura fără el într-un spațiu aerian critic cum e Israel-ul„. După aproape trei ore de zbor, când am intrat în spațiul aerian al Israel-ului, am fost nevoiți cu toții să ne cuplăm centurile de siguranță și să fim pregătiți pentru orice catastrofă ce ar putea să se întâmple… ceea ce nu a fost cazul.

Chiar dacă spațiul aerian este considerat periculos, la sol am văzut mai puțini soldați ca în oricare țară din Vestul Europei. Și soldații ce i-am văzut (majoritatea femei) ba citeau, ba luau micul dejun în vreun restaurant. Nicidecum să mă simt în pericol, așa cum parcă eram pregătiți înainte de a ateriza.

Prima oprire – Tel Aviv

Am făcut cunoștință cu Israel-ul pășind în toridul Tel Aviv, orașul recunoscut de România ca fiind capitala țării. Am ajuns într-o zi de sâmbătă, cu magazine închise și străzi goale deoarece oamenii sărbătoreau șabat-ul. Cu toate astea, am descoperit un oraș prietenos, curat și… torid. Oare am mai spus asta?  Temperatura în timpul zilei se învârte în perioada asta în jur de 35 de grade, nici măcar noaptea neputând dormi fără aer condiționat.

Noroc cu briza Mării Mediteraneene că altfel am fi stat toată ziua închiși în casă. Glumesc, deși insuportabilă, căldura poate fi combătută cu multă apă și pauze prin magazinele dotate cu aer condiționat. Care magazine sunt superbe. Este orașul în care am văzut probabil cele mai faine magazine, amenajate într-un stil ce combină vechiul cu modernul, pline cu produse de designeri care mai de care… dar scumpe foc.

Nu oamenii prietenoși, nici infrastructura modernă și nici măcar căldura ori marea agitată nu m-au surprins… ci prețurile mari. O înghețată 21 shekel (aprox. 21 lei), o bere în oraș 20-26 lei, o porție de mâncare în oraș pe la 40-60 lei și o sticlă de apă laalimentară 3-5 lei.

Drumul cu taxi de la aeroport, deși de doar 20 de minute până în centrul orașului, te costă aprox. 160 shekel (să zicem 160 lei), în funcție de câte bagaje ai.

Deci, dacă aveți de gând să luați și voi avionul de la Sibiu spre Tel Aviv, obișnuiți-vă cu gândul că nu va fi o excursie ieftină, cel mai ieftin lucru fiind probabil biletele de avion 🙂

Pe urmele lui Iisus – Ierusalim și râul Iordan

Ne-am sculat cu noaptea în cap pentru a pleca spre Ierusalim, Orașul Sfânt nu doar pentru creștini, aici fiind obiective religioase importante atât pentru musulmani cât și pentru evrei.

De fapt, Israelul este într-un continuu război din cauza diferențelor religioase, chiar și istoria recentă fiind pătată de genocidul armean din primul război mondial, dominația britanică, războiul de independență și repetatele războaie etnice. Poate de asta a și insistat ghidul nostru pe relațiile etnice în turul programat printr-o agenție de turism, în schimbul a 89 de dolari.

Vrând mai degrabă să facem un tur religios, ne-am desprins de grupul nostru și am angajat un tip găsit la intrarea în orașul vechi, în fața turnului lui David. Într-o engleză foarte bună (cum de altfel vorbesc engleza cam toți israelienii întâlniți până acum), ne-am plimbat preț de mai bine de două ore pe traseul lui Iisus până la locul crucificării și, la final, vizitarea mormântului lui.
Pentru acest tur privat am platit 50 shekel/pers/oră (adică vreo 50 de lei/oră sau 16 dolari). Deci grijă ce tururi rezervați, întrebați foarte clar înainte care este programul și verificați dacă este ceea ce vreți. Din câte am observat, nu sunt foarte multe tururi ghidate religioase mai ales dacă le luați cu transfer din Tel Aviv.

Pe parcursul traseului am făcut și un popas la Zidul Plângerii, principalul loc de pelerinaj pentru evrei, dar și o tură prin orașul subteran plin de tarabe cu tot felul de produse tradiționale și mai puțin tradiționale. Încă se văd marcate foarte clar cartierul musulman, cel evreiesc și cel armean, chiar dacă, probabil, nu este cazul unor conflicte deschise între aceștia.

Marea Moartă – apa aflată la 427m sub nivelul mării

Ne-am întrerupt turul din Ierusalim pentru a ne întoarce la aturocarul ce era programat să ne ducă spre Râul Iordan (acolo unde a fost botezat Iisus) și Marea Moartă. Dar am ajuns să așteptăm, topiți pe trotuarul unei parcări, la 38 de grade, autocarul ce avea să revină după mai bine de două ore întârziere astfel că toată excursia s-a lungit până după apus.

La Marea Moartă am descoperit o stațiune cam părăsită, destul de prost întreținută la nivelul apei, prevăzută cu un magazin generos și câteva baruri sus, la intrarea din parcare. Nici nu mă mir însă, aici neputând sta mai mult de 1-2 ore din cauza soarelui ce pârjolește totul în jur, chiar și apa dând senzația că te arde afectiv atunci când intri în ea. Iar nisipul… dacă vrei să experimentezi drumul spre Iad, ai putea încerca să mergi desculț pe bulgării de sare, nămol și nisip, așa cu siguranță vei trăi clipele de foc prevestite în Biblie.

Ce poți vedea în Tel Aviv

Intorsi la Tel Aviv, am inceput ziua mai molcom, cu in mic dejun luat pe balconul apartamentului in care ne-am cazat. Un apartament inchiriat prin AirBnb de la un israelian ce s-a mutat din casa pentru cateva zile pentru a ne-o ceda noua. Am vazut ca se practica lucrul asta in Tel Aviv, astfel ca ne-am trezit traind viata altcuiva, a unui localnic… in schimbul a aproape 100 euro/zi.

Atunci cand soarele zambea pe cer in cel mai bun moment al lui din zi, ne-am luat inima in dinti si am poposit intr-unul din targurile zilnice organizate in Tel Aviv. Jaffa Flea Market se intinde pe o raza de un km, aici gasind zilnic (de duminica pana joi intre 9:00-18:00) de la haine si covoare la bijuterii, antichitati, mobila veche si noua dar si o groaza de magazine de haine de designer sau obiecte de arta si tablouri. Exista si cateva zone cu restaurante si cafenele ce pe seara se extind pana pe strada.

Foarte aproape se afla si orasul vechi, o minunatie cu case din piatra, strazi din piatra, totul din piatra. Casele pana si pe interior sunt construite doar din piatra, stradutele inguste adapostind galerii si ateliere private de arta si cateva magazine de bijuterii cu o prezentare uimitoare. Locul este tocmai bun de facut poze.

Coborand spre mare, am ajuns la portul din Tel Aviv. Singurul port vazut de mine pana acum ce pare desprins dintr-un alt film. Pe toata lungimea lui se gasesc o groaza de restaurante ce-si intind terasele spre barcile si navele ancorate la mal. Am indraznit sa intram in cel mai aglomerat restaurant ce ne-a primit cu 18 feluri de sosuri intinse pe masa. Nu gratuit, insa. Daca nu iti permiti sa comanzi si alte feluri de mancare (ce costa de la 125 lei in sus fiecare portie), trebuie sa platesti 55 shekel/persoana (cam 55 lei), indiferent cate persoane sunt la masa. Astfel ca riscati sa platiti si cateva sute de lei pentru cateva sosuri, daca iesiti mai multi in oras.

Seara am vrut sa prindem apusul la malul marii dar niste nori ne-au dat planurile peste cap asa ca ne-am indreptat spre Shabazi street, recomandata de gazda noastra. Ne-am incheiat seara excelent, cu un popas in Old Train Station (un mall in aer liber, cu magazine dragute si muzica live) apoi o cina pe Shabazi street in Neve Tzedek.

Sfaturi de călătorie în Tel Aviv, Israel

Atunci când am rezervat biletul Wizz cu destinația Tel Aviv, nu știam la ce să mă aștept. Până să apară zborul ăsta direct din Sibiu, Israel-ul nu era pe agenda mea „de vizitat”.

Este sigur Israelul?
Am descoperit, însă, o țară frumoasă, chiar mult mai frumoasă decât mă așteptam. O țară dezvoltată, chiar mult mai dezvoltată decât mă așteptam. O țară în care te simți în permanență în siguranță, cu mulți oameni care cunosc foarte bine limba engleză și… mulți ce au vizitat deja România.

Costuri?
Cele 3 zile jumătate petrecute în Israel m-au ușurat de 300 de euro. Asta pe lângă cei 456 lei avionul dus-întors (incluzând și un bagaj la cală), 500 lei cazare, 370 lei excursia la Ierusalimși 39 lei asigurarea.

Ce știu isrelienii despre România?
Dacă în primele zile aveam impresia că nici măcar nu au auzit de țara noastră (ghidul din Ierusalim, de exemplu, ne-a întrebat de 3 ori din ce țară suntem, părea că nu auzisem niciodată de România), ultima zi a fost o surpriză: vânzătorul de la taraba de la care am cumpărat câteva suveniruri avea deja cumpărate biletele pentru o vizită cu motocicleta prin România iar șoferul taxiului ce ne-a dus la aeroport chiar a doua zi zbura la București împreună cu prietenii. El știe deja foarte bine țara nastră, a vizitat în trecut și Mamamia :p și Brașovul, pe lângă București.

De altfel, avionul de întoarcere în țară era plin de israelieni, nici urmă de români. Iar de pe aeroportul din Tel Aviv plecau la aceeași oră trei avioane spre România: București, Timișoara și Sibiu. Toate avioanele pline de israelieni.

Se pare că zborurile astea au fost introduse pentru ei, nu pentru noi 

Două săptămâni prin Thailanda. De la Nord la Sud – Chiang Mai, Bangkok, Krabi

Bangkok. Thailanda.

Primele zile petrecute în Thailanda am decis să le trăim ca un localnic. Ca un localnic middle class ce se plimbă atât cu taxiul cât și cu transportul în comun, care mănâncă atât street food dar își permite să meargă și la un club de streaptease unde o bere costă cât un coș plin de cumpărături de la supermarket.

De dimineață am făcut o tură a piețelor de weekend, un adevărat festin pentru stomacul unui gurmand căruia nu îi este frică să mănânce în localuri în care te aștepți în orice clipă să te atace vreun șobolan. Mâncarea preparată pe stradă este făcută de obicei în familie, unde copilul are rolul lui, mama gătește și soțul face catering. E imposibil să nu te îmbie cu mirosuri prea puțin cunoscute de noi, europenii. Și gustul… trebuie să fii pregătit să descoperi senzații noi, să sorbi supă de nucă de cocos cu pui crocant și legume ori mango îmbibat în orez.
Prince Erick, ghidul nostru localnic, are o vorbă ce cu siguranță se potrivește de minune în Bangkok: you are hungry only if you choose to be hungry. Altfel, aici găsești orice fel de mâncare, pentru orice gust, orice buget și în orice ambienață îți dorești să mănânci. Și nici nu e greu să găsești toate astea pentru că oriunde privești cu ochii găsești mici piețe, restaurante și… cel mai mare food court din lume întins pe un întreg etaj al unui mall gigantic.

Aproape la fel de ușor ca mâncarea, găsești și unde să te distrezi în Bangkok. Pentru că după ora 6 seara, orașul devine un cu totul altul. Prostituatele iau locul magazinelor ambulante de peste zi și micile terase improvizate înlocuiesc street-foodul de mai devreme.
Mergând pur și simplu pe stradă, am asistat la mai multe negocieri ale clienților doritori de plăceri carnale și chiar la o operațiune de „rezervare“ a unei japoneze cu fusta mai sus decât celulita de pe picioare. În fața hotelului Ruamchitt se strâng și 300 de fete pe noapte în așteptarea de japonezi cu bani. Doritorii pot lua acasă orice fată își doresc în schimbul a 700 THB (cam 20 de euro), urmând ca mai apoi să plătească și fata în funcție de cât de bun negociator este.
Dar pentru a lua și tu o fată la hotel, trebuie să te plimbi puțin mai jos, pe Sukhumvit Road, la Soi Cowboy. Aici nu trebuie să găsești pecine să „combini” pentru că vei fi tu agățat imediat mergând printre cele câteva zeci de baruri în fața cărora fetele așteaptă îmbrăcate doar atât cât să li se acopere sfârcurile și puțin din fund. Ăsta este unul dintre cele trei cele mai mari red light district-uri din Bangkok. Și cel mai vechi.

Cel mai interesant loc, însă, este Nana Plaza. Un loc în care intri doar după un control riguros și unde găsești o groază de cluburi pline cu femei ce fac streaptease, pregătite oricând să plece cu tine la hotel, imediat după un dans la bară. Aici nu am riscat să scot aparatul foto dar la un search pe Google găsiți suficientepoze pentru a vă face o imagine clară despre cât de desfrânată este întreaga zonă. Singura problemă este că de multe ori nu îți dai seama dacă pleci acasă cu o gagică mișto ori cu un lady-boy super bine transformat în femeie.

Vezi mai multe poze din Bangkok

 

Chiang Mai, capitala culturală a Thailandei

Astăzi am zburat la Chiang Mai (capitala culturală a Thailandei) pentru a vedea piața de noapte, un show bulversant de cabarat cu travestiți dar și pentru a simți adevărata căldură a Thailandei… aproape insuportabilă.
„Welcome to Chiang Mai, ne bucurăm că ați venit în orașul nostru” ne-a spus taximetristul ce ne-a racolat la ieșirea din aeroportul pe care am aterizat după o oră și zece minute de zbor. Pe biletul de avion am plătit un preț similar cu cât am fi plătit în România pe un drum pe aceeași distanță cu CFR. Aprox. 31 euro Cluj Napoca – Constanța cu CFR vs. 38 euro. Bangkok – Chiang Mai cu Thai Airways; 13 ore vs. 1:10 ore. Și ăsta este doar unul din zecile de avioane ce zboară zilnic pe ruta pe care am făcut-o noi azi.

Din taxi am sărit direct într-un salon de masaj pentru a experimenta primul foot massage tailandez din viața mea. Pe alocuri relaxant dar și neașteptat de dureros în punctele încordate. După 250 THB (cam 6,5 euro) și o oră mai târziu, ne-am retras în camera de hotel, alungați de căldura insuportabilă.

Spre seară, ieșiti din hotel, tuk tuk-ul ne-a lăsat la intersecția Chang Khlan Road cu Loi Khro Road, direct în mijlocul celui mai mare Night Bazaar din Chiang Mai. Tarabele vânzătorilor ambulanți se întind pe kilometri întregi, ocupând în totalitate ambele trotuare ale șoselei. În fiecare seară, între 18:00 până spre miezul nopții, găsești aici orice ai putea să cauți. Noi ne-am oprit pentru a mânca ceva apoi am participat la cel mai bulversant cabaret văzut vreodată.

Chiang Mai Cabaret Show este un spectacol în care dansează și cântă (playback) doar travestiți. Aici am văzut probabil cele mai frumoase femei din tailanda, chiar dacă s-au născut bărbați :)) Unul dintre dansurile ce te pot marca este pus în scenă pe melodia „I did it my way” și prezintă o femeie bine îmbrăcată și fardată ce își schimbă treptat hainele, se curăță de machiaj, până devine un bărbat îmbrăcat la costum despre care nu ai spune că noaptea se transformă… într-o altă ființă.

Vezi mai multe poze din Chiang Mai

 

Ayutthaya, odată cel mai vestit oraş al Orientului

Ayutthaya, orașul în care am ajuns azi, ne-a primit cu răceală din partea taximetriștilor și cu obligativitatea de a ne descălța în fața hotelului. Acest obicei de a lăsa încălțările în fața ușii se respectă cu mare strictețe la intrarea în temple dar, de multe ori, nici chiar în magazine nu ai voie să intri încălțat. Patronul hotelului la care ne-am cazat azi a fost vizibil supărat pentru că nu am urcat scările desculț.

Pentru a ajunge la Ayutthaya am luat trenul… la clasa a 3-a. Am plătit 20 BAT (cam 2,5 lei) pentru cei 71 de kilometri parcurși de la Bangkok. În afara prețului neimaginat de mic, în rest m-am simțit ca într-un CFR românesc. Mergând mai bine de o oră jumătate în trenul murdar și încet, nu am putut să nu mă gândesc cu groază la ce imagine lăsăm noi străinilor ce îndrăznesc să ne viziteze țara cu trenul.

Ayutthaya este vechea capitală a Thailandei, pe vremuri cel mai important oraș comercial al Asiei (și al lumii). Astăzi, doar un loc al cărui istorie atrage excursioniștii de o zi veniți de la Bangkok.

Cu toate astea, am ținut neapărat să ajung și aici mai ales datorită petrecerii pregătite pentru mâine la care elefanți pictați colorat vor stropii oamenii pentru a le aduce noroc. Momentul va da startul sărbătorii de Anul Nou ce se va întinde pe durata a trei zile. Ne așteaptă o perioadă interesantă în Thailanda! În perioada 12-15 aprilie aici se va sărbători Songkran-ul (Anul Nou Thailandez), sărbătoarea la care singura șansă de a rămâne uscat este să îți faci provizii de mâncare și apă și să te încui în camera de hotel. Străzile vor fi asaltate de oameni înarmați cu pistoale cu apă și timp de trei zile Thailanda va fi un front de luptă… de bătăi cu apă.

Ayutthaya a sărbătorit avându-i invitați pe președintele festivalului Songkran, ministrul culturii al Thanlandei, pe fostul guvernator al regiunii Tojoku din Japonia și, bineînțeles… pe noi :))

Am asistat la o interesantă paradă de costume tradiționale tailandeze și am gustat câteva mâncăruri tradiționale… inclusiv popcorn dulce, servit într-un “bol” din frunze de cocos. Ziua de astăzi a fost cu muzică tradițională, dansuri și elefanți pictați.

Vezi mai multe poze de la sărbătoarea din Ayutthaya

Sudul Thailandei, excelent pentru vacanţe

De două zile am zburat spre sudul Thailandei unde am descoperit o cu totul altă țară, una exotică, cu plaje acoperite cu pudră de nisip, insule multe și… influențe musulmane.

Pentru că aveam nevoie de puțin mai multă liniște, am ales un resort ceva mai retras de Krabi. Cu o plajă micuță dar cu un nisip minunat și apă limpede verzuie, piscine private, palmieri, restaurant pe malul oceanului și bărci de localnici ancorate pe plaja privată, Anyavee Tubkaek Beach Resort este ominunăție. Aici se întunecă foarte repede (la ora 19:00 este deja întuneric beznă) așa că serile sunt super liniștite, fiecare retrăgându-se în cameră destul de devreme – exact ce aveam nevoie.

Astăzi am închiriat o barcă a unui localnic pentru a face o plimbare pe insulele din jur. Printre ele, am ancorat și pe două rezervații naturale excelente: Hong și Pakbia. Hong Island este tocmai bună pentru o baie caldă, plajă și plimbare prin partea împădurită a insulei. Dar cum stăteau noi, așa, privind apa limpede de pe Pakbia Island, am avut parte de vizita unei maimuțe ce a ieșit pe plajă pentru a fura câte ceva de mâncare. Înainte de a pune mâna pe geanta noastră, a găsit o pungă plină cu sticle de apă, lapte, M&M-uri și altele de-ale gurii. A băgat colții în sticlele de apă și le-a stors una câte una, până și-a astâmpărat setea apoi s-a retras în pădure ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Zona este una plină de ruși și francezi. Dar și români… aici întâlnind primii români din escapada noastră în Thailanda. Dar, deși ne-am auzit unii pe alții vorbind în românește, am petrecut și 40 de minute stinghere la mese alăturate și nu ne-am salutat nici măcar din priviri. Noi, românii, suntem tare ciudați atunci când ne evităm prin lume sau ne e rușine să ne arătăm originile.

Vezi mai multe poze din Krabi

Triburi din Thailanda încă în viaţă – long neck

Ziua de astăzi din Thailanda a fost într-adevăr una specială. Am ieșit puțin din Chiang Mai pentru a face cunoștință cu tribul femeilor cu gât lung (tras prin inel), am făcut o plimbare de câteva ore cu elefanții, ne-am pozat cu ei, le-am dat de mâncare și am făcut o baie împreună și am descoperit un atelier de șlefuit smaralde. Am mai făcut ceva dar… rămâne între noi: azi am mâncat insecte și larve crocante