Ce am vizitat la Horezu

Astăzi s-au năpustit norii asupra cerului şi vântul a venit cu gânduri de răcire… o vreme nu tocmai bună pentru a-mi aminti de vizita #laHorezu având în vedere că acolo au fost pe toată perioada 30 de grade.

Dar oricum, nu mi-e greu să mă reîntorc cu gândul la zilele petrecute la Horezu, staţi liniştiţi 🙂

Ce am vizitat la Horezu:

Mănăstirea de mâicuţe Hurez, cel mai reprezentativ complex de arhitectură în stil brâncovenesc. Aici am asistat la un lucru uimitor – două fete din grupul nostru au fost pur şi simplu răvăşite de sentimentul de linişte (sau agitaţie, nu ştiu) dintre cele patru ziduri înalte ale mănăstirii. Au izbucnit în lacrimi din senin, fără nici un motiv concret. Ciudat…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Culele Duca şi Greceanu din comuna Măldăreşti, foarte aproape de Horezu. Culele sunt case boiereşti (dar într-adevăr boiereşti) fortificate. Acuma sunt muzee foarte bine îngrijite unde te poţi chiar şi caza cu 60 de lei/noapte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cabana „La Cristian” pe care o pun tot la obiectiv turistic 🙂 având în vedere peisajele nemărginite de pe Vf. lui Roman. Ca să nu mai amintesc de faptul că după câteva minute de mers am ajuns la o stână în adevăratul sens al cuvântului de unde am cumpărat (dintre vaci şi găini) lapte de vacă, brânză şi un unt natural atât de gălbui cum nu am mai văzut până acum. Cabana este ridicată pe fonduri europene şi are chiar şi teren de tenis pentru doritori. Zona este incredibilă… dimineaţa ne-am trezit cu peisajul ăsta:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Singurul regret este că nu am vizitat şi câteva peşteri… măcar Peştera Muierii 😀

Mic dejun

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

#LaHorezu este un eveniment organizat de RomaniaMagica în parteneriat cu Primăria HorezuCabana La CristianHorezu Gifts și AutoBoca | Rent-A-Car cu sprijinul Răureni, cu drag din naturăBoromir – împarte bucuriiAQUA CarpaticaDomeniile SâmbureștiLipton Ice Tea și Printcenter Mulțumiri speciale Magic Handmade.

Cum se face ceramica de #laHorezu?

Se pare că nu degeaba prinţului Charles îi place la nebunie la Horezu… aici tradiţia este foarte importantă atât pentru comunitate cât şi pentru cei din primărie şi, aşa cum am auzit lăudându-se în repetate rânduri în stil politicianistic, chiar şi pentru ministerul turismului.

Cert este că zona este în plină dezvoltare turistică, numărul spaţiilor de cazare crescând de zece ori în ultimii ani. Şi oamenii simt asta, se vede că îşi doresc să se audă în toată lumea de ceramica de Horezu.

Noi am ajuns #laHorezu la invitaţia Marianei şi a lui Denis de la România Magică, odată cu târgul ceramicii populare româneşti „Cocoşul de Hurez” ce are loc anual aici, încă din 1971. Peste 90 de ceramişti din România şi împrejurimi şi-au expus marfa, atrăgând peste 10.000 de vizitatori în oraş.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru a intra în lumea ceramicii de Horezu, doamna Vasilica ne-a arătat cum se modelează lutul extras dintr-un deal de lângă casă. Ea face aproximativ 350 de vase ori farfurii pe zi, asta însemnând vreo 6 ore de lucru. Aşa arată masa ei de lucru iar mai jos vedeţi cuptorul ce era să-i ardă gospodăria cu ceva ani în urmă 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Familia Pietraru e câştigătoarea marelui premiu al concursului „Cocoşul de Hurez” organizat printre participanţii la târgul ceramicii populare româneşti. Ei au casa asta minunată în forma unui vas ceramic ce a stat mult timp pe coperţile de arhitectură din România. Tot aici au şi un mic atelier deschis turiştilor astfel că am reuşit să punem şi noi mâna pe lut, modelând fiecare câte un vas propriu şi personal. Mai jos vedeţi şi masa de lucru a familiei, acolo unde îşi decorează ceramica cu motive tradiţionale reprezentative pentru zona Horezu – adică mulţi cocoşi 😀

Poze lahorezu_02

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoze lahorezu_03OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mai apoi, toată ceramica este pictată cu vopsea naturală, cu ajutorul penelor de pasăre şi cu multă îndemânare. Am încercat şi eu să fac o decoraţie inspirată pe o farfurie micuţă dar nu mi-a ieşit chiar ce trebuia. Cea din dreapta este farfurioara mea iar cea din stânga imaginii este pictată de Diana-Ribana. Recunosc, ei i-a ieşit mai bine 😛

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dar Horezu nu este doar despre ceramică, ceramică şi vase pictate. Zona este plină de mănăstiri interesante iar muntele spre Vârful lui Roman este plin de pensiuni primitoare cu aer curat. Revin în zilele următoare cu detalii.

#LaHorezu este un eveniment organizat de RomaniaMagica în parteneriat cu Primăria HorezuCabana La CristianHorezu Gifts și AutoBoca | Rent-A-Car cu sprijinul Răureni, cu drag din naturăBoromir – împarte bucuriiAQUA CarpaticaDomeniile SâmbureștiLipton Ice Tea și Printcenter Mulțumiri speciale Magic Handmade.