Încercaţi, vă rog, să vă ridicaţi la nivelul la care a ajuns numele Sibiu.

Primul şi ultimul lucru vizitat de un turist este restaurantul. Indiferent câte muzee vede, indiferent cât de curat e oraşul, indiferent cât de multe obiective istorice îi este dat să vadă, prima impresie şi ultima amintire a unui turist este restaurantul în care mănâncă imediat ce a ajuns în Sibiu, respectiv unde ia cina înainte de plecare. Aşa îmi spunea un manager de restaurant în urmă cu câteva zile.

Şi are dreptate.

Găzduind un prieten venit din SUA, via Thailanda şi încă peste 100 de ţări vizitate pe tot globul, am petrecut câteva zile prin restaurantele din Sibiu şi le-am descoperit aşa cum le descoperă orice turist venit la noi. Prietenul meu, Erick, este genul de om care din călătorit trăieşte, petrecând cel puţin 300 din 365 de zile prin lume, de cele mai multe ori fiind trimis de agenţii de turism pentru a descoperi şi a scrie despre destinaţii noi. Deci ştie exact despre ce este vorba atunci cânt eşti turist şi chiar poate avea o imagine de ansamblu asupra serviciilor.

Erick, făcându-şi curaj să guste din mâncarea ce arată ca o...
Erick, făcându-şi curaj să guste din mâncarea ce arată ca o…

 

Iar prima lui impresie despre Sibiu a fost „am uitat cât de proaste sunt serviciile în România” atunci când a fost nevoit să aştepte mai mult de patruzeci de minute pentru a primi meniul şi a i se aduce comanda la Crama Sibiană. Era un singur chelner într-o sâmbătă la prânz, iar acest chelner făcea de toate. Apoi, pentru ca experienţa să fie completă, am primit şi o notă de plată mult umflată, probabil adusă de la o altă masă.

Cu aceeaşi impresie a rămas şi a doua zi, pentru că a trebuit să schimbăm restaurantul deoarece Andrei, chelnerul de la Hermania din ziua aia, a fost insuportabil de grosolan pentru că i s-au cerut jumări. Erick, de cum a călcat pe pământ sibian, a spus că vrea să mănânce jumări. Crede că i s-a schimbat viaţa de când le-a descoperit aşa că ar fi dat orice să guste câteva. Deşi apar în meniu (într-un platou), chelnerul nostru a făcut un mişto nesimţit, ne mai încetând să îşi bată joc de faptul că am mers într-un restaurant cu specific german ca să cerem jumări.

Fericirea de a primi câţiva jumări după două zile de căutări
Fericirea de a primi câţiva jumări după două zile de căutări

 

Nici ultimul prânz luat la Sibiu nu a fost mai bine primit, mâncarea de la Casa Frieda aducându-i o grimasă pe faţă, exclamând „Arată îngrozitor mâncare asta.” A îndrăznit să guste şi chiar i-a plăcut mâncarea dar ruşinea ce m-a cuprins atunci când a spus că „oamenii ăştia nu ştiu să aranjeze o farfurie” nu m-a lăsat preţ de câteva ore bune.

Prima şi ultima amintire a unui turist despre Sibiu este restaurantul în care mănâncă. Încercaţi, vă rog, să vă ridicaţi la nivelul la care a ajuns numele Sibiu.

Dabo Doner primeşte 200.000 de euro de la stat pentru a deschide noi fast food-uri.

Pentru cine mai credea că programul Start-Up Nation va fi anul acesta pentru firmele la început de drum, iată dovada în faţa noastră că de fapt PSD l-a transformat într-unul care să reducă pe hârtie şomajul. Niciun start-up nu are cum să supravieţuiască cu mai mult de 4 angajaţi la început de drum aşa că majoritatea câştigătorilor celor 40.000 euro primiţi de la stat sunt shaormerii ori firme cu vechime ce îşi mută activitatea pe SRL-uri înfiinţate pe numele mătuşii, a bunicii, a fratelui…

Dabo Doner, de exemplu, va primi anul acesta 200.000 de euro pentru a îşi utila şi a deconta cheltuieli de funcţionare pentru 5 fast food-uri. 

Dabo Hermannstadt SRL, Dabo Cibinium SRL-D, Dabo Bio Total SRL-D (toate înfiinţate în 2018 probabil special pentru a cere finanţare prin programul Start-Up Nation, având toate trei sediul la aceeaşi adresă, exact cea trecută la contact pe site-ul Dabo Doner) şi firmele Dabo Sibiu SRL-D, Simply Dabo Dia SRL-D (cu sediul la aceeaşi adresă din Cisnădie) vor primi fiecare câte 40.000 de euro în acest an. Banii sunt nerambursabili şi finanţarea nu obligă Dabo Doner să vină cu vreo contribuţie proprie în bani.

Conform declaraţiilor, Dabo Doner funcţionează din anul 2013 şi a avut în 2017 o cifră de afaceri de 12 milioane de euro şi 1.000 de angajaţi în întreaga reţea. Conform datelor oficiale, doar prin Dabo International SRL, profitul lunar a fost în 2017 de 180.000 lei. În Sibiu s-au mai deschis două fast food-uri Dabo Doner în 2018, neluând în calcul şi francizele din restul ţării.

Totuşi, unde e start up-ul în cazul ăsta?

sursa foto

Am fost la noul McDonald’s și nu am găsit deloc coadă

Pentru că nu am văzut mai niciunde reclame la noul McDonald’s din Sibiu (ca și cum nici nu ar exista) m-am hotărât să le fac o vizită, că tot mă întrebam în sinea mea ce voi mânca astăzi seară.

De obicei la fast food-uri gen McDonald’s sau KFC ești obișnuit să-ți aștepți rândul suficient de mult timp pentru a te gândi și răzgândi de 1000 de ori ce să-ți comanzi așa că am fost puțin uimit când nu am văzut pe nimeni la coadă în noul McDonald’s din Sibiu. Apoi am fost uimit că nu găseam niciunde meniul. Și nici unde pot comanda mâncarea.

Se pare că sistemul de comandă cu ajutorul ecranelor tactile de la intrarea în local a rezolvat cât de cât problema cozilor enervante. Îți comanzi singur ce vrei să mănânci, plătești cu cardul sau cash la singura casierie aflată aici apoi aștepți să ți se pregătească meniul. La mine a durat mai puțin de un minut să îmi iau mâncarea și să merg la etaj, în căutarea unui loc la masă.

Familiile nu au de ce urca, la parter există și monitoare cu jocuri pentru copii, motiv bun să mănânce și părinții în liniște.

Trecând peste faptul că jumate din viață am umblat cu tricou McJunk după mine și nu am fost de acord cu mâncarea de aici, de ani de zile vedeam spațiul ăsta potrivit pentru un McDonald’s. Iar ce a ieșit arată bine și modern. Dacă sistemul de auto-comandă va funcționa suficient de bine încât să nu se formeze îmbulzeală nici pe timp de vară, eu sunt mulțumit că avem un Mc și în centru.

Am mâncat La Plăcinte înainte de a se închide. Habar nu aveți ce ați pierdut.

Să fi trecut mai bine de o lună de când am intrat într-o dimineață în restaurantul La Plăcinte de la Sibiu. În întâmpinare mi-a venit un chelner care m-a „servit” cu un meniu. Căutam ceva bun care să îmi țină de foame pe puțin 8 ore așa că am ales, deloc original, mic dejunul moldovenesc… că doar eram într-un restaurant moldovenesc.

Mirosul de fasole era exact ce îmi trebuia în dimineața aia. În alte împrejurări nu cred că m-aș fi apropiat de fasole cu cartofi prăjiți la 9 dimineața dar… nu ești tu când îți este foame 🙂 așa că m-am năpustit asupra lor precum leul atacând o căprioară rătăcită. Iar cu pâinea aia tăvălită în ou, o minunăție. Deși puțin picantă, fasolea făcea toată diferența în farfuria în mijlocul căreia stăteau două felii de roșie pe un pat de salată. De zici că asta ar fi fost cireașa de pe tort.

Nici nu trecuse mirosul de fasole aburindă că m-am și trezit savurând deja cafeaua așa cum unii savurează o țigară după o partidă bună de sex.

Dar asta-i viața… după ce în doi ani am încercat în mai multe rânduri să mă relaxez și eu la un mic dejun La Plăcinte (și niciodată cu succes din cauză că nu se deranja nici un chelner să mă bage în seamă pe terasă) iată că acum, când am descoperit minunăția asta de mic dejun moldovenesc, s-a și închis restaurantul.

Eh, asta e. Dacă cumva nu ați mâncat niciodată La Plăcinte, habar nu aveți ce ați pierdut.

Sibiul de după terasele de tip „şură”

Veşnica discuţie cu privire la terasele crâşmelor din Sibiu a revenit pe zidurile Facebook-ului.

Nu e o noutate, patronii de cafenele şi restaurante încearcă să lungească cât pot de mult sezonul teraselor astfel încât construiesc tot felul de instalaţii de lemn pe care să le închidă cu prelate (contra ploii şi vântului), încălzindu-le cu sisteme speciale (pentru căldură spre toamnă). Doar că… astfel nu se mai vede oraşul.

Haideţi să vizităm puţin Sibiul aşa cum se vede el acum:

Acesta este cea mai importantă stradă pietonală din Sibiu. Desigur, nu vedeţi în acest moment din cauza teraselor dar clădirile ce au frontul spre această stradă sunt foarte interesante. Ele sunt realizate în stil baroc provincial sau în stilul arhitecturii eclectice.

Pe dreapta, se află cel mai vechi restaurant din Sibiu care funcţionează fără întrerupere în aceiaşi locaţie şi al doilea ca vechime care funcţionează sub aceiaşi firmă – Bufniţa. Este o clădire monument istoric unde Josef Drexler avea o berărie încă din a doua jumătate a sec. XIX. Clădirea nu se poate vedea dar puteţi veni să vizitaţi oraşul iarna, atunci când pietonala nu este plină de construcţii de lemn pentru terase.

De asemenea, tot pe partea dreaptă, aţi fi putut vedea o clădire cu faţadă unică în Sibiu, cu coloane la nivelul parterului şi balcon exterior întins pe toată lăţimea faţadei, la etaj. Balustrada metalică a balconului este caracteristică ultimului sfert de secol XIX, având elemente neoclasice. Ceea ce puteţi vedea, totuşi, dacă vă ridicaţi privirea deasupra construcţiei terasei, sunt bowindow-rile cu trei laturi dispuse la extremităţile faţadei.

Pe stânga ne putem lăuda cu clădirea monument istoric ridicată la sfârşitul sec. XIX de Gustav Reissenberger. Aceasta are faţada în stil neoclasic şi este bogat decorată cu bosaje şi lezene cu capiteluri corintice. Ar fi frumos să o puteţi vedea şi fotografia, este chiar specială.

O clădire specială din Pţa Mare a Sibiului este şi ea undeva după această construcţie de lemn ce adăposteşte o terasă. Ancadramentele din piatră şi picturi murale din partea superioară a faţadei au fost descoperite în timpul lucrărilor de reabilitare din 2006. De atunci, clădirii i se spune „Casa cu lei”. Portalul sculptat în piatră, aflat la intrarea în curtea interioară, nu se vede nici el dar vă recomand să vă strecuraţi pe după construcţia de lemn existentă pentru a-l fotografia de aproape.

Bonus, o fotografie cu minunata Piaţa Mare.

Iniţial voiam sa fac un articol comparativ cum se vede oraşul cu şi fără terasele de tip „şură”. Dar am renunţat. Atunci aţi fi văzut că oraşul este într-adevăr frumos şi poate nu aţi fi observat că acum el nu se vede deloc.

Se deschide Kulinarium, un nou restaurant la Sibiu

Ultimele luni mi le-am petrecut mai mult prin Piaţa Mică, având o oarecare contribuţie la reînvierea unei clădiri ce de prea mult timp stă închisă publicului.

În zilele următoare se va deschide oficial restaurantul Kulinarium în clădirea din Piaţa Mică 12 şi atunci vom ciocni un vin de colecţie şi vom mânca o tocăniţă de porc sibian cu garnitură de legume şi cartofi sau nişte paste amestecate printr-o roată de parmezan înainte de a fi adăugat sosul ori chiar o pizza to-go… în cinstea noului loc unde ne vom consuma cel mai probabil orele prânzului până-n noapte.

În weekend mi-am luat aparatul foto şi, chiar dacă mai sunt de pus la punct ultimele detalii înainte de deschidere, am încercat să surprind atmosfera de aici. Mie îmi place mult ce a ieşit şi cum este amenajat, sper să vă simţiti şi voi bine aici. Poftă buna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA poze restaurant kulinarium sibiu piata mica_05 OLYMPUS DIGITAL CAMERA poze restaurant kulinarium sibiu piata mica_07 poze restaurant kulinarium sibiu piata mica_08 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tripadvisor: Golden Tulip şi Hilton Sibiu în Top 25 hoteluri din România

Conform unui top realizat de Tripadvisor (cel mai cunoscut site de reviewuri din domeniul turismului), Golden Tulip Ana Tower şi Hilton Sibiu sunt în top 25 cele mai bune hoteluri din România. Topul este realizat în funcţie de notele oferite de către utilizatori, tuturor hotelurilor din România prezente pe Tripadvisor. Locurile 13, respectiv 19 sunt rezervate celor două hoteluri din Sibiu.

Ambele hoteluri incluse în topul celor mai bune hoteluri din România sunt vizitate în preponderenţă de către cupluri şi oameni de afaceri, hotelul Hilton fiind preferat şi de către familii.

Golden Tulip Ana Tower Sibiu, the best price-value hotel in Sibiu for business travelers – Voicu V., Bucureşti

Hilton Sibiu, by far the best hotel we’ve been to in Romania. Very nice by international standards (not just Romanian) – Lord_Jade din Tel Aviv, Israel

Într-un top realizat exclusiv pentru hotelurile din Sibiu, Hilton Sibiu şi Golden Tulip sunt urmate de Hotel Levoslav House, Casa Baciu şi Ramada Sibiu.

Executive Room

Topul restaurantelor din Sibiu, conform Trip Advisor:

  • Restaurant Max
  • Terracotta
  • Belvedere
  • Crama Sibiul Vechi
  • Grand Plaza

Sibiu este pe locul 5 ca destinaţii populare în România, conform aceluiaşi site Tripadvisor.com, după Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca şi Timişoara dar înainte de Constanţa, Mamaia sau Sinaia.

Este pentru prima oară când Trip Advisor include şi România în topul „Travellers’ choise„.

Alex. Alexandru Balog.

Îmi pare rău că Alexandru Balog a ieşit aseară din competiţia Top Chef.

Am ţinut destul de mult legătura cu el în timpul filmărilor. Mă suna aproape după fiecare filmare ca să îmi spună ce s-a mai întâmplat în spatele cratiţelor şi cât de multă presiune este acolo. Top Chef nu este doar o emisiune despre cât de bine ştii să combini condimentele ci este un test de rezistenţă la stres şi oboseală. Alex a fost probabil cel mai sincer concurent după jurizarea din prima etapă televizată a concursului. A izbucnit în lacrimi atunci când a auzit cuvintele de laudă ale chef-ilor. Din imaginile de mai jos îţi poţi da seama de toată presiunea de acolo şi de cât de mult şi-a dorit Alex să ajungă în top. Şi a ajuns.

Bravo Alex! Nu e uşor să fii printre primii 13 cei mai buni bucătari din ţară. Că asta înseamnă Top Chef acum, că Pro-ul a dat de pământ cu Master Chef sezonul ăsta (preferând spectacolul ieftin al „vedetelor” în locul bucătarilor dăruiţi).

Restaurantul chinezesc. Nu-i de stat dar e de mâncat.

Ori se întâmplă ca de fiecare dată când comand mâncare chinezească să-mi fie extrem de foame, ori e pe gustul meu mâncarea de la restaurant Beijing Sibiu (cel puţin puiul Nanjing). De obicei uit şi să respir când îmi comand un meniu dinăsta… nepicant!

Restaurant chinezesc Beijing Sibiu05

În restaurant am mâncat o singură dată, ce-i drept, pentru că nu e chiar cel mai frumos amenajat restaurant chinezesc din lume (dă mai mult spre fast-food) dar pâna acum, meniul la caserolă mi-a fost de multe ori alinarea perfectă a stomacului. Restaurantul e pe str. Konrad Hass (pentru cei ce nu sunt din Sibiu e puţin mai greu de explicat pe unde vine strada dar pentru situaţii dinastea dificile îl avem pe prietenul Google maps).

Restaurant chinezesc Beijing Sibiu03

Restaurant chinezesc Beijing Sibiu.
Comenzi şi rezervări la telefon 0269214076.

Ce poti face cu cei 88 de euro castigati din Google Adsense? O zi in Sibiu.

Filmuleţul nu e de ratat, vă spun! Filmat cu Olympus E-PM1.

Ne-am chinuit, vă spun drept, să cheltuim nişte amărâţi de bani. Am luat o zi la intamplare, o sumă de bani la întîmplare şi un oraş nu chiar la întâmplare (Sibiu) şi ne-am propus să ne pretrecem o zi întreagă cu cei aproximativ 400 lei. Mai de dimineaţă am urcat până la Păltiniş ca să ne bulgărim apoi am oprit la un vin fiert pe şezlong la Arena Platoş, acolo unde ne-am întâlnit cu mulţi prieteni.

Lihniţi de foame, am fost primiţi pe după-masă cu căldură la Judith Bistro (poate mă ajută şi pe mine cineva să mă înveţe cum se pronunţă corect) apoi de Venuela la Switchbowl la o partidă de bowling la care m-am făcut de ruşine (bine măcar că jumătatea femeiască a familiei a şters ruşinea clanului câştigând fiecare partidă la rând, muşcând fără milă din adversari). Surpriza noastră a fost că nici la restaurant nici la bowling nu a trebuit să plătim nimic, blogul spunându-şi cuvântul aici. Le mulţumim celor doi.

Deci şi prin urmare, la sfârşitul zilei ne-am trezit că nu am cheltuit nici 20 de euro într-o zi întreagă, motiv de a ne petrece şi weekendul viitor alături de Pancu şi Stela 🙂

Oare unde să ne petrecem săptămâna viitoare?

Il Buon Gusto m-a cucerit cu…

… bicicleta de la intrare. Datorită bicicletei, imediat cum am intrat în curtea restaurantului Il Buon Gusto din Mediaş am ştiut că va fi un loc pe placul meu. Şi aşa a şi fost.

Pentru că ni se lipea stomacul de şira spinării de la foame, Mircea ne-a luat de-o aripă să ne ducă (spunea el) la cel mai bun restaurant din Mediaş. Situat undeva spre ieşirea din Mediaş către Sighişoara, pe stânga (pe str. Aurel Vlaicu nr. 41), restaurantul Il Buon Gusto nu este nici mare, nici mic, nici de lux, nici unul obişnuit. Şi cu asta cred că v-am lămurit 🙂 Continuă să citești Il Buon Gusto m-a cucerit cu…

Arhitectura restaurantului Terracotta

Tocmai ce s-a deschis în Sibiu un nou restaurant cu reţete spaniole, italieneşti, portugheze, în general bucătărie mediteraneeană preparată de un bucătar român venit din şcolile culinare din Roma. De mâncare nu prea am ce să vă zic pentru că eu ştiu una şi bună – dacă îmi place mănânc, dacă nu, las deoparte. Nu-mi dau seama care e mâncarea mai bună sau de ce un anumit preparat este preferat.

Dar ştiu să vă spun câte puţin despre amenajarea restaurantului. Continuă să citești Arhitectura restaurantului Terracotta

Restaurant-pizzerie "La Pasaj" Sibiu

Aseară am reuşit să ajung la întâlnirea cu bloggerii sibieni, la restaurantul La Pasaj.

Am fost primiţi frumos, cu rachiu fiert şi bruschete delicioase. Am mai mâncat spaghete Bologneze făcute in house şi, cum altfel, am băut câteva căni de vin fiert.

Timpul petrecut aici mi-a adus aminte de soarele cald din vara trecută, pentru că aici stăteam relaxaţi pe terasă, cu pizza şi vinul alb pe masă. Pasajul Scărilor (în apropierea căruia e localizat restaurantul) e una dintre zonele mele preferate, mult mai liniştită şi relaxantă decât Piaţa Mică, zona de cafenele a Sibiului.

Atenţie însă, nu e genul de local unde să te întâlneşti la o bere cu băieţii ci mai degrabă acolo unde îţi ceri iubita în căsătorie. Localul e amenajat cu gust şi are o ambianţă romantică. Ca să nu mai spun şi de faptul că preţurile sunt peste media restaurantelor din Sibiu.

"La Turn" – 50% reducere… pentru mâncarea stricată!

Dacă te duci la super-mega-bombasticul restaurant „La Turn” din Sibiu şi comanzi calamar, ai şanse să-l primeşti stricat. Chelnerul nu te crede că nu-i bun aşa că eşti nevoit să pui de-un pariu acolo, pe loc, între tine şi bucătar. Dacă cel din urmă va mânca calamarul gătit şi pregătit pentru tine, atunci s-a făcut de-o masă gratuită. Dacă nu-l poate mânca, e clar că-i stricat.

Şi stricat a fost. Că te „respectă”, pentru greşeala lor, primeşti o prăjitură tiramisu cadou şi o reducere de 50%… la mâncarea stricată ce n-ai putut-o mânca. Ar trebui să fi fericit că plăteşti juma’ din 60 de lei, ce contează că mâncarea a fost bună doar de aruncat la gunoi, comanda ai făcut-o.

Foarte frumos acţionat, felicitări pentru respectul oferit clienţilor!

Mi-e cam greaţă de Redal Cafe

Am scris mai demult cum la Redal Cafe am asistat la nişte certuri penibile între angajaţi. Atunci am şi primit un mail de la cei din conducerea Redal Cafe în care mă asigurau că vor pune lucrurile la punct şi că vor fi sancţiuni doar că… de atunci continuu mai apar comentarii de la angajaţi şi foşti angajaţi care spurcă tot ce apucă în cale.

Problema mare apare atunci când cei din conducerea Redal Cafe în loc să-şi pună angajaţii la lucru se pretează la lucruri penibile cel puţin din punctul meu de vedere.

Săturându-mă de aşa-zişii angajaţi am trimis un mail pe adresa de contact Redal Cafe. Nu am primit răspuns oficial dar, culmea, de atunci a început un nou val de comentarii acide. Întâmplare? Citiţi şi voi AICI

Fără Unicum… dar cu Crama Sibiul Vechi

Adi are ce are el cu Unicum. Pizzeria aia comunistă de pe Bălcescu. De fiecare dată când are chef de ieşit în oraş ne cară pe toţi în bodega aia de parcă ar fi casa lui.

Întotdeauna mă gândesc să nu mai calc pe acolo…dar de data asta mi-am jurat-o. Am mâncat cu mâna (că avea de discutat chelnerul cu nişte unii, nu a avut timp de noi) nişte cartofi prăjiţi oarecum fierţi, la două farfurii o porţie dublă. Am băut încercat să beau o bere caldă ca de saună şi o limonadă… de lămâie.

Dar stai să vezi, la sfârşit aduce chelnerul nota, o plătim şi aşteptăm să ne aducă omul restul. Se duce la casă, îşi numără banii, se îmbracă şi pleacă. Tipul a plecat acasă cu restul nostru. Aşa chelneri să tot ai.

Ah, să nu uit. La Crama Sibiul Vechi au o ciorbă de fasole cu ciolan afumat, ceapă roşie şi smântână de te lingi pe bot.

Club Kapital

Am ajuns şi eu în w-end prin Club Kapital. Habar nu aveam de el aşa că a trebuit să dau un google ca să văd unde trebie să ajung şi la ce să mă aştept. Am găsit nunumărate articole prin presa locală despre deschiderea de acum câteva luni. Peste tot laude despre ambientul plăcut aranjat de ce-ştiu-eu ce designer şi despre cât de fiţe este clubul, doar cu oameni buni de buni.

În momentul în care am păşit în club am rămas şocat de prostul gust plin de sclipiciuri şi kitchoşenii. Pe parcursul serii s-a şi umplut dar nu am văzut niciunde lumea bună. Pe lângă manelari cu lănţoi de aur am văzut şi burtoşi în trening şi pipiţe de liceu cu fustiţe până la buci dar cu un gust al modei muuult prea prost pentru puterea mea de înţelegere.

Îmi aduc aminte cu drag de cluburile/discotecile de pe vremuri (chiar şi de Bellisima) unde oamenii chiar dansau şi se distrau. Aici doar vreo trei băieţaşi dădeau din fese, restul erau ca în staţia de atobuz.

Oldies

Aseară am fost în Oldies la concertul colegului Ionuț împreună cu trupa Ora de Foc. Acolo m-am simțit ca în barurile de pe afară. Nu datorită atmosferei ci pentru că nu am găsit în ditamai meniul o bere cumsecade. Doar miniaturi la 330ml. Am luat un Haineken la halbă și un frape. Un frape oribil care i-a bulbucat Dianei ochii după doar 3 înghițituri. Probabil au scăpat ăia punga cu cafea. Barmanul nemaiavând curaj să facă altul, a trebuit să-l schimbăm cu un suc. În rest, muzică bună și prețuri peste medie.
P.S. M-am dat în spectacol aseară așa că dacă m-ați văzut pe acolo… nu eram eu 🙂

Crispus

Cred ca m-am imbolnavit. Sa laud doua localuri in aceeasi zi cu siguranta nu mi s-a mai intamplat niciodata. Dar uite ca totul are un inceput.
Ieri seara am fost sa ne petrecem impreuna cu recordmenii mondiali si restul prietenilor de la record. Calin a rezolvat sa mergem intr-un local de care nu auzisem pana atunci – Crispus, de pe str. Marasesti (intre Calea Dumbravii si str. Oituz). Numele imi era cunoscut dar nu tineam minte sa-mi fi povestit cineva de localul asta asa ca a trebuit sa cer detalii pentru a putea ajunge acolo. Nedumerirea a continuat si dupa ce am ajuns pentru ca nu stiam daca parcarea in fata careia scria „parcarea interzisa” chiar era interzisa si clientilor localului sau doar vizitatorilor vecinilor. In fine, am lasat masina pe strada. Nu deranjam pe nimeni pentru ca str. Marasesti este cu sens unic (dinpre Calea Dumbravii). Intram. Ambianta placuta. Intalnirea era la etaj asa ca urcam si noi si ajungem intr-o mansarda placut aranjata. Meniul era deja pe masa (nu am ajuns primii). Il consultam, ne miram de preturile mici si comandam. Ma tot uit la chelner si nu stiu de unde il recunosc. Nu-mi aduc aminte asa ca prefer sa nu-mi mai bat capul cu asta. Pana sa vina cele comandate fac o plimbare unde altundeva decat la baie. Era o singura usa de toaleta la etaj dar nu inteleg mai deloc semnele de pe ea. Nu-mi dau seama daca chiar este toaleta acolo sau nu. Intru. E intr-adevar toaleta dar sincer daca-mi dau seama daca e de femei sau barbati. Banuiesc ca de femei dar nu mai cobor. Vreau sa ma spal dar nu este sapun. Trec cu vederea si ma intorc la masa. Ambianta placuta, plasma nelipsita, clienti cam putini, desi este sambata. Pentru atmosfera si preturile bune ne-am hotarat sa luam legatura cu patronii pentru a ne continua pe viitor intalnirile acolo.

Crispus, str. Marasesti – fain
Servire: ok
Curatenie: ok
Baie: ok
Zona/clienti: ok
Preturi: super

P.S. Nu stiam daca localul se numeste Crispus cu „i” sau cu „y” asa ca am dat o cautare pe google. Instantaneu imi aduc aminte de unde cunosteam si numele Crispus si de unde il reconoscusem si pe chelner. Pe langa faptul ca mi-a fost vecin in copilarie, este si el un recordmen mondial. La suflat flacari. Crispus se numeste si trupa lui de „suflatori”. Nu stiu daca asta a fost criteriul dupa care Calin a ales localul sau a fost pur si simplu o intamplare. M-a facut totusi curios daca a fost omologat si de GWR recordul lor de cele mai inalte flacari suflate vreodata.

Panini

Singurul fast-food din Sibiu descoperit de mine pana acum unde merita cat-de-cat sa mananci (gandindu-ma la raportul calitate-pret) este Panini de pe str. Onisifor Ghibu (aproape de complexul de pe sos. Alba Iulia). De fiecare data am cumparat un meniu la pachet. Si ieri la fel. Am asteptat aproximativ 10 minute pentru ca atunci au fost pusi cartofii la prajit. De obicei nu am asteptat mai mult de 7 minute. Chiar daca a fost coada. In timpul asta am fost pana la baia unisex a localului. Ca intreg localul, frumos si cu gust aranjata. Se vede mana de designer. In local „scaunele” sunt un fel de bancute interesante pe roti, pentru a putea fi rearanjat cu usurinta tot spatiul. Trei angajati erau la servire si bucatarie iar alti trei (de fapt alte trei angajate) la intrarea in fast-food la „o barfa”. In fine, am primit (la dorinta mea): 3 pulpe de pui pane (75 gr.), cartofi prajiti (200 gr.), salata asortata (un fel de salata mexicana), salata de varza, o chifla mare, ketchup, maioneza. Faptul ca am cerut mancarea la pachet nu m-a costat nimic in plus. Am primit o caserola speciala, servetele si furculita de plastic. Totul pentru 9.5 lei. Bauturile (suc, apa plata, apa minerala) au preturi intre 2 si 3 lei. Din meniul asta am mancat doi oameni si ne-am saturat. Recomand.

Panini, str. Onisifor Ghibu (aproape de complexul de pe sos. Alba Iulia) – fain
Servire: ok
Curatenie: ok
Baie: ok
Zona/clienti: ok
Preturi: super