Realitate virtuală în muzeu – ASTRA VR

Faceți o plimbare până la Muzeul Astra din Sibiu și vizitați casele tradiționale din Rășinari și Sebeșu de Jos pentru a experimenta virtual gospodăriile de odinioară. Veți vedea și auzi câteva povești super-interesante în timp ce restul, cei ce nu vor purta ochelari, vor râde de voi pentru că tot încercați să prindeți obiecte închipuite, când de fapt plimbați mâinile prin aer fără să aveți nimic ce să atingeți 🙂 Continuă să citești Realitate virtuală în muzeu – ASTRA VR

Am fost la cele două multiplexuri din Sibiu pentru a vă spune unde e mai fain.

Încă nedeschis oficial, weekendul ce tocmai a trecut a fost primul în care au rulat filme la noul Cineplexx din Shopping City Sibiu. Astfel, dacă în urmă cu jumătate de an aveam în tot Sibiul două cinema-uri puțin învechite (detalii aici), acum avem cu 10 săli de cinema în plus.

Știu că probabil este puțin subiectivă părerea mea de aici, deoarece vizita mea la Cineplexx vine după ce am fost de două ori la CineGold-ul deschis la sfârșitul anului trecut, pe când părerea despre CineGold mi-am format-o după o sete de 20 de ani de lipsa unui cinema în Sibiu. Dar nu contează, diferențele dintre cele două sunt, oricum, suficiente pentru a putea să ai un cinema preferat atunci când alegi unde să mergi la film.

Lobby – plus pentru CineGold

Pe scurt, CineGold-ul din Sibiu este mult mai aerisit și cu holuri mari. Un plus maare fiind și faptul că poți să îți cumperi singur biletele de la unul dintre automatele de la intrare. Pe când, la Cineplexx a trebuit să stăm la o coadă de aproape 10 minute pentru a cumpăra bilete la film, chiar dacă nu aveam nevoie și de popcorn sau suc (nu există coadă separată pentru bilete față de cea pentru bar).

Un minus mare la Cineplexx este și faptul că nu poți vedea planul sălii atunci când cumperi biletele. Așa am ajuns să stau la capătul rândului deși atunci când le-am cumpărat mi s-a spus că locurile sunt chiar lângă cele din mijloc.

Săli – plus pentru CineGold

La Cineplexx sălile sunt foarte înalte, fapt ce mi-a creeat o senzație ciudată pentru că tot filmul a trebuit să mă uit în jos spre ecran. Plus că scările din săli sunt foarte abrupte, o doamnă ceva peste 60 de ani ce a vrut să vadă filmul Parazit chinuindu-se efectiv să le urce.

Nu știu dacă a fost doar o impresie din cauza faptului că la Cineplexx mă simțeam că stau cocoțat în corcoduș, așa sus eram față de ecran, dar la CineGold ecranele mi s-au părut mai mari.

Scaune – plus pentru Cineplexx

Scaunele de la Cineplexx, însă, mi s-au părut mai bune. Chiar dacă cele VIP (sau cum s-o fi chemând ele) sunt din piele și unora nu le place lucrul ăsta (transpiri efectiv pe ele), faptul că sunt în spatele celor normale este un avantaj. La CineGold nu mi-a plăcut deloc faptul că la scaunele VIP ai doar o masă între două fotolii. Practic, atunci când am fost la film, am împărțit măsuta cu vecinul pe care nu îl cunoșteam și abia întrau pe ea două pahare de suc. Pe lângă faptul că la Cineplexx ai și suport pentru pahare la fiecare scaun VIP, cei ce îți vând biletele au grijă ca masa comună să fie share-uită de către cupluri.

Cineplexx-ul vine cu două facilități foarte faine: taburetul pe care poți să îți întinzi picioarele și love couch-urile ce îți dau posibilitatea să stai îmbrățișat cu iubitul/iubita atunci când te uiți la film.

Ca atmosferă, pe mine m-a câștigat CineGold deși probabil voi alege Cineplexx atunci când vreau să stau pe un scaun VIP ori canapea.

La filme 3D nu am fost încă la cele două multiplexuriu din Sibiu așa că las tabelul de mai jos nepunctat la criteriul ăsta.

Cinema multiplex Sibiu Cine Gold Cineplexx
Lobby 10 7
Casa de bilete 10 8
Bar 9 9
Băi 10 10
Sală 9 8
Scaune 10 10
Ecran 8 8
Atmosferă 9 9
Prețuri 9 9
Experiența 3D
Nota/90 pcte 84 78

 

Vezi aici notele de la celelalte două cinemauri din Sibiu.

Am cumpărat 10 bilete la balet. Vi le dau vouă.

Au trecut mai bine de șapte ani de când am descoperit Teatrul de balet din Sibiu. Am avut atunci norocul de a fi invitat de către Mihai Zugravu (PR-ul instituției pe vremea aia) la câteva spectacole și am rămas până azi cu pasiunea de a urmări ce se aduce nou pe scena de la Sibiu. Ba chiar m-am trezit exclamând în timpul unui spectacol „ce frumoooos!”, lucru ce nu mi s-a mai întâmplat niciodată nici la teatru, nici la film, nici la vreun concert.

Astfel, la fel cum și eu am fost trimis la balet pentru a-l descoperi, așa vreau să fac și eu pentru alții. Am cumpărat, la începutul lunii, 10 bilete cu locuri foarte bune la spectacolul de balet Amurg. În numele bucuriei, bilete ce vi le dau vouă. Nu aș vrea neapărat să mă leg de faptul că astăzi sunt Dragobetele, deși baletul este cel mai frumos de văzut în cuplu. Dar asta nu înseamnă că nu poți merge cu mama sau fratele ori să îi faci o surpriză tipei ăleia pe care de mult te gândești să o inviți în oraș.

Facem așa: în fiecare seară, până la data spectacolului din 28 februarie, voi alege câte un câștigător ce va primi două bilete. Dar ca să fie totul și mai fun, tag-uiește în comentariile de la postarea de pe Facebook persoana cu care vrei să mergi la balet, cu un text de genul „@tag vrei să vii cu mine?”. Dacă acea persoană răspunde la comentariul tău, atunci ești automat luat(ă) în calcul pentru a primi cele două bilete. În fiecare seară anunț cui dau biletele.

Apoi, peste câțiva ani, vă veți aduce aminte cum ați ajuns să îndrăgiți teatrul de balet 🙂

Au trecut mai bine de șapte ani de când Mihai Zugravu m-a chemat pentru prima oară la Teatrul De Balet Sibiu și de…

Publicată de Tudor St. Popa pe Luni, 24 februarie 2020

The Big Picture Festivalul Medieval 2017

Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane” de la Sibiu a ajuns la ediţia a XVII-a. Piaţa Mare a fost iar plină, timp de trei zile, cu cavaleri şi domniţe, spade şi făuritori de spade, cai şi concerte medievale.

Şi, ca în fiecare an, fotograful Ovidiu Matiu a surprins atmosfera în cele mai interesante cadre, mulţumindu-ne retina pentru a nu ştiu câta oară. 80 de fotografii, tot atâtea momente unice din festival.

Şi dacă vreţi să vă aduceţi aminte cum arăta Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane” în anii trecuţi, iată linkuri spre imaginile din 2014, 2015 şi 2016. O adevărată colecţie de imagini grăitoare.

Iar la sfârşitul acestui articol, 20 de alte imagini cu trecători prin Piaţa Mare: unguri, americani, spanioli, italieni, arabi, ortodoxi şi catolici, sibieni, timişoreni, clujeni şi constănţeni, cu toţii surprinşi în costume medievale de secolul XIII, cu ajutorul cabinei foto TakeaSmile.ro Photobooth!

 

Festivalul este organizat de șaptesprezeceani la Sibiu de către Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, cu sprijinul partenerilor Hotel Ibis, Pardon Cafe, IVB Media, Ost Cultural Events, Complexul Național Muzeal Astra Sibiu, Take a Smile Photobooth și a partenerilor media Magic FM, Capital Cultural, Profil Cultural, Zile și Nopți, Hermannstädter Zeitung, Sibiu 100%, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, ceMerita.ro, TurnulSfatului, PRO TV.

Unde a fost filmată reclama indiană pentru PayU?

PayU nu pleacă departe de România chiar dacă în 2010 a fost cumpărată de către firma de media şi digital Sud Africană Naspers (aceeaşi care a preluat emag.ro, mercador/olx, tocmai.ro etc).

Cu toate astea, reclama realizată pentru piaţa din India a fost filmată la Sibiu iar rezultatul este chiar foarte fain.

Ca de obicei, mai jos am găsit pentru voi toate locurile ce apar în clip pentru că, cine ştie, poate vă place ce vedeţi şi vreţi să le viziaţi şi voi atunci când ajungeţi în Sibiu.

  • Lili’s din Pţa. Mică Sibiu – nu sunt 100% sigur dar merg pe instinct (se află aici)
  • Casa Parohială Evanghelică din Pţa Huet (se află aici)
  • str. Măsarilor (se află aici) văzută din toate unghiurile: prima oară cu vederea spre Pţa Cibin, apoi cu vedere spre str. Al. Odobescu iar apoi filmată de pe Spinarea Câinelui (str. Centumvirilor)
  • str. Tipografilor în faţa casei cu nr. 13 (se află aici)
  • Scările Aurarilor cu ieşire în Pţa. Mică (aici vedeţi Piaţa de la baza scărilor)
  • Podul Minciunilor (se află aici)
  • str. Mitropoliei colţ cu str. Tribunei (se află aici) – aici nu există semafor pentru pietoni, el a fost montat special pentru filmări. De altfel, au tras nişte cadre cu semaforul şi pe Bdul. N. Bălcescu (aici), cadre care se pare că nu au intrat în varianta finală a clipului. Trecerea de pietoni de aici nu este nici ea la locul ei real, fiind vopsită pe asfalt o alta special pentru clip care mai apoi a fost acoperită cu vopsea neagră.
  • Imaginile finale au fost filmate tot la Lili’s în Pţa. Mică.

5 lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre cazările din Sibiu.

Unul dintre cele mai de suflet proiecte ale mele este “Prin Sibiul Meu” ce de anul acesta a devenit “My Sibiu”. Dacă mă citiţi constant, e imposibil să nu mă fi „auzit” până acum măcar o dată vorbind despre faptul că încerc să promovez oraşul Sibiu pe cât posibil.

În anul 2014 am adus la aici 10 bloggeri străini care au vizitat (fiecare) peste 20 de ţări până acum şi cu toate astea cu toţii au rămas îndrăgostiţi de Sibiu. Şi asta se demonstrează prin faptul că s-au întors aici la scurt timp sau chiar s-au mutat pentru o perioadă în oraşul nostru.

Având colaborări în anii ăştia cu unităţi de cazare din Sibiu mi-am dat seama de faptul că există un trend al turiştilor (nu ştiu dacă tocmai sănătos) de a renunţa la hoteluri, îndreptându-se tot mai mult spre pensiuni şi apartamente închiriate în regim hotelier. Cel puţin asta reiese din faptul că în 2014 s-au dublat (cel puţin) apartamentele scoase la închiriat de către persoane fizice.

Dar eu nefiind „din interior”, prefer să nu dau cu presupusul. Pentru că e sfârşit de an,echipa CazareSibiu.com încercă să mă lămurească şi pe mine care e linia spre care se îndreaptă turimul sibian, preferinţele turiştilor şi numărul lor şi cum a fost văzut Sibiul în 2014 din punctul ăsta de vedere.

pensiuni-sibiu

Cum vedeţi voi trendul spre care se îndreaptă turismul sibian şi, evident, ofertele hoteliere din Sibiu?

CazareSibiu.com: Turismul sibian a inceput sa se maturizeze si sa se stabilizeze. Proprietatii de pensiuni sau hoteluri au inteles ca turismul inseamna mai mult decat a oferi un loc de cazare intr-o camera. O data cu inceprerii maturizarii turismului, si ofertele au inceput sa fie mai diverse si mai targetate pe segmenti de clienti. In piata, vor rezista cei care sunt profesionisti, cei care stiu sa-si fidelizeze clientii si cei care stiu sa se promoveze pe canalele de comunicare online si offline.

E adevărat că apartamentele închiriate în regim hotelier au luat locul hotelurilor în preferinţele turiştilor ce au venit în Sibiu în 2014?

CazareSibiu.com: Dezvoltarea segmentului de cazare in regim hotelier din Sibiu este influentat de mai multi factori, la fel ca si in cazul altor orase din Transilvania. Pe de-o parte regimul hotelier se adreseaza unui segment nou de clienti care vin in oras, se datoreaza si faptului ca e mult mai avantajos sa inchiriezi in regim hotelier un apartament cu plata pe noapte, decat sa-l inchiriezi pe perioada nedeterminata, dar si datorita pietei imobiliare care pe perioada crizei a inghetat vanzarile de apartamente si astfel multi din cei care vroiau sa le vanda nu ai mai avut ce face cu ele, iar inchirierea lor a fost cea mai buna solutie.

Exista date oficiale despre numărul de turişti din Sibiu în 2014? A crescut faţă de anii anteriori?

CazareSibiu.com: Datele oficiale care exista nu reflecta realitatea, deoarece sunt multe unitati care nu-si raporteaza corect numarul de intrari pe care le-au avut. Insa, traficul raportat de Google arata ca dupa bumul de turist din 2007, numarul lor s-a stabilizat o data cu venirea crizei si a avut un trand descrescator pana in anul 2013.  Incepand din acest 2014, continund cu anii viitori, numarul turistilor va creste datorita revenirii pieteti, datorita noi infrastructuri care faciliteaza accesul strainilor spre Sibiu, dar si datorita coerentei cu care s-a promovat orasul si a evenimentelor periodice de aici.

Un Constănţean, de exemplu, găseşte cazare la Sibiu dacă se hotărăşte „peste noapte” să ne facă o vizită? Care sunt perioadele turistice din an pentru care recomandaţi oamenilor să-şi facă rezervări din timp?

CazareSibiu.com: Noi sfatuim turistii sa isi faca rezervari din timp, sa intre pe site si sa sune la receptie, iar ulterior sa trimita o rezervare scrisa pentru a avea o confirmare prin email.

Dupa cum se vede si in traficul de pe strazile Sibiului, perioada de varf incepe in primele zile ale lunii iunie, cu apogeul in luna august si cu o cadere a numarului de turism spre luna octombrie. De asemenea, o influenta majora o au si evenimentele mari care au loc, precum Festivalul de Teatru sau Targul de Craciun.

Care sunt modalitatile prin care o unitate hoteliera din Sibiu isi poate creste numarul de turisti?

CazareSibiu.com: Numarul turistilor care vin in Sibiu se imparte la numarul unitatilor de cazare care este intr-o continua crestere. In primul rand, unitatea hoteliera trebuie sa isi cunoasca bine segmentul de clienti la care se adreseaza si sa ofere servicii turistice si conditii de cazare adresate segmentului acestora. In al doilea rand, prezenta lor in mediile de comunicare cu turistii este foarte imortanta. Este important sa fi prezenti pe site-urile internationale, pe site-urile nationale, dar si pe site-urile locale cum e CazareSibiu.com

Turistii devin din ce in ce mai informati si stiu sa foloseasca internetul ca o sursa de informare si diferentiere a ofertelor existente in piata, de aceea o unitate hoteliera trebuie sa fie gasita cu usurinta.

Ce e de făcut în Sibiu? Escape secret rooms.

Escape Room-ul despre care am scris mai jos nu mai există la Sibiu. În schimb, a apărut un altul foarte fain, cu 3 camere diferite. Check it out: www.xcaperoomsibiu.ro sau pe Facebook.

Dacă v-aţi săturat de ieşit la terase în Piaţa Mică sau de mers la biliard ori la teatru, vă recomand să mergeţi cel puţin o dată să vă jucaţi de-a evadatorii 🙂

Aseară mi-am luat fratele şi verişorii şi ne-am lăsat voluntar capturaţi într-o pivniţă întunecată. Am primit o lanternă şi multă adrenalină. În 60 de minute am fost nevoiţi să găsim tot felul de indicii, chei şi combinaţii de cifre la lacăte pentru a putea evada. Pe parcurs ce minutele se scurg, adrenalina creşte şi căutarea devine disperare. Puzzle-uri, hărţi, lacăte, sertare, combinaţii şi indicii… cu asta am rămas în minte după experinţa de aseară. Mai mult nu pot spune pentru că v-aş uşura mult prea mult munca şi v-aş răpi din senzaţia de bucurie din momentul eliberării. Cert e că noi am reuşit să scriem un scenariu demn de un film american… am reuşit să evadăm în minutul 58, atunci când deja simţeam pe cerul gurii gustul înfrângerii. Dar am reuşit, asta-i important 😛

Jocul Escape secret rooms se poate juca în Sibiu, pe str. 9 Mai nr. 28 – este nevoie de programare în prealabil. Pe site-ul www.escapesb.ro găsiţi detaliile. Merită!

Cam aşa arată spaţiul aranjat acum… eu unul abia aştept să schimbe jocul pentru a mai merge o dată 🙂

Escape secret rooms_01
Escape secret rooms_02

Ce facem în weekend? Huet Urban, Biciclete Cochete şi multe altele…

huet

Recucerim Pţa. Huet în weekendul ăsta. Din nou, ne vom întinde pe iarba verde la Huet Urban, cu o bere în mână. Abia aştept să-mi petrec două zile cu concerte, meşteşugari, oraşul copiilor, târgul anticarilor, târgul tinerilor designeri… iată mai jos câteva recomandări:

  • Târgul de tineri designeri „Not for Ordinary People„, zilnic între 11:00-20:00
  • Târgul anticarilor în zona Casei Parohiale din Pţa. Huet
  • Ateliere pentru copii în forma unui mini-orăşel – împreunpă cu Diana-Ribana
  • Tururi ghidate cu Răzvan Pop, sâmbătă şi duminică de la ora 14:00 şi tur ghidat pentru copii, duminică, ora 11:00
  • Sibiul de altădată – Piata Huet prin ochii si lentila lui Fred Nuss, sâmbătă la Kleines Cafe, ora 17:00
  • Biciclete Cochete, cu multe tipe fashioniste pedalând, duminică de la ora 11:00
  • Ora de poezie cu Maria Tomoiaga, Natalie Sigg, Angela Lisa, duminică de la 16:00
  • Serile Sibiu – Sibiul RAR, o incursiune în povestea fotografiilor rare ale Sibiului, duminică la ora 17:00 la Cafe Wien

Plus concerte We singing Colors în ambele zile de la ora 18:00 şi Byron, sâmbătă, la 20:30, respectiv Avant ‘n’ Gart la aceeaşi oră, duminică.

O să fie fain de tot!

Eşti blogger? Poţi veni la Sibiu cu #MySibiu.eu

Zilele trecute, Sibiu a primit distincţia de „Best destination of the year” la Gala HTL (Hotel Tourism Leisure Investment Conference). Ceea ce confirmă din nou faptul că Sibiu merită vizitat! Iar noi, acum, facilităm lucrul ăsta prin www.mySibiu.eu ce îl lansăm astăzi cu un concurs şi 5 excursii în judeţul Sibiu.

Ştiţi bine proiectele de genul #oraşulmeu ce le-a început Corina Georgescu cu mai bine de 5 ani în urmă. Şi la Sibiu, Brylu s-a încăpăţânat în 2010-2011 şi a reuşit să înceapă tradiţia de a aduce bloggeri să viziteze oraşul nostru cu scopul de a-l promova pe plan turistic. Iată că astăzi facem un pas mai departe cu ajutorul lui Cezar Dumitru, bloggerul de travel al anului, partenerul nostru în transformarea proiectului #prinSibiulmeu într-unul internaţional.

site MySibiu

Astăzi lansăm oficial site-ul www.MySibiu.eu cu ajutorul căruia lăsăm deschisă oricui posibilitatea de a vizita oraşul Sibiu aşa cum trebuie: cu cel mai bun ghid turistic, cu acces uşor la muzee şi obiective turistice, cu trasee tematice aşa cum îşi doreşte orice turist. Şi toate astea gratuit sau cu reduceri de până la 70% la cazare (mulţumim Ibis Hotels) şi masă (mulţumim Kill the Bill).

Şi ca să vedeţi că suntem hotărâţi, dăm drumul unui concurs-fulger unde oferim 5 excursii în judeţul Sibiu. Detalii aici: http://aios.ro/mysibiu

Deja am avut 3 bloggeri străini anul acesta la Sibiu. Au venit tocmai din SUA, Malta şi Londra să viziteze oraşul nostru în cadrul proiectului #MySibiu. Vreau să cred că odată cu lansarea site-ului, tot mai mulţi se vor înscrie şi vor veni la Sibiu. Atât bloggeri de travel străini cât şi români.

Welcome to Sibiu! Register here: http://mysibiu.eu/register

#prinSibiulmeu 2014_01

#MySibiu este un proiect al Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (implementat de mine şi Răzvan Pop) si co-finanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Trei clădiri părăsite în Sibiu

Pun pariu că treceţi zilnic pe lângă nişte clădiri superbe despre care nu ştiţi mai nimic, nici măcar că sunt nelocuite. Cele mai multe au proprietar, nu e problema de retrocedare sau alt fel de nebunie ce a distrus în ultmii 20 de ani mare parte din monumente, e pur şi simplu nepăsare.

Iată unele dintre clădirile părăsite din Sibiu:

Palatul Mitropoliei Ardealului (se află aici) stă gol de ani buni. S-au vehiculat multe poveşti în jurul lui dar tot ce este cert acum este faptul că în spatele lui va fi construită o nouă reşedinţă a mitropoliei. Nu, nu se va construi o biserică şi nici nu va fi adusă una de lemn (deocamdată). Cu palatul Mitropiliei Ardealului însă nu se ştie ce se va întâmpla pe viitor. Deocamdată e în proces de clasare ca monument istoric.

_Palatul Mitropoliei Ardealului

Clădirea asta superbă stă şi ea nelocuită de ceva timp (se află aici). Noul proprietar probabil nu ştie ce să facă cu ea şi de mutat aici se pare că nu e cazul. Mă gândesc chiar că ar putea deveni cu uşurinţă un hotel de 5 stele dar, deocamdată, doar într-o anexă dărăpănată sunt „cazate” nişte familii sărace.

_constitutiei

Aceasta este una dintre puţinele clădiri de pe Bdul Victoriei care a mai rămas cu faţada întreagă (se află aici). Clădirea este aproape în întregime părăsită, aici mai locuind doar 2-3 persoane. Dacă vă uitaţi atenţi la poze, veţi observa că are pe faţadă o placă comemorativă. În amintirea cui a fost ea amplasată acolo?

_Bdul Victoriei 25

Tripadvisor: Golden Tulip şi Hilton Sibiu în Top 25 hoteluri din România

Conform unui top realizat de Tripadvisor (cel mai cunoscut site de reviewuri din domeniul turismului), Golden Tulip Ana Tower şi Hilton Sibiu sunt în top 25 cele mai bune hoteluri din România. Topul este realizat în funcţie de notele oferite de către utilizatori, tuturor hotelurilor din România prezente pe Tripadvisor. Locurile 13, respectiv 19 sunt rezervate celor două hoteluri din Sibiu.

Ambele hoteluri incluse în topul celor mai bune hoteluri din România sunt vizitate în preponderenţă de către cupluri şi oameni de afaceri, hotelul Hilton fiind preferat şi de către familii.

Golden Tulip Ana Tower Sibiu, the best price-value hotel in Sibiu for business travelers – Voicu V., Bucureşti

Hilton Sibiu, by far the best hotel we’ve been to in Romania. Very nice by international standards (not just Romanian) – Lord_Jade din Tel Aviv, Israel

Într-un top realizat exclusiv pentru hotelurile din Sibiu, Hilton Sibiu şi Golden Tulip sunt urmate de Hotel Levoslav House, Casa Baciu şi Ramada Sibiu.

Executive Room

Topul restaurantelor din Sibiu, conform Trip Advisor:

  • Restaurant Max
  • Terracotta
  • Belvedere
  • Crama Sibiul Vechi
  • Grand Plaza

Sibiu este pe locul 5 ca destinaţii populare în România, conform aceluiaşi site Tripadvisor.com, după Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca şi Timişoara dar înainte de Constanţa, Mamaia sau Sinaia.

Este pentru prima oară când Trip Advisor include şi România în topul „Travellers’ choise„.

Tag the Flag, etapa judeţeană a multiculturalităţii

Wow! Atâta pot să spun după zilele astea petrecute prin judeţul Sibiu.

Cu fiecare ieşire prin judeţ mă îndrăgostesc tot mai mult de partea asta a României. Cu fiecare vizită găsesc lucruri noi ce nici măcar nu speram să existe în România. Sunt lucruri pentru care spanioli, francezi şi germani parcug mii de kilometri pentru a le vedea şi trăi iar noi nici măcar nu ştim de ele. Şi sunt o mină de aur, vă spun.

Malancrav

  • Alexandru Balog, bucatarul şef de la Judith Bistro Sibiu ce ne-a servit o mâncare ungurescă de Top Chef 🙂
  • Mihai Blotor şi Mihai Dragomir ce insistă să păstreze în viaţă ideea de mocăniţă pe Valea Hârtibaciului;
  • Johen Cotaru ce a reînviat moara din satul Hosman şi a creeat două concepte turistice foarte faine – brunch-ul şi electric camping;
  • Eugen Vaida şi Tuse Ana ce păstrează vie ţesătoria tradiţională săsească;
  • Ildiko Zsebe-Kemendy ce a ajuns să facă ceea ce-i place într-un moment în care s-a văzut fără salariu – turtă dulce realizată în stil tradiţional unguresc;
  • Dna Ganea ce s-a mutat împreună cu soţul ei în satul Alma Vii pentru a putea să facă siropuri şi gemuri aşa cum se făceau odinioară;
  • Dogarul Nelu de la Floreşti ce cucereşte prin îndemânarea lui;
  • Dna Marianne ce ne-a primit foarte călduros cu bucatele ei de la Moşna;
  • Dl. Bădilă şi Alexandra Călinescu ce se zbat să revitalizeze cultura armeană din Dumbrăveni;
  • Giovanna de la Copsa Mare;

Biertan

  • Primarul Tudor Mihalache ce e convins că satul tradiţional este soluţia pentru a-i ajuta pe cetăţenii din Târnăvioara să trăiască mai bine;
  • Primarul Horaţiu Răcuciu ce se implică foarte mult pentru a păstra tradiţiile din Sibiel;
  • Primarul Arnold Klingeis cu viziunile lui foarte îndrăzneţe pentru a pune Avrig pe harta turismului naţional;

Ei sunt o parte mică dintre cei ce reuşesc să aducă un plus de valoare în fiecare zi, tocmai acelei valori pentru care turiştii ar plăti oricât.

Lista oamenilor de valoare continuă cu nişte colegi minunaţi: Răzvan Pop, Anca Niţoi şi Andreea Ciortea. Cu ajutorul lor am reuşit să ducem la bun sfârşit proiectul Tag the Flag organizat de către Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Parteneri: Future CapitalIbis HotelAmbientStaropramenReky TravelAsociaţia Produs în SibiuCasa de Cultura a Studentilor SibiuCNM AstraEco Sport TeamJudith BistroCafe Wien.

Fotografiile aeriene sunt realizate de către Răzvan Baciu.

Cu ce mă mai ocup: monumentele istorice din Sibiu prin cod QR

În weekend am amplasat pe clădirile monument istoric din centrul Sibiului primele plăcuţe de informare prin QR code. Este un test, un teasing care a prins foarte bine şi care mi-a demonstrat că nu degeaba muncesc zilnic până după miezul nopţii.

Proiectul se va dezvolta până pe la sfârşitul lui august, atunci când cele 60 de clădiri prevăzute a fi „înzestrate” cu coduri QR vor fi incluse în circuite turistice pentru a uşura vizitarea şi cunoaşterea oraşului Sibiu.

Totul a început în 2012 cu câteva teste şi studii (testul 1, testul 2) şi uite că am ajuns, după mai bine de un an, să facem ceva care să rămână în urma noastră. Dar îl las pe George Buhnici să spună mai multe despre proiect şi codurile QR.

Hai, uraţi-ne baftă!

Aplicaţii taxi pentru smartphone… şi la Sibiu.

Călin se plânge că nu există şi la Sibiu aplicaţii de smartphone cu care poţi chema un taxi. Ba da, există o aplicaţie de mobil.

Chiar voiam să scriu despre asta în zilele următoare pentru că am încercat la Bucureşti Star Taxi care cred că e Dumnezeul aplicaţiilor de taxi din România. Nu doar că vezi taximetriştii din jur şi informaţii despre ei (cu reviewuri de la clienţi şi tot tacâmul) dar poţi comunica direct cu şoferul până ajunge la tine. Ai posibilitatea să-i trimiţi mesaj sau să îl suni… asta ca să nu mai spun că vezi pe hartă exact unde este şi aşa îţi dai seama cam în cât timp ajunge la tine.

Şoferul mi-a spus că e extrem de mulţumit de aplicaţia de mobil pentru comandat taxiuri mai ales că sunt alt gen de clienţi. Nu îţi mai vin în maşină toţi ţăranii cu patru clase. Asta pe lângă faptul că plăteşte doar 100 de lei pentru a fi prezent în aplicaţie faţă de 300 de lei cât dădea pe staţia de la compania de taxi (tocmai ce renunţase la o staţie).

taxi

Vă întrebaţi dacă funcţionează? Cea mai bună zi pentru Star Taxi a fost cu 5100 de comenzi. Asta în condiţiile în care companii mari de taxi nu au prin telefon (prin centralistă) peste 3000 de comenzi într-o zi. Deci da… ăsta e viitorul. Mai mult, cei de la Star Taxi sunt în proces de a-şi deschide propria firmă de taxiuri. Mulţi dintre taximetrişti au renunţat cu totul la companiile vechi pentru a onora doar comenzi prin aplicaţia de mobil (asta şi pentru că nu le era permis de către companii să fie înscrişi în aplicaţie).

Şi totuşi… la Sibiu ce aplicaţie de mobil pentru comandat taxiuri există?

La Sibiu e de vreo 2 luni Taxi Zoom. Nici eu nu aş fi aflat de ei dacă nu mi-ar fi cerut să le scriu un advertorial (dar uite că scriu fără bani). Deocamdată funcţionează doar cu taxiurile 924 şi tu ca client nu ai legătura cu şoferul ci tot prin centralistă. Am folosit aplicaţia de mai multe ori şi-şi face treaba deşi plusul mare al aplicaţiilor mi se pare că lipseşte aici – legătura cu şoferul şi comunicarea cu el. Nu-mi place să aştept în frig până vine taxiul aşa că mie îmi e de mare folos să ştiu exact unde este taxiul şi când ajunge în faţa casei. În orice caz, e un pas şi pentru Sibiu.

BRD aduce plata contactless în autobuzele Tursib

Astăzi a fost lansat la Bucureşti cardul BRD contactless, un card dual cu ajutorul căruia poţi plăti călătoriile cu mijloacele de transport în comun. Nu am înţeles eu exact cum funcţionează drăcia asta, cică ar fi un card obişnuit de debit dar cu care poţi plăti şi călătoriile, direct în autobuz, şi pe care îţi poţi încărca abonamente pe diferite linii de transpot în comun. Ţais aş spune eu, mai ales că în următoarele luni sistemul ăsta va fi implementat şi în Sibiu şi Constanţa. Continuă să citești BRD aduce plata contactless în autobuzele Tursib

Unde parchezi maşina în Sibiu?

Dacă veniţi în Sibiu cu maşina, parcarea ei poate să fie o problemă. Puţine hoteluri din Sibiu au parcare proprie, majoritatea având rezervate doar câteva parcări din cele aflate pe domeniul public din faţa hotelului. Unul din puţinele hoteluri aflat în centrul oraşului care are parcare proprie este Ibis-ul. Continental Forum, Împăratul Romanilor sau Golden Tulip au, aşa cum am spus, locuri de parcare rezervate în spaţiile amenajate de Primărie.

Unde parchez masina in Centrul Sibiului?

În toată zona centrală a oraşului Sibiu există amenajate aproximativ 2600 de parcări. Majoritatea parcărilor sunt amenajate lângă trotuare, excepţie făcând parcările de la Cazarma 90 şi Piaţa Mică, acolo unde accesul se face cu tichet şi sunt amenajate în spaţii deschise. În Sibiu există un utilaj de ridicat maşini parcate neregulamentar şi în curând va mai fi achiziţionat încă unul. Echipele de ridicat maşini funcţionează 10 ore/zi deci sfatul meu e să nu parcaţi niciodată în locuri neamenajate, pe spaţiile destinate persoanelor cu handicap sau pe trotuar.

Mi-a fost ridicată maşina în Sibiu. Cum o recuperez? Continuă să citești Unde parchezi maşina în Sibiu?

Cinema 3D Sibiu

Pe scurt: o mare porcărie.

O sala mică, scaune de birou de conferinţe, un ecran de proiecţii, nişte ochelari de plastici ce te jenează… şi întunecă rău imaginea şi sonor mult prea încet ca să nu deranjeze vecinii comercianţi. Cine a mai fost la cinematografe 3D ştie că nu ar trebui să arate aşa:

Şi ecranul nu ar trebui să fie aşa:

Sursa FOTO.

Free Hot Spot Romtelecom

Este cumva perioada de plată a facturilor la Romtelecom? E pentru prima oară de când frecventez hot spot-ul Romtelecom de pe Bălcescu şi aici este coadă. Problema e că oamenii nu aşteaptă la ghişeul „Plăteşte factura” ci la „Întreabă-mă”. Ce informaţii au toţi de primit aşa, dintr-o dată?

P.S. De când Diana iese pe Bălcescu (informaţii AICI), cel puţin 5 min. pe sătămână îmi pierd vremea la Internetul gratuit de la Romtelecom-ul de pe Bălcescu. Întotdeauna mă aşez la acelaşi calculator, stau cu faţa spre ghişee şi cu tonomatul de apă plată în spate, de unde mă mai răcoresc câte puţin, fericit că au întotdeauna pahare de plastic, nu ca în alte părţi.

BRAKING NEWS: Ce concurs a fost de unul dintre premii era un scaun dinăla muzical? Câştigătorul tocmai şi-a ridicat premiul.