Trei clădiri părăsite în Sibiu


Pun pariu că treceţi zilnic pe lângă nişte clădiri superbe despre care nu ştiţi mai nimic, nici măcar că sunt nelocuite. Cele mai multe au proprietar, nu e problema de retrocedare sau alt fel de nebunie ce a distrus în ultmii 20 de ani mare parte din monumente, e pur şi simplu nepăsare.

Iată unele dintre clădirile părăsite din Sibiu:

Palatul Mitropoliei Ardealului (se află aici) stă gol de ani buni. S-au vehiculat multe poveşti în jurul lui dar tot ce este cert acum este faptul că în spatele lui va fi construită o nouă reşedinţă a mitropoliei. Nu, nu se va construi o biserică şi nici nu va fi adusă una de lemn (deocamdată). Cu palatul Mitropiliei Ardealului însă nu se ştie ce se va întâmpla pe viitor. Deocamdată e în proces de clasare ca monument istoric.

_Palatul Mitropoliei Ardealului

Clădirea asta superbă stă şi ea nelocuită de ceva timp (se află aici). Noul proprietar probabil nu ştie ce să facă cu ea şi de mutat aici se pare că nu e cazul. Mă gândesc chiar că ar putea deveni cu uşurinţă un hotel de 5 stele dar, deocamdată, doar într-o anexă dărăpănată sunt „cazate” nişte familii sărace.

_constitutiei

Aceasta este una dintre puţinele clădiri de pe Bdul Victoriei care a mai rămas cu faţada întreagă (se află aici). Clădirea este aproape în întregime părăsită, aici mai locuind doar 2-3 persoane. Dacă vă uitaţi atenţi la poze, veţi observa că are pe faţadă o placă comemorativă. În amintirea cui a fost ea amplasată acolo?

_Bdul Victoriei 25


42 de comentarii la „Trei clădiri părăsite în Sibiu”

 1. Imi pare rau sa va dezamagesc dar cladirea de pe Constitutiei arata bine doar acolo in fundul curtii. E drept ca de afara pare interesanta dar odata ce intri in ea iti dai seama ca este inutila. Spatiu este foarte prost impartit ( si la genul asta de cladiri vechi recompartimentarea este o mare problema), foarte intunecat, friguros.

  Nu e ce pare deafara.

  1. Da, Lidia, am fost cumparat de moguli sa fac valuri. Jesus!
   Cel putin una dintre ele e intentionat lasata in paragina ca sa cada singura… Priveste, te rog, si partea plina a paharului macar atunci cand citesti articolele mele 🙂

  2. Astept continuarea atunci 🙂
   Sunt lasate in paragina si pt ca renovarea unor astfel de cladiri costa mult iar de multe ori propruetarii s au trezit cu ele fara sa fie capabili sa investeasca si at asteapta sa scoata vreun beneficiu fara nici un ban cheltuit

 2. Cladirea lasata in paragina care margineste Piata Cibin pe latura de sud-est!Unde a fost magazinul gospodarul inainte.O cladire care se prabuseste pe zi ce trece!

  1. O stiu foarte bine. Mie mi s-a parut locuita dar bun exemplul. Totusi, din multe puncte de vedere e de preferat starea ei actuala… continui saptamana viitoare articolul si o sa intelegi de ce zic asta 🙂

 3. Desi cladirea Mitropoliei se doreste a fi restaurata, Primaria Sibiu nu pune la dispozitie avizele necesare. Acum doua ierni apa a fost lasata intentionat sa inunde subsolul cladirii iar acest demers a dus subrezirea fundatiei acestei acesteia. Restul e tacere!

 4. Ca si remarca vis a vis de mai sus ,daca mi se permite, in USA o tipa atat de mult a iubit o cladire incat s a si maritat cu ea. Nu mai stiu sigur dar parca, tot o iubire a copilariei era.

 5. de multe ori cand proprietarii incearca sa restaureze astfel de cladiri intra intr-un mecanism al intereselor si ajung sa renunte si sa le lase sa cada ca sa scape de batai de cap

 6. asta clar asa e !!! dar eu ma refer la oameni care chiar au incercat sa restaureze si sa pastreze si au ajuns la niste costuri si niste”sugestii fortate” ca sa le numesc asa si nu altfel incat a fost prima si ultima data cand au incercat sa mai faca asta

 7. Cladirea de care vorbeam apartine Mitropoliei iar terenul nu va putea fi vandut niciodata. Sa investesti in cladiri pe un teren ce nu iti va apartine niciodata este un hazard iar Mitropolia nu are nici un interes in a construi cladiri de vreme ce detin o sumedenie de proprietati. Pe langa asta poate ar trebui sa mentionam si chiriile ce se platesc pe spatiile respective si care sunt penibile(extrem de mici) daca luam spre exemplu cladirea Colegiului National Octavian Goga sau fostul hotel Bulevard.
  Daca gresesc cu ceva te rog sa ma corectezi

  1. Intentiile Mitropoliei au fost de a restaura cladirea si a o da spre folosinta, tot chirie banuiesc, dar din oaresce motive lucrarile au fost sistate brusc

 8. Si inca ceva… Goga, Peda, Artele etc au fost construite din banii… cui? Nu cumva din banii primiti din donatii, din bugetul de stat etc? Mie mi se pare deplasata orice chirie in cazul asta ca doar e institutie de invatamand. Pe vremuri faceau scoli, acum le dau afara din cladiri…

  1. Ca ai adus in discutie Liceul de Arta, acolo povestea este cumplita asa cum este si chiria ce se plateste pe spatiu. Daca punem in balanta Colegiul National Octavian Goga acesta plateste o suma modica iar aceasta nu este incasata de catre Mitropolie ci este lasata aceleiasi institutii de invatamant pentru intretinerea cladirii.

  2. Pentru cladirea Liceului de Arte Primaria Sibiu plateste o chirie de 15-20000 de euro. Scandalul cu mutarea nu cred ca a fost altceva decat o deversiune pentru a mai ridica de o tura chiria

  3. Perfect de acord ! Asta incetcam sa spun dle Popa … Fara interese nu apar discutii cum fara foc nu apar tiganusii:) iar primarul sau primaria sau impreuna sau separati au implicatii in toate oalele.

  4. Sa fie 20000 de euro? Alt jaf din banii orasului nostru? Mie mi se pare enorm de mare aceasta suma , ma voi intresa direct la sursa.

 9. Interesant articolu, totusi cred ca cel ma elocvent exemplu din Sibiu este cladirea Liceului Peda care se degradeaza pe zi ce trece. Este dificil de acceptat ca o scoala de anvergura colegiului pedagogic a putu fi data afara di spatiul care de la inceputuri a fost construit ca scoala si manastire. Consider ca era necesar ca municipalitatea sa fi colaborat cu Biserica Catolica pentru a mentine scoala acolo, atat timp cat inainte de nationalizare era scoala, in cazul retrocedarii trebuiau puse anumite conditii.

 10. Se poate lua cumva legătură cu proprietarul clădirii de pe Constituţiei? Aş dori să fac nişte fotografii artistice în interiorul clădirii (întrebarea este absolut serioasă!). În caz că da şi aveţi nişte informaţii, la ce adresă de e-mail vă pot contacta? Mulţumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.