10 Mari Sibieni


Impreuna cu istoricul Răzvan Pop (www.razvanpop.ro) şi sub patronajul Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Sibiului vă prezint un proiect ce sperăm noi va trece din spaţiul blogosferei în cel public, în agora urbană.

Vă propunem să ne alegem cei mai mari 10 sibieni.

Ce urmărim noi de fapt cu proiectul ăsta – în primul rând vrem să-i provocăm pe sibieni să-şi aleagă cel mai mare sibian. Când spun „mare”, mă gândesc la cel mai important sibian de când există oraşul ăsta, cel mai mare sibian din istorie, începând cu călugării secolelor medievale şi finalizând cu cei încă în viaţă, artiştii contemporani recunoscuţi chiar şi internaţional, de exemplu.

Când ne-am gândit la Mari Sibieni, ne-am gândit la acele personalităţi ale istoriei şi culturii noastre care prin originea şi activitatea lor sau prin moştenirea culturala ce au lăsat-o şi-au legat numele de oraşul Sibiu.

Cum va funcţiona de fapt proiectul „10 Mari Sibieni”. Astăzi va vom prezenta 200 de personalităţi ce şi-au legat numele în vreun fel sau altul de Sibiu. Aceşti 200 de Mari Sibieni nu au fost aleşi intr-un mod amator. Lista a fost analizată de specialişti în domeniu (profesori universitari, cercetători, muzeografi, etc…) iar în urma punctelor lor de vedere am definitivat lista, ce o vom publica la orele 12.00 pe ambele bloguri (www.cemerita.ro şi www.razvanpop.ro). Evident, dacă voi, cititorii noştrii consideraţi că sunt şi alte personalităţi care merită şă fie adaugate listei noastre, vă rugăm să ne trageţi de mânecă. Totuşi, vom avea grijă să adăugăm numai acele personalităţi a căror prezenţă pe lista marilor sibieni va fi argumentată de către cel care le propune. Un simplu nume aruncat la comentarii nu va fi luat în considerare. De asemenea, dacă consideraţi că unul dintre cei 200 anunţaţi de noi nu merită să fie prezent în lista marilor sibieni, vă rugăm de asemenea să ne trageţi de mânecă şi vom trece chiar şi la eliminarea lor din listă în cazul în care argumentele sunt solide.

Timp de trei luni (începând cu luna iunie până la sfârşitul lui august) vom prezenta cele 200 de personalităţi pe cele două bloguri iniţiatoare, dar şi pe cele partenere, precum şi în presă şi zonele circulate ale Sibiului. Cine sunt ele, ce au făcut, de ce am considerat noi că merită trecute pe această listă etc. Unul dintre principalele scopuri ale proiectului este acela de a informa sibienii, să ajungem cu toţii să cunoaştem marii oameni din istoria locului.

În luna septembrie veţi avea posibilitatea de a vă vota sibienii favoriţi. Timp de o lună, prin diferite mijloace, pe care le vom explica la momentul oportun, veţi putea nominaliza unul sau maxim zece Mari Sibieni. În urma votului vom realiza un top complet pe care îl vom prezenta la începutul lunii octombrie.

Primii zece vor fi prezentaţi doar in ordine alfabetică. Din acel moment, ei vor primi un avocat (personalitate sau un savant în domeniu) care le va susţine imaginea şi vor veni cu argumentele necesare care vă vor face sa îi votaţi înca odata, într-un sondaj final ce are menirea de a alege cel mai mare sibian din istorie.

La sfarşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie, veţi avea din nou ocazia de a vota pe unul din cei zece mari sibieni. Dupa acest vot final, în ultima duminica din luna noiembrie vom anunţa topul celor mai mari sibieni. Astfel, chiar noi, sibienii, ne vom alege cele mai importante personalitati pentru cultura şi istoria noastră.

Evident ca acest proiect rămâne deschis tuturor celor care doresc să se implice într-un fel sau altul. Vă puteţi alătura prin prezentarea personalitaţilor pe propriul blog, astfel devenind partener al proiectului „10 Mari Sibieni” şi având un cuvânt de spus în alegerea celor mai mari sibieni. Fiecare blogger poate duce o proprie campanie de vot şi poate răspândi bannerul campaniei cu link spre propriul blog. Dacă ai cont Facebook sau orice alt cont de socializare, te poţi alătura nouă prin susţinerea campaniei şi prin postări pe pagina proprie sau prin orice alte modalitaţi de prezentare a celor 200 de mari sibieni către cât mai mulţi locuitori.

Evident că suntem deschişi şi celor care doresc să susţina financiar sau prin diferite alte mijloace intreaga campanie. Astfel ne va fi şi mai usor să ajungem cu informaţia la cât mai mulţi sibieni. Aşteptăm pe oricine să se alature campaniei în orice fel.

Urmăriţi-ne aşadar pe www.cemerita.ro şi www.razvanpop.ro şi veţi descoperi în câteva ore cei 200 de mari sibieni din istoria noastră. Proiectul se poate accesa uşor pe blogul Ce Merită, din meniul principal la secţiunea „Proiecte”.

Orice sfat si comentariu este binevenit.


4 comentarii la „10 Mari Sibieni”

  1. De cand e Razvan Pop istoric? Daca asa pornesti treaba asta mi se pare ca pasesti cu stangul…Un asemenea proiect legat de numele unui aspirant politician mi se pare ca nu merita atentia..Pacat si sper sa nu aiba amploarea dorita…cel putin nu pentru Razvan Pop aka pacaliciul de Sibiu al lui Crin :p

  2. Bine macar ca ai curajul sa-ti arati identitatea! Genul asta de comentarii si personajele ca tine impiedica dezvoltarea romaniei, nu un „aspirant politician”.
    somn usor.

  3. Pingback: Cei 200 Mari Sibieni (lista cu personalităţile) | Ce merită.
  4. Steliana Nistor, o panarama nu o mare sibianca. Steliana Nistor va raspunde pentru faptele penale care le-a facut, si anume batai la comanda ei, clanuri, mafie, scandaluri. Dosarul e mare si frumos, si ani care ii va primi rasplata pe masura. Aceasta copila nu e o mare sibianca, ea face de ras orasul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.