24 de ore


Cunosc oameni care lucreaza 24 cu 24, adica 24 de ore stau la lucru, urmatoarele 24 de ore stau acasa. Si tot asa. Intentionat am spus ca stau la lucru pentru ca e practic imposibil sa lucrezi 24 de ore incontinuu. Problema mare e ca multi dintre acesti oameni lucreaza intr-o institutie de stat, fie ea politie, spital, pompieri.

Vad doua probleme mari aici:

 1. Cum naiba isi face omul ala treaba? Cat de abil poate sa fie un politist sau medic dupa ce a lucrat 24 de ore non-stop? Viata mea sta in mainile unor oameni obositi si cu reactiile intarziate. Iar daca nu lucreaza non-stop cele 24 de ore, oare pentru ce este el platit? Ca sa doarma in timpul serviciului?
 2. Nu cumva exista niste legi in vigoare in care sunt prevazute orele de munca maxime pe care poate un om sa le lucreze pe zi/saptamana/luna? Din cate stiu eu, exista si se specifica si faptul ca orele suplimentare se platesc dublu. Daca aceste legi nu sunt luate in considerare in cazul politistilor, medicilor si pompierilor ce lucreaza 24 cu 24, asta inseamna ca statul roman incalca tocmai legile pe care el le-a facut?

3 comentarii la „24 de ore”

 1. Eu nu am auzit de 24/24 dar asta nu inseamna ca nu exista.
  In lege este prevazut ca poti lucra 12/24 sau 12/48 dar in asa fel incat sa nu se depaseasca, in 3 luni consecutiv, o medie de 40 – maxim 48 – de ore pe saptamana.
  12 ore nu este chiar exagerat, tinand cont ca daca ai o profesie liberala sau o mica afacere, lucrezi frecvent chiar mai mult si fara sa ai, dupa aceea, 24 sau 48 de ore libere.
  Apoi, nici politistii nici pompierii nu „lucreaza” efectiv 12 ore decat in cazuri deosebite cand au o interventie.
  O problema este cu medicii care,daca sunt obositi, intr-adevar se pot intampla „lucruri neplacute”. Mai ales daca sunt chirurgi. Dar ei, in tura de noapte,dorm si sunt treziti doar daca este ceva deosebit.In rest se ocupa asistentele de pacienti.Dar, dupa cum probabil stim cu totii, medicii parca sunt non-stop in spital.
  Oricum, nu este vorba doar de cele 12 ore lucrate ci de faptul ca organismul tau nu mai stie cum sa reactioneze. Cand dormi si cand esti treaz?O zi dormi noaptea, o zi dormi ziua dupa care ai o zi si o noapte libera, etc.si ajungi sa nu poti dormii atunci cand ai liber si iti vine somnul cand lucrezi.

 2. Aia sunt platiti sa fie prezenti acolo cand e nevoie de ei. Cand nu, pot da doarma si sunt platiti pentru asta, asa de importanti sunt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.