30 de dosare penale, pentru patrimoniu


Din nou, doar cei mici platesc. Vreau sa vad un dosar serios, nu zugraveli de fatade neautorizate!

Sibienii s-au ales cu 30 de dosare penale doar in ultimul an pentru interventii neautorizate asupra imobilelor care fac parte din patrimoniu cultural national. Cu toate acestea, reprezentantii Directiei pentru Cultura si Patrimoniu Cultural sustin ca Sibiul traieste un adevarat dezastru patrimonial, care va mai continua. „Este o adevarata tragedie ceea ce se intampla cu monumentele istorice din Sibiu. Unele se darama, iar altele sunt lasate in voia sortii, probabil sperand ca si acestea se vor degrada si mai tare ca sa poata fi demolate, iar in locul lor sa apara diferite constructii care genereaza profit. Cazul Morii daramate nu va fi unul singular”, sustin reprezentantii Directiei. INSPECTORATUL Judetean de Politie a creat un departament special pentru a verifica aceste lucruri. In ultimul an si jumatate, Politia de Patrimoniu din Sibiu a deschis 30 de dosare penale, majoritatea pentru interventii neautorizate asupra imobilelor considerate patrimoniu cultural national. „Multi oameni nu stiu ca este considerata infractiune si se pedepseste penal orice interventie cat de mica asupra patrimoniului cultural national”, afirma Radu Parean, subinspector la Politia de Patrimoniu. Cele mai multe, insa, nu par pornite pentru lucruri foarte grave. Printre cele mai dese modificari pe care le aduc sibienii imobilelor in care locuiesc, cladiri care fac parte din patrimonial cultural national, se gaseste zugravirea fatadelor si modificarea culorii, schimbarea ferestrelor cu unele din termopan si schimbarea structurii peretilor. „Avem chiar un caz de demolare a imobilului fara niciun fel de autorizatii”, declara Parean.

El mai spune ca spiritul medieval din Sibiu este in pericol daca oamenii nu vor invata sa respecte istoria locului. In acelasi timp, subinspectorul Parean e de parere ca legislatia ar mai putea fi revizuita, spre exemplu dand legea 50/91 pe care o considera prea stricta. „Legea 50 prevede ca orice interventie trebuie pedepsita. Aici ar trebui nuantata natura acestei interventii si luat in vedere si scopul care-l impinge pe om la acele interventii. Un exemplu il constituie conditiile de trai in acel imobil, omul nu poate sa traiasca ca in secolul al XIX-lea”, adauga Parean. CU UN SINGUR politist de patrimoniu, nici la Directie lucrurile nu stau prea bine in ceea ce priveste personalul. Sectia de patrimoniu imobil numara doar patru angajati, comparativ cu minim zece, cati sunt angajati in alte Directii judetene. Motivarea oferita pentru situatia de la Sibiu tine de bugetul mic existent. In plus, nici colaborarea cu Politia de patrimoniu nu decurge foarte bine, sustin reprezentantii Directiei. „Pe langa faptul ca este un singur politist in acel serviciu, in ultimele aproximativ sase luni nici acesta nu mai vine cu noi la inspectii. Din cate ni se spune, este foarte ocupat, sta toata ziua si face munca de birou. Astfel ne-am pierdut orice urma de autoritate pentru ca una e sa aratam proprietarului a carui imobil urmeaza sa-l inspectam o legitimatie de muzeograf si alta era situatia cand aveam si politia alaturi”.

Un singur politist pe patrimoniu

Serviciul de Protejare a Patrimoniului Cultural National a luat fiinta in anul 2006 in cadrul Serviciului de Investigatii Criminale al Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu. Radu Parean este singurul politist care lucreaza pentru acest serviciu. El are un doctorat in istorie si inainte de a fi politist la Patrimoniu a lucrat cinci ani ca muzeograf la Muzeul Astra, experienta care i-a fost necesara la angajarea pe acest post.

de Jeanina Vlad
Nicolae Popa
Sibiu Standard


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.