Am făcut o plimbare prin Sibiu şi am găsit o groază de parcări ilegal amenajate.


Probabil că în curând şi Primăria Sibiu va reîncepe ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Foarte bine! Dar ce ne facem atunci când chiar Primăria este cea care încalcă legea?

Conform Hotărârii de Guvern aprobată zilele trecute, o parcare poate fi amenajată pe trotuar doar dacă se respectă culoarul de minim 1 metru destinat circulaţiei pietonilor (sursa). Ieri mi-am luat ruleta cu mine şi am făcut o plimbare de jumătate de oră prin oraş. Cred că e clar deja pentru toată lumea ce am constatat.

str. Târgul Vinului (50 cm.)parcari-sibiu_02parcari-sibiu_01  str. Târgul Vinului (76 cm.)parcari-sibiu_08parcari-sibiu_07parcari-sibiu_06   str. Tipografilor (67 cm.)  parcari-sibiu_12 parcari-sibiu_11str. Tipografilor (54 cm.) parcari-sibiu_17 parcari-sibiu_16str. Timotei Popovici (53 cm.) parcari-sibiu_19 parcari-sibiu_18str. Timotei Popovici (75 cm.)parcari-sibiu_25parcari-sibiu_27  str. Timotei Popovici (62 cm.)parcari-sibiu_29parcari-sibiu_28str. Timotei Popovici (maxim 38 cm.)parcari-sibiu_20parcari-sibiu_21 parcari-sibiu_22   parcari-sibiu_24

Practic, pietonii nu au loc suficient de trecere astfel încât sunt obligaţi să coboare pe carosabil pentru a se deplasa. În îmbulzeala creată, oricând se poate produce un accident, mai ales dacă pietonul transportă ceva sau este cu copilul în cărucior.

Aceeaşi problemă am văzut-o şi în zona străzilor Ion Raţiu şi Dealului. Aici însă am descoperit încă o problema: parcări amenajate până în buza trecerilor de pietoni. Decizie foarte periculoasă, o ştim cu toţii. Şi nu, pentru reducerea numărului de accidente în nici un caz rezolvarea nu este amplasarea de limitatoare de viteză în faţa trecerilor de pietoni ci eliberarea maşinilor cel puţin 10 m. înaintea lor. Ori, soluţie mulţumitoare pentru toată lumea, lăţirea trotuarului până la limita parcării astfel încât pietonul să coboare pe carosabil doar în momentul de maximă vizibilitate atât pentru el cât şi pentru şofer. Astfel, se câştigă şi locurile de parcare dar şi pietonii sunt în siguranţă.

Cel mai periculos bulevard din punctul ăsta de vedere este Bdul. Victoriei, acolo unde nu cu mult timp în urmă Primăria a decis ştergerea haşurilor din apropierea trecerilor de pietoni, haşuri ce interziceau parcarea, şi amenajarea de parcaje până la limita zebrelor. În momentul de faţă se parchează aşa:

parcari-sibiu_35parcari-sibiu_32 parcari-sibiu_30

Totuşi, discutând cu oamenii responsabili din Primărie, s-ar părea că vor lua măsuri în amenajarea parcărilor conform noii Hotărâri de Guvern. Deocamdată nu am primit un punct de vedere oficial.


5 comentarii la „Am făcut o plimbare prin Sibiu şi am găsit o groază de parcări ilegal amenajate.”

  1. Nu trebuiau asteptate reglementari sau hotarari de guvern! Trebuia sa fie de „bun simt” (cel putin) crearea posibilitatii deplasarii pietonilor in conditii normale si de siguranta pe trotuar. Cea mai mare prostie a fost crearea de parcari oriunde si oricum. De altfel, cate trotuare au 1 metru in Sibiu?

  2. In Sibiu, doar pe Balcescu si in P-ta Mare te poti plimba ca pieton. In rest, e o aventura. Probabil primaria considera ca, daca vrei sa te plimbi, te duci in Sub Arini. Masinile sunt importante nu pietonii.

  3. Nici mașinile nu sunt importante. Daca ar fi s-ar crea bulevarde si drumuri normale. Importante sunt doar parcările, numărul lor. Nici măcar cat de practice, ca unele sunt prost gândite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.