Aveţi grijă la autorizaţii atunci când vă închideţi balcoanele!


Ultima oară când am scris de Şelimbăr, am supărat pe cei din Primărie. Iată că a venit cazul să-i şi laud sincer pentru că nu mă aşteptam să văd aşa ceva prea curând în România.

Primaria Selimbar

Da, vedeţi bine. Oamenii şi-au închis balcoanele aşa cum face orice român mutat la bloc pentru a-şi mări spaţiu util din apartament. Nimic de zis, probabil că şi eu aş fi făcut la fel. Doar că, în sfârşit, ajungem la problema autorizaţiilor de construcţie.

Dar ce-i aşa grav că şi-au închis balconul cu termopane? aţi spune voi. Eh, uite că orice modificare a faţadei de genul ăsta duce la un precedent ce rezultă în câţiva ani cu un bloc în toate culorile şi toate formele pentru că, neavând un proiect de arhitectură în sensul ăsta şi o autorizaţie clară de la Primărie, fiecare locatar îşi închide balconul după bunul plac. Şi astfel ajungem la anomalii arhitecturale.

Aşa că aveţi grijă dragi proprietari de blocuri cu balcon… înainte de a investi 1.000 de euro în închiderea unui balcon, mai bine investiţi şi câteva sute de euro într-un proiect de arhitectură pentru a face lucrarea legal. Altfel riscaţi să păţiţi ca noii proprietari din Şelimbăr care în maxim două săptămâni trebuie să readucă balcoane la aspectul iniţial. Deşi îmi pare rău pentru ei şi banii lor, eu mă bucur că în sfârşit vedem şi arhitectura şi urbanismul cartierelor rezidenţiale protejate.

La fel ar trebui să se întâmple şi în cazul izolărilor exterioare.

Poate mă înşel zicând că nu au mai existat până acum astfel de decizii din partea vreunei Primării din ţară aşa că, vă rog, trageţi-mă de mână dacă au mai fost cazuri.

autorizatie de constructie pentru balcon inchis in selimbar


10 comentarii la „Aveţi grijă la autorizaţii atunci când vă închideţi balcoanele!”

 1. corect si de acord! insa.. vai de capul sibienilor daca se face o inspectie d’asta ca la carte in Sibiu. si totodata, de capul primariei, nu ca i-as purta eu grija

 2. Mi-e teama ca,pe cei de la primarie, ii intereseaza doar taxa pe autorizare si nu aspectul urbanistic. Daca nu vor fi desfiintate si li se va permite ca, intr-un anumit timp, sa ceara autorizare…e clar. Da, este adevarat, totul costa (si pentru noi prea mult) dar nici sa ne batem joc de ambientul in care traim.

  1. Nu vad o probleme sa autorizeze daca e proiect facut ptr tot blocul adica daca toate apartamentele fac la fel.
   La Selimbar ii obliga sa lea dea jos.

  2. noi ne-am oferit sa intram in legalitate, dar singura legalitate posibila e sa le dam jos :), pt ca exista un puz aprobat pt toata zona, nu doar pt blocurile astea, care au zis ca nu va fi modificat 🙂

  3. Eu ma refeream tocmai la faptul ca se va autoriza asa cum sunt ele acum. Adica…varza. Fiecare cum a vrut si cum i-a placut. Poate chiar au incercat sa nu semene cu a vecinului…

  4. Pai la asta ti-a si raspuns Gabriela… nu se va autoriza nimic asa. Proprietarii trebuie sa le dea jos pentru ca nu sunt conforme cu PUZ-ul aprobat.

 3. Buna ziua,
  Oricine poate sa scrie orice … prostie, evident si eu 🙂
  Sa se pastreze o linie arhitecturala armonioasa nu este un lucru rau in sine, deci este posibil ca inchiderea balcoanelor sa „jeneze” la ochi, pe langa faptul ca nu este ceva benefic pentru apartament. Dar, sa comentezi pe seama locuitorului din Selimbar care-si inchide balconul, in acest context, trebuie sa dai dovada de mare ipocrizie ori … ceva interese mai „discrete” .
  Sunt Selimbarean, din cauza naivitatii mele … 🙁 , am crezut ce am auzit despre zona mea: str. Oct. Goga. Nu am balcon inchis, dar am praf in apartament din cauza drumurilor modernizate cu pamant/noroi. Am masina tot in service pentru cabluri roase de sobolani/soareci – autorizatie pentru un garaj nu primesc, iar o copertina fara fundatie ma duce tot la amenda, deoarece legea se interpreteaza la fel :-), mai ales pentru „muschii” primariei. Nu am internet sau cabluri TV deoarece primaria nu da aprobare de sapaturi providerilor; – o fi tot din cauza aspectului urbanistic ? 🙂 . Nu mai vorbesc de mirificul iluminat stradal complet absent sau haitele de caini care te ajuta sa mai faci miscare. Evident, in acest context trebuie sa ne axam pe analiza civica a „infractorului” care si-a inchis balconul. Bravo vigilentilor !!! Sa suporte oprobiul public cel care a indraznit sa faca ceva pentru el insusi si nu doar atat, dragut ar fi sa si cotizeze … acolo,… ceva 🙂
  Cand am intrebat la taxe la primarie de ce scrie pe decizia de impunere „intravilan” am primit un raspuns edificator : Da’ce domne’ , acolo la matale poti pune porumb ? Evident, pentru a evita sa cultivam porumbul pe strada pe care locuim este imperios necesar sa daramam termopanul de la balcon, ca e prea colorat in alb !!!
  Acum ca m-am mai racorit, imi cer scuze de postul lung in care mi-am varsat „frustrarea” si as dori sa inchei mai optimist: sper sa beneficiem de mai multa intelegere si toleranta urbanistica in acest an … doar sunt alegeri 🙂

 4. Buna ziua!
  Probabil ca mai mult de jumatate dintre proprietarii apartamentelor din blocurile noi din Selimbar au constatat ca este nevoie sa isi inchida balcoanele din multe motive!… Respectarea legii , desigur , este obligatorie pentru fiecare cetatean dar….primaria s-ar cuveni sa ofere si solutii, nu vi se pare firesc ?!… In cazul inchiderii balcoanelor la blocurile noi,Primaria Selimbar( sau oricare alta !)poate elabora cu speciali;tii sai un model de inchidere standard pentru toti locatarii care au balcon de aceleasi dimensiuni ar fi o solutie de pastrare a esteticii exterioare. Pentru preluarea proiectului de constructie a balconului primaria ar incasa o taxa care ar rotunji veniturile locale. Astfel, ambele parti ar fi multumite!
  Va propun sa sugeram cat mai multi aceasta solutie Primariei Selimbar , poate avem succes si ne rezolvam problema cu apa din balcon !… Sa aveti zile cat mai bune !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.