Ce a fost şi ce-a ajuns 9 mai.


Strada 9 mai din Sibiu era odată şi-odată cea mai importantă stradă din Sibiu. De fapt, a fost chiar prima stradă din Sibiu.

În Evul Mediu, str. 9 mai era mult mai lată şi era strada comercială a Oraşului de Jos. Acum e o paragină în faliment unde şi magazinele de bijuterii au dispărut. Mai există doar second-handuri şi magazine de mobilă. Acolo unde mai sunt şi astea.

Mi-ar plăcea ca pe viitor să se transforme într-o stradă pietonală plină cu terase şi magazine de lux. Acolo aş vrea să văd Armani, Luis Vitton şi Ferarri. Din păcate, astăzi văd doar…

…magazine închise.


10 comentarii la „Ce a fost şi ce-a ajuns 9 mai.”

 1. Am copilarit pe 9 mai…mare pacat de acea strada…cand mai eram inca pustan cat de cat strada mai arata relativ acceptabil, era o oarecare agitatie citadina pe tot parcursul acesteia, semana cu centrul desi era mult mai prost administrata si amenajata…nam mai trecut de ani de zile pe acolo dar, din pacate „minoritatile” au inceput sa puna stapanire pe strada si, fara intentii rasiste, asta se vede si in curatenia strazii si in ambianta acesteia…pacat;

  Nu cred ca as vrea sa vad magazine de lux pe 9 mai, as prefera mai degraba ca strada sa fie amenajata ca si un obiectiv turistic, inchisa traficului, renovata, reamenajata, sa asemene cat mai bine cu infatisarea care o avea prin 1100 cand primii locuitori ai orasului s-au stabilit acolo…ar fi prea frumos dar din pacate este imposibil, cel putin in viitorul apropiat 🙂

 2. @ Vlad
  si eu as vrea sa fie redata imaginea istorica a strazii, strada turistica inchisa traficul. dar parca nu as vrea sa vad si acolo tot doar restaurante si banci, ca pe balcescu, de aia as vrea sa fie mai mult strada comerciala (si nu cu second-handuri, electrice si bijuterii ca acum).

 3. promisiuni cu reabilitarea fatadelor si introducerea strazilor din orasul de jos exista (cate stele e pe cer…). insa i plicarea autoritatilor locale la impunerea unor obligatii catre proprietari este zero si de aici pana la imaginea spatiilor comerciale parasite cu vitrine murdare si fatade ce stau sa cada.
  cat despre zona pietonala nish vorba. inca mai sper sa nu mai vad parcate masini la intrarea principala din fata primariei in piata mare.

 4. @ Leo
  de anul asta incep sa lucreze si in orasul de jos deci sa speram ca in cativa ani va arata putin mai bine si 9 mai-ul. in ceea ce priveste spatiile comerciale, nu prea vad cale de iesire in urmatorii 5-10 ani, asta daca nu se pompeaza bani la greu in reabilitare si promovare.

 5. faliment de aceea s-au inchis. Primaria a spart strada si a blocat-o un an. Acum iar o sparge si blocheaza un an. Ce firma crezi ca rezista in astfel de conditii???

 6. Mi se pare putin cam stupida comparatia cu evul mediu.
  Si unde ti se pare ca ar fi loc de terase pe 9 mai.

 7. @ Jay
  fara suparare, si mie mi se pare putin stupid comentariul tau 🙂
  1. nu este nici o comparatie, este doar o amintire a ce a insemnat odata strada si ce este acum;
  2. nu, nici nu e loc de terase in toata latimea strazii!

 8. ai dreptate, hai sa inchidem circulatia ca sa se poata bea in mijlocu’ drumului, e mult mai productiv.
  ca doar nu e destul ca se blocheaza bulevarde principale pentru evenimente imbecile gen romaniacs

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.