Ce fac instituţiile statului? Dau din umeri. Ce face asociaţia auto-intitulată Asistenţă pentru Consumatori? Face mişto.


Pe scurt, am vrut să-mi schimb la Orange un abonament de 6,72 euro cu unul de 8,06 euro şi nu am putut. Motivul: noul abonament trebuie să fie de valoare mai mare decât media facturilor pe ultimele 3 luni. Deci nu doar să fie abonament mai mare decât cel precedent (şi asta o aberaţie), ci mai mare decât ai vorbit în ultimele luni. În cazul meu, mi se cerea să aleg un abonament nou de peste 18 euro. Evident, o abureală, avâd în vedere că aşa ceva nu se specifică în nici un contract sau act adiţional. Mai mult, Cosma Claudiu (angajatul Orange Shop Sibiu), ne-a spus clar şi sincer că nu există nici o astfel de clauză scrisă niciunde dar că „asta e dispoziţia de la Bucureşti”. În momentul ăla am cerut să mi se închidă abonamentul, bazându-mă pe legea 161/2010 prin care nu se pot cere taxe pentru închiderea abonamentelor de telefonie mobilă. Normal că legea asta „nu se aplică şi pentru Orange, doar pentru ceilalţi”.

După câteva zile am trimis sesizări către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Asistenţă pentru Consumatori. Pierdere de vreme! Vedeţi mai jos răspunsurile lor.Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC)
Evident, abonamentul fiind încheiat pe persoană juridică, ei nu se pot implica. Cei de la Orange le-au răspuns totuşi că abonamentul cerut de mine

este conceput în mod special pentru clienţii care doresc activarea unor noi abonamente în reţeau Orange, iar pentru clienţii existenţi, el este disponibil în condiţii speciale. Şi cam atât.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM)

Modificarea contractului pe care l-aţi încheiat cu Orange (sau cu oricare alt furnizor de servicii de telefonie) se poate produce în condiţii cerute de Dvs., numai dacă furnizorul, în urma unei negocieri directe cu Dvs., acceptă o astfel de solicitare. Precizam că ANCOM nu are competenţa legală de a interveni într-o situaţie de acest tip, întrucât acceptarea unei astfel de cereri ţine de politica comercială a fiecărui furnizor în parte, neexistând vreo obligaţie impusă prin legislaţia din domeniul comunicaţiilor electronice. În concluzie, chiar dacă aspectele aduse în discuţie de Dvs. au legătură cu activitatea unui furnizor de servicii de comunicaţii electronice, subliniem că acestea nu vizează încălcări ale legislaţiei din domeniul comunicaţiilor electronice, prin urmare ANCOM nu poate interveni în acest caz.

La fel, ANCOM nu se implică nici ea în soluţionarea problemelor persoanelor juridice.

Asistenţă pentru Consumatori

Nesimţitul de avocat(?) Horea Sangeorzan m-a luat peste picior, deşi se laudă că luptă cu morile de vânt pentru „a veni în sprijinul cetăţenilor care se confruntă cu abuzuri din partea a diverse instituţii sau societăţi comerciale. Compania noastră, pentru a sprijini persoanele care se găsesc în astfel de situaţii, recurge la toate mijloacele legale pe care Statul Român le-a pus la dispoziţia cetăţenilor săi pentru a-ţi apăra drepturile, drepturi conferite prin lege.” Mai întâi însă cei de la Asistenţă pentru Consumatori trebuie să ştie şi ce-i aia să citească cu atenţie o sesizare (băiatul neînţelegând de fapt ce sesizez) şi să fie ei primii care să nu fie spurcaţi în vorbe, fapt ce chiar ei reclamă mai tot timpul că se întâmplă în instituţiile publice.

Răspunsul lui:

Cu privire la mesajul dumneavoastra, va informam ca, din punct de vedere legal, cand ati semnat noul contract cu Orange, pentru un abonament, mai scump, ati actionat constient, ati consimtit la noile conditii.
In acelasi timp, acum, sa reclamati niste declaratii verbale ale cuiva, nu mai are rost.

Puteti sa faceti sesizare scrisa la Orange, la ANPC, dar, ati semnat si gata.

NU v-a obligat nimeni sa semnati nimic.

Daca doreati mai multe informatii, trebuia sa cereti explicatii, dar, trebuia sa faceti o scrisoare si sa o trimiteti la Orange la sediu, prin posta, recomandata cu confirmare de primire. Si trebuia sa cereti explicatii oficiale, scrise, clar. Pe hartie, nu povesti.

Vorbele, povestile, nu au nici o valoare cand exista actul scris, semnat si stampilat.


Un comentariu la „Ce fac instituţiile statului? Dau din umeri. Ce face asociaţia auto-intitulată Asistenţă pentru Consumatori? Face mişto.”

  1. niste nenorociti, care se acopera unii pe altii – eu astept de mai mult de o luna raspuns de la Prot Cons pt o reclamatie facuta impotriva RDS… niciun raspuns…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.