Criza gazelor – "stare de urgenta", "situatie de urgenta"… ce mai conteaza?


Guvernul Boc face POC! Adriean Videanu a facut azi o gafa monumetala de neconceput pentru un ministru. Oamenii astia ar trebui sa-si verifice de 10 ori cuvintele si discursurile inainte de a aparea in fata jurnalistilor, altfel ne-am putea trezi in situatii foarte grele in relatiile internationale.

Adriean Videanu a declarat azi stare de urgenta fara ca macar sa stie ce presupune asa ceva. Ulterior, oficialii Ministerului Economiei au precizat ca „starea de urgenta” anuntata este, de fapt, o „situatie de urgenta”.

Ce a vrut de fapt sa spuna Videanu prin stare de urgenta (situatie de urgenta)?

Situaţia de urgenţă este strict prevăzută în lege şi tot ceea ce trebuie să facă Videanu de acum în colo este să aplice aceste proceduri. Sunt 14 pagini redactate la 30 septembrie 2008, iar specialiştii români au prevăzut pas cu pas ce trebuie făcut în cazul în care ruşii taie gazele.

Situaţia de urgenţă înseamnă că din acest moment statul poate lua orice decizie pentru a gestiona criza energetică. O dată activat planul are etape clare.

În prima dintre ele se activează depozitele. Cele mai importante sunt la Bilciureşti în Dâmboviţa şi la Târgu Mureş. În acest moment acestea au gaze care pot asigura consumul populaţiei aproape un an de zile, dar asta numai în cazul opririi totale a industriei. Ceea ce nu se va întâmpla decât parţial.

Etapa a II prevede limitarea activităţii industriale la şapte combinate chimice mari. Acestea aparţin Petrom , Interagro şi Azomureş, firme private, dar tocmai situaţia de urgenţă îi dă lui Videanu dreptul de a opri aceste combinate indiferent de voinţa patronului. Nimeni nu a fost însă de neînţeles iar marile combinate opriseră focul încă de marţi.

În Etapa a III-a Termocentralele care funcţionau cu gaze trec pe păcură. Şi această măsură a fost activată în timpul zilei de miercuri. Încă de aseară Petrom a ordonat celor două rafinării uriaşe de la Brazi şi Piteşti să producă păcură la capacitate maximă. Concomitent, trenurile cu păcură de import pornesc din Oil Terminal Constanţa către termocentralele din toată ţara.

Practic, scopul decretării situaţiei de urgenţă este protejarea populaţiei în primul rând.

Promptitudinea cu care autorităţile române au acţionat de această dată arată că evenimentele au fost în mare măsură anticipate. Decretarea situaţiei de urgenţă la doar o oră după oprirea totală a gazelor ruseşti nu este întâmplătoare. Cea mai mare parte a deciziilor au fost luate de fapt marţi seară, în aşteptarea evenimentelor.

sursa citat: www.antena3.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.