Crize. Cultura face diferenţa.


Stau şi mă întreb ce rost are cheltuirea banilor pe evenimente sportive şi culturale. Pentru a face performanţă în sport îţi trebuie nu doar milioane de euro investiţi dar şi multă răbdare pentru că banii se întorc (eventual) doar în câţiva ani buni. Stau şi mă întreb dacă eu aş băga bani într-o echipă sportivă de copii. De câţiva ani implementez proiecte pentru promovarea baschetului în şcoli şi alte proiecte sportive unde se cheltuiesc bani destui fără ca măcar să văd nimic concret a doua zi după ce merg în şcoli cu mingea de baschet după mine. Dar nu eu le finanţez deci continui.

Stau şi mă întreb de ce să bagi milioane de euro într-un eveniment cultural, de ce să plăteşti artişti şi de ce toată munca. Este un ocean în care banii dispar fără ca biletele vândute la spectacole să acopere cheltuielile. Stau şi mă întreb de ce ne este uşor să dăm 7 lei pe o bere de 330 dar ne e greu să plătim 8 lei pe-un bilet la teatru. De câţiva ani implementez proiecte culturale deşi nu văd a doua zi nimic concret, nu creşte media IQ-ului în România. Dar nu eu le finanţez deci continui.

Anul trecut nişte politicieni s-au revoltat că Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), al treilea festival de arte ale spectacolului din lume, a înghiţit 3 milioane de euro. Trei milioane pentru cultură!? Aşa că anul ăsta s-au tăiat finanţările, Ministerul Culturii nu a mai dat nimic. Foarte bine ar zice unii aşa că stau şi eu şi mă întreb: nu mai bine facem noi autostrăzi de banii ăia? Nu mai bine din milioanele de euro scurşi spre actori, artişti, profesori şi fotbalişti s-ar construi fabrici pentru a avea cu toţii de muncă?

Bine, muncim cu toţii. Dar stau şi mă întreb cum ar arăta România fără Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, fără Capitala Culturală Europeană, fără finala Europa League şi mai ales cum am fi noi fără toate astea. Ce ne bucură mai mult, munca oarbă sau cultura cu ochii deschişi?


12 comentarii la „Crize. Cultura face diferenţa.”

 1. Da nasol…de ce sa taie bugetul fest. de Teatru ? sa le taie din salar grasanilor si nesimtitilor de parlamentari…care stau si nu fac nimik..doar isi cumpara masini,case si merg in excursii..WTF!! Da normal nu tot taranu intelege ce inseamna cultura, arte etc.

 2. In conditiile in care se urmareste indobitocirea plebei, ramanerea ei in ignoranta, n’ar trebui sa ne mire ca deciziile luate de niste mult prea ieftin vanduti aduc atingere culturii. Smecherii n’au interes ca romanul sa se lumineze, un om cult isi pune altfel de intrebari, judeca la alt nivel. D’aia interesul lor e sa ne limiteze la propria lor varianta vis a vis de… Nici nu stiu cum sa’i zic

 3. Ar fi ok daca banii cheltuiti pentru organizarea evenimentelor mentionate ar fi folositi la altceva in folosul cetatenilor. Problema este ca, in cazul in care banii respectivi nu ar fi fost cheltuiti pe actiunile respective cel mai probabil ar fi ajuns in buzunarul politicianului x y sub forma de furt…asa ca decat sa-i foloseasca o mana de mafioti sleiosi si unsurosi pentru constructia de vile, mai bine sa fie cheltuiti pentru cultura (chiar daca nu se imbunatateste nimic concret dupa un astfel de eveniment).

 4. @Vlad: te rog, șterge-ți scrierea că ai scris câteva propoziții total npe nicăieri.

  @Tudor: Cultura și divertismentul în general, este o nevoie umană. Nu o poți tăia doar pentru că nu vezi rezultate pe termen scurt. Investitorii în cultura și divertismentul în general nu așteaptă dividende, pentru că bucuria din sufletul meu generată de sunetul unei chitări bass nu poate fi cuatificată valoric.

  Cultura și divertismentul în general trebuie să rămână parte a vieții noastre că de muncit muncește fiecare căruie nu-i e lene.

  Amin

 5. @ Alexandru: recunosc ca nu am fost prea coerent in idei, asta pentru ca eram incredibil de somnoros in acel moment…dar nici nu o sa sterg comentariul pentru ca asa ai zis tu…mister coerenta.

  @Tudor: de acord, pe termen lung probabil ca se vor vedea schimbarile, tocmai de aceea banii respectivi nu sunt irositi degeaba.

 6. In nici un caz nu trebuie facuta vreo comparatie, analogie sau orice altceva intre fabrici, uzine si cultura si sport.Daca fotbalul (doar liga I)se poate autofinanta…cultura,nicaieri in lume,nu se poate sustine doar din vanzarea biletelor pentru ca ar trebui sa fie foarte scumpe si se merge pe ideea posibilitatii oricui,cat de sarac ar fi,sa aiba acces la cultura.

 7. Cand banii si puterea de decizie ajung pe mana unor ignoranti, e firesc ca astfel de specimene sa urasca orice manifestare ce i-ar surclasa, iar festivalul de la Sibiu le cam scotea ochii, deh! Si daca nu am prea vazut rezultatele investitiilor in cultura (motive sunt, e o intreaga discutie), in mod sigur vom resimti din plin prabusirea ei, „multumita” acestor „binevoitori”.

 8. As tinde sa iti dau dreptate, dar problema e ca multe din asa numitele spectacole de „arta” numai cultura nu sunt. Daca unii vorbesc vulgar, simuleaza sexul sau arata putina piele asta se numeste arta. S-a pierdut simtul valorilor. Iar lumea care ia parte la asta e mandra ca se „culturalizeaza”. Dar nevoia de cultura e mare… Culturalizare placuta!

 9. ca sa fie drept ar trebui sa precizez ca avem instututii de stat alaturi de noi (si) in acest an. cel care lipseste – sub orice forma de finantare, cel putin pana acum! – este onor ministerul culturii.
  si, nu, intre timp, FITS nu a devenit un festival de sport sau de gastronomie 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.