Cum acorzi primul ajutor?


Durează 3 minute ca o persoană aflată în stop cardiac să moară, 5 minute ca o ambulanţă să sosească la victimă şi doar 1 minut ca să deschizi căile aeriene printr-o manevră de prim ajutor.

Asociaţia React ne-a pregătit un curs de prim ajutor cu cei de la SMURD. Instructorul nostru, Chirilă, ne-a arătat pe româneşte ce trebuie să facem în cazul în care cineva are nevoie de prim ajutor.
Deci şi prin urmare:

Principalele etape în acordarea primului ajutor:

 1. Păstraţi-vă calmul
 2. Verificaţi dacă zona este sigură şi accesibilă, fără niciun pericol pentru salvator
 3. Încercaţi să comunicaţi cu persoana rănită
 4. Dacă victima răspunde la stimuli, înseamnă că este conştientă
 5. Dacă nu răspunde şi nu reacţioneazî în niciun fel la stimulii verbali sau la atingeri, înseamnă că nu este conştientă şi atunci trebuie verificate imediat cele două funcţii vitale:
  – Respiraţia (apropiind urechea de gura victimei şi privind toracele
  – Circulaţia (controlând pulsul la nivelul gâtului, la artera carotidă)
 6. Sunaţi la 112 şi solicitaţi ajutor

În filmuleţul de mai jos vedeţi foarte bine explicat exact ce şi cum trebuie să faceţi:

Şi câteva explicaţii de cum trebuie procedat în cazul în care o persoană sau un nou-născut se îneacă:

Cursul de prim ajutor face parte din proiectul Salvez. Intraţi pe www.salvez.ro pentru mai multe informaţii despre manevre de prim ajutor, diverse filmuleţe şi statistici cu privire la apelurile 112.


6 comentarii la „Cum acorzi primul ajutor?”

 1. Multumim domnului Chirila!… care are un simt al umorului bine dezvoltat si cred ca il ajuta sa treaca peste cazurile de zi cu zi..Dupa acest curs de prim ajutor cred ca stiu sa dau o mana de ajutor..dar totusi nu va bazati pe mine:P

 2. Chiar interesant video-ul, sincer, intotdeauna m-am gandit sa fac un curs de prim ajutor, si tot nu am apucat. Nu ca mi-as dori sa fiu in situatia de a acorda primul ajutor, dar chiar nu strica deloc sa stii si astfel lucruri.

  PS: Asa m-am saturat de oameni care nu-si seteaza telefoanele „pe silent” inainte de a intra intr-o sedinta / prezentare / curs / spectacol / etc…proasta educatie, i tell you!

 3. @Tudor: mmm chiar nu l-am primit…sau depinde pe ce adresa a fost trimis…ei bine, asta e, macar am vazut rezumatul la tine…so thank you ptr video 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.