Cum au votat vecinii mei? Analiză.


Via Petreanu, am reuşit să trag cu ochiul la voturile vecinilor mei. Nu ştiu dacă am spus-o până acum dar cred că voturile sibienilor ar trebui să fie foarte importante în luarea unei decizii a celor nehotărâţi. Pentru că ei, sibienii, sunt cei mai în măsură în a-l recomanda (sau nu) pe Klaus Iohannis la preşedinţie. Ei ştiu foarte bine ce a făcut alesul lor şi pe baza acestor realizări îi dau un vot de încredere (sau nu) pe mai departe. Acelaşi lucru se aplică şi pentru Victor Ponta, bineînţeles. Şi el este reprezentantul unor oameni ce l-au ales deputat în Gorj încă din 2004. Şi pe el îl pot recomanda (sau nu) cei ce i-au oferit încrederea până acum.

Astfel, curiozitatea m-a făcut să realizez o comparaţie de percepţie a oamenilor asupra capabilităţii celor doi candidaţi şi asupra realizărilor de când aceştia îi reprezintă. Pentru că ambii au fost aleşi prin vot, este destul de simplu să le vedem rezultatele din ultimii ani, Klaus Iohannis fiind ales şi reales primar al municipiului Sibiu încă din anul 2000 iar Victor Ponta este ales şi reales deputat de Tg. Jiu din 2004. Zece, respectiv 14 ani cred că sunt suficienţi pentru a putea demonstra.

Rezultate Sibiu - Tg Jiu

Rezultate alegerile prezidenţiale 2014, turul 1 (Date culese de pe Hotnews.):

Municipiul Sibiu (93.508 voturi valabile)
Klaus Iohannis 69.713 = 74,55%
Victor Ponta 14.531 = 15,54%

Târgu Jiu (40.917 voturi valabile)
Ponta 17.687 = 43,23%
KJ 11.033 = 26,96%

Concluziile le trageţi voi.

Eu vreau să public aici (pentru posteritate) părerile vecinilor mei şi pentru asta am ales două zone din Sibiu foarte diferite: una este în centrul Sibiului (acolo unde locuiesc acum) iar cealaltă este la marginea oraşului (unde am locuit până de curând). Foarte interesante rezultatele acestei comparaţii… vă spun sincer că mă aşteptam ca rezultatele să fie exact pe dos faţă de cum sunt ele în realitate.

Rezultate Sibiu

Din 2.954 de voturi valabile exprimate, 71,63% dintre vecinii mei îl recomandă pe primarul Klaus Iohannis în fotoliul de preşedinte. Doar 17,12% îl recomandă pe Victor Ponta. Dar nu asta m-a uimit pentru că ştiam că Iohannis a făcut treabă bună în Sibiu şi sibienii îl vor preşedinte, interesant a fost faptul că cei din centrul sibiului au votat într-o măsură mai mare cu Ponta decât cei de la periferie. Explicaţiile pot fi două:

  • oamenii de la periferie speră să le fie şi lor mai bine pe când cei din centru s-au obişnuit şi s-au plafonat în timp
  • în centrul oraşului locuiesc mai mulţi asistaţi social decât la periferie. Este ireal dar da, aşa este. Multe clădiri din centrul Sibiului sunt şi acum în proprietatea statului iar săracii locuiesc aici cu chirii foarte mici.

Şi nu îmi spuneţi că la marginea oraşului a fost mai uşor de fraudat alegerile pentru că nu se aplică la Sibiu. Acolo doar 4,5% dintre votanţi sunt „trecători” pe când la urnele unde a ieşit Ponta cu un procent mai mare (în zona centrală) sunt 15% „turişti”.

vot sibiu_Zona centrala vot sibiu_zona marginasa

Oricum, vă recomand să analizaţi şi graficele astea şi să luaţi singuri o decizie cu cine votaţi duminică. Dar mergeţi la vot!


Un comentariu la „Cum au votat vecinii mei? Analiză.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.