După articolele despre OSIM, legea în România şi respectul pentru inventatori (de AICI), mai mulţi cititori mi-au cerut sfatul în ceea ce priveşte protejarea siglelor lor.
Iată ce trebuie să faceţi ca să vă protejaţi sigla.
De început…
În primul rând, nu căutaţi să vă protejaţi sigla sau logo-ul. Nu veţi putea pentru că legislaţia în vigoare nu cunoaşte denumirile „siglă” şi „logo”. Ele se pot înregistra la OSIM ca mărci, denumiri însoţite sau nu de un element figurativ.
Care e soluţia?
Eu vă sfătuiesc să solicitaţi protejarea siglei la OSIM, pe baza legii 84/1999, ca marcă combinată. Asta înseamnă că vă va fi protejat atât textul din siglă (denumirea) cât şi grafica propriu-zisă. Nu vă sfătuiesc să vă protejaţi şi culorile din siglă. Asta va oferi potenţialilor hoţi să scape bine-mersi doar pentru că au schimbat culoarea, sigla rămânând aceeaşi.
Detalii
Trebuie să vă alegeţi o/câteva categorii de produse/servicii pentru care sigla este protejată. Bineînţeles, este o prostie menită să stoarcă bani, taxa plătidu-se pe categorie. Cu cât mai multe categorii de produse/servicii, cu atât taxa va fi mai mare. Atenţie mare şi la lista asta. Ea trebuie realizată după Clasificarea de la Nice.
Ce înseamnă Clasificarea de la Nice?
Clasificarea Internatională a Mărcilor de la Nice, este similară codurilor CAEN de la registrul Comerţului si cuprinde, structurat pe clase, toate activităţile pe care le poate desfăsura o persoană fizică sau juridică. Primele 34 de clase se adresează celor care sunt producători, iar clasele de la 35 la 45 sunt destinate celor care oferă servicii.
Ce acte îmi trebuie?
Pentru început trebuie să completezi Formularul M 01 în două exemplare. Un exemplar îţi va fi trimis înapoi pentru a-l avea cu data şi numărul de înregistrare. Formularul trebuie neapărat completat la calculator sau maşina de scris. Nu se primesc formularele completate cu mâna.
Depune formularul la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci sau trimite-l prin poştă/curier cu confirmare de primire sau prin fax (unde trimiţi?), ataşând şi o copie a ordinului de plată din care să rezulte achitarea sumei taxei de 36 lei pentru depunerea cererii (unde plătesc?). În cazul în care formularul este trimis prin fax, în cel mult 30 de zile va trebui să trimiţi şi originalul prin poştă/curier sau să-l depui personal.
Mai trebuie trimise şi 5 reproduceri alb-negru a siglei, de dimensiunea 8×8 cm.
Atât. Acum aşteaptă să ţi se ceară plata următoarelor taxe.
Sigla mea e protejată pe viaţă?
Nu. Ea este protejată doar pentru 10 ani de la depunerea actelor. După cei 10 ani, protejarea siglei se poate prelungi replătind taxele.
Atenţie! Pentru a proteja o marcă la OSIM este nevoie de aproximativ 1 an. Ea este protejată încă de când a fost confirmată crearea dosarului la OSIM dar certificatul îl vei primi doar după ce plăteşti mai multe tranşe de taxe. Înarmează-te cu răbdare.
Alte lucruri de ştiut
Protejarea mărcii/siglei/logo-ului la OSIM este valabilă doar pe teritoriul României. Pentru protejarea pe plan internaţional trebuie să te adresezi altor instituţii.
Alte întrebări şi răspunsuri cu privire la protejarea mărcii citeşte AICI.
NU TE DESCURCI?
Dacă vrei ajutor pentru protejarea mărcii/siglei/logo-ului, nu ezita să mă contactezi.