Cum mi-a schimbat viaţa proiectul Redescoperă România?


Înainte de a ajunge şi eu în Redescoperă România, auzisem ceva că umblă oameni faini pe acolo, că organizatorii sunt de gaşcă (chiar dacă ar putea cu foarte mare uşurinţă să fie cu nasul pe sus, pentru că şi-ar permite), cum unii şi-au făcut relaţii care, cu timpul, s-au transformat în afaceri şi cum toţi cei ajunşi în Redescoperă au devenit prieteni peste noapte. Asta m-a făcut să-mi doresc să ajung şi eu în cercul ăla exclusivist de bloggeri.

Şi, printr-o întâmplare, am primit un mail într-o noapte, prin care Bobby mă invita să plec cu ei… chiar a doua zi. Eu am bagajul făcut aproape întotdeauna aşa că am sărit direct în autocar şi am plecat la Cluj, acolo de unde plecam în cea mai tare excursie ce am făcut-o prin România.

Şi am învăţat multe. Am descoperit câte locuri (râvnite pe ascuns şi de mine) există în jurul meu şi nu am avut niciodată tragerea de inimă să le vizitez. În afară de cetăţile din jurul Sibiului, văzute mai mult pentru a le studia, nu pentru a le vizita, nu am ajuns niciodată la Peştera Urşilor sau gheţarul Scărişoara. Nu am vizitat Salina Praid şi nici măcar Bâlea Lac pe timp de vară.

Proiectul Redescoperă România a scos la suprafaţă dorinţa de a-mi vizita ţara. Întotdeauna am avut-o dar mi-a fost greu să trec peste hopul accesului greu la obiective şi a drumurilor proaste. Iar pentru că nu am maşină personală, am preferat aproape întotdeauna să iau avionul spre locuri mai însorite. Acum îmi doresc tot mai mult să văd Maramureşul, Delta Dunării, munţii…

Proiectul Redescoperă România m-a învăţat că o vacanţă nu înseamnă doar să te plimbi pe străzile unui oraş, să intri eventual într-un muzeu iar în restul timpului să stai la o terasă bând bere, relaxat. O vacanţă adevărată înseamnă să vizitezi. Aşa cum am încercat să fac şi în vacanţa din Bucegi din care tocmai am venit. Am vizitat locuri şi am petrecut mai puţin timp cu burta la soare.

Imediat după Redescoperă România am ajuns să iubesc peşterile şi tot ce e legat de ele. Pentru asta trebuie să-i mulţumesc lui Doru Panaitescu, o adevărată enciclopedie ambulantă, super-pasionat de speologie şi tot soiul de păsări pe care are răbdare să le vâneze cu orele pentru a le fotografia.
Aviz amatorilor – caut în continuare oameni dornici să intre cu mine prin peşteri.

Redescoperă România mi-a schimbat, fără doar şi poate, ideea de concediu. Deci şi prin urmare, tot ce va însemna pentru mine vacanţă pe viitor.


2 comentarii la „Cum mi-a schimbat viaţa proiectul Redescoperă România?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.