Cum se poate elibera un Certificat de Urbanism online?


În urmă cu o lună comentam puţin invidios o ştire de la Cluj prin care se anunţa posibilitatea de a depune online documentele pentru eliberarea Certificatului de Urbanism… şi eliberarea lui în doar 24 de ore.

Vreţi să fiţi primul din Sibiu căruia să i se elibereze un Certificat de Urbanism online?

Primăria Sibiu mi-a propus să testăm împreună sistemul astfel încât să se poată depune şi aici cereri pentru eliberarea Certificatului de Urbanism online şi a Autorizaţiei de Construcţie. Lucrurile nu sunt, însă, deloc simple. Pentru început, trebuie să ai o semnătură electronică valabilă, să dispui de un scaner şi de… puţină răbdare.

  • Semnătura electronică

Toate documentele depuse online trebuie să fie semnate cu semnătură electronică. Mi-am făcut şi eu una prin Banca Transilvania, m-a costat aproximativ 160 de lei pentru un an (trebuie reînnoită anual) şi a durat 2 zile până am obţinut-o de la Bucureşti. Ca să nu faci şi tu mai multe drumuri pe la bancă, descarcă-ţi de pe site-ul www.digisign.ro cererea pentru eliberarea semnăturii electronice, contractul (în 2 exemplare) şi împuternicirea (după caz). Atenţie, să bifezi că vrei oferta prin care nu plăteşti token-ul, altfel costul total e cu vreo 80 de lei în plus. Nu trebuie neapărat să fii client BT şi nici să lucrezi cu digisign, mai sunt şi alte variante.

  • Cont pe e-guvernare.ro

Pasul următor este să îţi faci un cont pe site-ul www.edirect.e-guvernare.ro. E simpluţ, paşii uşor de urmărit dar atenţie atunci când vă relogaţi pentru că eu, unul, pe Google Chrome trebuie să încerc de câteva ori până să fiu logat. Nu primesc vreo eroare anume, pur şi simplu mă readuce la pagina principală a site-ului după ce trec toţi paşii de logare.

  • Depunerea online a documentelor

Cred că sistemul ăsta de depunere a documentelor este fooarte la început. Probabil am fost printre chiar primii ce l-au încercat altfel nu îmi explic de ce detalii uzuale nu sunt puse la punct. De exemplu, trebuie să ştiţi că toate documentele depuse online trebuie semnate în sistem P7M şi P7S. M-am luptat două zile cu documentele şi nu înţelegeam de ce mi le refuză site-ul… până am reuşit să obţin informaţia asta. Cei ce se ocupă de sistem mi-au promis că vor specifica lucrul ăsta pe pagina pe care trebuie încărcate documentele. Încă nu am văzut să o fi făcut, deci e bine că ai ajuns aici să nu te chinui şi tu inutil. 🙂

O altă eroare de sistem – ţi se cere plan de situaţie pe suport Stereo 70 pentru operaţiunile de alipire/dezlipire… chiar dacă nu vrei să faci o astfel de operaţiune. În locul fişierului cerut, puteţi încărca un simplu document .doc cu tilul „nu este nevoie”. Altfel nu puteţi trece la pasul următor.

Supărător este şi faptul că, deşi depui documente online, de la calculator, Primăria Sibiu îţi pune la dispoziţie doar un document JPG pentru cererea de eliberare a Certificatului de Urbanism. Astfel că trebuie să o descarci, să o printezi, o completezi cu mâna apoi o scanezi şi o semnezi cu semnătura electronică. Deci… ilogic total.

În fine, odată scanate toate documentele, le semnezi în sistem P7M şi P7S, le încarci pe site şi cam asta este totul deocamdată.

  • Plata online

Cei de la Primăria Sibiu îţi preiau cererea apoi îţi trimit un mesaj (ce îl primeşti şi pe email) cu suma ce trebuie să o plăteşti. Plata (9 lei în cazul meu) o poţi face fie prin site-ul www.ghiseul.ro (poţi face plata şi fără să ai cont) ori pe contul personal de pe site-ul primăriei www.extranet.sibiu.ro. Eu am optat pentru plata direct pe site-ul Primăriei. Mi s-a părut mai simplu pentru că mi-a apărut direct în cont cererea de plată astfel că doar am bifat, am bagat datele cardului şi gata plata.

  • Apoi aştepţi

La Primăria Sibiu a fost nevoie de aproape trei săptămâni pentru eliberarea Certificatului de Urbanism online. Oarecum la fel ca şi în cazul certificatelor depuse direct la ghişeul Primăriei. Da, am păţit-o să aştept şi mai mult de 30 de zile, câteodată am aşteptam aproape două luni, dar în mod normal ţi se eliberează exact înainte ca perioada legală să expire. Aşa că, dacă speraţi ca odată cu implementarea depunerii online a documentaţiei pentru eliberarea Certificatului de Urbanism procesul să devină mai rapid, eu spun să nu vă faceţi speranţe. Singurul câştig este acela că nu mai trebuie să mergeţi fizic cu dosarul la Primărie. Dar şi aşa… faptul că trebuie să stai să scanezi toate documentele, anulează oarecum timpul câştgat.

Realul avantaj constă în faptul că ştii permanent unde se află cererea ta. Cine o preia şi în ce stadiu este. De fiecare dată când cererea trece într-un alt birou, eşti anunţat prin email.

Pont: Atunci când eşti anunţat că a fost eliberat Certificatul de Urbanism online, caută-l undeva la mijlocul paginii din contul tău de pe e-guvernare.ro. Şi eu şi cei de la Primărie am crezut că există o eroare de sistem şi nu se încarcă documentele pe site. Când, colo, documentele finale sunt undeva înaintea documentelor depuse la începutul procesului. Ştiu, nu e logic ca documentele finale să nu fie la finalul paginii, dar cine se mai pune cu gândirea celor ce au făcut site-ul?


2 comentarii la „Cum se poate elibera un Certificat de Urbanism online?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.