Bucătăria 1/1: Cum se vopsesc ouale?


Azi este joia verde, ziua în care se vopsesc ouăle. În copilărie mergeam în fiecare an la stropit, seara întorcându-ne acasă cu o plasă plină cu ouă colorate. Niciodată nu mi-au plăcut cum arătau 😀 aşa că m-am hotărât să vă spun cum se vopsesc ouale fara coloranti artificiali şi fără să se vadă ştampila cu data expirării. Prima oară o reţetă Fusion Cooking apoi un secretul de-al meu pentru vopsit ouăle de Paşti pe care sigur nu-l ştiaţi.

Ouă vopsite tradiţional cu frunze de ceapă roşie

Iată ce trebuie pentru a vopsi ouăle după reţeta tradiţională, aşa cum o făceau bunicile noastre:

  • ouă, evident
  • frunze de ceapă roşie pentru a da culoare (să fie cât mai multe)
  • frunze de pătrunjel sau orice alte frunze, pentru a imprima modelul lor pe ouă
  • ştrampi de la bunica 🙂
  • aţă pentru a lega ştrampii
  • apă într-o oală
  • oţet ce se introduce în apa de fiert
  • ulei sau slănină pentru a unge la final ouăle şi a le da luciu

Ouăle se spală bine după care se pune pe fiecare câte o frunză ce urmează să fie imprimată. Se pune apoi într-un ştramp legat bine cu aţă şi în felul ăsta se introduc în apa în care urmează să fiarbă. Apa se umple cu frunze de ceapă roşie şi se pune şi puţin oţet. După ce ouăle fierb bine, se mai lasă puţin la răcit în apa aceea roşie, se scot, se desface ştrampul de la bunica şi se unge puţin cu ulei fiecare ou pentru a-i da luciu.
Mai multe detalii pe Fusion Cooking.

Secretul meu pentru vopsitul ouălor de Paşti pe care sigur nu-l ştiaţi!

Eu însă am un secret care face ca oăle să aibă o culoare mai intensă şi plăcută: vopseaua tipografică. Ştiu, e puţin ciudat, dar nu dă rateu niciodată. În plus, culorile sunt atât de vioaie încât merită tot efortul de a procura vopseaua. Nu o veţi găsi prin magazine aşa că telefonaţi cunoştinţa aia îndepărtată cu care nu aţi mai vorbit de multă vreme şi care încă mai lucrează într-o tipografie (sau, în cazurile cele mai proaste, care are o rudă a unui prieten care lucrează la o tipografie). Nu trebuie să fure din fabrică decât câteva degete de vopsea tipografică, o cutiuţă mică de medicamente fiind deajuns pentru încă 2 ani de acum înainte. Se ia puţină vopsea cu degetul şi se aşează în palmă. Apoi se pune în palmă, peste vopsea, oul (de preferat încă puţin cald). Cu ambele palme rotiţi oul până când va fi în întregime colorat. Mie îmi plac foarte mult cele roşii şi cele argintii metalizat. [update] Vopseaua de pe mâini se spală cu diluant şi eventual apă caldă şi se curăţă apoi cu o cârpă. Ouăle se usucă în câteva ore dacă stratul de vopsea este subţire.

Spor la vopsit ouă!


28 de comentarii la „Bucătăria 1/1: Cum se vopsesc ouale?”

  1. Poate nu stiai dar vopseaua tipografica este extrem de toxica. Nu spun ca chimicalele de la plic din comert sunt mai comestibile! Rosirea cu metoda cojilor de ceapa este singura nontoxica.

    Bafta!

  2. de vreo 2 ani vopsisem oua in coji de ceapa, in Franta. in juma de ora s-a adunat tot cartierul sa vada minunea si puterea cojii de ceapa.

  3. Cand lucram la Tipotrib doamnele de acolo tare dragute mi-au recomandat sa le vopsesc cu cerneala tipografica. Insa au omis sa imi spuna ca trebuie pus un varf de vopsea. Am pus din greu vopsea, mi-am canit mainile de am spalat la ele pana aproape de Craciun, basca faptul ca dupa 3 zile ouale cu pricina nici macar nu se puteau sparge, atat de multa vopsea intarita aveau.

  4. Daca folosesti vopsea tipografica,care este ful de plumb,atunci,se cheama ca esti ucigas in masa,pe toti carora le dai oua vopsite de tine,ii paste …coana cu coasa.

  5. Cu cerneala tipografica se vosesc ouale doar dupa ce acestea au fiert,deci nu are cum sa ajunga la ou,chiar daca e toxica.Si apoi,dupa cate chimicale ingeram odata cu salamul,sucurile si chiar ouale (din mancarea gainilor)…mai conteaza 0,0000001gr/an din cerneala tipografica?
    Rezultatul e deosebit!

  6. @ Flo.
    Nu exista plumb in cerneala tipografica.Este o vopsea ca oricare alta vopsea compusa din pigmenti de culoare,rasini,solventi si aditivi.
    Este toxica,adevarat,ca si vopselele si lacurile cu care sunt finisate mesele,scaunele,telefoanele mobile…etc.De cate ori ai mancat cu telefonul mobil in mana?Sa n-o mai faci, ca e vopsit cu o vopsea toxica!

  7. De cand ma stiu eu pe lumea asta la mine in familie ouale se fac doar cu ceapa rosie, niciodata nu am avut oua in casa facute cu tot felul de coloranti, la reteta ta de mai sus la mine se mai adauga si sare (nu ma intreba de ce 😀 ) am sa le fac niste poze sa vezi ce oua superbe am (asa ca sa ma laud 😀 ) fara tot felul de coloranti, as zice ca sunt ECO dar din pacate nu stiu ce a mancat gaina care le-a facut 😀

  8. @ Danny
    Sarea ma gandesc c-o bagi in apa in care fierb ouale. Si eu bag, pentru a se decoji mai bine ouale. O perioada aveam impresia si ca nu se crapa dar nu stiu cat de eficienta e sarea in cazul asta 😀

  9. Mmmmm revin cu un edit la mesaj, sunt plin de nervi, imi crapa ouale in mana, nici nu apuc sa le pun la fiert, coaja foarte subtire, oua de Carrefour….pentru cei care nu v-ati luat inca, nu faceti greseala mea sa luati de acolo 😀

  10. Trebuie sa le fierbi cu focul foarte mic si o lingura de sare. Si sa eviti cumpararea de produse foarte ieftine. Eu mereu ma intreb ce are problema acel produs, cand vad pretul mult mai mic decat pe la altii.

  11. @vienela

    Da, am vazut si eu acea stiva mare de oua in care se ingramadeau toti, am preferat sa nu ma ating de ele 😀

  12. mie cu foi de ceapa rosie imi ies tot timpu negre asa ca am trecut la foi de ceapa alba. ies impecabile. 🙂 oua de casa vopsite traditional, asta da treaba.

  13. Subscriu la ce a zis zerocratu’: la mine acasa, ouale se inrosesc cu foi de ceapa alba. Cu precizarea ca le lasam sa se inmoaie in apa de cu seara, si timpul de fierbere e mai lung. Culoarea care iese merita, insa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.