David Lupean şi muzica


Are 21 de ani şi l-am cunoscut după ce şi-a share-uit o piesă pe wall-ul meu de Facebook. Nu l-am marcat ca fiind spam (aşa cum fac de obicei) ci am intrat în vorbă cu el, asta pentru că îmi place să descopăr artiştii locali. Spune că e printre puţinii sibieni care fac parte din industria muzicală românească şi că are hituri difuzate până şi în America. Cine e el? Citiţi mai jos.

David Lupean. Cine eşti şi de când în industria muzicală?
Sunt producător, compozitor, interpret, textier, jurnalist, prezentator emisiuni. În industria muzicală am intrat începând cu lansarea primului album ’Fatal Attempt For You My Love’.

Ce-ai mai făcut tu la viaţa ta? Sau cânţi de când te ştii?
Cânt de când mă stiu. Muzica o am în sânge, la 4 ani am urcat pe ’’scena’’ cea mică de la grădiniţă şi atunci a început totul. Vocea o moştenesc de la părinţii mei iar cu timpul am dezvoltat şi latura cealaltă, a instrumentelor.

Ai scos în prima zi din 2010 un album (Fatal Attempt For You My Love) doar cu pian. Mie mi s-a părut ok şi puteai să te dezvolţi pe partea asta. Ce s-a întâmplat de ultimele melodii ating un cu totul alt gen muzical şi albumul plănuit nu mai prea are nimic în comun cu pianul?
Pianul este şi va rămâne instrumentul meu de suflet. În toate piesele mele clapa este supra solicitată, indiferent ce gen muzical compun şi înregistrez, clapa nu lipseste niciodată.
Primul album a fost doar pian deoarece, având în vedere ca este instrumentul meu preferat am spus „ok, îl lansez primul” dar asta nu înseamnă că mereu o să compun, înregistrez şi lansez piese doar la pian.

Melodia „Magic” e difuzată şi în SUA. Cum de-ai ajuns în SUA înainte să fi cunoscut la noi? Te-a remarcat cineva de acolo sau a fost pur noroc?
Dupa ce am lansat-o am fost contactat de cel care se ocupă în State de sample-urile radiourilor înainte de difuzarea fiecărei piese. Mi-a cerut piesa iar apoi, după 2 zile, mi-a trimis şi sample-ul şi cam asta a fost tot. În urma succesului de acolo a devenit hit.

Chiar aşa greu e să te faci văzut în industria asta în România?
În industria muzicala de la noi din tară este foarte greu să intri. În afara ţării noastre este foarte simplu, trimiti doar varianta digitală şi deja ai obţinut drepturile de autor la piesă apoi semnezi cu o casă de producţie fără să mai fi nevoit să scrii partitura, aşa cum este la noi în Romania.
Cu foarte multă muncă, eu am reuşit, într-un final, şi în România.

Ce melodie de-a ta e cea mai reprezentativă? De care eşti cel mai mulţumit şi-mi recomanzi s-o arăt cititorilor CeMerita.ro?
Cel mai mulţumit sunt de noul single ’Burden Of Heart’, devenit hit după doar 2 săptămâni de la lansare, o piesă DubStep pe care o recomand cu mare drag.

Până la urmă, la ce instrumente cânţi şi care e „specialitatea” ta în muzică?
Dacă te referi la ce cânt în piesele mele, cânt la tot ce se aude (percuţie, chitară, bass, keyboards, voce). În afara pieselor mele mai cânt la fagot, saxofon, blockflöte, muzicuţă.
Ca specialitate, cum spuneam şi putin mai sus, sunt specializat pe productie muzicală, compoziţie muzicală, versuri şi interpretare vocală.

Şi în concerte ce faci? Cânţi la toate instrumentele deodată? 🙂
Depinde ce fel de concert urmează să susţin. Dacă susţin un concert DubStep cânt la toate instrumentele plus voce. Dacă susţin un concert Rock şi cânt 2-3 piese şi de pe viitorul album ce urmeaza să-l lansez, iau ajutoare la instrumente şi cânt doar la voce, chitară şi keyboards.

Apropo de asta, se văd în perspectivă viitoare concerte în România sau pe afară?
Sigur ca da. Momentan sunt într-o mică pauză cu muzica apoi urmeză să filmez videoclipul la ’Burden Of Heart’ , după care voi începe şi concertele în ţară.

Ai spus că eşti şi prezentator la emisiuni?
Prezint 2 emisiuni la Go Fm în fiecare vineri începând cu orele 11. Urmează începând cu luna viitoare, în principiu, să prezint o emisiune şi la TV.

Pe final, crezi că online-ul şi blogurile te pot ajuta în promovare sau vei merge pe aceeaşi cărare pe care se merge de atâţia ani – tv şi radio?
În opinia mea, mediul online te ajută, dar foarte puţin. Rămân la părerea că radioul şi televiziunea sunt cei mai buni în acest domeniu de promovare, pe primul loc.

Mersi, baftă!


2 comentarii la „David Lupean şi muzica”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.