De ce Pădurea Dumbrava?


De la un timp Pădurea Dumbrava din Sibiu a devenit o eroină a sibienilor şi o mină de aur a investitorilor. Primarul nostru prea-iubit insistă să construiască acolo din bani publici un aqua park ce Romania n-a văzut încă. Ilie Carabulea vrea să construiască un cartier de zgarie-nori. Unii sibieni incearca să împiedice din faşă construirea lor, alţii să aducă îmbunătăţiri pe cand caţiva deabea aşteaptă să se laude cu un apartament în mijlocul pădurii vecin cu aqua park-ul.

Despre ce vorbim

Ştrand municipal şi zonă de agrement în Pădurea Dumbrava cu construire trup intravilan, cu acces din DJ 106A Sibiu-Răşinari
Suprafaţa construită totală: 35,399387 mp

Pro şi contra

Surprinzător, Primăria Sibiu organizează in 15 aprilie o nouă dezbatere publică cu privire la Ştrandul din Pădurea Dumbrava. Eu nu prea ştiu mulţi oameni care să vrea proiectul ăsta acolo, în mijlocul pădurii. Unii cer mutărea lui în Valea Aurie, pe locul fostului ştrand.
Sincer, nu dau prea multe şanse aqua parkului din Pădurea Dumbrava. Va stoarce bani din taxele noastre fără ca noi, finanţatorii, să-l putem folosi vreodată în adevăratul sens al cuvantului. În primul rand, zona este teribil de rece. Pentru o investitie de 40-50 milioane de euro, cateva luni de soare nu sunt de ajuns.

Temperatura medie multinanuală a aerului: 8,8C
Temperatura maximă absolută: 37,4C
Data medie a perioadei reci: 11.10-22.04 (cca. 120 zile de îngheţ/an)
Umiditatea relativă a aerului etmosferic – valoarea medie multianuală: 75%

În plus, cu siguranţă noi, finanţatorii, nu vom primi discounturi la biletele/abonamentele de intrare aşa cum ar fi fost normal.
Zona Pădurii Dumbrava se va dezvolta necontrolabil de repede şi de mult iar in caţiva ani pădurea cu care cu toţii ne lăudăm acum va fi doar o amintire plăcută.

De ce nu se vrea mutarea Ştrandului?

Păi, gandiţi-vă şi voi că anunţarea investiţiei pentru viitorul ştrand s-a realizat în aceeaşi perioadă în care Ilie Carabulea a anunţat ridicarea cartierului de blocuri din pădure. Credeţi că a fost o întamplare? Cu toţii ştim că primarul cu magnatul local ies deseori la masă împreună. Despre ce ar fi putut vorbi? Este posibil să aibe lăgătură cele două proiecte?

Legătura ştrand-Sitex?

Gandiţi-vă că un ştrand de genul ăsta are nevoie de infrastructură serioasă. Pe langă drumul Sibiu-Răşinari vor trebui refăcute/create toate reţelele utilitare. Astfel, Ilie Carabulea nu va mai trebui să investească deloc în infrastructură pentru cartierul de blocuri din Pădurea Dumbrava. Ele vor fi făcute de Primăria Sibiu, pe bani publici.

Proiectul ştrandului este prevăzut a fi realizat în aprox. 10 ani. Unui astfel de proiect trebuie neapărat să-i incluzi şi un mini-hotel măcar pentru că, sa fim sinceri, e foarte departe de Sibiu. În plus, toţi turistii acum cer full-service. Construirea hotelului însă este prevăzută doar începand cu anul 8 de investiţie. Pană atunci nici o grijă, va aparea unul în viitorul cartier dintre aqua park si Sibiu.

Aşa o fi oare?

Păi haideţi să vedem ce zice raportul de mediu pentru ştrand:

Pag 18 –Alimentarea cu gaze naturale
Alimentarea cu gaze naturale se propune a se face extinderea conductei de presiune medie de la S.R.M. platforma SITEX pana la incinta complexului. Suplimentar este necesara inlocuirea conductei existente OL 150 dintre Han Dumbrava si platforma SITEX cu conducta de presiune medie DN 200 mm.

Restul reţelelor:
Alimentarea cu apa rece menajera a tuturor obiectivelor se va face din conducta de alimentare cu apa a orasului Sibiu.
In zona nu exista retea de canalizare menajera.
In zona nu exista retea de canalizare pluviala.

Ca o concluzie:

Tot în raportul de mediu se specifică clar: Acum zona este cu grad de poluare scazut, datorat in principal traficului rutier.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.