Demolează Sibiul ca să construiască blocuri


Demolează Sibiul ca să construiască blocuri
Laura Buciu / www.sibianulonline.ro

O parte dintre casele de pe Şaguna vor fi demolate, ca să facă loc unui aşa-zis „Centru Urban” Ce comunismul nu a reuşit în 50 de ani, reuşiţi voi în câteva minute” – aceste cuvinte grele au fost aruncate de arhitectul Ştefania Romaşcan către consilierii locali astăzi, după ce aceştia au aprobat un proiect care presupune demolarea unor case de pe Şaguna şi construirea unui aşa-zis Centru Urban. Un proiect de 250 de locuinţe în cartierul Tineretului a fost respins astăzi în şedinţa de Consiliu Local. Potrivit lui Hans Klein, blocuile nu se pot face la o înălţime de 4 etaje plus mansardă, pentru că ele se vor în cartierul Tineretului, acolo unde sunt doar case. „Am fost acolo, dar în cartierul Tineretului sunt numai case şi nu cred că are ce căuta un bloc cu asemenea înălţime acolo. „, a spus consilierul Klein, iar toţi din consilierii în afara celor de la PDL au votat pentru respingerea acestui proiect.
Nu acelaşi lucru s-a întâmplat, însă, cu un proiect asemănător, cel prin care Primăria aprobă demolarea unor clădiri de pe strada Şaguna, de la numerele 11, 13 şi 15, pentru a permite firmei Ana Oil construirea, pe spaţiul rămas, un Centru Urban Integrat pe 3 etaje, plus încă două retrase. „Acest proiect seamănă cu un hotel în toată regula. Ca să nu mai vorbim de locurile de parcare. Plus, să nu uităm că, la fel ca şi blocurile pentru care s-a retras proiectul din cartierul Tineretului, şi strada Şaguna este una de case. Ar trebui să se aplice şi aici aceeaşi metodă”, a spus consilierul Ioan Ovidiu Luca, de la PDL. Nu a avut, însă, nicio izbândă. Ca la comandă, toţi conslierii, în afara celor de la PDL, au votat pentru aprobarea acestui proiect.

Şi arhitectul de la Direcţia Culturii a avut de obiectat împotriva proiectului care deja fusese aprobat. „Înainte de ’89, acest front era propus spre demolare, dar a rezistat. Are o valoare arhitecturală şi urbană deosebită. E regretabil că ceea ce comunismul nu a reuşit în 50 de ani, dumneavoastră aţi reuşit în doar câteva minute”, a spus Ştefania Romaşcan, referindu-se şi la un imobil de 11 etaje care se va înălţa semeţ într-o zonă de case, pe Bulevardul Victoriei, acolo unde, în secolele 18-19, exista vestitul cartier Iosefin.
Ştefania Romaşcan le-a atras atenţia conslierilor locali că blocul de 11 etaje destinat spaţiilor pentru birouri nu are avizul Ministerului Culturii, mai ales că, lângă acel bloc, există un monument protejat. Ministerul Culturii nu a avizat nici extinderea Polisano, pe strada Magheru, potrivit arhitectului Romaşcan. Chiar şi aşa, proiectul a fost aprobat în şedinţa de Consiliu Local.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.