Eh, asta nu mi se pare ok. Despre credite.


Eu nu am şi nu am avut niciodată credite. Nici măcar pentru un aparat foto sau laptop. Nu am vrut să plătesc rate la bancă aşa că m-am limitat la ce am avut. Locuiesc pe unde apuc, smartphone mi-am luat după mult timp de când au apărut, nu am avut niciodată maşină cu care să pot să dau o fugă până la mare pentru o vacanţă de câteva zile.

Pe cealaltă parte, am prieteni care au credite pentru orice. Au vrut să-şi schimbe iphonu-l 4 cu nou-apărutul 5, şi-au făcut credit. Au vrut să se relaxeze pe o plajă în America de Sud, au făcut credit. Au vrut să locuiască în vilă cu etaj şi să conducă Audi, au luat credite.

Cred că e sesizabilă diferenţa confortului fiecăruia. Pe când eu am strâns cureaua şi am făcut un concediu pe an în Europa, cu avion de 15 euro, ei au mâncat caviar la căldura şemineului, undeva pe o insula exotică. Iar acum? Acum, după o viaţă dusă peste limita ce şi-o puteau permite, după ce şi-au făcut credite în franci elveţieni pentru că alea în lei sau euro aveau dobânzi prea mari pentru buzunarul lor, după ce s-au lăfăit pe credit, acum cer scutiri şi păsuire pentru că nu vor să renunţe la viaţa cu care au fost obişnuiţi.

Eh, asta nu mi se pare ok.


13 comentarii la „Eh, asta nu mi se pare ok. Despre credite.”

  1. mi se pare putin exagerat articolul, mai ales aia cu lafaitul pe credit, nu stiu ce prieteni ai tu, dar oamenii cu o oarecare educatie nu fac credit ca sa „manance caviar la caldura semineului”, majoritatea au facut credite pt locuinte. intr-adevar, teapa lor cu francii, dar cand ai de ales intre chirie si locuinta pe credit, nu cred ca e lafaiala, ci doar cea mai rentabila solutie.

    1. Stiu muulti oameni care si-au facut credite si pentru masini si pentru laptop ultima generatie si pentru concedii… pe langa locuinta

  2. Salut, in principiu sunt de acord cu tine, doar ca nu e vorba ca vor sa li se stearga datoriile, ci vor putina echitate. Au trecut la extreme, de la o rata de 1600 la 3000 e totusi o schimbare venita pe fondul riscului valutar, nu pe fondul lăfăielii. Au luat decizia gresita cand au ales moneda. Din lacomie si lipsa de educatie financiara, dar n-as merge atat de extrem…

  3. Feri, lacomia si lipsa educatiei financiare au consecinte, din pacate. Nu se bucura nimeni ca oamenii astia s-au trezit cu ratele crescute cu 128% (!!!) fata de momentul in care au luat creditul. Doar ca nu e drept ca statul sa intervina pentru cei neinspirati. Guvernatorul BNR avertizeaza de ani intregi romanii sa-si ia credite in moneda nationala, dar lacomia i-a facut pe multi sa ignore sfaturile lui. eu am un credit in lei, o suma mica; oare nu am dreptul sa incep sa injur statul roman ca vrea sa acopere din banii mei un deficit din buzunarele proprii si personale ale altora?

  4. Credeti ca daca printre cei 75.000 de oameni care au luat credite in franci elvetieni nu s-ar afla multi politicieni, parlamentari si alti oameni „cu influenta” s-ar discuta atat pe tema aceasta? Nu sunt atatia oameni care si-au pierdut casele ca n-au mai putut sa-si plateasca creditul? In 2010 guvernul a taiat salariile si tot felul de indemnizatii si sporuri pe care oamenii se bazau atunci cand au luat credit. S-a gandit guvernul sa-i ajute? Si-au pierdut casele din cauza guvernului si guvernul nu i-a ajutat. Eu nu spun sa nu-i ajute prin facilitarea negocierii cu bancile, prin convingerea bancilor sa-si asume si ele o anumita pierdere, dar in nici un caz prin ajutorarea lor din banii mei.

  5. Wow, cum ar fi sa fii in vacanta pe o insula exotica si sa trebuiasca sa faci focul in semineu? Nasol

  6. De acord cu articolul, chiar daca trebuie sa recunosc ca exista si un mic procent de oameni in aceasta situatie (cu credit in CHF) care nu au lafait-o deloc. Si o constatare tot despre majoritate: romanii dau greu inapoi banii pe care ii iau cu imprumut. Exact cum ai scris si tu, mentinerea sau cresterea standardului de viata e inaintea achitarii datoriei, ca prioritate.

  7. "Nu te calicii ca o sa ti se faca rau" Cam asta au patit cei cu credite in Franci .. In loc sa isi faca un credit de 40-45.000 sa zicem in 2007 cand era 2.10 lei un franc, s-au aruncat la sume de 200.000 . Ce va asteptati mai oameni buni de la o Moneda "EXOTICA" ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.