Dezamăgită de ţigani


Închipuie-ţi că eşti o femeie din Finlanda, ţară care nu a mai văzut mână întinsă de cerşetor încă de după al doilea război mondial. Deci, practic, finlandezii habar nu au ce e aia cerşetor. Aşa, trăind în globul tău de sticlă, te loveşti într-o zi de 2008 de o problemă ce nici nu visai că poate să existe: oamenii fără locuinţe care cerşesc pentru a supravieţui.

Suferind alături de cei 13 ţigani cerşetori români din Helsinki, încerci să-i ajuţi. Le dai de mâncare, le oferi un dormitor cald unde să se adăpostească noaptea. Le dai de lucru prin curtea ta pentru a nu mai fi nevoiţi să cerşească apoi te loveşti de o altă realitate crudă: acei ţigani preferă să cerşească decât să stea la mila ta.

Din nou, finlandez fiind, neînţelegând de ce un om ar vrea să întindă mâna decât să muncească, te oferi să-i dai o alocaţie lunară de 200 de euro cu care să meargă la şcoală în România, vorbeşti cu directorul şcolii, cu asistenţii sociali pentru a le oferi bani de la statul român şi primeşti promisiunea că ţiganul va deveni om. Dar nu, el pleacă de la şcoală strigând că nu-i ajung banii primiţi degeaba, el vrând şi locuinţă socială pentru a rămâne în ţară. Se întoarce din nou la cerşit în Finlanda.

Până în ziua în care te sună să îţi ceară bani de drum pentru a ajunge în România unde poate studia. S-a săturat de cerşit. Tu, de bună credinţă şi cu speranţa că promisiunea e promisiune şi cerşetorul va merge într-un sfârşit la şcoală, îi dai banii necesari. Îţi iei adio, speri că va lăsa în urmă o viaţă mizeră.

Finalul vă las să vi-l închipuiţi voi aşa cum vreţi, cel real e mult prea dezamăgitor. Totul este real, mai sus am vorbit de Mihaela, o ţigancă din România şi Hanna Maylett, o finlandeză naivă (aşa cum chiar ea a spus că este). Cazul, de o realitate neînţeleasă, a fost prezentat aseară la Astra Film Festival Sibiu – Ajutor pentru Mihaela.


11 comentarii la „Dezamăgită de ţigani”

  1. ii manca pe astia tiganii. la cat is de creduli si de „binevoitori” si tiganii nostrii smecheri, tupeisti si fara rusine, o sa stea pe capul loc ca niste plosnite.

  2. am ramas putin dezamagit de programarea filmelor de la astra. s-a pus prea mult accent pe tigani, puscariasi, golani si derbedei. nu zic ca nu au o viata pitoreasca si plina de neobisnuit, subiecte cu duiumul pentru documentare de genul. dar nu sa le dai in prim planul in timp ce documentarele despre DACI ruleaza sambata dimineata cand probabil sala va fi goala. sau „gone wild” care a rulat in sala studio, unde iti intepeneste spatele dupa jumatate de ora, iar filmul dura aproape 90min.

  3. Asiaticii prefera sa lucreze ca spalatori de WC-uri, ca maturatori, etc. decat sa cerseasca. Prin Germania si Franta nu am vazut niciun cersetor asiatic, sincer. Pe cand tigani is o gramada in Frankfurt si Paris, la cersit. Astia fug de munca ca de naiba.

  4. Eu i-as lasa in pace. Nici nu i-as ajuta (ca nu au nevoie ei de ajutorul meu si al nimanui, daca au supravietuit asa cum au facut-o – sa nu uitam ca holocaustul i-a avut in vizor direct) si nici nu i-as mai promova (filme, spoturi, programe nationale, integrare etc). Sunt un neam nomad dar cu niste traditii bine inradacinate, pe care doar UE si ‘lumea civilizata’ vrea sa le schimbe. Dar ei, minoritari cum sunt, nu se lasa. Isi fac case asa cum cere secolul in care traiesc, dar dorm in spatele casei, in cort. Si imbracamintea e aceeasi. Pentru niste nomazi, au o statornicie de invidiat. Sunt niste supraietuitori. Nu ar trebui sa le plangem de mila.
    Cat despre finlandezi, mi se rupe plovarul. O vorba de-a noastra zice: cine s-a fript cu ciorba, sufla si-n iaurt. Bag sama ca doamna respectiva nu s-a fript destul. Problema ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.