Dezbatere publică cu mită; 5 lucruri de ţinut minte.


Aşa-zisa dezbaterea publică de la Sitex, privind “Ansamblul rezidenţial şi dotări complexe Dumbrava Sibiului”mi-a amintit de alt proiect din Sibiu împotriva căruia s-au arătat mulţi oameni.

De la dezbaterea publică Sitex mi-au rămas în minte doar cinci lucruri:
1. cămăruţa jegoasă în care dl. Ilie Carabulea a organizat dezbaterea publica;
2. blestemele dl. Bucur promise magnatului Ilie Carabulea în cazul în care din orice parte a muzeului Astra se va vedea vreo clădire;
3. pumnul în masă dat de dl. Carabulea în timp ce striga „Mie nu îmi băgaţi pumnul în gură”;
4. faptul că afaceristul Carabulea ne-a sfătuit să acceptăm ce vrea el să facă pentru că există şi varianta construirii unor fabrici poluante;
5. Cuvintele „Nici nu ştiţi în ce vă băgaţi. Omul ăsta e în stare să vă calce pe cap fără nici măcar să va atingă. Doar un telefon trebuie să dea şi v-a distrus”.

Să revin la cealaltă dezbatere publică de care mi-am adus aminte. A fost la polul opus din punct de vedere organizatoric. Dezbaterea publică pentru construirea Iulius Mall de lângă magazinul Dumbrava. Asta a fost organizată la hotelul Continental din Sibiu, cu protocol şi tot tacâmul. Au fost invitate toate instituţiile de la care un astfel de proiect ar trebui să obţină avize. Bine-înţeles că toţi reprezentanţii acestor instituţii încercau să arate beneficiile construirii mall-ului şi faptul că nu afectează deloc zona. Aveau toţi discursul învăţat pe dinafară. Eu, prezent acolo ca făcând parte din societatea civilă, am asistat la toate astea ca la un spectacol de teatru prost jucat. Surpriza a fost la sfârşitul „dezbaterii”, atunci când un reprezentant Iulius Mall s-a plimbat printre toţi invitaţii împărţind plicuri albe. Am primit şi eu unul cu textul „Ştim cât de important este timpul dvs. şi tocmai de asta vrem să nu consideraţi timpul petrecut aici ca fiind unul pierdut”. Eram sigur că în plic sunt ceva fluturaşi şi materiale menite să mă convingă de importanţa Iulius Mall în buricul Sibiului. Dar nu, după ce am ieşit din sală am observat că era aproape un salariu minim pe economie. Ca şi mine, toţi funcţionarii publici prezenţi la dezbaterea publică au primit bani pentru a fi mulţumiţi de proiect.


Un comentariu la „Dezbatere publică cu mită; 5 lucruri de ţinut minte.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.