DN14, cea mai bună descriere a României de azi


Probabil aţi citit în Turnul Sfatului despre bătaia de joc pe seama șoferilor denumită DN14, adică drumul ce leagă Sibiu de Sighişoara (via. Mediaş) redeschis de curând după o reabilitare de 40 de milioane de euro.

Deşi în 2011, CNADNR se lăuda cu „mărirea vitezei de deplasare a şoferilor şi reducerea timpului petrecut în trafic” odată cu reabilitarea şoselei, iată că acum, în 2014, DN14 a devenit un calvar pentru şoferi, având limitări de viteză aberante de genul 50km/h în afara localităţilor şi 30km/h în curbe. Repet, vorbim de o şosea naţională pe care se regăsesc doar câteva sate, majoritatea lungimii trecând prin pustietate.

26229

Foto: Turnul Sfatului

Asta este imaginea României de astăzi:

 • declarăm că vrem să facem ceva cu banii publici dar la finalul lucrărilor rezultă exact opusul. Pentru că oamenii uită repede şi oricum nu ştiu ce am declarat cu câţiva ani în urmă.
 • insituţiilor publice le pasă cât negru sub unghie de cetăţeni şi presă, considerând că informaţii ce ar trebui să fie publice (şi care afectează direct populaţia) pot fi uşor trecute sub tăcere.
 • dacă eu, ca insituţie publică, nu am chef să-ţi spun de ce iau unele decizii, pur şi simplu nu o fac. Mi se rupe de tine, cetăţene. Pentru că nu vreau pur şi simplu să-ţi spun de ce am pus indicatoarele alea aberante pe şosea.
 • eu, ca organ de control, prefer să-mi fac norma de amenzi taxând aberant în stânga şi în dreapta decât să-i verific pe cei ce într-adevăr produc daune în sistem şi pe şoselele patriei. Pentru că asta ştiu să fac… să stau la pândă şi să dau amenzi, e mult mai simplu decât să fac controale şi verificări.

Şi, într-un final, ştim să facem petiţii online pe care posibil să nu le bage nimeni în seamă dar care sperăm să schimbe ceva. Feri a scris o petiţie pentru revizuirea marcajelor şi restricţiilor rutiere de pe ruta Sighişoara – Mediaş – Sibiu pe care o puteţi semna aici: http://www.petitieonline.net/petitie/64982155 dar eu recomand să trimiteţi un email şi la adresa narcis.neaga@andnet.ro (către directorul general CNADNR) în care să sesizaţi aberaţiile de pe DN14. Aşa poate o să ajungă cererile voastre acolo unde trebuie.


10 comentarii la „DN14, cea mai bună descriere a României de azi”

 1. De ceva vreme, traseul preferat de noi este Sibiu – Nocrich – Ighisul Vechi – Barghis – Pelisor – Richis – Biertan – Danes – Sighisoara.
  Viteza medie e undeva la 60-65km/h. Il folosim de cand a intrat DN14 in reparatii, dar si acum mi se pare cea mai buna solutie.

  1. cel purtin portiunea imediat de dupa agnita e praf (cea pe care trebuie sa ocolesti din cauza lucrarilor)

  2. aia e varza. Iar din centrul Agnitei si pana la iesire seamana a Fasia Gaza :)) Dar nu ajungi in Agnita. La Barghis faci stanga 😉

 2. da, dupa Pelisor (spre Medias), undeva sus pe deal, in padure, e un indicator spre stanga (Biserica Fortificata, Biertan, etc.). Asa ocolesti si Mediasul, iesi in Biertan.

 3. Intr-adevar au pus „romaneste” semnele de circulatie… cu semnele astea se va merge in siguranta pe acele portiuni adica cu cca. 80-90 km/ora. Daca lasau limita de viteza la 90 km / ora gonea toata lumea pe acolo cu cel putin 120 -140 km / ora .
  In multe localitati izolate unde s-au refacut drumurile am observat ca se circula cu o viteza mult prea mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.