Dreptul de proprietate nu îţi dă dreptul să faci ce vrei.


Articolul ăsta stă de mult în coacere. Încă din toamnă, atunci când am fost la Oradea şi am văzut grozăvia de mai jos. Am mai scris despre subiect dar nu mi-a fost de ajuns.

oradea

Din păcate, faţada-curcubeu a Filarmonicii de Stat din Oradea nu este un caz izolat. Peste tot pe unde mergem prin România simţim încă din stradă puterea dreptului de proprietate al cetăţenilor. Dacă prin filmele americane vedem că vecinii pot exclude din comunitate (chiar şi la propriu) pe cineva care nu se ridică la nivelul pretenţiilor zonei, în România locuiesc doar oameni care fac ce vor cu bunul lor… indiferent dacă este normal ce fac, dacă este legal sau de bun simţ.

Plâng. Sunt nervos şi supărat că o mână de oameni inculţi a distrus (aproape) iremediabil până şi în Sibiul meu drag ceea ce putea fi (şi a fost odată) strada comercială a oraşului, cu tot cu campaniile de educare a cetăţenilor făcute prin 2006-2007. Oamenii fac doar cum li se scoală indiferent că regulamentul zonal de urbanism este reglementat şi îţi spune până la virgulă ce ai şi ce nu ai voie să faci. Iar dacă aceşti bravi proprietari vor fi vreodată traşi de urechi de catre autorităţi, cu siguranţă se vor revolta. Că doar e casa lor şi fac ce vor cu faţada din proprietate.

Dar sunt sigur că cei ce îi vor trage neiertător de urechi vor fi chiar urmaşii proprietarilor de acum. Cei ce se vor uita la o zonă distrusă de incultură, o fostă zonă ce făcea faţă cu brio pietonalei principale. Cei ce vor regreta perioada înfloritoare a străzii comerciale ce-a fost odată 9 Mai.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru cine nu ştie:

 • Proprietarul unei case nu poate zugrăvi faţada după bunul plac. Poate face asta doar după ce obţine avizul Primăriei (inclusiv pentru culoarea ce o va folosi);
 • Primăria nu dă aviz favorabil pentru 1/2 din faţada unei clădiri. Dacă nu te înţelegi cu vecinii şi ei nu vor să plătească renovarea faţadei sunt două soluţii: ori nu mai faci nimic, ori vopseşti întreaga faţada pe banii tăi. Da, probabil cei ce au „lucrat” faţadele din pozele de mai sus au făcut-o fără autorizaţie de la Primărie;
 • Centrul istoric din Sibiu are un regulament propriu de urbanism unde se specifică clar cum şi ce lucrări pot fi făcute la faţadele clădirilor. Inclusiv culori ce trebuie folosite (fara sa ma leg si de faptul că geamuri termopan se pot pune doar cu ramă de lemn şi doar imitând fereastra înlocuită);
 • Pentru lucrările fără autorizaţie se plică amendă şi obligativitatea proprietarilor să aducă faţada la starea iniţială. Se poate ajunge chiar şi la dosar penal în cazul clădirilor monument istoric.

16 comentarii la „Dreptul de proprietate nu îţi dă dreptul să faci ce vrei.”

 1. fain articol, pacat ca nimeni nu respecta legea si nu are respect fata de vechi 🙁 oricum cred ca primaria este cea care ar trebui sa vrerifice si sa ia masurile de rigoare, dar se pare ca toata lumea dorme…. pacat…

  1. De la un timp, din cauza personalului insuficient din primarie, verificarile si amenzile se fac/dau de catre politia locala. Din pacate, politistii nu cred ca sunt pregatiti suficient pentru a se putea autosesiza (desi, sa fim seriosi, in unele cazuri nu trebuie sa stii prea multe pentru a-ti da seama ca nu e in regula) de asta mi se pare ca se fac controale doar daca sesizeaza cineva neregulile.

  2. pai haide sa facem pe voluntarii si sa fotografiem toate cladirile care nu arata ok si sa le trimitem pe adresa primariei… daca ei sunt putini si nu au timp de umblat prin oras.

 2. Primele doua puncte pe ce baza sunt emise? Ce le acopera? Ultimele doua inteleg ca exista reglementari prorpii centrului istoric. Dar pentru primele? Si fatadele blocurilor caror reglementari se aplica? Cum se poate obtine aviz pe 5 din 6 apartamente?

  1. Asa, in general vorbind, daca ai un autoturism faci ce vrei cu el pentru ca e proprietate personala? Circuli si pe stanga si pe dreapta si pe trotuar, ca e a ta? Sau respecti o lege, un regulament?
   Pe strada mergi in pielea goala, sau doar in lenjerie?
   Faci zgomot, urli cat te tine gura, dai muzica la maxim, deranjand pe poti din jurul tau?
   Etc, etc, etc….
   Toate aceste lucruri sunt reglementate prin legi si regulamente pentru ai proteja pe oameni de nesimtirea,incultura si proasta educatie a unora.
   Exact asa e si in constructii. Chiar daca e casa ta trebuie sa-i respecti pe cei din jur.
   O cladire cu 6 apartamente este este totusi o singura cladire si trebuie tratata ca un tot unitar si nu fiecare apartament in parte. Daca nu-ti convine nu trebuia sa-ti cumperi un apartament ci o casa,singur in curte. Dar si atunci trebuie sa ti cont de casele vecinilor si nu sa-ti faci tu mai multe turnulete si mai fosforescenta culoarea din fatada.

  2. Sa nu-mi spui ca iti place fatada asta! Pentru a evita grozavii de genul exista regulamente. Sincer, nu stiu daca apartamentele izolate termic pe exterior au aprobari de la Primarie. Daca au, nu inteleg cum de s-au aprobat astfel de lucrari.

   Legat de asta, RGU Sibiu spune:
   ART. 20. – Aspectul exterior al construcţiilor
   Autorizarea executării construcţiilor este permisă numai dacă aspectul lor nu contravine funcţiunii acestora şi nu depreciază aspectul general al zonei (art. 32 din RGU).
   Autorizarea executării construcţiilor care, prin conformare, volumetrie şi aspect exterior, intră în contradicţie cu aspectul general al zonei şi depreciază valorile generale acceptate ale urbanismului şi arhitecturii este interzisă (art. 32 din RGU).
   (…)
   Pentru îmbunătăţirea confortului apartamentelor şi a plasticii arhitecturale se admite autorizarea executării de şarpante cu învelitoare de ţiglă la blocurile de locuit.
   Nu se admit învelitori de azbociment sau tablă.
   De asemenea se admite autorizarea închiderilor de balcoane, cu condiţia rezolvării plasticii arhitecturale în mod unitar pe tot blocul.

   iar daca mergem in profunzime, ti se spune inclusiv cum ai voie sa-ti faci gardul la casa si in ce directie sa se deschida poarta 🙂

   Imprejmuiri
   1. Dacă reglementările privind unităţile teritoriale de referinţă nu prevăd altfel, împrejmuirile orientate spre spaţiul public vor avea un soclu cu înălţime maximă de 80 cm şi o parte transparentă, realizată din grilaj metalic sau într-un sistem similar care permite vizibilitatea în ambele direcţii şi care permite pătrunderea vegetaţiei. Înălţimea maximă a împrejmuirilor va fi de 2,2m. Împrejmuirile vor putea fi dublate de garduri vii.
   2. Se interzice utilizarea de elemente prefabricate din beton „decorativ” în componenţa împrejmuirilor orientate spe spaţiul public (garduri prefabricate din beton).
   3. Porţile împrejmuirilor situate în aliniament se vor deschide spre interiorul parcelei.
   4. Tratamentul arhitectural al împrejmuirilor va fi corelat cu cel al clădirilor aflate pe parcelă.

  3. Nu spun ca-mi place fatada respectiva si nici altele facute ‘invers’ : adica tot blocul zugravit , mai putin un apartament. Sunt total impotriva si consider ca asociatiile de locatari ar trebui amendate sau puse sa zugraveasca tot blocul, chiar daca x nu vrea sau nu e in tara. daca nu se pot pune de acord sa plateasca toti cota parte, atunci sa nu primeasca aviz de renovare. nu zic sa izoleze altuia apartamentul, dar nici sa lase oribilitatile alea… e jenant. Si daca nu se inteleg ei intre ei, ar trebui sa existe o reglementare care sa ii oblige. Doar ca reglementare pentru bun simt nu exista. Reglementarea aia vine de la mama si de la tata.

  1. la fel 44 si 45 … stau si ma intreb oare cat de tampit trebuie sa fi sa pui astfel de culori pe niste cladiri, chiar si cladiri construite noi?

 3. Ai atins o tema buna, un subiect important. Nu numai ca se ignora/plateste legea, dar e si fff inestetic si cum nu avem parcuri sau alei care sa atraga atentia de la rosu si albastru, cam sare in ochi.

 4. Problema nu se limiteaza numai la case. Inainte erau blocurile gri acuma sunt blocurile fusta de tiganca. Nu este cartier in care sa nu fie blocuri varuite in toate culorile posibile. Sunt chiar blocuri varuite in mai multe culori. O jumate de bloc e galben, un apartament e roz, altul e gri, o alta jumatate e cacaniu in dungi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.