Eu întreb, arhitecţii răspund.


De anul ăsta e obligatoriu certificatul energetic pentru locuinţe, asta dacă vrei să-ţi vinzi casa. Un astfel de certificat energetic costă, în medie, 3-5 euro / mp, fără TVA, potrivit datelor operatorilor din domeniu (sursa). Acum, întreb şi eu ca prostu’, pentru că am observat că pe aici dau mulţi conductori arhitecţi:

Care e tariful tău, sincer, ca arhitect?
4-6 euro / mp (26%, 6 Votes)
2-4 euro / mp (22%, 5 Votes)
> 8 euro / mp (17%, 4 Votes)
< 2 euro / mp (13%, 3 Votes) 6-8 euro / mp (22%, 1 Votes) Total Voters: 23 Întreb şi eu aşa, pentru că se pare că unii nu realizează cine trage de fapt în jos meseria asta de arhitect.
[EDIT] Nu arhitectul întocmeşte certificate energetice. Am făcut chestionarul ăsta tocmai pentru a vedea cât câştigă un arhitect pentru proiectare, în comparaţie cu cei ce întocmesc certificatele.


13 comentarii la „Eu întreb, arhitecţii răspund.”

 1. la primul vot <2eu./mp am considerat ca e o exceptie. nu pot, de fapt nu vreau sa cred ca sunt arhitecti care lucreaza cu atat de putini bani!

 2. Daca stai sa te gandesti nu e deloc putin. Calculand la casa mea de ex. care are vreo 200mp x 2euro asta inseamna 400 euro. Pe care tu practic in cat imp ii faci? O ora?

 3. @albucazapadu
  pana la urma comentarii de genul celui lui pancu ma asteptam sa fie mai multe pentru ca, din pacate, asa sunt vazuti arhitectii si munca lor. ca doar ce dracu, trag si ei o linie acolo…

 4. @Pancu @Ce Merita
  am ajuns sa comentez de unul singur 😀
  probabil (sper) Pancu se referea la faptul ca pentru certificatul energetic nu e putin 2 euro/mp. Evaluatorii astia nu sunt aceeasi chestie cu arhitectii!

 5. @Ce Merita
  din pacate ai dreptate!
  majoritatea celor care isi fac o casa si-au facut deja o schita in cap sau pe un servetel si arhitectul doar nu mai are de facut decat sa „treaca pe curat” care, dupa parerea lor, nu-ti ia decat o ora, nu-i asa?
  stie cineva cat iau arhitectii in franta sau germania (de exemplu)? pe urma reducem proportional la salariile din romania. sunt sigur ca tot e de cateva ori mai mult. oricum, si profesorii si medicii si chiar si bugetarii se tot plang de diferentele de salarii intre ei si cei din vest dar cand e vorba ca ei sa plateasca un arhitect…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.